Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Langaton viestintä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Langaton viestintä."— Esityksen transkriptio:

1 Langaton viestintä

2 Matkaviestinlaitteiden tunteminen, käyttöönotto ja käyttäminen

3 peruspuhelin, älypuhelin, kämmentietokone, muut
Peruspuhelimella pystyy vain lähinnä soittaa ja lähetellä tekstiviestejä. Älypuhelimella ja kämmentietokoneella on monia uusia moderneja ominaisuuksia kuten: internet-yhteys, GPS, WLAN, hyvä kamera (jossain jopa 1080p videokuvaus), bluetooth ja hyvät suorittimet. Älypuhelin ja kämmentietokone eroavat muun muassa näytönkoossa, kämmentietokoneella ei voi soittaa eikä lähettää tekstiviestejä. Puhelimen käyttöönotto tapahtuu siten, että lataat ensin puhelimen. Sitten sim-kortti siihen siinä tapauksessa, että haluat soitella sillä. Kämmentietokoneessa käytetään sim-korttia netti-yhteyden saamiseen, mutta se ei ole välttämätöntä.

4 lisälaitteiden kytkeminen ja käyttö
Puhelimiin saa erilaisia lisälaitteita esim. USB-kaapeli, datakaapeli, bluetooth-kuuloke, kuulokkeet, laturi ja muistikortti. USB- ja datakaapelilla yhdistät puhelimesi tietokoneeseen. Bluetooth-kuulokkeella voit kuunnella musiikkia puhelimesta niin, että kännykkä ei ole taskussasi vaan jossain lähettyvillä. Kuulokkeilla kuuntelet myös musiikkia, kuulokkeet kytketään aux-piuhalla kännykkään. laturilla lataat kännykkääsi ja muistikortilla laajennat muistia.

5 tietoturva matkaviestimessä
Kun surffaat netissä on aina mahdollisuus, että viruksia saattaa tulla. Esimerkiksi F-secure tekee älypuhelimiin ja kämmentietokoneisiin hyviä virus-torjuntaohjelmia.

6 Liittymäpalvelut

7 Mitä ovat liittymäpalvelut?
Liittymäpalveluita ovat: Peruspalvelut Soitonsiirto Tekstiviestit Datapalvelut lisäpalvelut Vastaajapalvelu Saldo Puhelunestot

8 Peruspalvelut Soitonsiirto Tekstiviesti Multimediaviesti Datapalvelut
Soitonsiirto tarkoittaa sinulle tulevien puheluiden ohjaamista toiseen puhelinnumeroon tai vastaajaasi. Soitonsiirron voi asettaa käyttöön välittömästi jonkun soittaessa sinulle, jos et vastaa tai jos numero on varattu. Tekstiviesti Varmasti jokaiselle tuttu tekstiviesti lähetetään puhelimesta operaattorisi tekstiviestikeskuksen kautta kohdenumeroon. Jos kohdenumero ei ole verkossa, viesti säilytetään keskuksessa niin kauan kunnes numero tulee verkkoon ja lähetetään sitten. Multimediaviesti Multimediaviestillä voidaan lähettää toiseen numeroon kuvia tai ääntä yms. Multimedia- viestit ovat yleensä hieman kalliimpia kuin tavalliset viestit. Datapalvelut Datapalveluilla tarkoitetaan operaattorisi tarjoamaa palvelua siirtää dataa puhelimesi ja puhelinmastojen kautta internetin välillä. Käytännössä tämä tarkoittaa mahdollisuutta selata internetiä. Datapalveluiden tehokas käyttö vaatii hyvän yhteyden verkkoon ja 3G tai muun datasiirtoa tukevan verkon.

9 Lisäpalvelut Saldo Vastaaja Puhelunestot
Saldon on tarkoitus rajoittaa puhelimen käyttöäsi asettamalla puhelinlaskullesi ylärajan. Kun saldoraja täyttyy liittymäsi käyttö estyy, lukuun ottamatta yleisiin hätänumeroihin soittamista. Voit myös vastaanottaa viestejä ja puheluita normaalisti. Useat operaattorit tarjoavat palvelun, jolla voit tarkistaa kuinka paljon saldoasi on jäljellä. Vastaaja Vastaaja vastaa puheluihisi, kun et itse ehdi tai halua vastata puheluihin. Puhelut siirtyvät vastaajaan kun puhelu on hälyttänyt tarpeeksi kauan tai kun puhelimesi on pois päältä. Vastaajan vastatessa puheluun vastaaja toistaa oletustervehdyksen tai itse asettamasi tervehdyksen, jonka jälkeen soittaja voi nauhoittaa oman viestinsä. Viesti tallentuu palveluntarjoajallesi ja sen vastaanottaja voi kuunnella sen soittamalla vastaajaansa. Puhelunestot Puhelunestoilla voi rajoittaa liittymästäsi tilattavia palveluja ja soitettavia puheluita. Ne voivat estää puheluita esim. TV-ohjelmien äänestyksiin, ulkomaille, numeropalveluihin ja aikuisviihdepalveluihin ja muihin numeroihin, jotka maksavat tavallisia puhelumaksuja enemmän.

10 Kannettavat tietokoneet

11 Lisälaitteet ja niiden kytkeminen
Tietokoneen lisälaitteita ovat: kaiuttimet, hiiri, web-kamera, kuulokkeet, muistitikku, kovalevy Yleensä lisälaitteet liitetään tietokoneessa olevaan USB-porttiin mutta esimerkiksi kuulokkeille on yleensä oma kytkentä paikka tietokoneessa. Lisälaitteita varten on omat kytkentäkaapelit esimerkiksi HDMI, VGA, DVI ja USB.

12 Tietojen synkronointi
Tietojen synkronointi kannettavan ja matkapuhelimen välillä voidaan tehdä liittämällä puhelin tietokoneeseen sen mukana tulleella USB-kaapelilla tai bluetoothin avulla. Kaikissa tietokoneissa ei kuitenkaan ole bluetoothia joten USB-kaapeli on kaikista tavanomaisin vaihtoehto.

13 Pin ja puk koodit Liittymäsi on suojattu koodilla, jonka tarkoitus on suojata SIM-korttia väärinkäytöltä. PIN- ja PUK-koodit suojaavat SIM-korttia, joilla muodostetaan yhteys matkapuhelinverkkoosi. PINKOODI PIN-koodi on oma henkilökohtainen SIM-kortin tunnuslukusi. Sen pituus voi olla 4-8 numeroa. Liittymäsi tunnusluvut (PIN 1 ja PIN 2) löydät SIM-kortin kehyksen alareunasta. PIN 1 -koodi suojaa, ettei kukaan muu pysty käyttämään korttia ja PIN 2 -koodilla voidaan määrätä puhelimen erikoistoimintoja. PUKKOODI Jos syötät tunnusluvun kolme kertaa peräkkäin väärin, SIM-kortti lukkiutuu. Kortin voi avata liittymäkortin vieressä olevalla PUK 1 -koodilla. Jos vastaavasti syötät PIN 2 - koodin kolme kertaa väärin, saat avattua sen PUK 2 -koodilla.

14 Bluetooth Bluetooth on avoin standardi laitteiden langattomaan kommunikointiin lähietäisyydellä. Se sai alkunsa, kun ruotsalainen Ericsson Sony Ericsson alkoi tutkia erilaisia menetelmiä langattomaan tiedonsiirtoon matkapuhelimien ja niiden oheislaitteiden välillä vuonna Nimi Bluetooth annettiin 900-luvulla eläneen viikinkikuninkaan, Harald Sinihampaan mukaan, logo taas luotiin yhdistämällä skandinaaviset riimut (Hagall) ja (Berkanan). Ericssonin aloitteesta perustettiin Bluetooth SIG (Special Interest Group), jonka perustajiin kuuluivat myös Nokia, IBM, Intel ja Toshiba. Tavoitteena oli luoda de facto -standardi. Vuonna 2009 SIG:ssa oli jäseniä yli

15 IMEI KOODI Imei koodi on lyhenne sanasta ínternational mobile equipment idenity. Imei koodin avulla pystyy jäljentämään laitteen, jos se on kadonnut tai varastettu. Sen takia oman imei koodin on hyvä tietää. Imei koodia otettiin kaytöön vuonna Yleensä imei koodissa on viisitoista numeroinen merkkijono. Koodin rakenne uusittiin vuonna 2004 ensimmäistä huhtikuuta. Koodin numerot kertovat puhelinmallia yksilöintiä sarjanumeron. Ensimmäiset kahdeksan numeroa muodostavat TAC:in, puhelinmallin yksilöintiä ja kuusi viimeistä SN, sarjanumeron.

16 Bluetooth Bluetooth on avoin standardi laitteiden langattomaan kommunikointiin lähietäisyydellä. Se sai alkunsa, kun ruotsalainen Ericsson (nykyinen Sony ericsson) alkoi tutkia erilaisia menetelmiä langattomaan tiedonsiirtoon matkapuhelimien ja niiden oheislaitteiden välillä vuonna 1994. Bluetooth on lyhyen kantaman radiotekniikkaan perustuva langaton tiedonsiirtotekniikka, jonka tarkoituksena on ollut korvata kaapelit matkapuhelinten, pc:n, tulostinten ja muiden oheislaitteiden välillä.

17 Langattomien sovellusten ja tekniikoiden käyttö

18 langattomat lähiverkot: WLAN
Langaton lähiverkko tarkoittaa rajatun alueen kuten, toimiston lentokentän tai hotellin lähiverkkoa, johon verkon alueella olevat mobiililaitteet kytketään radioteitse langattomasti. Verkko perustuu standardisoituun WLAN-teknologiaan. WLAN tulee englanninkielisistä sanoista Wireless Local Area Network. Langaton lähiverkko on tyypillisesti kiinteän lähiverkon korvaaja tai jatke. Jos toimistossa on käytössä sekä langallinen että langaton lähiverkko, voivat työntekijät siirtyessään työpisteestä toiseen jatkaa verkossa olevien sovellusten ja tietojen käyttöä langattomassa lähiverkossa. Wi-fi: Langattomissa lähiverkoissa käytetään Wi-Fi -standardia. Sen maksimisiirtonopeus on 11 megabittiä sekunnissa. Käytännössä siirtonopeus jää alle kuuden megabitin sekuntivauhtiin. On tärkeää muistaa, että edellä kuvattu siirtonopeus tarkoittaa langattoman päätelaitteen ja tukiaseman välistä yhteyttä. IEEE : IEEE on IEEE:n standardi langattomille WLAN-lähiverkoille. Tällä hetkellä suosituimmat IEEE sarjan standardit ovat a (54 Mbps), g (54 Mbps) ja n (600 Mbps).

19 Erilaisia lähiverkkoja
Tyypillisin lähiverkko on yrityksissä käytetty yksityinen langaton lähiverkko. Siinä yrityksen työntekijöiden kannettavat tietokoneet ovat yhteydessä yrityksen sisäiseen verkkoon tukiaseman kautta. Tukiaseman ja yrityksen sisäisen lankaverkon välillä on palomuuri. Sisäisestä lankaverkosta johtaa kaapeli reitittimeen, joka taas ohjaa liikennettä yrityksen sisäverkon ja internetin välillä. Myös yrityksen sisäisen verkon ja ulkoisen internetin välillä on palomuuri. Kaupunkiverkot ja "hotspotit" ovat julkisia langattomia lähiverkkoja. Hotspotit ovat tiettyihin julkisiin tiloihin rakennettuja langattomia lähiverkkoja, joiden kautta pääsee internetiin. Hotspot voi olla teknisesti samanlainen kuin toimiston sisäinen langaton verkko sillä erotuksella, että julkiseen langattomaan lähiverkkoon voi ostaa liittymän kuka tahansa. Myös liikkuvissa kohteissa voi olla langaton lähiverkko, tosin se on paikalla olevaa lähiverkkokohdetta huomattavasti haasteellisempi toteuttaa. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välillä liikennöivissä laivoissa WLAN-verkon yhteys kiinteään internetverkkoon on ratkaistu siten, että tukiasema on yhteydessä kiinteään verkkoon satelliitin ja edelleen maassa olevan tukiaseman välityksellä.

20 Langattoman verkon käyttöönotto windows xP
1. Aloitetaan valitsemalla Käynnistä – Ohjauspaneeli – Langattoman verkon asennus. Jos Langattoman verkon asennus -painiketta ei näy, valitse sivun vasemmasta reunasta Vaihda perinteiseen näkymään, jolloin ohjauspaneeliin tulee lisää kuvakkeita näkyviin. 2. Näytölle avautuu Ohjattu langattoman verkon asennus. Valitse Seuraava. 3. Valitse Määritä uusi langaton verkko ja paina Seuraava – painiketta. 4. Kirjoita Verkkonimi (SSID) kohtaan modeemin hallintaohjelmaankin määrittelemäsi verkkonimi. Valitse kohta Määritä verkkoavain manuaalisesti sekä Käytä WPA-salausta WEP-salauksen sijaan.

21 5. Kirjoita Verkkoavain -kohtaan modeemin hallintaohjelmaan määrittelemäsi verkon salasana (WPA-avain) ja vahvista salasana seuraavalla rivillä. Jatka painamalla Seuraava – painiketta. 6. Valitse Määritä verkko manuaalisesti ja jatka painamalla Seuraava – painiketta. 7. Viimeistellään asennus painamalla Valmis – painiketta. Odota tämän jälkeen hetki, tietokoneesi pitäisi yhdistyä langattomaan verkkoosi hetken kuluttua automaattisesti. Mikäli yhteys ei automaattisesti muodostu, jatka tämän ohjeen lukemista ja napsauta hiiren oikealla painikkeella tehtäväpalkissa (oikeassa alalaidassa, tietokoneen kellon vieressä) näkyvän Langaton verkkoyhteys -kuvakkeen päällä tai Verkkoyhteydet-kansiosta (Käynnistä > Ohjauspaneeli > Verkkoyhteydet) löytyvän Langaton verkkoyhteys -kuvakkeen päällä ja valitse Näytä vapaat langattomat verkot.

22 8. Tietokone etsii kantoalueella olevat langattomat verkot.
Jos tietokone ilmoittaa, ettei langattomia yhteyksiä löydy, tarkista että tietokoneen WLAN-sovitin on kytketty päälle. Tietokoneen sisäinen WLAN-sovitin saadaan päälle yleensä tietokoneessa olevalla kytkimellä. Yksityiskohtaiset ohjeet kannattaa tarkistaa tietokoneen ohjekirjasta. 9. Oma langaton verkko näkyy listattuna, lisätietona tulisi näkyä maininta WPA-salauksesta. Jos yhdistys ei tapahdu automaattisesti, painetaan Yhdistä. 10. Annetaan verkon salasana ja painetaan Yhdistä 11. Tietokone yhdistää nyt luomaasi langattomaan verkkoon noutamalla verkko-osoitteen. Langaton yhteys on käyttövalmis kun verkkoluettelossa näkyy nimeämäsi verkko ja sen tila on yhdistetty. Lopuksi voit irrottaa modeemin ja tietokoneen yhdistävän kaapelin ja käyttää yhteyttäsi langattomasti.

23 LANGATON TIEDONSIIRTO LAITTEIDEN VÄLILLÄ
Langattomassa tiedonsiirrossa laitteiden välillä käytetään muun muassa WLAN:ia, infrapunaa, bluetoothia, GSM , GPRS, UMTS (3G), EDGE sekä Wibree. Normaalioloissa langatonta tiedonsiirtoa tapahtuu matkapuhelimien, television, radion sekä tietokoneiden välillä sekä välityksessä.

24 Paikannus Paikannus eli navigointi on sijainnin tai kulkusuunnan määrittämistä eri menetelmillä. Paikannusjärjestelmiä ovat Satelliittipaikannus (kuten: GPS, Galileo, GLONASS, Beidou), Bluetooth-paikannus ja tutka. Jokaiselle edellä mainituille paikannusjärjestelmille löytyy lukuisia käyttötarkoituksia. GPS on tällä hetkellä suosituin ja tunnetuin paikannusjärjestelmä. Navigaatiolla tarkoitetaan liikkuvan kohteen suunnistamista.

25 Sähköposti Sähköposti eli kirjallisessa muodossa digitaalisesti välitetty viesti. Uusimmat sähköpostijärjestelmät käyttävät kansainvälisiä verkkoja ( esim. internettiä ) Sähköpostin tunnuksena Sähköpostin lähettäminen on edullista, useinmiten ilmainen, nopeaa. S.postia voi lähettää myös sinne minne internet ei ylety, kuten puhelinyhteyden avulla

26 4. Tekniikat, palvelut ja sovellukset
paikannus- ja karttapalvelut sekä sovellukset kaupankäynti matkapuhelimella matkanpuhelinviihde multimediaviestintä videopuhelut

27 Paikannus- ja karttapalvelut sekä sovellukset
Voit halutessasi ottaa käyttöön puhelimen paikannuspalvelut, joiden avulla sovellukset voivat käyttää sijaintitietojasi monipuolisemman käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Kartat -sovellus voi näyttää nykyisen sijaintisi sekä sijainnin, jonne haluat mennä. Se voi myös näyttää lähellä olevia kauppoja ja ravintoloita.

28 Kaupankäynti matkapuhelimella
Koska puhelimella maksaminen perustuu mobiliteettiin, turha matkustaminen voidaan jättää pois ja näin pystytään säästämään energiaa sekä vähentämään päästöjä. Esimerkiksi matkalippu voidaan ladata verkosta matkapuhelimeen. Kaupankäynti matkapuhelimella toimii samalla tekniikalla kuin internetissäkin.

29 Matkapuhelinviihde Voit tilata matkapuhelimeesi nykyään vaikka mitä soittoääniä, pelejä, teemoja, taustakuvia, apuohjelmia, karttoja, musiikkia yms.

30 Multimediaviestintä Multimediaviestillä voi lähettää tekstin lisäksi kuvaa ja ääntä. Multimediaviestejä voi lähettää myös suoraan sähköpostiin. Multimediaviesti on kalliimpi kuin tavallinen tekstiviesti.

31 Videopuhelut vaatii videopuhelua tukevan puhelimen sekä soittajalla että vastaanottajalla kummankin tulee olla 3G-verkon peittoalueella kustannukset riippuvat liittymästä videopuhelun tekeminen ei yhtään sen vaikeampaa kuin tavallinen äänipuhelukaan

32 OSOITEKIRJAT, HENKILÖT JA RYHMÄT
Osoitekirjaan pystyt antamaan kaikenlaista tietoa henkilöstä, muun muassa hänen sähköpostiosoitteensa, puhelinnumeronsa, osoitteensa, kotisivunsa, chattinimensä sekä hänen elämänsä tärkeiden ihmisten nimet . Pystyt lähettämään yhteyshenkilölle sähköpostia, aloittamaan hänen kanssaan pikaviestikeskustelun tai käymään hänen kotisivullaan suoraan osoitekirjan kortin kautta. Voit luoda osoitekirjaan myös ryhmiä, joiden avulla voit lähettää sähköpostia esim: kaikille sukulaisille, harrastuskavereillesi tai koko työpaikan henkilökunnalle.Varmista kuitenkin ettei ryhmään vahingossa päädy ulkopuolisia.

33 Langaton tulostin Langaton tulostin ihan normaali tulostin mutta on langaton eli ilman johtoja. Langattomassa tulostimessa käytettään kahta tekniikkaa. jotka ovat infrapunaa ja radioaallot. Mutta nyt on WLAN perustuva tekniikkaa joka tulee olemaan yleisempi


Lataa ppt "Langaton viestintä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google