Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Maakunnalliset opistoseurat Reisjärvellä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Maakunnalliset opistoseurat Reisjärvellä"— Esityksen transkriptio:

1 Maakunnalliset opistoseurat Reisjärvellä
Kehittämissuunnitelma Maa-alueiden ja rakenteiden kunnostus

2 KUN OPISTOTYÖ ALKOI Piispa Heliövaara puhui kodeille ja vanhemmille opiston vihkiäisjuhlassa: “Kansanopiston tehtävänä on herättää nuori ihminen, herättää silmä näkemään ja korva kuulemaan. Elävä, puhuttu sana on tässä työssä luovaa sanaa. Me tarvitsemme ihmisen kasvattamista, sydämen kasvattamista. Te isät ja äidit! Te olette perustaneet tämän opiston. Jos te pysytte tiiviisti tämän opiston ympärillä, niin tämä opisto pysyy pystyssä. Jos tämä ei saavuta kotien kannatusta niin ei mikään voima eikä raha voi sitä tehdä.”

3 MAAKUNNALLISET OPISTOSEURAT
Opistoseurat kokoavat taustayhteisön vuosittain Räisälänmäelle Jumalan sanan kuuloon. Opisto on taustayhteisön koulu. Vastuualueen rauhanyhdistykset ovat seurojen järjestelyvuorossa viiden vuoden välein. Opistoseurat ovat suuri tuki opistotyölle. Seuroilla on myös suuri taloudellinen merkitys. Seuroissa kerätään vuosittain varoja opistotyölle euroa. Opiston valtionosuuksia leikattiin tänä vuonna euroa. On tarve kehittää opistoseurojen olosuhteita.

4 MIKSI? Kesän runsassateiset jaksot ovat yleistyneet viime vuosina.
Kesät 2008 ja 2012 olivat haastavia. Opiston omat peltoalueet ovat suurimmalta osin salaojittamattomia. Ollaan säiden armoilla. Majoituskalustokanta on muuttunut raskaammaksi. Erityisesti asuntoautot on tarkoitettu kantaville teille. Seuravieraiden vaatimustaso on kasvanut yleisen elintason kasvun takia. Ranuan kansanopiston alueita on kunnostettu viime vuosina. Kokemukset ovat olleet myönteisiä.

5 MIKSI? Liikenne oli vaikeuksissa kesinä 2008 ja 2012.
Asuntovaunut hinattiin paikoilleen ja pois alueelta traktoreilla. Suuri osa henkilöautoista jouduttiin pysäköimään maanteiden varsille, joissa oli kilometrien jonot, osin molemmin puolin tietä. Tilanne oli liikenneturvallisuuden kannalta vaikea.

6 MITÄ? Tavoitteena on kehittää opistoseurojen puitteita pitkäjänteisesti: Laaditaan pysyvät suunnitelmat seurojen järjestelyä varten. Kunnostetaan opiston omistuksessa olevat maa-alueet, kulkuväylät ja täyttötiet. Parannetaan seuravieraiden turvallisuutta. Kunnostetaan opistoseurojen rakenteita, erityisesti WC:t ja ruokalan logistiikka-alue. Toteutetaan kiinteä suihkujärjestelmä. Rakennetaan myöhemmässä vaiheessa vesivessa. Hankitaan lisämaa-alueita seuravieraan tarpeita varten. Kunnostetaan uudet alueet seurakäyttöön. Vastuualueiden rauhanyhdistykset kutsutaan mukaan opistoseurojen puitteiden kehittämiseen ja kunnostustöiden rahoittamiseen.

7 MILLOIN? Kehittämistyöryhmä on laatinut suunnitelman kunnostustöitä varten. Syksyllä 2012 tehtiin perusteellinen pohjakartta alueesta. Kunnostustyöt toteutetaan kolmessa vaiheessa: I-vaihe toteutetaan keväällä 2013. II-vaihe aloitetaan loppukesällä 2013 ja toteutetaan loppuun vuoden vuotisjuhlaseuroihin mennessä. III-vaiheessa uudet hankitut maa-alueet kunnostetaan seurakäyttöön.

8 TÄYTTÖMALLI, VAIHTOEHTO 2

9 vaihtomaaksi peltoa n 4,2 ha ja metsää n. 8,3 ha
Opiston omistamat maa-alueet 0,8 ha käytössä 0,4 ha Huonosti käytettävissä seuratarpeisiin O,6 ha 0,5 ha 0,2 ha 2,5 ha 1,3 ha 2,2 ha 0,5 ha Keskus-alue 3,7 ha LE 1 0,3 ha 0,5 ha 1,1 ha Opiston omat lähialueet 10,5 ha Keskusalue 3,7 ha Etäalue 16,5 ha, majoituskäytössä 0,8 ha seuravieraalle tarvitaan lisäaluetta 16 ha nykyään majoituskäytössä olevien omien alueiden lisäksi Siihen voidaan käyttää opiston omistamaa etäaluetta, joka ei ole seurakäytössä 3,2 ha, josta peltoa 1 ha ja metsää 2,2 ha Ostotarve 12,8 ha Opiston maata seurakäyttöön n 4ha Opiston maata vaihtomaaksi peltoa n 4,2 ha ja metsää n. 8,3 ha

10 Opiston omien maa-alueiden ensikunnostus keväällä 2013
I-vaihe: Opiston omien maa-alueiden ensikunnostus keväällä 2013 Kokoojateitä yhteensä n. 400 m Kunnostuskustannus n € Ranta-alueelle ajetaan leikkausmassoja ja kunnostetaan aluetta ha-pysäköintiin Autiontie kunnostetaan kokooja/ täyttötieksi 3 pesupaikan alueen rakenne periaatteessa sama kuin täyttöteillä. Katkaistu mm:n murske Alueen koko(4-5)*(6-8) m2 ja yhteys viereiselle kävelytielle Kustannukset n. 600 €/kukin Teltan taustan kuivatus ja kävelytie teltalta n 3000 € Logistiikka-alueen kunnostus rakenteiden osalta ja päällystäminen kesällä 2014 Kävelytien muutos

11 Vuokra-alueiden käytön tehostaminen,
ja kaksi omien maiden kokoojatietä keväällä 2013 Kokoojatie 35 m, n 700 € Alueiden kulun helpottaminen 50 m täyttötietä n € Kokoojatie 50 m n € Alueiden käytön helpottaminen 15 m täyttötietä n. 500 €

12 Nykyisten kolmen wc:n kunnostus talkootyönä keväällä 2013
WC-tiloihin rakennetaan uudet istuinosat. Väliseinärakenteet ja ”koppien” oviverhot uusitaan. Seinät levytetään helppohoitoisella pesunkestävällä vanerilla. Lattiapäällysteet siistitään. Tuuletusta parannetaan. Kunnostetaan pesupaikat: Kunnostetaan pesupaikkojen ympäristö murskeella. Johdetaan pesuvedet tehokkaasti pois pesupaikalta.

13 II-vaiheen kunnostustyöt: (syksy 2013-kevät 2015 (1/4)
Toteutetaan vilkkaimmassa jalankulussa olevien maanteiden varsille 4 metriä leveät kävelytiet, jotka toimivat samalla täyttöteinä. Näin jalankulkijat saadaan pois ajoradalta. Täyttötien ja maantieojan väliin varataan 6 m leveä henkilöautojen pysäköintikaista. Täyttötien toisella puolella ovat AV-alueet. Kokooja- ja täyttötietä on yhteensä 3200 metriä. 200 m täyttöteitä 5000 € 700 m täyttöteitä 550 m täyttöteitä 350 m täyttöteitä 7000 € AV Pha Täyttötie/kv-väylä 500 m täyttöteitä AV Täyttötie/kv-väylä Pha Pha AV Pha AV 900 m täyttöteitä Salaojitettua aluetta Ei täyttöteitä

14 II-vaiheen kunnostustyöt (syksy 2013-kevät 2015 (2/4)
Kuvassa on henkilöautojen uusi pysäköintialue, jollojn jalankulkijat saadaan pois ajoradalta eli Kansanopistontieltä. Alueen pituus on 330 metriä. Kunnostettuna siihen mahtuisi noin 200 henkilöautoa.

15 Uuden vesi-WC:n rakentaminen:
Hevostallina ollut tila puretaan ja sen yhteydessä oleva varastorakennus saneerataan WC-käyttöön. Hevostalli siirtyy Aution talon navetan yhteyteen. Hallin mitat 7,5x 14 Vanha halli viemäröidään ja varustetaan WC-kalusteilla. Naisille tulee 12 paikkaa. Miehille riittää 4 paikkaa. Miehille ja naisille on omat sisäänkäynnit. Rakennusta varten on lahjoitettu 15 kuution jätesäiliö. Se tyhjennetään kerran vuorokaudessa. Tila mahdollistaa 2500 wc-käyntiä. Se riittää vuorokauden jatkuvaan käyttöön. Kustannukset ovat noin euroa. V 12 naiset V 4 miehet Maanalainen säiliö 15 m3

16 Suihkutilan rakentaminen
Aution tilan vanhan navetan elosuojaan rakennetaan pysyvät runkoputkistot. Viereisen hevostallin yhteyteen asennetaan pysyvä lämminvesivalmistuslaitteisto. Kattila hankitaan käytettynä. Suihkutilan lattiat valetaan. Seinille asennetaan vanerivuoraukset. Väliseinät rakennetaan vuosittain pressuista. Tila säilyy muun ajan yhtenäisenä opistoseurojen varastona. Kustannusarvio on noin euroa.

17 MITÄ MAKSAA? I VAIHE Yhteensä n. 63 000 €
Kokoojateiden kunnostus, 400 m n € Pesupaikkojen kunnostus n € Teltan ympäristön kunnostus ja kuivatus + kävelytie n € Vuokra-alueiden käytön tehostus n € Logistiikka-alueen rakennekerrokset 750 m n € Nykyisten WC-tilojen kunnostus n € Yhteensä n €

18 MITÄ MAKSAA? II VAIHE Täyttöteiden kunnostus, (3200 m) n. 65 000 €
Kansanopistontien pysäköintialue n € Uudet WC-tilat varastotilaan n € Suihkutilat Aution navettaan n € Logistiikka-alueen päällystys n € Yhteensä n €

19 MITÄ MAKSAA? III VAIHE Uusien ostettavien peltoalueiden kunnostus seurakäyttöön: Kaavaillut peltoalueet ovat alavia ja vaativat salaojituksen. Salaojituksen kustannukset ovat noin €/ha. Kokooja- ja täyttöteiden kustannukset peltoalueilla ovat noin 7500 €/ha. Jos saadaan ostetuksi kaavaillut 10,7 ha:n peltoalueet, kunnostuskustannukset ovat yhteensä noin €.

20 MITÄ MAKSAA? III VAIHE Ostettavien metsäalueiden ja omien metsien kunnostus seurakäyttöön: Ostettavaksi kaavaillut metsäalueet ostetaan niin, että maanomistaja hakkaa puuston ja opisto ostaa vain maapohjan. Metsäraivauksen kustannukset ovat noin €/ha. Alavilla metsäalueilla joudutaan tekemään salaojitus ja osalle aluetta täyttötiet. Jos opisto onnistuu ostamaan jo nykyisin seurakäytössä olevat peltoalueet, metsäalueita tarvitsee ostaa vain 2,1 ha. Lisäksi tulee kunnostaa opiston omaa metsäaluetta 2,2 ha. Nämä kunnostuskustannukset ovat yhteensä noin €.

21 MITÄ MAKSAA? YHTEENVETO KUSTANNUKSISTA
I-vaihe keväällä 2013, noin € Nykyisten WC-tilojen kunnostus Kokoojateiden rakentaminen Vuokra-alueiden käytön tehostaminen II-vaihe loppukesä kevät 2015, noin € Suihkutila Vesi-WC Täyttötiet opiston omistamille maa-alueille Pysäköintikaistat III-vaihe noin € Ostettujen maa-alueiden kunnostus seurakäyttöön Kustannukset epävarmoja

22 MITÄ HYÖTYÄ? Kunnostuksella vältytään jokavuotiselta hukkaan menevältä murskeenajon ”hätätyöltä”. Vuonna 2012 kulkuväylien kunnossapidon ”hätätyö” maksoi noin €. Jos tarvittavat lisämaa-alueet saadaan ostetuksi, nyt vuokratuista alueista ei enää makseta vuokria. Maavuokrat olivat euroa vuonna 2012. Alueiden kunnostuskustannukset ovat samaa suuruusluokkaa kuin suviseurojen kentän ja kulkuväylien kunnostus vain yhtä tilaisuutta varten. Alueiden kunnostus palvelee seuravieraita ja helpottaa vastuunkantajia joka vuosi. Opistoseurojen turvallisuus paranee huomattavasti. Muutokset helpottavat viranomaisyhteistyötä.

23 MISTÄ VARAT? Kun opisto perustettiin, rakentamisessa järjestettiin tiilentekotalkoot. Nyt alueiden seurakäyttöön kunnostamisessa tarvitaan uudet ”talkoot”, jotka ovat pääasiassa rahallisia talkoita. Reisjärven kristillisen opiston tukialueen rauhanyhdistysten jäsenmäärä on yhteensä noin jäsentä. Jos rauhanyhdistykset rahoittavat kokonaan edellä kuvatut kunnostustyöt, kustannukset ovat karkeasti seuraavat: I-vaihe, noin 6 € kunkin yhdistyksen jäsentä kohden. II-vaihe, noin 10 € kunkin yhdistyksen jäsentä kohden. III-vaiheen kustannukset selviävät myöhemmin. Lämmin kiitos opistotyön tukemisesta!

24 TESTAMENTIN SANOMA Antti ja Elsa Räisälä testamenttasivat maatilansa lasten ja nuorten hyväksi. Testamenttiin liittyy nöyrä rukous: Ja se olis vielä viimeinen toivoni, että jos jumala sen suo niin tapahtua, kuin mitä etellä olen tarkoittanut häneltä saamieni lainavarojen maallisen hoitajana, että edes yksikään sielu tämän toimen kautta pelastuisi, ja saisi ijankaikkisen elämän taivaassa.” ”Reisjärvellä Helmikuun 11. päivänä vuonna 1941 Talokas Antti Räisälä, kirjoitti oma käsi.”


Lataa ppt "Maakunnalliset opistoseurat Reisjärvellä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google