Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Työvälineitä yritteliäisyyteen yläkoulussa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Työvälineitä yritteliäisyyteen yläkoulussa"— Esityksen transkriptio:

1 Työvälineitä yritteliäisyyteen yläkoulussa
DigiSTEPY Työvälineitä yritteliäisyyteen yläkoulussa

2 STEP-Y – askelin tulevaisuuden työelämään

3 Pajan ohjelma: YES Kummit. YES Kummiportaali NY Oma juttu
Pajan ohjelma: YES Kummit YES Kummiportaali NY Oma juttu Padlet + blogi NY Oma talous Videopäiväkirja NY Vuosi yrittäjänä Sosiaalinen media TAT:n Asiantuntijaverkosto Virtuaaliasiantuntija Duunisuunnistus peda.net      

4 Avaa ovi koulun ulkopuoliselle toimijalle YES Kummit ovat yrittäjiä ja työelämän edustajia, jotka toimivat vapaaehtoisina NY-ohjelmissa. Kummit tuovat kouluille tietoa yrittäjyydestä ja työelämästä sekä toimivat esikuvina lapsille ja nuorille työntekijöinä ja oman alansa ammattilaisina. Hae kummia osoitteessa Arvioi ja kehitä omaa ja koulun yrittäjyyskasvatusta Mittaristo on maksuton ja sen tekemiseen kannattaa varata aikaa noin 15 minuuttia.

5

6 Oma juttu – ideat käyttöön! Padlet
Aivoriihi (pareittain) Yksi henkilö toimii sihteerinä ja kirjaa esille tulleet ideat padlet –seinälle Keksikää seuraavasta haastetehtävästä mahdollisimman monta ideaa 3 minuutissa (kirjataan vain yksittäiset sanat, ei valmiita tuotteita tai palveluja)

7 Oma juttu – ideat käyttöön! Padlet
Nuorten revanssi Tulette työskentelemään nuorista koostuvan ryhmän kanssa. Heillä on aiemmin ollut ongelmia, mutta nyt he haluavat tehdä jotain lähiympäristönsä puolesta. Nuoret haluavat vaikuttaa paikkakunnan hyvinvointiin ja samalla löytää tapoja auttaa muita. Heillä on jo hyvät resurssit tähän työhön: heillä on käytössään rämettynyt alue koulun jalkapallokentän takana, panostamisen halu ja tahto tehdä kovasti työtä. Tehtävä: Löytäkää tapa rakentaa yhteenkuuluvuutta ja hyvinvointia alueella. Työskentelyä jatketaan kehittämällä ideoita ja valitsemalla niistä paras. Oppilaat kuvailevat työskentelyn lopuksi portfolioon.

8 Näin teet padlet -seinän
Mene osoitteeseen Luo tunnus tai kirjaudu olemassa olevilla facebook – tai Google –tunnuksillasi. Paina ”+ Luo uusi” Kirjoita padlet –seinällesi otsikko ja mahdollinen kuvausteksti. Valitse vastausten lajittelu. Voit siirtää vastauksia myöhemminkin haluamaasi järjestykseen. Valitse taustakuva. Muokkaa osoitetta. Osoite muodostuu padlet.com + käyttäjänimi + vapaavalintainen loppuosa. Kannattaa tehdä osoitteesta mahdollisimman helppo ja aihetta kuvaava. Paina ´”Seuraava”. Valitse yksityisyysasetukset. Vaikka padlet –seinäsi on yksityinen, voi siihen kirjoittaa linkin saatuaan. Paina ”Seuraava”. Jaa linkki oppilaille vaikkapa QR-koodina!

9 NY Oma juttu – ideat käyttöön! digitaalinen portfolio (blogi)
Kirjaudu tunnuksillasi peda.netiin Tee blogi Oma tilaan tai oppiaineesi sivulle Valitse ”Uusi sivu” ja kirjoita otsikko (esim. Testi, NY Oma juttu – blogi..) Luo uusi ”Blogi”. Kirjoita otsikko. Luo merkintä: Kirjoita esim. mitä olet tänään oppinut ja mitä haluaisit vielä oppia (oppilaat voivat käyttää apuna valmiin portfoliopohjan kysymyksiä)

10 Digitaalinen portfolio (blogi)
opettaja voi avata blogin myös oppiaineen peda.net –sivulle Oppilaan lisääminen osallistujaksi oppilaat voivat kirjoittaa blogia pienryhmissä oppilas voi avata blogin ja lisätä sinne osallistujiksi tai muokkaajiksi muita oppilaita lukija- ja käyttöoikeudet tulee määritellä jokaiseen avattuun blogiin Mikäli halutaan samat käyttöoikeudet kuin blogin avaajalla täytyy lisätä ylläpitäjäksi Oppilas voi avata oman blogin Oma tilaan oppilas määrittelee oman bloginsa lukijaksi opettajansa viisi teemaa, tehdään jokaisesta oma blogimerkintänsä Oma juttu –ohjelman mobiilisovellus on tulossa keväällä 2017 Myös (toimii Google-tunnuksilla) H! yksityisyysasetukset ja käyttöoikeudet

11 Ohjelmakoonti Ohjelmakoontiympyrässä on tiivistetysti ohjelman teemat, kesto, soveltuvat oppiaineet sekä materiaalit esitetty

12 Oma talous – avaimet työelämään! Videopäiväkirja
Oy Minä Ab – millainen minä olen?

13 Oma talous – avaimet työelämään! Videopäiväkirja
Kuvaile kolme tärkeintä taitoasi, kiinnostuksen kohdettasi ja arvoasi. 2) Taidot, kiinnostuksen kohteet ja arvot ovat yhdessä itsetuntemus. Miksi itsetuntemus on mielestäsi tärkeää? Miten kaverit tai perhe vaikuttavat omiin päätöksiisi?

14 Oma talous – avaimet työelämään! Videopäiväkirja
Nuoret kertovat videossa itsestään lyhyesti ja selkeästi harjoitellen samalla kameralle puhumista. Videot voi katsoa jälkikäteen ja miettiä mitä voisi tehdä paremmin. Esimerkiksi työhaastattelut ovat jo yleisiä Skypen tmv. kautta. sähköinen materiaali sisältää ohjeet videopäiväkirjan tekoon Oppilaat voivat tehdä digitaalisen mind mapin tai Kyky-kartan ryhmän taidoista, kiinnostuksista ja arvoista. ”Millaisia olette ryhmänä?” esimerkiksi

15 Vuosi yrittäjänä –lukuvuoden kulku
Ryhmästä yritykseksi Omat vahvuudet Ideointi Myyntiä ja kilpailuja Alueelliset semifinaalit Osavuosikatsaus Suunnittelu ja perustaminen Liiketoimintasuunnitelma Yhteistyösopimus Toiminnan lopetus ja kokemukset Vuosikertomus Yhteenveto vuodesta Toiminnan aloittaminen NY-yrityksen rekisteröinti Liikeidean kehittäminen Mitä seuraavaksi? JALUMNY-alumnit Kerro vuoden kulun kokonaisuus. Kerron tämän dian aikana ekan stepin sisällöt: kuinka ryhmät voidaan muodostaa ja minä-analyysistä, jossa voi käyttää Swotia Vanhempien rooli: muistuta, että vanhempia on hyvä infota kurssista. Muistuta, että tarkoituksena ei ole tehdä voittoa, vaan se on kiva lisä, kyseessä on oppimisesta tekemällä. Vanhempi voi tukea lastaan neuvomalla, mutta yrityksen toimintaa ei tule rahoittaa! (näytä tarvittaessa piilotettu dia NY ja vanhemmat)

16 Vuosi yrittäjänä Myynti ja markkinointi
Jos käytössäsi on älypuhelin, lataa siihen aluksi QR-koodilukija. (Play –kauppa, Applestore..) NY Vuosi yrittäjänä – ohjelmaan kuluu tuotteiden tai palvelujen tuottaminen ja myyminen. Joulusesonki sekä joulu-helmikuussa järjestettävä Uskalla yrittää –semifinaali ovat hyvää myyntiaikaa. Asiakkaat eivät tosin ”löydä” tuotteita tai palveluja, ellei niistä kerrota. Keksikää pareittain (jouluinen) liikeidea (3 min)

17 Myynti ja markkinointi
2) Valitkaa yksi seuraavista markkinointikanavista. Suunnitelkaa liikeideallenne mainoskampanja. instagram: mitä aihetunnisteita eli hashtagejä voisi käyttää? facebook: miten kerrot tuotteiden laadusta, valmistuksesta, toiminnan ekologisuudesta asiakkaille? verkkokauppa: miten esittelet tuotteen kahdella virkkeellä? myyntipuhe: valmistelkaa 30 sekuntia kestävä myyntipuhe 3) Kirjoita vastaus tänne:

18 TAT - Asiantuntijaverkosto
Hae netistä Taloudellisen tiedotustoimisto TAT:n nettisivut ja etsi sieltä Asiantuntijaverkosto –palvelu TAI Valitse jonkin omaan oppiaineeseesi liittyvä ilmiö. Hae asiantuntijaa kirjoittamalla ilmiö hakukenttään (etsi) tai hae asiantuntijaa oppiaineen mukaan Kenet asiantuntijoista haluaisit pyytää oppitunnillesi? Mitä asiantuntijaverkoston tallennetta voisit hyödyntää opetuksessasi? Asiantuntijan vierailupyyntö vaatii rekisteröitymisen. Ohjelmaksi soveltuvat esim. Adobe Connect, Skype tai Google Hangouts

19 Duunisuunnistus Peda.net
Duunisuunnistuksessa oppilaat tekevät yrityksissä ja koulun toimintapisteillä yritysten ja yhdistysten kanssa laadittuja rastitehtäviä. Tehtävät avautuvat Qr-koodista, joka johdattaa oppilaat vastaamaan peda.net –ympäristöön tehtyihin tehtäviin ja kysymyksiin. Opettajat voivat seurata oppilasryhmien vastausaktiivisuutta peda.netin tehtävänpalautuksen yhteenvedosta. Lisätietoa ja ohjeita:

20 TYÖKALUJA TYÖELÄMÄLÄHTÖISEEN OPETUKSEEN: Löydä asiantuntija oppitunnillesi: Hae kummia luokallesi YES-Kummiportaalista: Tutustu itseäsi kiinnostavaan NY-ohjelmaan ja selvitä, kuinka voit tilata materiaalia: Pelaa Zaldoa: Millainen yrittäjä sinussa piilee.. Tee YES ry:n yrittäjyystesti. Selvitä Duunikoneessa, mikä sinusta tulee isona: Tutustu Y-pakkiin.      

21      

22 Kun koulu loppuu 2016 -tutkimus
Keinoja: yritysten kanssa tehtävä yhteistyö kaikissa oppiaineissa aikuisten tarinat kuunteleminen, vahvuuksien löytäminen, rohkaiseminen.. koulutus tekee tulevaisuuden työntekijät; polku perusasteelta toiselle & korkea-asteelle ”et tiedä, mitä nykyisistä oppilaistasi tulee isona” tavoitteena työn ja oppimisen liitto eväät työelämään saadaan jo lapsuudessa sisäisen yrittäjyyden tukeminen tavoitteellisuus, omien vahvuuksien tiedostaminen, luovuus, vastuullisuus, elämänhallinta.. Taloudellisen tiedotustoimiston Nuorten unelmia –julkaisu

23 Tulevaisuuden työelämä- ja yrittäjyystaidot
Luova ja soveltava ajattelu tunneäly elinikäinen oppiminen ongelmanratkaisutaito innovointikyky kestävä talousajattelu jne. Osaamisen kehittäminen yhteistyö- ja neuvottelutaidot tiimityö- ja johtamistaidot verkostoitumiskyky projektiosaaminen tieto- ja viestintäteknologia jne. Elämänhallintataidot positiivinen asenne oma-aloitteisuus yritteliäisyys vastuullisuus oma talouden hallinta jne. (Pohjois-Pohjanmaan yrittäjyyskasvatuksen strategia , mukaillen Institute for the future 2020)

24 Projektipäällikkö Kaisu Tyni-Pyy, 050 505 8999, kaisu.tyni-pyy@jns.fi
Projektisuunnittelija Sanna Koskela, , STEP – Y-askelin tulevaisuuden työelämään -hanketta osarahoittavat Euroopan sosiaalirahasto (ESR) ja Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä Juuan, Kontiolahden, Liperin ja Polvijärven kunnat sekä Outokummun ja Joensuun kaupungit. Hanketta hallinnoi Joensuun kaupunki.


Lataa ppt "Työvälineitä yritteliäisyyteen yläkoulussa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google