Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Luentokurssi Hanna Tervanotko

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Luentokurssi Hanna Tervanotko"— Esityksen transkriptio:

1 Luentokurssi 3.4.2017 Hanna Tervanotko
Vanhan testamentin teologisia kehityslinjoja (EK253B): Vanhan testamentin syntyprosessi JOHDANTO Luentokurssi Hanna Tervanotko

2 Keitä olemme ja miksi olemme täällä?
Mirjam ja Raamatun naisprofeetat Profetia ja divinaatio Antiikin kreikkalaiset kirjoitukset ja niiden ja juutalaisten tekstien suhde (”Jumalallisen tahdon tutkiskelu kreikkalaisissa ja juutalaisissa teksteissä”) Tekstit ilmoituksen lähteenä vanotko Odotukset? Mitä toivoisit kurssilla käsiteltävän

3 Mitä teemme tänään? Keitä olemme ja miksi olemme täällä?
Johdanto: kurssin tarkoitus ja tavoitteet, työskentely, suoritustavat, kriteerit, poissaolot, jatkoaikataulun suunnittelu Tänään: johdanto, tauon jälkeen johdanto teemaan: Mikä on kaanon? Kysyttävää/kommentoitavaa? Mihin aikaan tauko tänään?

4 Kurssiaikataulu ja aiheet
Maanantai : Kirjoitusmateriaalit – kirjakääröistä koodekseihin Tiistai : Mikä on kaanon ja miten kaanonia voi tutkia? Keskiviikko : Case study: Qumranin tekstilöydöt ja kaanon Torstai : Kaanonin ja eri kirjoitusten muoto Perjantai : Kirjoitusten auktoriteetti, kirjoitusten pyhyys, yhteenveto teologisista kehityslinjoista

5 Kurssin tavoitteet Opiskelija hahmottaa Vanhan testamentin syntyprosessin osana itäisen Välimeren alueen kulttuurihistoriaa. Opiskelija arvioi Raamatun kaanonille ominaisia piirteitä. Opiskelija osaa käsitellä syntyprosessia historiallis- kriittisestä näkökulmasta ja oppii kriittistä lähteiden tarkastelua. Opiskelija syventää tietojaan antiikin juutalaisista kirjoituksista (Qumranin tekstit, apokryfikirjallisuus, VT:n pseudepigrafit). Opiskelija voi ottaa osaa keskusteluihin, jotka koskevat kaanonin asemaa ja merkitystä myös nykyaikana.

6 Kurssityöskentelystä
Osallistuminen kaikkiin tapaamisiin (tarkista kokoontumisajat ja paikat Oodista Ti courses-sivulta) (diat, tehtävät, artikkelit jne) Materiaali: Mukaan: Raamattu (vuoden 1992 Raamatunkäännös), Biblia Hebraica Stuttgartensia (BHS), internetyhteys! Poissaoloista ja korvaavuuksista sovittava erikseen (ks. Arviointi). Yleisohje: kaikki poissaolot korvataan Annettujen tehtävien suorittaminen Luennot oppimispäiväkirjalla (joka tapaamiskerralla annetaan erilliset 1-2 kysymystä) = 2 op 5 op = luennot+ 3 op:n essee sovitusta aiheesta tai lukupäiväkirja sovitusta kirjallisuudesta Esseeaiheista sovitaan tapaamisviikon aikana (viimeistään perjantaina )

7 Mahdollisia essee-aiheita (ehdotuksia)
Mieti sinua itseäsi kiinnostava aihe! Qumranin kirjakokoelma: Mitä Kuolleenmeren kirjakääröt kertovat kaanonin synnystä? Miten eri tekstit heijastavat raamatullisen kirjallisuuden käyttöä? Pyhät kirjoitukset rabbiinisessa kirjallisuudessa. Josefus ja kaanonin synty. Miten Septuaginta valaisee kaanonin syntyvaiheita. Analyysi apokryfikirjoista/pseudepigrafeista, niiden syntyhistoriasta ja asemasta.

8 Mahdollisia essee-aiheita (ehdotuksia)
Kirjurit ja kirjoitusmateriaalit: Mitä tiedämme kirjojen kopioitsijoista? Esran toiminta (kirjuri ja tulkitsija)? Vertaa eri kirjoitusmateriaaleja. Yksittäisen Raamatun kirjan syntyhistoria? Kaanon UT:n tekstien valossa (”laki ja profeetat”, ”niin kuin on kirjoitettu”…). Kirjareferaatti/oppimispäiväkirja sovitusta kirjallisuudesta: esim. SES:n julkaisut, Sisäänkäyntejä Raamattuun (Kirjapaja), Kuolleenmeren kadonnut kansa (Gaudeamus), Johdatus Vanhan testamentin apokryfikirjoihin (Kirjapaja), Aarre Saviastioissa (Kirjapaja) jne.

9 Palautuspäivät Oppimispäiväkirjan palautus: 21.4. mennessä
Esseitten palautus: mennessä (viimeinen tiedekuntatenttipäivä 12.5.) Muista palautuspäivistä sovittava erikseen, ehdoton takaraja on kesäkuun alku 2017!

10 Esseeohjeet ja arviointi
Tutkiva essee, noin 7 sivua (tarkemmat ohjeet viimeisellä kokoontumiskerralla perjantaina). Ei kandintyöhön verrattava tutkimus, mutta itsenäistä työskentelyä vaativa harjoitus. Essee ja koko kurssisuoritus arvostellaan asteikolla 0-5: Osallistuminen opetukseen ja kurssitehtävät 60% Essee 40% Osallistuminen, tehtävien suorittaminen, aktiivisuus.

11 Yhteenveto: kommentteja? Kysyttävää?


Lataa ppt "Luentokurssi Hanna Tervanotko"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google