Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Itä-aasialainen kulttuuripiiri Itä-aasiaan kuuluuvat Kiina, Japani, Etelä-Korea, Pohjois-Korea, (Taiwan, Hongkong, Macao) ja Mongolia. Myös Venäjän itäosa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Itä-aasialainen kulttuuripiiri Itä-aasiaan kuuluuvat Kiina, Japani, Etelä-Korea, Pohjois-Korea, (Taiwan, Hongkong, Macao) ja Mongolia. Myös Venäjän itäosa."— Esityksen transkriptio:

1 Itä-aasialainen kulttuuripiiri Itä-aasiaan kuuluuvat Kiina, Japani, Etelä-Korea, Pohjois-Korea, (Taiwan, Hongkong, Macao) ja Mongolia. Myös Venäjän itäosa lasketaan joskus tähän kategoriaan. Henna Vornanen

2 Yleistä Kiina: Kansanvalta, tämänhetkisenä presidenttinä Xi Jinping Itsenäisyys vuodesta 1949 Pääkaupunki Peking, pääkieli mandariinikiina Kiinassa maailman suurin väkiluku Taiwan: Tasavalta, tämänhetkisenä presidenttinä Ma Ying-jeou Itsenäisyys 1911 Pääkaupunki (hallinnollinen) Taipei, kielet mandariini- ja perinteinen kiina Japani: Perustuslaillinen monarkia, keisari Akihito Nykyinen valtiomuoto vuodesta 1947 lähtien Pääkaupunki Tokio, kieli japani Suuri väkilukuinen saarivaltio, joka sijaitsee tuliperäisellä ja maanjäristysherkällä alueella Korean tasavalta (Etelä-Korea): Tasavalta, tämänhetkisenä presidenttinä Park Geun-hye Itsenäisyys (”vapautus”) vuodesta 1948 Pääkaupunki Soul, kieli korea Tunnettu korkealaatuisesta teknologiastaan, kuten Samsung Itä-Aasia Korean demokraattinen kansanvalta (Pojois- Korea): Kansanvalta, Suuri Johtaja Kim Jong-un Itsenäisyys (ero Koreasta) vuodesta 1948 Pääkaupunki Pjongjang, kieli korea Ihmisoikeudet ovat Pohjois-Koreassa lähes olemattomat. Valtiolla on myös maailman neljänneksi suurin armeija, ja on tunnettu ydinaseista.

3 Kulttuuripiirille Tyypillistä Etelä- ja Pohjois-Korea ovat yleisesti kulttuuriltaan lähempänä Japania, kun taas Kiina ja Taiwan ovat toisensa kanssa samankaltaisia. Kiinan kulttuurilla on silti ollut suurin vaikutus kaikkiin muihin itä-Aasiassa. Itä-Aasiassa yleisimmät uskonnot ovat budhalaisuus, sintolaisuus, taolaisuus ja kunfutselaisuus. Vain hyvin pieni osa on kristittyjä. Itä-Aasiassa perinteet ovat suuressa roolissa, siispä säilyvät vaikka maailma modernisoituu koko ajan. Oman kielen ja kirjoitustyylin säilyttäminen on yksi yhteinen kulttuuripiirre. Kaikille valtioille on tyypillistä jonkintasoinen yhteiskuntaluokittelu, ja korkea-arvoisemman kunnioitus, jopa perheen sisällä (vanhimpia kunnioitetaan). Mielen ja kehon ylläpito tärkeää. Koulutuksesta suuret odotukset, ja töitä jokaisen oletetaan tekevän ahkerasti.

4 Eroja Euroopan ja Itä-Aasian Välillä Suurin ero Euroopan ja Aasian välillä; Euroopassa yksilöä ajatellaan tärkeimpänä, kun taas Aasiassa yhteisö on tärkeintä. Aasiassa muista pidetään huolta, kun taas Euroopassa yleinen käsite on, että yksilö on vastuussa itsestään. Myös ruoka-kulttuuri erottaa meitä; Aasiassa ruoka ei ole vain vatsan täyttämistä, mutta sosiaalinen tapahtuma, jonne keräännytään suurella joukolla. Aasiassa on usein paljon tiukemmat sosiaaliset odotukset kuin Euroopassa; yleisillä paikoilla, kouluissa ja työpaikalla on tietyt käytännöt ja tavat joita aasialaisen tulisi noudattaa. Euroopassa taas hyvät käytöstavat vievät hyvin pitkälle, mutta Aasiassa saattaa olla hyvinkin halveksuttavaa käyttäytyä väärin jossain tilanteissa. On eurooppalaisessakin kulttuurissa sosiaalista painetta ja sääntöjä, mutta usein aasialainen kulttuuri vaikuttaa erittäin tiukalta meidän makuumme.

5 Suomi-Kiina väestönkasvu vertailu

6 Mikä rakentaa Itä-Aasian kulttuurin? Aasian pitkä historia on muovannut jokaista valtiota omalla tavallaan, mutta samankaltaiset valtauskonnot pitävät kulttuurit yhtenäisinä. Jokaisessa kulttuurissa perhe ja yhteisö on suuressa roolissa, ja tämä vaikuttaa heidän jokapäiväiseen elämäänsä. Ruoka ja urheilu, kieli ja kirjallisuus ovat kaikki erilaista kuin Euroopassa, vaikka joskus saakin vaikutteita lännestä. Myös ihmisten suuri määrä vaikuttaa kulttuuriin. Nykypäivänä internet ja teknologia muuttaa ihmisten elämää; Itä-Aasia on noussut maailman tunnetuimmiksi alueiksi huipputeknologian ja keksintöjen tekijöinä. Jopa teknologian huippumaina he pitävät perinteistään kiinni. Kaikki itä-Aasian valtiot sijaitsevat meren yhteydessä, tai ovat saarivaltioita, mikä tarkoittaa ettei raja-naapureita ole kovin montaa. Kulttuurit eivät saa paljon vaikutteita toisilta valtioilta, myöskin sen vuoksi, etteivät välit naapureihin ole hyvät (Kiina- Venäjä)

7 Tarkemmin… Japanista Japani Japanilaiset tunnetaan kohteliaana kansana. Monille tulee Japanista ensin mieleen japanin kieli, kirsikka puut ja geisha-naiset, sushi-ruoka, anime (animoidut japanilaiset ohjelmat) sekä Tokion suuri, moderni kaupunki.

8 Tarkemmin… Etelä-Koreasta Etelä-Korea Ihmiset usein sekoittavat Etelä- ja Pohjois-Korean, eniten siksi ettei muisteta mainita ”etelää” ja ”pohjoista”. Etelä-Korea tunnetaan nykyään parhaiten suosiotaan kasvattavastaan pop-musiikista ja teknologiastaan.

9 Tarkemmin… Kiinasta Kiina ”Made in China” on ehkä tunnetuimpia asioita Kiinasta, ja suuri väkiluku. Kiinan kulttuurista usein muistetaan pitkäperinteinen taide; maalaukset, käsityöt ja komeat patsaat, sekä monimutkaiset kirjaimet kiinan kielessä.

10 Lähteet: http://www.benews.com.au/uom/wp-content/uploads/2013/12/China.jpg http://blogs-images.forbes.com/danharris/files/2014/09/Map-of-Asia.png https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/d9/76/d5/d976d5be5073a755b0a9bed2070ff9d7.jpg https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/44/22/c2/4422c21488e647810bc4f262487e5c6e.jpg http://g-ecx.images-amazon.com/images/G/01/aplusautomation/vendorimages/5af2b991-19f2- 4897-8c2a-abd3b15434b0.jpg._CB328800058_.jpg http://g-ecx.images-amazon.com/images/G/01/aplusautomation/vendorimages/5af2b991-19f2- 4897-8c2a-abd3b15434b0.jpg._CB328800058_.jpg https://fi.wikipedia.org/wiki/It%C3%A4-Aasia https://www.youtube.com/watch?v=_e_VRSgx6r8 http://www.tradingeconomics.com/finland/population


Lataa ppt "Itä-aasialainen kulttuuripiiri Itä-aasiaan kuuluuvat Kiina, Japani, Etelä-Korea, Pohjois-Korea, (Taiwan, Hongkong, Macao) ja Mongolia. Myös Venäjän itäosa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google