Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Havaintomatriisin suunnittelusta Ennen havaintoaineiston tallennusta kannattaa listata mitä muuttujia SPSS:ään syöttää. Listattavia asioita ovat mm kuvaava.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Havaintomatriisin suunnittelusta Ennen havaintoaineiston tallennusta kannattaa listata mitä muuttujia SPSS:ään syöttää. Listattavia asioita ovat mm kuvaava."— Esityksen transkriptio:

1 Havaintomatriisin suunnittelusta Ennen havaintoaineiston tallennusta kannattaa listata mitä muuttujia SPSS:ään syöttää. Listattavia asioita ovat mm kuvaava nimi, desimaalien määrä, luokkien koodaus ja arvoselitteet. On myös muistettava, että tilastollisten menetelmien lähtökohtana on havaintomatriisin rivien riippumattomuus. Toistomittaukset ja muuten riippuvat mittaukset talletetaan omiin muuttujiin.

2 Tutkimusasetelman vaikutukset SPSS:n laskemat testit ja analyysit olettavat otantatutkimuksessa käytetyn yksinkertaista satunnaisotantaa. Jos tutkija on käyttänyt muita otantamenetelmiä, on tuloksia korjattava painojen avulla tai on käytettävä otantamenetelmän huomioivaa ohjelmaa. Kokeellisesta tutkimuksesta on tarkkaan mietittävä mitkä mittaustulokset riippuvat keskenään koeasetelman sisällä. Yleisenä ohjeena on se, että saman koeyksilön mittaukset riippuvat toisistaan. Joissain koeasetelmissa riippuvuus voi olla monimutkaista ja hankalaa. Tällöin on hyvä muistaa, että tilastollisia tunnuslukuja voidaan käyttää havaintoaineiston kuvailuun, vaikka riippumattomuusoletus ei täyttyisikään.

3 Muuttujien määrittelystä SPSS:n versiossa 10 uutuutena tuli oma välilehti muuttujan määrittelyyn Data/Variable View Variable View ikkunaan voit kirjoittaa muuttujien määrittelyt suunnitelman mukaan (nimi, tyyppi, koko, selitteet, puuttuvien tietojen koodit, esitysleveys, tasaus sekä mitta-asteikko) Määrittelyn voit tehdä joko kirjoittamalla, valintaikkunasta, selausnäppäimellä tai listasta.

4 Muuttujan tyypistä Muuttujan tyypeistä tärkeimmät ovat numeerinen, päivämäärä ja merkkimuoto (string). Yleensä kannattaa määritellä muuttuja numeeriseksi ja tarkentaa luokitteluasteikon muuttujan arvot arvoselitteillä. Merkkimuotoinen muuttuja tulee kyseeseen yleensä vain erikoistapauksissa: jos haluat tallettaa henkilön nimen tai hetun.

5 Päivämäärämuuttujaan voit tallettaa ajankohdan monella eri tavalla. Tavallisin on tietenkin suomalainen esitys päivä.kuukausi.vuosi eli dd.mm.yy tai dd.mm.yyyy Voit tallettaa myös tunteja, minuutteja, sekunteja ja jopa sekuntien sadasosia. On hyvä muistaa, että ohjelma on amerikkalainen: kolme kirjainta mmm tarkoittaa kuukauden esittämistä kirjaimin JAN, FEB,...

6 Muuttujan selitteistä Muuttujalle voit kirjoittaa tarkentavan selitteen, joka voi olla 256 merkkiä pitkä. Arvoselitteet tulevat kysymykseen vain luokitteleville muuttujille.

7 Tiedostojen lukemisesta Datatiedoston saa tietenkin talletettua ja luettua Save ja Open -työkaluista sekä pudotusvalikosta. SPSS:llä on oma tallennusmuotonsa ja uudemmat ohjelmaversiot lukevat aina vanhemmalla versiolla tallennetun aineiston. SPSS pystyy lukemaan monia muiden ohjelmien tallennusmuotoja. Esimerkiksi Excel-tiedostoja ja taulukkomuodossa esitettyjä ASCII-tiedostoja. Jälkimmäiseen täytyy tietenkin määritellä mistä kukin muuttuja löytyy. Helpointa Windowsissa on siirtää pieni taulukkomuotoinen havaintoaineisto SPSS:ään leikepöydän avulla.


Lataa ppt "Havaintomatriisin suunnittelusta Ennen havaintoaineiston tallennusta kannattaa listata mitä muuttujia SPSS:ään syöttää. Listattavia asioita ovat mm kuvaava."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google