Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi I Syksy 2016 Jorma Laurikkala Tietojenkäsittelytieteet Informaatiotieteiden yksikkö Tampereen yliopisto.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi I Syksy 2016 Jorma Laurikkala Tietojenkäsittelytieteet Informaatiotieteiden yksikkö Tampereen yliopisto."— Esityksen transkriptio:

1 Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi I Syksy 2016 Jorma Laurikkala Tietojenkäsittelytieteet Informaatiotieteiden yksikkö Tampereen yliopisto

2 2 Vastuuopettaja Jorma Laurikkala, yliopistonlehtori. Luennot, ohjatut mikroharjoitukset ja luentosaliharjoitukset. Sähköposti: jorma.laurikkala@uta.fi ja puhelin: 050 318 5873 − Kurssia koskevien sähköpostien otsikon olisi hyvä alkaa merkkijonolla Laki 1:. Esimerkkiotsikko Laki 1: kysymys luennoista. Vastaanotto torstaisin klo 12–13 huoneessa B1025. − Ovelle voi koputella muulloinkin. − Aikoja voi myös sopia sähköpostilla tai puhelimitse.

3 3 Lausekielinen ohjelmointi I (5 op) Yliopiston ensimmäinen ohjelmointikurssi sekä tutkinto- ohjelmassa että valinnaisesti opiskeleville. − Laajuus on 5 op opintojen aloitusvuodesta riippumatta. Haastava kurssi, jossa kuitenkin pehmeä lasku ohjelmoinnin pariin. − Oletetaan, että opiskelija ei ole ohjelmoinut aiemmin. Tavoitteena oppia ohjelmoinnin alkeet. − Kurssin suorittaneet osaavat toteuttaa itsenäisesti pienehköjä tietokoneohjelmia Java-kielellä. − Lausekielinen ohjelmointi II -kurssilla syvennetään opittua ja perehdytään laajempiin ohjelmiin.

4 4 Lausekielinen ohjelmointi I (5 op) Motto: “Ohjelmoimaan oppii vain ohjelmoimalla”. − Ohjelmointia aloittelevien tulisi käyttää kurssin alkupuolella omatoimiseen opiskeluun, erityisesti harjoitusten tekoon, ainakin kuusi tuntia viikossa. − Kaverilta kopioimalla oppi ei mene perille. Älä siis plagioi. Kurssin suoritustavat: 1) Luennot, viikkoharjoitukset, tentti ja palautteenanto. − Ohjelmointia aloittelevat. 2) Joko syksyn (pe 2.9.) tai kevään näyttökoe. − Ohjelmoimaan omatoimisesti opiskelleet. − Aiemmat opinnot voi hyväksilukea.

5 5 Lausekielinen ohjelmointi I (5 op) Kaikkien kurssilaisten tulee ilmoittautua sähköisesti. 1) Ilmoittautuminen kurssille NettiOpsussa. − Ota yhteys kurssin vastuuopettajaan, jos et ehtinyt ilmoittautua. − Avoimen yliopiston opiskelijat ilmoittautuvat muuta kautta. 2) Harjoitusryhmiin ilmoittautuminen lomakkeella. − Lomake on täytettävä myös, jos et osallistu ryhmiin. − Lomake on auki pe 2.9. klo 12.00 saakka. Muista tarvittaessa perua ilmoittautuminen. Kurssin sivut http://www.uta.fi/sis/tie/laki1/ ovat tärkein tiedotuskanava – seuraa kurssisivuja säännöllisesti.

6 6 Luennot (6 x 2 x 2 tuntia) Luennoilla pyritään avaamaan kalvoille tiivistettyjä asioita ja annetaan lisää esimerkkejä. Viikoilla 35–40 maanantaisin klo 10–12 (B1100) ja keskiviikkoisin klo 8–10 (Väinö Linna -sali). − Aloitusluento salissa A1 (Päätalo). Eivät pakollisia, mutta suositellaan lämpimästi ohjelmointia aloitteleville. − Luennoille tulemisesta ei saa hyvityspisteitä. Akateeminen vartti, molemmat tunnit peräkkäin. − Esimerkiksi aloitetaan 10.15 ja lopetetaan 11.45. Kysymyksiä saa esittää.

7 7 Luentojen aktivointi Perinteinen luennointi on opetusta, jossa opettaja puhuu ja opiskelijat kuuntelevat. − Taloudellinen opetusmuoto sekä turvallista opettajalle ja opiskelijalle. − Ei kehitä kovin hyvin ongelmanratkaisun taitoa, jota ohjelmointi pitkälti on. Luentojen lomassa on muutama aktivoiva tehtävä, joiden tarkoitus on herätellä pohtimaan, analysoimaan ja soveltamaan luennoilla opittua. − Perinteistä kaavaa rikkomalla oppiminen voi tehostua.

8 8 Luentojen aktivointi Pääasiallinen työmuoto on porinaryhmä: − Salissa lähekkäin istuvien opiskelijoiden ryhmiä (2–5 henkeä), joissa pohditaan aktivoivaa tehtävää. − Porinan pelisäännöt: “Opettaja kertoo milloin keskustelu alkaa ja milloin keskusteluun varattu aika loppuu. Keskusteluun varattuna aikana puhutaan paljon annetusta aiheesta. Ryhmän on tuotettava keskustelun pohjalta vastaus.” − Yksinkin voi työskennellä, mikäli ryhmätyöhön osallistuminen on vaikeaa. − Kenenkään ei tarvitse esiintyä luennoilla.

9 9 Viikkoharjoitukset (6 kappaletta) Koostuvat harjoitustehtävistä ja harjoitusryhmistä. − Mikroharjoitusryhmät tukevat tehtävien ratkaisua, luentosaliharjoituksissa esitellään ratkaisut. Harjoituksista on kerättävä vähintään tietty määrä pisteitä. Valtaosa pisteistä tulee hyväksytysti ratkaistuista harjoitustehtävistä. − Tehtävät tehdään pääosin omalla ajalla. − Ratkaisun saa ideoita kaverin kanssa, mutta ohjelma on kirjoitettava aina itse. − Plagioinnista seuraa rangaistus (lisää työtä). Harjoituksia tulisi ratkoa tasaiseen tahtiin koko kurssin ajan. − Älä lopeta, kun minimivaatimus on saavutettu!

10 10 Viikkoharjoitukset Harjoitusryhmiin osallistuminen on vapaaehtoista, mutta toisaalta osallistumisesta saa pisteitä. − Kunkin viikkoharjoituksen osalta saa korkeintaan yhden pisteen. − Esimerkiksi jonkin viikkoharjoituskerran mikro- ja luentosaliharjoitusryhmässä käymällä ei saa kahta pistettä. − Osallistumalla voi kerätä korkeintaan kuusi pistettä. − Ilmoita kurssin vastuuopettajalle, jos haluat sittenkin osallistua mikro- tai luentosaliharjoituksiin tai perua ilmoittautumisesi. Ratkaisupisteiden ja mahdollisten läsnäolopisteiden summan tulee olla vähintään 40 % saatavilla olevien pisteiden kokonaismäärästä. − Jos tehtäviä on esimerkiksi 51 kappaletta, niin saatavilla on 51 + 6 = 57 pistettä. Näin 40 %:n raja on 23 pistettä.

11 11 Viikkoharjoitukset Pyritään julkaisemaan keskiviikkoisin. Tehtävien julkaisua seuraavalla viikolla − pidetään harjoitusryhmät ja − palautetaan tehtävät viimeistään torstaina klo 12.00. Kaikkien harjoitusten ratkaisut palautetaan sähköisessä muodossa WETO-järjestelmään. − Lue kurssisivuilla julkaistavat palautusohjeet. Opettajat tarkistavat palautuksia WETOssa. − Ratkaisua ei voi korjata – hylätyn ratkaisun piste nollataan. − Tehtävien ei tarvitse olla kurssin alussa täysin oikein ratkaistu, mutta kunnollista yritystä pitää olla havaittavissa.

12 12 Mikroharjoitukset Harjoitusten ratkaisua pääosin omatoimisesti. Paikalla opettaja, joka neuvoo ongelmakohdissa. Viikoilla 36–41, viisi ryhmää, ma–ke. − Paikat ja tarkemmat ajat verkossa. Keskiviikon ryhmä on ohjattu. − Kerrataan luentoja sekä tehdään yhdessä ja yksin seuraavan harjoituskerran tehtäviä. Jos tunnet tarvitsevasi apua, mene viipymättä mikroharjoituksiin, ettet “tipahda” kurssilta! Apua myös ohjelmointivälineiden käyttöön.

13 13 Luentosaliharjoitukset Kurssin vastuuopettaja käy läpi mallivastaukset ja kenties myös opiskelijoiden vastauksia. Viikoilla 36–41, torstaisin klo 14–16 (B0020). Opiskelijoita ei valita esittämään vastauksia. Opiskelijat voivat esittää kysymyksiä ratkaisuista. Osallistuminen suotavaa; ratkaisuja ei pureta muualla. Mallivastaukset pyritään julkaisemaan ennen luentosaliharjoituksia.

14 14 Luupin koodauspaja Ainejärjestö Luuppi pitää koodauspajaa, jossa tuetaan harjoitusten ratkaisua mikroharjoitusten tapaan. Koodauspajaan voi osallistua kuka tahansa kurssilainen. Myös koodauspajaan osallistumisesta saa läsnäolopisteen. Koodauspaja on keskiviikkoisin klo 16–18. − Luuppi tiedottaa, kun koodauspaja alkaa.

15 15 Tentti Lopputentti keskiviikkona 26.10. klo 9–12. Kaksi uusintatenttiä. Ilmoittautuminen viimeistään seitsemän päivää ennen tenttiä. − Yliopiston opiskelijat: NettiOpsu tai WENTTI. − Avoimen yliopiston opiskelijat: NettiRekan kautta. Monivalintatehtävä sekä kolme ohjelmointitehtävää. Tehdään paperilla ja kynällä. Lisätietoja kurssin viimeisellä luennolla.

16 16 Suoritus ja arvostelu Kurssin suorittamiseksi täytyy: − kerätä harjoituspisteitä vähintään 40 % saatavilla olevien ratkaisu- ja läsnäolopisteiden summasta, − saada tentistä vähintään puolet pisteistä (12 / 24 p) ja − antaa palaute kurssin lopuksi. Harjoitusaktiivisuudesta saa hyvityspisteitä seuraavasti: − 60 % → +1 p, 70 % → +2 p ja 80 % → +3 p. − Hyvityspisteet huomioidaan vasta, kun tenttipisteitä on vähintään puolet. Katso kurssisivuilta ohjeet osasuoritusten hyödyntämisestä, jos viime lukuvuonna luennoitu kurssi jäi kesken ase- tai siviilipalveluksen, synnytyksen tai vastaavan ylivoimaisen esteen vuoksi.

17 17 Kirjallisuus Pääasiallinen kirjallinen materiaali on kurssin verkkosivuilla osa kerrallaan julkaistava luentorunko. − Aktivoivat tehtävät eivät tule verkkoon. Luennon materiaali pyritään julkaisemaan verkossa viimeistään luentoa edeltävän päivän iltana. − Tulostettava itse, jos kalvoista haluaa paperikopion luennoille. Kirjoja suositellaan lähinnä oheislukemistoksi.

18 18 Miksi suorittaa kurssi? Pakollinen tietojenkäsittelytieteiden tutkinto-ohjelman opiskelijoille. − Kuuluu useimpiin tietojenkäsittelytieteiden valinnaisiin opintokokonaisuuksiin. Perusohjelmointitaitoja ei opeteta muilla Tampereen yliopiston kursseilla. Ohjelmointi on tietojenkäsittelijän perustaito. Ohjelmointitaidoton tietojenkäsittelijä: − ei selviä seuraavista kursseista (Laki 2, OoPe, OTeC/C++, TiRa...). − ei työllisty kovin hyvin.

19 19 Miksi suorittaa kurssi? Tietotekniikan hyödyntäminen (ohjelmoimalla) on yhä yleisempää esimerkiksi matematiikan, tilastotieteen, informaatiotutkimuksen ja biologian aloilla. On hyvä olla jonkinlainen käsitys ohjelmistojen kehittämisestä, jos siihen joutuu osallistumaan. Tietojenkäsittely voi olla työllistymisen kannalta hyödyllinen vapaavalintainen aine. Ohjelmointia opiskellaan nykyisin peruskoulussa. Ohjelmointi voi olla kivaa!


Lataa ppt "Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi I Syksy 2016 Jorma Laurikkala Tietojenkäsittelytieteet Informaatiotieteiden yksikkö Tampereen yliopisto."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google