Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi Syksy 2013

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi Syksy 2013"— Esityksen transkriptio:

1 Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi Syksy 2013
Jorma Laurikkala Tietojenkäsittelytieteet Informaatiotieteiden yksikkö Tampereen yliopisto

2 Vastuuopettaja Jorma Laurikkala, lehtori.
Luennot, mikroharjoitukset, 4. harjoitusryhmä. Sähköposti: ja puhelin: Kurssia koskevien sähköpostien otsikon olisi hyvä alkaa merkkijonolla Laki:. Esimerkkiotsikko Laki: kysymys luennoista. Vastaanotto torstaisin klo 12–13 huoneessa B1025. Ovelle voi koputella muulloinkin. Aikoja voi myös sopia sähköpostilla tai puhelimitse.

3 Lausekielinen ohjelmointi (10 op)
Ensimmäinen ohjelmointikurssi sekä tutkinto-ohjelmassa että valinnaisesti tietojenkäsittelytieteitä opiskeleville. Oletetaan, että opiskelija ei ole ohjelmoinut aiemmin. Laaja kurssi, jolla edetään aluksi verkkaisesti. Kurssin laajuus on 10 op myös ennen vuotta 2012 opinnot aloittaneille. Ensimmäisenä ohjelmointikurssina haastava kurssi. Kurssin sivut ovat tärkein tiedotuskanava – seuraa kurssisivuja säännöllisesti. Ilmoittautuminen auki pe 6.9. klo saakka.

4 Tavoitteet ja keinot Tavoitteena oppia ohjelmoinnin perustaidot:
Kurssin suorittaneet osaavat toteuttaa itsenäisesti pieniä tietokoneohjelmia Java-kielellä. Kurssi antaa valmiudet jatkaa opintoja: Erityisesti ensi keväällä Olio-ohjelmoinnin perusteet -kurssi. Motto: “Ohjelmoimaan oppii vain ohjelmoimalla”. Ohjelmointia aloittelevien tulisi käyttää kurssin alkupuolella omatoimiseen opiskeluun, ja erityisesti harjoitusten tekoon, ainakin kuusi tuntia viikossa. Kaverilta kopioimalla oppi ei mene perille.

5 Kurssin rakenne ja aikataulu

6 Luennot (15 x 2 tuntia) Aloitusviikoilla (viikot 36 ja 37) maanantaisin (Väinö Linna -sali ja B1097) ja tiistaisin (B1097) klo 10–12. Viikosta 38 alkaen maanantaisin klo 10–12 (B1097). Viikoilla 36–41 ja 43–50, viikolla 42 ei luentoja. Eivät pakollisia, mutta suositellaan lämpimästi ohjelmointia aloitteleville. Luennoille tulemisesta ei saa hyvityspisteitä. Akateeminen vartti (aloitetaan 10.15), molemmat tunnit peräkkäin (lopetetaan 11.45). Kysymyksiä saa esittää.

7 Luentojen aktivointi Perinteinen luennointi on opetusta, jossa opettaja puhuu ja opiskelijat kuuntelevat. Taloudellinen opetusmuoto sekä turvallista opettajalle ja opiskelijalle. Ei kehitä kovin hyvin ongelmanratkaisun taitoa, jota ohjelmointi pitkälti on. Luentojen lomassa on pieniä aktivoivia tehtäviä, joiden tarkoitus on herätellä pohtimaan, analysoimaan ja soveltamaan luennoilla opittua. Perinteistä kaavaa rikkomalla oppiminen voi tehostua.

8 Luentojen aktivointi Pääasiallinen työmuoto on porinaryhmä:
Salissa lähekkäin istuvien opiskelijoiden ryhmiä (2–5 henkeä), joissa pohditaan aktivoivaa tehtävää. Porinan pelisäännöt: “Opettaja kertoo milloin keskustelu alkaa ja milloin keskusteluun varattu aika loppuu. Keskusteluun varattuna aikana puhutaan paljon annetusta aiheesta. Ryhmän on tuotettava keskustelun pohjalta kirjallinen vastaus.” Yksinkin voi työskennellä, mikäli ryhmätyöhön osallistuminen on vaikeaa. Kenenkään ei tarvitse esiintyä luennoilla.

9 Viikkoharjoitukset (13 x 2 t)
Viikoilla 37–41, 43–50, viikolla 42 ei harjoituksia. Viisi ryhmää, ma–ke (tarkemmat ajat verkossa). Pyritään julkaisemaan maanantaisin verkossa. Aloitusviikolla harjoitukset julkaistaan tiistaina. Tehdään itse omalla ajalla: Ratkaisun logiikan voi muotoilla kaverin kanssa, mutta ohjelma on kirjoitettava aina itse. Tehtävien ei tarvitse olla täysin oikein ratkaistu, mutta kunnollista yritystä pitää olla havaittavissa. Malliratkaisut julkaistaan verkossa.

10 Viikkoharjoitukset (13 x 2 t)
Alussa vuokaavioita ja pseudokoodia. Lopuissa harjoituksissa pääosin ohjelmointitehtäviä. Kaikkien harjoitusten ratkaisut palautetaan sähköisessä muodossa WETO-järjestelmään. WETO esitellään tarkemmin 2. luennolla, jos aikaa riittää. Lue ohjeet kurssisivuilta ja muista noudattaa niitä! Tutustu erityisesti Opetus | Harjoitukset | Ratkaisujen palautus -kohtaan.

11 Ohjatut mikroharjoitukset
Molemmissa periodeissa (mikroluokka ML7): Viikoilla 37 ja 38: ke 14–16 ja to 10–12. Viikoilla 39–41: to 10–12. Viikoilla 43–48: pe 10–12. Kerrataan vaikeita asioita. Tehdään yhdessä seuraavan harjoituksen tehtäviä. Apua myös ohjelmointivälineiden käyttöön. Vapaaehtoisia – ei huomioida kurssin arvosanassa. Jos tunnet tarvitsevasi apua, mene viipymättä mikroharkkoihin, ettet “tipahda” kurssilta!

12 Harjoitustyöt Kaksi kappaletta – molemmat pakollisia.
Toisen työn palautus III-periodissa. Ratkaisu: Toimiva itse tehty Java-ohjelma. Kopiointi on ehdottomasti kiellettyä. Harjoitusryhmien vetäjät antavat ohjausta sähköpostitse, harjoitusten yhteydessä sekä henkilökohtaisesti myöhemmin sovittavina aikoina. Massakurssi – lisäaikaa ei saa helpolla. Palautus WETO-järjestelmään kurssisivuilla julkaistavien ohjeiden mukaan.

13 Suoritus ja arvostelu Kurssin suorittamiseksi täytyy:
ratkaista viikkoharjoitustehtävistä vähintään 40 %, suorittaa molemmat harjoitustyöt hyväksytysti, saada tentistä vähintään puolet pisteistä ja antaa kurssipalaute tentin jälkeen. Harjoitusaktiivisuudesta saa hyvityspisteitä seuraavasti: 50 % +1p, 60 % +2p, 70 % +3p, 80 % +4p, 90 % +5p ja 95 % +6p. Hyvityspisteet huomioidaan vasta, kun tenttipisteitä on vähintään puolet.

14 Suoritus ja arvostelu Laki-kurssin osasuorituksia ei enää huomioida, jotta kurssi tulisi suoritettua nopeammin. Poikkeuksena ylivoimaiset esteet: ase- ja siviilipalvelu, synnytys, vakava sairaus… Huomaa, että osasuoritus huomioidaan vain, jos otat yhteyttä kurssin vastuuopettajaan. Osasuoritusten hyödyntämisestä tarkemmat ohjeet kurssin verkkosivuilla.

15 Kirjallisuus Pääasiallinen kirjallinen materiaali on kurssin verkkosivuilla osa kerrallaan julkaistava luentorunko. Aktivoivat tehtävät eivät tule verkkoon. Luennon materiaali pyritään julkaisemaan verkossa viimeistään luentoa edeltävän päivän iltana. Tulostettava paperille omatoimisesti ennen luentoa! Kirjoja suositellaan lähinnä oheislukemistoksi. Wikla: “Ohjelmoinnin perusteet Java-kielellä” suositeltavin. Saatavilla yliopiston kirjastosta ja kirjakaupasta.

16 Miksi suorittaa kurssi?
Pakollinen tietojenkäsittelytieteiden tutkinto-ohjelman opiskelijoille ja tietojenkäsittelytieteitä valinnaisena aineena opiskeleville. Perusohjelmointitaitoja ei opeteta muilla kursseilla. Ohjelmointi on tietojenkäsittelijän perustaito. Ohjelmointitaidoton tietojenkäsittelijä: ei selviä seuraavista kursseista (OoPe, OTe A&B, TiRa...). ei työllisty kovin hyvin.

17 Miksi suorittaa kurssi?
Tietotekniikan hyödyntäminen (ohjelmoimalla) on yhä yleisempää esimerkiksi tilastotieteen, informaatiotutkimuksen ja biologian aloilla. Myös matematiikassa tehdään simulointeja. On hyvä olla jonkinlainen käsitys ohjelmistojen kehittämisestä, jos siihen joutuu osallistumaan. Tietojenkäsittely voi olla työllistymisen kannalta hyödyllinen vapaavalintainen aine. Ohjelmointi voi olla kivaa!

18 Miten kurssi menee läpi?
Vuoden 2007 kurssin ensimmäinen aktivoiva tehtävä: “Onni Opiskelija on hieman epävarma josko hän saa Lausekielinen ohjelmointi -kurssin läpi. Pohdi porinaryhmässä (3–5 henkeä) kuinka neuvoisit Onnia toimimaan, jotta hän saisi kurssin läpi?” Vastausten yhteenveto: Kysy ja pyydä apua kaverilta ja opettajalta. Asenne ja motivaatio kohdalleen. Tee harjoituksia. Työskentele itsenäisesti ja hanki lisäaineistoa. Käy luennoilla. Käy mikroharjoituksissa tarvittaessa. Varaa kurssille aikaa. Älä ota stressiä.


Lataa ppt "Kurssiesite Lausekielinen ohjelmointi Syksy 2013"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google