Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ohjeet Katso-tunnisteen perustamiseen sekä alitunnisteen muodostamiseen ja vahventamiseen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ohjeet Katso-tunnisteen perustamiseen sekä alitunnisteen muodostamiseen ja vahventamiseen."— Esityksen transkriptio:

1 Ohjeet Katso-tunnisteen perustamiseen sekä alitunnisteen muodostamiseen ja vahventamiseen

2 Hyrrä - asiointipalvelu
Hyrrä on sähköinen asiointipalvelu, jonka kautta haetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman rahoitettavien hanke- ja yritystukien tukihakemukset ja maksatukset. Tarvitset Katso-tunnisteen voidaksesi asioida Hyrrässä. Hyrrä-asiointipalveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. HUOM! Kirjoita ylös kaikki salasanat ja käytä niiden oikeita sanamuotoja sekä käyttäjätunnukset, tulet tarvitsemaan niitä myöhemmin!

3 Katso-tunniste Tästä oppaasta löydät yksityiskohtaiset ohjeet Katso-tunnisteen perustamiseen, alitunnisteen muodostamiseen sekä vahventamiseen ja Hyrrä-oikeuksien antamiseen. Katso-tunnisteen perustamiseen ja alitunnisteen vahventamiseen tarvitaan henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai sirullinen henkilökortti. Jos sinulla ei ole kumpaakaan niin voit myös käydä todentamassa henkilöllisyytesi käymällä Katso-asiakasrekisteröintipisteessä. Paikkakunnat löydät osoitteesta kohdasta: Ohjeita ja lisätietoa. Pääkäyttäjällä sekä alitunnisteen haltijalla tulee olla toimiva sähköpostiosoite asiointia varten! Kaikki ohjeet löytyvät myös osoitteesta

4 Katso - tunnisteen perustaminen
Ensimmäiseksi päivitä yhdistysrekisteriote, nimenkirjoitusoikeudellisten henkilöiden tiedot, kuten sähköpostiosoitteet ja muut yhteystiedot tulee olla ajantasalla! Katso-tunniste haetaan yhdistyksen Katso-pääkäyttäjälle, jolla on yhdistysrekisteriotteen mukainen nimenkirjoitusoikeus Katso-tunnistetta perustaessasi huomioi, että sähköpostiosoitteesi on kirjoitettu oikein, saat ilmoituksen sähköpostitse tunnisteen aktivoitumisesta Katso-tunniste haetaan henkilötunnukseen perustuen, mikäli sinulla on jo olemassa oleva Katso-tunniste et voi hakea sitä enää uudelleen. Katso-tunniste perustetaan Verohallinnon Katso-palvelussa osoitteessa Seuraavasta diasta löydät yksityiskohtaiset ohjeet Katso-tunnisteen perustamiseen Ohjeet kuvakaappauksineen löydät osoitteesta tai Vesuri-ryhmän nettisivuilta. Katso-tunniste ei tule voimaan saman tien vaan vaatii virkailijan käsittelyn, käsittelyaika vaihtelee päivästä muutamaan päivään

5 Ohjeet Katso - tunnisteen perustamiseen
Katso - tunnisteen perustamisessa huomioitavia asioita! Organisaation allekirjoitusoikeudellinen henkilö perustaa pääkäyttäjyyden Katso-palvelussa osoitteessa Pääkäyttäjyyden perustamisen yhteydessä voit varmentaa henkilöllisyytesi sähköisesti  henkilökohtaisella verkkopankkitunnuksella,  sirullisella henkilökortilla tai  Katso-tunnisteella. Jos tämä ei ole mahdollista, voit pääkäyttäjyyden perustamisen jälkeen käydä todentamassa henkilöllisyytesi käymällä Katso-asiakasrekisteröintipisteessä. Sinulla tulee olla sähköpostiosoite

6 Katso-tunnisteen perustaminen
Mene osoitteeseen Valitse Haluan perustaa pääkäyttäjän organisaatiolle. Valitse Seuraava. Valitse henkilöllisyytesi varmentamistapa ja paina Seuraava. Jos valitsit sähköisen henkilötunnisteen, valitse haluamasi tunnistautumistapa ja etene sen ohjeiden mukaisesti. Henkilöllisyyden varmentamisen jälkeen voit jatkaa pääkäyttäjyyden perustamista. Lue ja hyväksy palvelun käyttöehdot ja valitse Seuraava. Syötä edustamasi organisaation tiedot sekä yhteystietosi ja valitse Seuraava. Aseta itse keksimäsi kiinteä salasana. Kiinteässä salasanassa tulee olla isoja kirjaimia, pieniä kirjaimia ja numeroita. Salasana voi sisältää myös erikoismerkkejä. Salasanan pituus on merkkiä.

7 Katso-tunnisteen perustaminen
Kirjoita pääkäyttäjäsalasana (4 x 4 merkkiä) ja valitse Seuraava. Valitse salasanojen lukumäärä ja tulosta salasanalista oheistulostimellesi. Syötä tulosteella näkyvä salasanalistan tunnus ja valitse Seuraava. Huom! Mikäli sinulla ei ole tulostus mahdollisuutta toimi seuraavasti: Valitse tiedosto -> tulosta -> valitse tulostimen alasveto nuolesta esim. Adobe Reader PDF Printer ja paina tulosta. Seuraavaksi aukeaa tavallinen ”tallenna” – näkymä, tallenna tiedosto esim. työpöydällesi, näin saat näkymään salasanalistan tunnuksen. Tulosta yhteenveto. Yhteenvedolla näkyy järjestelmän muodostama käyttäjätunnuksesi. Valitse Hyväksy. Valitse Valmis. Tunnisteen tiedot on nyt perustettu järjestelmään ja ne odottavat virkailijan käsittelyä. Sinua informoidaan sähköpostitse tunnisteen aktivoinnista. Jos valitsit henkilöllisyytesi varmentamistavaksi henkilökohtaisen käynnin palvelupisteessä, sinun pitää käydä osoittamassa henkilöllisyytesi verohallinnon Katsoasiakasrekisteröintipisteessä kolmen viikon sisällä, jonka jälkeen tunniste aktivoidaan.

8 Alitunnisteen muodostaminen
Katso-pääkäyttäjä luo muille organisaation käyttäjille alitunnisteita, joille annetaan Hyrrän asiointirooleja. Alitunnistetta muodostaessa tarvitset alitunnisteen haltijan etunimen, sukunimen ja sähköpostiosoitteen. Alitunniste muodostetaan osoitteessa: valitsemalla Tunnisteen hallinta- osiosta ”Haluan hallinnoida Katso-tunnisteeseen liittyviä tietoja ja valtuutuksia” Alitunniste tulee voimaan, kun alitunnisteen haltija on hyväksynyt alitunnisteen muodostamisen Yksityiskohtaiset ohjeet löydät seuraavasta diasta sekä kuvakaappauksineen osoitteesta tai Vesuri-ryhmän nettisivuilta. Kun pääkäyttäjä on perustanut henkilölle Katso-alitunnisteen, tulee tästä Katso-palvelun lähettämä automaattinen ilmoitus sen henkilön sähköpostiin, jolle alitunniste on perustettu. Pääkäyttäjän tulee tulostaa alitunnisteen käyttäjätunnus sekä salasana ja toimittaa ne alitunnisteen haltijalle.

9 Alitunnisteen muodostaminen
Pääkäyttäjä voi muodostaa organisaationsa muille henkilöille alitunnisteen Katso palvelussa osoitteessa Valitse ”Siirry palveluun”. Kirjaudu palveluun valitsemalla Tunnisteen hallinta -osiosta ”Haluan hallinnoida Katsotunnisteeseen liittyviä tietoja ja valtuutuksia”. Tunnistaudu syöttämällä hallussasi oleva käyttäjätunnus ja kiinteä salasana. Valitse Jatka. Syötä pyydetty kertakäyttösalasana ja valitse Jatka. Valitse Organisaatio-osiosta Alitunnisteet. Syötä hallussasi oleva 4x4 merkin mittainen pääkäyttäjä- tai rinnakkaispääkäyttäjä salasana ja valitse Seuraava. Valitse Uusi alitunniste. Valitse tarvittaessa Organisaatiosidonnaisuus-listalta haluttu aliorganisaatio. Syötä alitunnisteen haltijan tiedot ja aseta alitunnisteelle salasana. Valitse Seuraava. Tulosta alitunnisteen tiedot ja toimita ne asettamasi salasanan lisäksi alitunnisteen haltijalle. Hyväksy alitunnisteen tiedot. Vahvista alitunnisteen luonti valitsemalla Valmis. Tiedot-valinnalla voit katsoa alitunnisteen tietoja ja tarvittaessa muuttaa niitä. Voit muuttaa alitunnisteen tietoja tai peruuttaa tunnisteen. Hyväksy muutokset Tallenna toiminnolla. Mikäli vaihdat salasanan, hyväksy se Vaihda-toiminnolla. Perustettu alitunniste näkyy myös Myönnetyt valtuutukset –näkymässä. Huomaa, että alitunnisteen perustamisen yhteydessä muodostuu ns. järjestelmävaltuutus KATSO Yrityksen edustaja. Tämä valtuutus ei sisällä mitään asiointioikeutta, vaan sillä alitunniste liitetään organisaatioon. Valtuutusta ei tule poistaa!  

10 Alitunnisteen vahventaminen
Alitunnisteen haltija vahventaa tunnisteensa Katso-tunnisteeksi Katso-palvelussa osoitteessa valitse sieltä kohta ”Haluan vahventaa Katso-alitunnisteeni Katso-tunnisteeksi.” tai sähköpostiin tulleen linkin kautta Alitunnisteen vahventamisen yhteydessä voit varmentaa henkilöllisyytesi sähköisesti joko henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Jos et voi vahventaa alitunnistetta henkilökohtaisella verkkopankkitunnuksella tai sirullisella henkilökortilla, voit käydä todentamassa henkilöllisyytesi paikan päällä jossakin verotoimiston Katso-asiakasrekisteristeröintipisteessä. Tämä tulee tehdä kolmen viikon sisällä sähköposti-ilmoituksen vastaanottamisesta. Alitunnisteen vahventamisen yhteydessä käyttäjän tulee keksiä käyttäjätunnukselleen uusi salasana väliaikaisen tilalle sekä tulostaa tai tallentaa palvelusta saatava kertakäyttösalasanalista. Tunnistetta tarvitset jatkossa muun muassa asiointiin Katso-palvelussa. Alitunnisteen vahventamiseksi tarvitset Katso-pääkäyttäjän antaman käyttäjätunnuksen, Katso-pääkäyttäjän antaman väliaikaisen kiinteän salasanan ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai sirullisen henkilökortin Huom! Mikäli sinulla ei ole tulostus mahdollisuutta toimi seuraavasti: Valitse tiedosto -> tulosta -> valitse tulostimen alasveto nuolesta esim. Adobe Reader PDF Printer ja paina tulosta. Seuraavaksi aukeaa tavallinen ”tallenna” – näkymä, tallenna tiedosto esim. työpöydällesi, näin saat näkymään salasanalistan tunnuksen. Yksityiskohtaiset ohjeet löydät seuraavasta diasta sekä kuvakaappauksineen osoitteesta tai Vesuri-ryhmän nettisivuilta.

11 Alitunnisteen vahventaminen
Alitunnisteen haltija voi vahventaa tunnisteensa Katso-tunnisteeksi Katso-palvelussa osoitteessa tai sähköpostiviestin linkin kautta. Alitunnisteen vahventamisen yhteydessä voit varmentaa henkilöllisyytesi sähköisesti henkilökohtaisella verkkopankkitunnuksella tai sirullisella henkilökortilla. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voit tunnisteen vahventamisen jälkeen käydä todentamassa henkilöllisyytesi käymällä Katso-asiakasrekisteröintipisteessä. Aloita valitsemalla Siirry palveluun ja valitse Haluan vahventaa Katso-alitunnisteeni Katso-tunnisteeksi. Lue ohjeet ja valitse Seuraava. Valitse henkilöllisyytesi varmentamistapa ja sitten Seuraava. Jos valitsit sähköisen henkilötunnisteen, valitse haluamasi tunnistautumistapa ja etene sen ohjeiden mukaisesti. Henkilöllisyyden varmentamisen jälkeen voit jatkaa tunnisteen vahventamista. Lue ja hyväksy palvelun käyttöehdot ja valitse Seuraava. Kirjoita käyttäjätunnus ja kiinteä salasana. Valitse Seuraava. Tarkista ja tarvittaessa muuta tunnisteen haltijan yhteystiedot ja valitse Seuraava. Aseta itse keksimäsi kiinteä salasana ( merkkiä) ja valitse Seuraava. Valitse salasanojen lukumäärä, tulosta salasanalista oheistulostimellesi sekä syötä tulosteella näkyvä salasanalistan tunnus ja valitse Seuraava. Huom! Mikäli sinulla ei ole tulostus mahdollisuutta toimi seuraavasti: Valitse tiedosto -> tulosta -> valitse tulostimen alasveto nuolesta esim. Adobe Reader PDF Printer ja paina tulosta. Seuraavaksi aukeaa tavallinen ”tallenna” – näkymä, tallenna tiedosto esim. työpöydällesi, näin saat näkymään salasanalistan tunnuksen. Tulosta yhteenveto ja valitse Hyväksy. Saat ilmoituksen alitunnisteesi vahventamisesta. Valitse Valmis. Jos valitsit henkilöllisyytesi varmentamistavaksi henkilökohtaisen käynnin palvelupisteessä, sinun pitää käydä osoittamassa henkilöllisyytesi verohallinnon Katsoasiakasrekisteröintipisteessä kolmen viikon sisällä, jonka jälkeen tunniste aktivoidaan.

12 Hyrrä –asiointiroolin antaminen
Kun Katso-alitunniste on vahvennettu Katso-tunnisteeksi, ota yhteyttä Katso pääkäyttäjään ja pyydä häntä muodostamaan sinulle sopiva Hyrrä-asiointiroolin mukainen valtuutus Hyrrään Katso-palvelussa. Hyrrä-valtuutukset tehdään osoitteessa valitse sieltä kohta ”Haluan hallinnoida katso-tunnisteeseen liittyviä tietoja ja valtuuksia. Kirjaudu palveluun syöttämällä käyttäjätunnus ja kiinteä salasana, valitse jatka. Syötä pyydetty kertakäyttösalasana ja valitse jatka. Olet kohdassa, jossa voit ylläpitää yhteystietojasi, vaihtaa salasanan sekä tulostaa ja aktivoida salasanalistan. Sivun alareunassa on kohta, jossa voit ottaa käyttöön valtuutusten automaattisen aktivoinnin tallentamalla valinnan ”Valtuutukset otetaan vastaan ja hyväksytään automaattisesti”. Tällöin sinun ei tarvitse jatkossa erikseen aktivoida Katso-tunnisteellesi kohdennettuja uusia valtuutuksia. Tallenna muutos. Seuraavaksi valitse vasemmasta reunasta kohta ”Asiointipalvelut” ja kirjoita 4*4 salasana ja paina Seuraava. Olet Asiointipalveluiden käyttöönotto –sivulla. Valitse kohtaan ”palveluntarjoaja” MAVI, jätä Asiointipalvelun nimi kohta tyhjäksi, Asiointipalvelun tilaan valitse ”Kaikki” samoin Tyyppi- kohtaan ”Kaikki” ja paina ”hae”. Valitse avautuvasta kohdasta: Hyrrä- asiointipalvelu ja valitse ”ota käyttöön”. Ohje jatkuu seuraavassa diassa.

13 Hyrrä-asiointiroolin antaminen
Valitse vasemmasta reunasta kohta ”Uusi valtuutus” ja syötä 4*4 salasana, tämän jälkeen avautuu Uusi valtuutus –ikkuna. Valitse myöntäjä –kohtaan organisaatio alasvetolaatikosta. Valitse kohta ”valtuutus yrityksen työntekijälle” ja kirjoita Haltijan nimi ja käyttäjätunnus. Jätä kohdat ”valtuutus organisaatiolle” ja ”voimassaoloaika tyhjäksi”. Roolit –kohdasta valitset oikean roolin ja painat rivin lopussa olevaa Lisää-painiketta. Rooliryhmä- kohta jätetään tyhjäksi. Tämän jälkeen painat ”myönnä” painiketta. Nyt asiointirooli on tehty voit tarkistaa myönnetyt roolit vasemman reunan valikosta ”myönnetyt valtuutukset”. Hyr­rä-asi­oin­ti­roo­lit: Hyr­rä-ha­ki­ja, joka voi se­la­ta, täyt­tää ja lä­het­tää or­ga­ni­saa­ti­on tuki- ja mak­su­ha­ke­muk­sia Hyr­räs­sä (vas­taa alle­kir­joi­tus­ta). Hyr­rä-avus­ta­ja, joka voi se­la­ta ja täyt­tää ha­ke­mus­ta ja lo­mak­kei­ta, mut­ta ei ole oi­keu­tet­tu jät­tä­mään nii­tä vi­ran­o­mais­kä­sit­te­lyyn. Hyr­rä-se­laa­ja, joka voi se­la­ta or­ga­ni­saa­ti­on tuki- ja mak­su­ha­ke­muk­sia.

14 Raisa Saarilahti-Kulju 050 324 1144 Niina Aspinmaa 050 378 4133
Vesuri-ryhmä ry Virkatie 1 42100 JÄMSÄ Raisa Saarilahti-Kulju Niina Aspinmaa sposti:


Lataa ppt "Ohjeet Katso-tunnisteen perustamiseen sekä alitunnisteen muodostamiseen ja vahventamiseen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google