Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Stadin tarhaajien kuvitettu toimintakertomus 2014

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Stadin tarhaajien kuvitettu toimintakertomus 2014"— Esityksen transkriptio:

1 Stadin tarhaajien kuvitettu toimintakertomus 2014

2 Stadin tarhaajat 3v Stadin Tarhaajat ja Hunajafrendit ry on nyt kolmevuotias ja toiminta vakiintunut vireään, vuorovaikutteiseen ja monipuoliseen yhdessä oppimiseen ja tekemiseen. Mehiläisten suosio näyttää edelleen olevan nousussa ja sen myötä myös hoitokoulutusta haluavia on entistä enemmän. Tähän tarpeeseen stadin tarhaajat ovet vastanneet lisäämällä koulutustarjontaa, niin yhteistyöoppilaitoksissa kuin omankin järjestön puitteissa. Vuoden aikana järjestettiin viisi mehiläishoidon peruskurssia ja kolme jatkokurssia kansalais- ja työväenopistoissa. Pauligin huvilan pesillä pidettiin 6 myös yleisölle avointa pesäkäyntiä.

3 Mediassa Median mielenkiinto mehiläistarhausta kohtaan on myös jatkunut ja varsinkin kaupunkitarhaus on osoittautunut jopa mediaseksikkääksi. Pauligin huvilan pesillä tehtiin suora Ylen aamu tv-lähetys ja Vaasa tv:n haastatteluun pääsimme kertomaan kaupunkitarhauksesta. Helsingin Sanomat, Maaseudun Tulevaisuus, Luontolehti ja Kotivinkki tekivät juttuja ja videoita stadin tarhaajien toiminnasta ja kaupunkitarhauksesta.

4 Auli ja lajihunajat Aamu tv:ssä
Aamu TV:n kuvaukset Auli ja lajihunajat Aamu tv:ssä

5 Kasvava yhdistys Stadin tarhaajien jäsenmäärä vuoden 2014 lopussa oli 144 varsinaista jäsentä ja 21 perhejäsentä. Edellisestä vuodesta lisäystä on 32 jäsentä ja 12 perhejäsentä. Jäsenet ovat hoitaneet yhdistyksen tapahtumat, työpajat ja yhteiset messuesiintymiset mallikkaasti ja iloisin mielin.

6 Vuosikokous 2013 Vuosikokous pidettiin Pauligin huvilalla Kokoukseen osallistui 16 jäsentä ja kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Markku Pöyhönen. Hallituksen puheenjohtajaksi kahdeksi vuodeksi valittiin Markku Pöyhönen. Hallituksen erovuoroisia jäseniä olivat: Merja-Riitta Laurila, Pertti Paavola ja Heimo Varonen. Heimo Varonen ei asettunut uudelleen ehdolle. Kahdeksi vuodeksi hallitukseen valittiin Timo Paalanen, Pertti Paavola ja Merja-Riitta Laurila. Hallituksessa jatkoivat Hanna Andström, Jarmo Korhonen ja Mikko Richter. Toiminnan tarkastajiksi vuosikokous valitsi Aarne Frimanin ja Tiina Harva ja heidän varahenkilöikseen Maija-Liisa Valkama ja Arto Pesosen.

7 Hallitus kokoontui viisi kertaa
Uuden hallituksen järjestäytymiskokous pidettiin Pauligin huvilalla Hallitus valitsi varapuheenjohtajaksi Pertti Paavolan, sihteeriksi Merja-Riitta Laurilan ja rahastonhoitajaksi Juha Laurilan. Kirjanpitäjäksi nimettiin Raimo Leskinen ja maksutositteiden tarkastajaksi Maija-Liisa Valkama. Lisäksi nimettiin toimikunnat työrukkasiksi. Huvitoimikunta: Hanna Andström, Arto Pesonen ja Anu Rajamäki. Koulutustoimikunta: Markku Pöyhönen, Pertti Paavola, Auli Kontinen, Heimo Varonen, Jarmo Korhonen, Maaret Virtanen, Timo Paalanen ja Merja-Riitta Laurila. Viestintätoimikunta: Mikko Richter ja Merja-Riitta Laurila. Messu- ja tapahtumatoimikunta: Kaikki hallituksen jäsenet. Hallituksen kokoukset ovat avoimina tilaisuuksina myös muille jäsenille, jotta kiinnostusta yhdistystoimintaan voitaisiin näin kasvattaa. Muutamat jäsenet ovat tätä oikeutta käyttäneet ja avartaneet hallituksen näkemyksiä käsiteltävissä asioista. Toimikunnat ovat suunnitelleet messuja, koulutustapahtumia sekä avanneet yhdistykselle omat, vain yhdistyksen jäsenille tarkoitetut, suljetut facebook- sivut Anu Rajamäen toimesta. Huvitoimikunta järjesti hauskan koko perheen pikkujoulun.

8

9 . Stadin tarhaajien leffailta
14.1. Katsottiin yhdessä More than honey -elokuva ja naposteltiin popcorneja ja irtokarkkeja. Elokuvan jälkeen suunniteltiin yhdessä kevään ohjelmaa ja tapahtumia. Leffailtaan osallistui 17 henkilöä.

10 Mehiläistarhaajanaisten ilta
Naisteniltaa vietettiin toiminnallisesti valmistaen ihovoiteita ja harjoitellen mehiläisvahamaalausta sulatustekniikalla. Naistenillan herkuista notkuvan nyyttäripöydän ääressä keskustelimme mehiläisistä ja niiden hoitamisesta.

11 Voiteita 1. ja mehiläisvahataidetta

12 hunajakokit Stadin tarhaajien hunajakokkikoulu ravintolakoulu Perhossa 25.2. Valmistimme kolmen ruokalajin illallisen ravintolan keittiössä Perhon henkilökunnan opastuksella. Jokaisen ruokalajin valmistukseen käytettiin hunajaa: Alkuruokana kurpitsakeittoa ja hunajalla karamellisoituja kurpitsan siemeniä. Pääruokana tryffelihunajalla marinoitua maissikananrintaa, palsternakkapyrettä ja hunajaisia uunijuureksia. Jälkiruokana hunajasuklaakakkua appelsiinijäätelön ja appelsiinisiirapin kera. Herkulliset aikaansaannokset nautittiin Perhon kabinetissa kaikessa rauhassa. Hunajakokkikouluun osallistuneita oli 24.

13

14 Perhon kabinetissa

15 EKM-koulutus ja työpaja
Koulutusviikonloppu Lauantaina aamupäivällä opiskeltiin keinoja, miten löytää esikotelomätä pesästä ja mitä sen löydyttyä pitäisi pesälle tehdä. Lisäksi tutkittiin yhdessä talven aikana kuolleita pesiä ja mietittiin, mikä vei mehiläisiltä hengen. Mehiläisten tautisia tarinoita kertoi Markku Pöyhönen. Iltapäivällä jakaannuttiin kolmeen työpajaan: Ötökkähotelleja koiranputkista, voiteita mehiläisvahasta ja mehiläisvahamaalaus sulatustekniikalla. Työpajojen emäntinä puuhasivat Auli Kontinen ja Merja-Riitta Laurila. Osallistujia 35.

16 Kuolemansyytutkintaa ja voidetyöpaja 2.

17 Karhuista ja Permakulttuurisesta mehiläishoidosta
Sunnuntaina aamupäivän luennoilla opiskeltiin lajihunajan keruuta ja kuultiin, millaista jälkeä karhut olivat saaneet aikaan stadin tarhaajien pesillä. Lajihunajista kertoi Jarmo Korhonen ja karhuvahingoistaan Kari Saari ja Anne Paavilainen. Iltapäivällä pohdittiin kysymystä permakulttuurisesta mehiläishoidosta Suomeessa, mitä se voisi olla? Auli Kontinen esitti piirtäen mehiläispesän out put ja in put prosessit. Lopuksi haisteltiin kaupunkitarhauksen uusia tuulia Merja-Riitta Laurilan opastuksella. Osallistujia 22.

18 Permakulttuurinen mehiläishoitoko?

19 Alottelijoiden ilta Aloittelijoiden ilta järjestettiin 8.4. Kokeneet konkarit ja aloittelevat tarhaajat kokoontuivat saman pöydän ääreen tutustumaan toisiinsa ja tekemään mehiläis- ja kalustokauppoja. Illan luento pidettiin oikean tarhapaikan valinnasta ja laadittiin pesänostajan muistilista aloittelevien tarhaajien avuksi. Tarhapaikan valinnassa opasti Heimo Varonen. Osallistujia 46.

20 Konkarit ja noviisit

21 kehätyöpaja Kehätyöpajassa koottiin ja vahoitettiin kehiä. Halukkaat saivat ostaa pesäkalustoa ja tarvikkeita paikan päältä. Opastajina Maaret Virtanen ja Arto Pesonen.

22 Taidetta lentoaukoilla
Taidetta lentoaukoilla, 6.5. kirjailija Maija Paavilaisen luento- ja kuvasarjaesitys kertoi mehiläispesien lentoaukoille temperatekniikalla maalatuista kuvista, joita on säilynyt 1750 luvulta lähtien Sloveniassa ja Pohjois-Italiassa. Illan toisena aiheena olivat mesikasvit. Mehiläisten satokasveja esitteli Merja-Riitta Laurila.

23

24 emokasvatusta Stadin tarhaajien emokasvatus aloitettiin 2.6. siirtämällä toukat kasvatuskennoihin ja laittamalla kennokehät kasvatuspesään. Sen jälkeen kertasimme emokasvatuksen vielä teoriassa. Juha ja Merja-Riitta Laurila toimivat emonkasvatuskoulun opettajina. Osallistujia 20.

25 jousiammuntaa Jousiammuntatreenit mehiläishoitajille 3.6. järjestettiin Wilhelm Tell hallissa. Jousiammuntaa harjoiteltiin ohjaajien opastuksella, joista toisena toimi stadin tarhaajien Aarne Friman. Lopuksi järjestettiin jousiammuntakisa. Kisan voitti mestariampuja Anu Rajamäki.

26 Kesäretki Kesäretki maatiaismehiläisten paritustarhoille Rymättylän saareen järjestettiin 3.7. yhdessä Uudenmaan mehiläishoitajien kanssa. Tutustuimme Aimo Nurmisen työsarkaan pohjolan mehiläisrodun elvyttämiseksi ja säilyttämiseksi Suomessa. Matkanjohtajan Markku Pöyhönen. Matkalle osallistui täysi bussilastillinen mehiläishoitajia.

27 Elokuun aikaan EKM-saneeraus Aivoriihi 2.8. Heimo Varonen ja Markku Pöyhönen pitivät käytännön esikotelomätäsaneerauskoulutuksen Jumon marjatilalla. Hallituksen ja toimikuntien yhteinen aivoriihi suunnitteli syksyn tapahtumia, koulutusta, messuja ja muuta toimintaa.

28 talveuttaminen ja tautitorjunta
Talveuttaminen ja tautitorjunta -illassa 9.9. etsittiin hyviä talveuttamiskäytäntöjä sekä kerrattiin varroatorjuntatoimenpiteet. Markku Pöyhösen esitystä oli kuuntelemassa 13 henkilöä.

29 Lähiruokamessuilla Elimäellä Auli Kontinen piirsi ja selvitti mehiläispesän toimintaa otsikolla; Permakulttuurinen mehiläishoito Suomessa? Mehiläistarhaus stadissa oli Merja-Riitta Laurilan esityksen aiheena. Esityslavalla yleisö pääsi messujen ajan kokeilemaan hunajanlinkousta ja maistelemaan suomalaisia lajihunajia.

30 Sadonkorjuuilta Sadonkorjuuiltaa vietettiin maistellen kesän hunajasatoa juustojen ja muun pikkupurtavan kera. Tarjolla oli parikymmentä erilaista Stadin tarhaajien tuomaa hunajanäytettä. Jokainen esitteli oman hunajansa ja kertoi tarhauksestaan. Paikalla oli 18 maistelijaa.

31 Syysmyrskyvaroitus on annettu!
4.10. Stadin tarhaajat olivat mukana järjestämässä helsinkiläisille koko perheen tapahtumaa Pauligin huvilalla yhdessä Luonto-Liiton Uudenmaanpiirin, Luonto-Liiton Susiryhmän ja pääkaupunkiseudun 4H-kerhon kanssa. Pesäkäyntejä järjestettiin neljälle eri ryhmälle pitkin päivää ja hunajaa lingottiin huvilan kellarissa. Pesäkäynneille osallistujille jaettiin reippauspalkintona Stadin hunajapurkki.

32 MESSUILLA I love me - ole tärkeä itsellesi messuille Helsingin messukeskuksessa osallistuttiin "luonnollisesti"-osastolla pystytetyssä pesästä pöytään teemalla. Esittelykierros alkoi mehiläisiin ja mehiläispesään tutustumisesta jatkuen kennojen kuorintaan ja hunajan linkoukseen. Juoksevaa kultaa pääsi maistamaan suoraan lingon hanalta. Useat messuvieraat halusivat kokeilla kennojen kuorintaa ja lingon pyöritystä myös itse. Messutoimikuntaan osallistui 16 henkilöä.

33 Messuosasto

34 Parvi puussa - sormi suussa?
Perinteistä parvi-iltaa vietettiin jakaen kokemuksia kesän parveiluista ja kiinniottotekniikoista. Stadin parvipartion ahkerin kiinniottaja Auli Kontinen kertoi kokemuksistaan ja näytti kuvia kohtaamistaan kaupunkiparvista. Merja-Riitta Laurila esitteli vastaavia kokemuksia maalaistarhoilta. Auli palkittiin Maija Paavilaisen aforismiteoksella ahkeruudestaan. Paikalla oli 20 henkilöä.

35 Kemikaalityöpaja Kemikaalityöpaja järjestettiin pyhäinpäivänä huvilalla. Toisessa työpajassa valmistettiin saippuoita perinteisellä kylmämenetelmällä lipeää, öljyjä, rasvoja, mausteita jne. hyväksi käyttäen. Keittiössä kokattiin ihovoiteita. Työpajoja ohjasi Merja-Riitta Laurila. Osallistujia oli 15 henkilöä.

36 Hunajapäivillä Hunajapäivillä Turussa Heimo Varoselle luovutettiin SML:n kultainen ansiomerkki kunnianosoituksena ansiokkaasta järjestö- ja koulutustyöstä pääkaupunkiseudun mehiläishoidon hyväksi.

37 Stadin tarhaajien mehiläisilta
Stadin tarhaajien mehiläisiltana kokoontui asiantuntijapaneeli vastaamaan jäsenten lähettämiin kysymyksiin mehiläisistä, niiden hoitamisesta ja hunajasta. Illan asiantuntijoina olivat: Maija Flinkman, Heli Havukainen, Tiina Harva, Auli Kontinen, Tuula Lehtonen, Ari Heikkola, Jouni Laiho, Timo Paalanen ja Heimo Varonen. Osallistujia 22.

38

39 Pikkujoulut Pikkujoulut Huvitoimikunta järjesti mukavan koko perheen ohjelmallisen pikkujoulun huvilalla. Joulupuuron jälkeen tirehtööriohjaaja Anu kutsui lavalle "Erilainen joulukuusi" näytelmän näyttelijät: mm kuusen, karhun, ketun, keijun, tähden jne. Joulukahvin kanssa pistelimme poskeen Hannan lohivoileipiä ja joulutorttuja. Pikkujouluihin saapui 21 henkilöä.

40

41 Tuomaan markkinat Tuomaan markkinoilla Senaatintorilla Stadin tarhaajat myivät mehiläistuotteitaan vaalean vihreässä mökissä. Yksi jos toinenkin löysi kotikadun hunajaa myyntipöydältämme. Nämä eri kaupunginosien hunajan runsaat valikoimat saivat erityisesti kiitosta asiakkailta.


Lataa ppt "Stadin tarhaajien kuvitettu toimintakertomus 2014"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google