Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tietoja kirjastosta löytyy kirjaston kotisivulta.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tietoja kirjastosta löytyy kirjaston kotisivulta."— Esityksen transkriptio:

1

2 Tietoja kirjastosta löytyy kirjaston kotisivulta

3 Tietoja kirjastosta

4 Turun yliopiston kirjasto Kirjasto perustettiin v. 1921 ja se avasi ovensa yleisölle 27.6.1922. Toimintaa aloitettaessa oli jo koottu 100 000 niteen kokoelma pääosin kirjalahjoituksina. Valtioneuvosto myönsi tulevalle kirjastolle vapaakappaleoikeuden jo vuonna 1919 yliopistoseuran aloitteesta. Turun Yliopisto, Phoenix, Aurakatu, Yliopistonkatu, Taidemuseo Turun yliopiston kirjasto, Genius ohjaa nuoruutta, Wäinö Aaltosen veistos 14.10.2004 13:29 Kai Saarto

5 Turun yliopiston kirjasto Kirjasto perustettiin v. 1921 ja se avasi ovensa yleisölle 27.6.1922. Toimintaa aloitettaessa oli jo koottu 100 000 niteen kokoelma pääosin kirjalahjoituksina. Valtioneuvosto myönsi tulevalle kirjastolle vapaakappaleoikeuden jo vuonna 1919 yliopistoseuran aloitteesta. Vapaakappaleiden lisäksi kokoelmia on kartutettu niin ostoin, vaihdoin, kuin lahjoituksin. Kirjaston Suomi-kokoelma on Helsingin yliopiston kirjaston kokoelman jälkeen maan täydellisin. Siihen kuuluvat mm. alkuperäiset suomalaiset sanomalehdet. Turun Yliopisto, Phoenix, Aurakatu, Yliopistonkatu, Taidemuseo Turun yliopiston kirjasto, Genius ohjaa nuoruutta, Wäinö Aaltosen veistos 14.10.2004 13:29 Kai Saarto

6 Turun yliopiston kirjasto Kirjasto perustettiin v. 1921 ja se avasi ovensa yleisölle 27.6.1922. Toimintaa aloitettaessa oli jo koottu 100 000 niteen kokoelma pääosin kirjalahjoituksina. Valtioneuvosto myönsi tulevalle kirjastolle vapaakappaleoikeuden jo vuonna 1919 yliopistoseuran aloitteesta. Vapaakappaleiden lisäksi kokoelmia on kartutettu niin ostoin, vaihdoin, kuin lahjoituksin. Kirjaston Suomi-kokoelma on Helsingin yliopiston kirjaston kokoelman jälkeen maan täydellisin. Siihen kuuluvat mm. alkuperäiset suomalaiset sanomalehdet. Vuosina 1921-1954 kirjasto, kuten yliopistokin, sijaitsi kauppatorin laidalla entisen hotelli Phoenixin rakennuksessa. Nykyinen pääkirjaston rakennus yliopistonmäellä valmistui 1954 Joutsenen veljesten Alaskassa kaivaman kullan turvin. Rakennus oli yliopiston ensimmäisiä rakennuksia yliopistonmäellä. Turun Yliopisto, Phoenix, Aurakatu, Yliopistonkatu, Taidemuseo Turun yliopiston kirjasto, Genius ohjaa nuoruutta, Wäinö Aaltosen veistos 14.10.2004 13:29 Kai Saarto

7 Kirjastoyksiköt

8

9

10

11 Kasvatus- ja yhteiskuntatieteiden kirjasto ja Kurssikirjasto Kasvatustieteiden tiedekuntakirjasto ja yhteiskuntatieteellinen tiedekuntakirjasto ovat yhdistyneet kesällä 2001. Kurssikirjasto tuli tilapäisesti kirjaston yhteyteen kesällä 2004.

12 Kasvatus- ja yhteiskuntatieteiden tiedekuntakirjasto ja Kurssikirjasto Kasvatustieteiden tiedekuntakirjasto ja yhteiskuntatieteellinen tiedekuntakirjasto ovat yhdistyneet kesällä 2001. Kurssikirjasto tuli tilapäisesti kirjaston yhteyteen kesällä 2004. Kirjastoon on yhdistetty kasvatustieteiden tiedekuntakirjaston ja yhteiskuntatieteellisen tiedekuntakirjaston kokoelmat: filosofia, kasvatustiede, poliittinen historia, psykologia, sosiologia/sosiaalipolitiikka, taloustiede, tilastotiede ja valtio-oppi. Kokoelmissa on yhteensä n. 113.000 nidettä. Jatkuvasti tulevia painettuja kausijulkaisuja on n. 300 nimekettä. Yli kymmentätuhatta elektronista lehteä pääsee lukemaan kirjaston yleisötietokoneilta

13 Kasvatus- ja yhteiskuntatieteiden tiedekuntakirjasto ja Kurssikirjasto Kasvatustieteiden tiedekuntakirjasto ja yhteiskuntatieteellinen tiedekuntakirjasto ovat yhdistyneet kesällä 2001. Kurssikirjasto tuli tilapäisesti kirjaston yhteyteen kesällä 2004. Kirjastoon on yhdistetty kasvatustieteiden tiedekuntakirjaston ja yhteiskuntatieteellisen tiedekuntakirjaston kokoelmat: filosofia, kasvatustiede, poliittinen historia, psykologia, sosiologia/sosiaalipolitiikka, taloustiede, tilastotiede ja valtio-oppi. Kokoelmissa on yhteensä n. 113.000 nidettä. Jatkuvasti tulevia painettuja kausijulkaisuja on n. 400 nimekettä. Yli kymmentätuhatta elektronista lehteä pääsee lukemaan kirjaston yleisötietokoneilta Kirjasto on luonteeltaan tutkimus-, opiskelu- ja käsikirjasto, josta saa myös kotilainoja. Käyttöoikeus on kaikilla. Kirjastossa on ATK-lainaus. Kirjojen laina-aika on 28-180 pv, kurssikirjojen 14 pv. Lainoja voi uusia kirjaston lainauspisteestä, puhelimitse, sähköpostitse tai webin kautta. Kopiointiin on mahdollisuus kahdella itsepalvelukopiokoneella. Kopiokortteja myydään kirjastossa.

14 Kasvatus- ja yhteiskuntatieteiden tiedekuntakirjasto ja Kurssikirjasto Kasvatustieteiden tiedekuntakirjasto ja yhteiskuntatieteellinen tiedekuntakirjasto ovat yhdistyneet kesällä 2001. Kurssikirjasto tuli tilapäisesti kirjaston yhteyteen kesällä 2004. Kirjastoon on yhdistetty kasvatustieteiden tiedekuntakirjaston ja yhteiskuntatieteellisen tiedekuntakirjaston kokoelmat: filosofia, kasvatustiede, poliittinen historia, psykologia, sosiologia/sosiaalipolitiikka, taloustiede, tilastotiede ja valtio-oppi. Kokoelmissa on yhteensä n. 113.000 nidettä. Jatkuvasti tulevia painettuja kausijulkaisuja on n. 400 nimekettä. Yli kymmentätuhatta elektronista lehteä pääsee lukemaan kirjaston yleisötietokoneilta Kirjasto on luonteeltaan tutkimus-, opiskelu- ja käsikirjasto, josta saa myös kotilainoja. Käyttöoikeus on kaikilla. Kirjastossa on ATK-lainaus. Kirjojen laina-aika on 28-180 pv, kurssikirjojen 14 pv. Lainoja voi uusia kirjaston lainauspisteestä, puhelimitse, sähköpostitse tai webin kautta. Kopiointiin on mahdollisuus kahdella itsepalvelukopiokoneella. Kopiokortteja myydään kirjastossa. Pääosa kirjaston aineistosta on luetteloitu Turun yliopiston kirjaston VOLTER-tietokantaan. Kirjaston asiakaspäätteillä on mahdollisuus tiedonhakuun korkeakoulukirjastojen yhteisluettelosta LINDAsta, kotimaisten artikkeliviitteiden tietokannasta ARTOsta sekä yliopiston verkossa olevista tietokannoista. Kirjaston WWW-sivuilta pääsee elektronisten lehtien kokoelmaan. Artikkelien tulostus on mahdollista kirjaston kopiokoneella.

15 Kasvatus- ja yhteiskuntatieteiden tiedekuntakirjasto ja Kurssikirjasto

16 Turun yliopiston opiskelijana olet kirjaston rekisteröity asiakas ja voit jo lainata esimerkiksi kurssikirjoja. Turun yliopiston opiskelijakortti toimii myös kirjastokorttina eli ilmoittautumalla yliopistoon on samalla myös kirjaston lainaajarekisterissä. Opiskelijakortti toimii kirjastokorttina vielä opiskelun päätymisen jälkeenkin, kunhan asiakas on päivittänyt ajantasaiset tietonsa kirjastoon. Jos opiskelijakortti ei ole tullut, kirjastosta voi pyytää väliaikaisen kortin, jota voi käyttää lainaamiseen.

17

18

19 Kirjastotietokanta Phoenixin kirjastoa 1940-luvun lopulla. Kuva: / TELA "Osa kirjaston aakkosellista korttiluetteloa. Kutakin laatikollista vastaa tuhatkunta luetteloitua teosta."

20 Kirjastotietokanta "Osa kirjaston aakkosellista korttiluetteloa. Kutakin laatikollista vastaa tuhatkunta luetteloitua teosta." Phoenixin kirjastoa 1940-luvun lopulla. Kuva: / TELA Kirjastotietokanta on kirjojen tai lehtien tietojen tietokanta.

21 Kirjastotietokanta "Osa kirjaston aakkosellista korttiluetteloa. Kutakin laatikollista vastaa tuhatkunta luetteloitua teosta." Phoenixin kirjastoa 1940-luvun lopulla. Kuva: / TELA Kirjastotietokanta on kirjojen tai lehtien tietojen tietokanta. Aikaisemmin kirjan tiedot tallennettiin luettelokorttiin ja kortit kortistoon.

22 Kirjastotietokanta "Osa kirjaston aakkosellista korttiluetteloa. Kutakin laatikollista vastaa tuhatkunta luetteloitua teosta." Phoenixin kirjastoa 1940-luvun lopulla. Kuva: / TELA Kirjastotietokanta on kirjojen tai lehtien tietojen tietokanta. Aikaisemmin kirjan tiedot tallennettiin luettelokorttiin ja kortit kortistoon. Atk-tietokannassa kirjan tiedot, viitteet tallennetaan tietueeseen. Kortistoa kutsutaan kirjastotietokannaksi. Kirjastotietokanta on viitetietokanta.

23 Viitetietokanta vs. Kokotekstitietokanta Kirjastotietokanta sisältää viitteitä kirjoihin tai lehtiin. Siinä ei ei ole kirjojen tai lehtiartikkelien tekstejä. Tekijä(t):Rinne, Risto Nimeke:Johdatus kasvatustieteisiin / Risto Rinne, Joel Kivirauma, Erno Lehtinen ; [kuviot: Eila Sinivuori] Painos:5. uud. p. Julkaistu:Porvoo Helsinki : WSOY, 2004 Ulkoasu:268 s. : kuv. ; 24 cm ISBN:951-0-28904-3 (nid.) Asiasana:kasvatustiede, (ysa)historia, (ysa)oppihistoria, (ysa)koulutus, (ysa)kasvatushistoria, (ysa)kasvatusteoriat, (ysa)kasvatus, (ysa)kur kas Kokotekstitietokannassa on kirjojen tai lehtiartikkelien koko sisältö tekstinä. Ensimmäinen luku Jukolan talo, eteläisessä Hämeessä, seisoo erään mäen pohjoisella rinteellä, liki Toukolan kylää. Sen läheisin ympäristö on kivinen tanner, mutta alempana alkaa pellot, joissa, ennenkuin talo oli häviöön mennyt, aaltoili teräinen vilja. Peltojen alla on niittu, apilaäyräinen, halkileik­kaama monipolvisen ojan; ja runsaasti antoi se heiniä, en­nenkuin joutui laitumeksi kylän karjalle. Muutoin on ta­lolla avaria metsiä, soita ja erämaita, jotka, tämän tilustan ensimmäisen perustajan oivallisen toiminnan kautta, olivat langenneet sille osaksi jo ison jaon käydessä entisinä aikoina. Silloinpa Jukolan isäntä, pitäen enemmän huolta jälkeentulevainsa edusta kuin omasta parhaastansa, otti vastaan osaksensa kulon polttaman metsän ja sai sillä keinolla seitsemän vertaa enemmän kuin toiset naapurinsa. Mutta kaikki kulovalkean jäljet olivat jo kadonneet hänen piiristänsä ja tuuhea metsä kasvanut sijaan. - Ja tämä on niiden seitsemän veljen koto, joiden elämänvaiheita tässä nyt käyn kertoilemaan.

24 Volter-tietokanta Turun yliopiston kirjaston kirjastotietokannan nimi on Volter. Se toimii Suomen korkeakoulujen Linnea- nimisessä tietoverkossa. Kirjailija Volter Kilpi oli Turun yliopiston kirjaston ensimmäinen ylikirjastonhoitaja. Ylikirjastonhoitaja (1922-1939) Volter Kilpi tarkastelemassa vanhaa Fennica-kokoelmaa. Kuva Phoenixin kirjaston holvista 1930-luvun alkupuolelta. /Turun Sanomat

25 Volter-, Linda- ja Arto –tietokannat käyttävät samaa ATK-kirjastojärjestelmää. Ohjelmisto ja tietokannat toimivat Tieteellinen laskenta Oy:n (CSC) tiloissa Espoossa. Voyager: Integrated Library System yliopistokirjastojen yhteistietokanta universitetsbibliotekens samkatalog Union Catalogue of Finnish University Libraries kotimainen artikkeliviitetietokanta referensdatabas över finländska artiklar Reference Database of Finnish Articles

26 http://kirjasto.utu.fi

27 VOLTER Hakusana(t): ihmisen psykol ihmisen psykologinen kehitys Valitse hakukohde: Teoksen nimi

28 http://kirjasto.utu.fi

29

30

31

32 Varaus lainassa olevaan kirjaan

33

34 Omat tiedot, lainojen uusinta, aineistopyynnöt

35 Asiakastiedot ja lainojen uusinta

36 Aihehaku Aihehaulla etsitään tietynaiheisia kirjoja tai kausijulkaisuartikkeleita hakusanoja tai aiheluokkia käyttäen.

37 Perushaku

38 Hakusana ja asiasana Tekijä(t): Aho, Sirkku Nimeke: Minä ja muut : kasvaminen sosiaaliseen vuorovaikutukseen / Sirkku Aho, Kaarina Laine ; [valokuvat... Harri-Pekka Tepponen... et al.] Julkaistu: Helsingissä : Otava, 1997 Ulkoasu: 255, [1] s. : kuv. ; 24 cm Lisäpainos: 2. p. 2002. - 3. p. 2004 Aineisto: kirja ISBN: 951-1-14938-5 (nid.) Asiasana: sosiaalinen vuorovaikutus, (ysa) ihmissuhteet, (ysa) minä, (ysa) kehitys, (ysa) minäkuva, (ysa) lapset, (ysa) itsetunto, (ysa) sosiaalinen havaitseminen, (ysa) sosiaalinen käyttäytyminen, (ysa) moraali, (ysa) Hakusanat: aho, sirkku, minä, ja, muut, kasvaminen,..., moraali, kasvatus, yksilö, ympäristö Asiasanat: sosiaalinen vuorovaikutus, ihmissuhteet, minä, kehitys,..., moraali

39 Perushaku ja yhdistelmähaku

40 Lehtiartikkelitietokannat ja elektroniset aineistot Mitä tietoja tai asioita asiakkaat voivat löytää kirjaston elektronisista aineistoista? Faktat, tilastot, lait, sanakirjojen tiedot: - Elektronisista aineistoista löytyy faktatietoja, tilastoja ja lakeja, sanakirjojen tietoja.

41 Lehtiartikkelitietokannat ja elektroniset aineistot Mitä tietoja tai asioita asiakkaat voivat löytää kirjaston elektronisista aineistoista? Faktat, tilastot, lait, sanakirjojen tiedot: - Elektronisista aineistoista löytyy faktatietoja, tilastoja ja lakeja, sanakirjojen tietoja. Elektroniset kirjat ja lehtiartikkelit: - Kirjaston kautta pääsee lukemaan, tallentamaan tai tulostamaan elektronisia kirjoja ja useiden tieteellisten lehtien kokonaisia artikkeleita etenkin englanniksi.

42 Lehtiartikkelitietokannat ja elektroniset aineistot Mitä tietoja tai asioita asiakkaat voivat löytää kirjaston elektronisista aineistoista? Faktat, tilastot, lait, sanakirjojen tiedot: - Elektronisista aineistoista löytyy faktatietoja, tilastoja ja lakeja, sanakirjojen tietoja. Elektroniset kirjat ja lehtiartikkelit: - Kirjaston kautta pääsee lukemaan, tallentamaan tai tulostamaan elektronisia kirjoja ja useiden tieteellisten lehtien kokonaisia artikkeleita etenkin englanniksi. Kirjojen ja lehtiartikkelien tietojen haku: - Kirjaston kautta pääsee hakemaan kirjojen ja lehtiartikkeleiden tekijöitä, nimiä ja muita tietoja useista eri tietokannoista. Näistä ns. viitetietokannoista pääsee jossain tapauksessa myös kokoteksteihin.

43 Viitetietokanta vs. Kokotekstitietokanta Kirjastotietokanta sisältää viitteitä kirjoihin tai lehtiin. Siinä ei ei ole kirjojen tai lehtiartikkelien tekstejä. Tekijä(t):Rinne, Risto Nimeke:Johdatus kasvatustieteisiin / Risto Rinne, Joel Kivirauma, Erno Lehtinen ; [kuviot: Eila Sinivuori] Painos:5. uud. p. Julkaistu:Porvoo Helsinki : WSOY, 2004 Ulkoasu:268 s. : kuv. ; 24 cm ISBN:951-0-28904-3 (nid.) Asiasana:kasvatustiede, (ysa)historia, (ysa)oppihistoria, (ysa)koulutus, (ysa)kasvatushistoria, (ysa)kasvatusteoriat, (ysa)kasvatus, (ysa)kur kas Kokotekstitietokannassa on kirjojen tai lehtiartikkelien koko sisältö tekstinä. Ensimmäinen luku Jukolan talo, eteläisessä Hämeessä, seisoo erään mäen pohjoisella rinteellä, liki Toukolan kylää. Sen läheisin ympäristö on kivinen tanner, mutta alempana alkaa pellot, joissa, ennenkuin talo oli häviöön mennyt, aaltoili teräinen vilja. Peltojen alla on niittu, apilaäyräinen, halkileik­kaama monipolvisen ojan; ja runsaasti antoi se heiniä, en­nenkuin joutui laitumeksi kylän karjalle. Muutoin on ta­lolla avaria metsiä, soita ja erämaita, jotka, tämän tilustan ensimmäisen perustajan oivallisen toiminnan kautta, olivat langenneet sille osaksi jo ison jaon käydessä entisinä aikoina. Silloinpa Jukolan isäntä, pitäen enemmän huolta jälkeentulevainsa edusta kuin omasta parhaastansa, otti vastaan osaksensa kulon polttaman metsän ja sai sillä keinolla seitsemän vertaa enemmän kuin toiset naapurinsa. Mutta kaikki kulovalkean jäljet olivat jo kadonneet hänen piiristänsä ja tuuhea metsä kasvanut sijaan. - Ja tämä on niiden seitsemän veljen koto, joiden elämänvaiheita tässä nyt käyn kertoilemaan.

44

45

46 Tietoja kirjastosta löytyy kirjaston kotisivulta

47 Tietoja kirjastosta

48

49

50

51


Lataa ppt "Tietoja kirjastosta löytyy kirjaston kotisivulta."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google