Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tämä opas on tarkoitettu PAF (Personal Ancestral File) 5

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tämä opas on tarkoitettu PAF (Personal Ancestral File) 5"— Esityksen transkriptio:

1 Tämä opas on tarkoitettu PAF (Personal Ancestral File) 5
Tämä opas on tarkoitettu PAF (Personal Ancestral File) 5.2 version perustoimintojen opiskeluun. Opas perustuu ohjelman suomenkieliseen versioon. Suomenkielen toiminnot ohjelmaan voi ladata osoitteesta

2 Sisällysluettelo: Toiminnot ohjelman avautuessa 3. Tietokannan etsintä Tietokannan avaus Uuden tietokannan luonti Perustietojen syöttö ja asetusten tarkistaminen 16. Ikkunan osat Tietojen syöttö tietokantaan Tietokannassa liikkuminen Tietojen muokkaaminen Ohjelman muut näkymät 5. Tietokannan varmuuskopiointi

3 1. Toiminnot ohjelman avauduttua
Seuraavilla sivuilla käydään lyhyesti lävitse seuraavat toiminnot ”Etsi”, ”Avaa” ja ”Uusi”. ”Peruuta” toimintoa ei erikseen käydä lävitse. Sillä voidaan vain sulkea oheinen ”Tervetuloa” ikkuna. ”Ohje” valinnalla voidaan käyttää ohjelman englanninkielistä ohjetoimintaa.

4 2. Tietokannan etsintä 2. Tietokannan etsintä
Valitse ”Etsi”, kun haluat ohjelman etsivän kaikki tietokoneestasi löytyvät PAF yhteensopivat tietokannat.

5 Etsinnän aikana voit seurata sen edistymistä omasta ikkunasta ja tarvittaessa keskeyttää sen ”Peruuta” valinnalla.

6 Kun ohjelma on suorittanut etsinnän kaikista tietokoneesi levyasemista, tulostaa se erilliseen ikkunaan oheisen kaltaisen luettelon kaikista löydetyistä tietokannoista.

7 Siirry hiirellä tai nuolinäppäimillä (ylös/alas) haluamasi tiedoston kohdalle ja valitse sen jälkeen ”Avaa”, niin ohjelma aukaisee kyseisen tietokannan.

8 3. Tietokannan avaus Valitse ”Avaa”, kun haluat avata olemassa olevan tietokannan. Huom.! Varmista, että levykeasemassa on levyke.

9 Ohjelma olettaa, että avattava tietokanta sijaitsee levykeasemassa.
”Avaa perhetiedosto” ikkunassa voit nähdä kaikki levykkeellä olevat tietokannat.

10 Vie hiiren kohdistin haluamasi tietokannan päälle ja napauta kerran hiiren vasemmalla painikkeella, jolloin tiedosto tulee valituksille ja muuttuu taustaväriltään siniseksi. Valitse tämän jälkeen ”Avaa” toiminto jolloin ohjelma avaa tietokannan.

11 Mikäli tietokanta ei sijaitse levykkeellä, voit etsiä myös tietokoneen kovalevyiltä. Vie hiiren kohdistin ikkunan yläreunassa olevan ”Kohde:” laatikon oikeaan reunaan, jossa on pieni musta nuolenpää ja paina siinä kerran hiiren vasenta painiketta. Tästä voit selaamalla etsiä haluamasi kohteen.

12 4. Uuden tietokannan luonti
Valitse ”Uusi”, kun haluat luoda aivan uuden tyhjän tietokannan.

13 Saat näyttöösi tyhjän ruudun, jonka osat on selitetty yläpuolella.
Uuden tietokannan luonnin aloitat valitsemalla ”Tiedosto” ja avautuvasta valikosta ”Uusi”.

14 Oletuksena on jälleen, että tietokanta luodaan A-levyasemaan.
Tiedoston nimi kirjoitetaan sille varattuun tilaan.

15 Windows sovelluksissa tiedoston nimi voi olla hyvinkin pitkä, jolloin voidaan antaa sen sisältöä hyvin kuvaava nimi. Kun olet antanut nimen valitse ”Tallenna”.

16 Ennen kuin pääset syöttämään henkilöiden tietoja tulee sinun antaa joitain perustietoja ja tarkistaa asetuksia, oheisen ”Asetukset” ikkunan avulla.

17 Ensimmäisenä syötä omat yhteystietosi.

18 Ensin ”Yleistä” välilehti.
Seuraavaksi käydään lävitse muutamia asetuksia, jotta ne olisivat mm. suomalaisen standardin mukaiset. Muuta omasi samanlaisiksi. Ensin ”Yleistä” välilehti.

19 ”Nimet” välilehti.

20 ”Esitysmuodot” välilehti.

21 ”Kansiot” välilehti. Lopuksi voit valita ”OK”, jolloin siirryt käsittelemään itse tietojen syöttöä.

22 Ikkunan osat ovat: Ohjelman otsakepalkki (tähän tulee näkyviin käsiteltävän tiedoston nimi) Perhenäyttö Näyttöjen valitsimet, selitykset sivulla Ohjelman valikkorivi Työkalurivi

23 Tiedot kannattaa syöttää perheittäin.
Valitse valikosta ”Lisää” toiminto ja alas veto valikosta ”Perhe” toiminto.

24 Ensimmäisenä perheen jäsenistä syötetään isän, sitten äidin, avioliiton ja lasten tiedot.
Henkilöiden tiedot syötetään oheisen lomakkeen avulla.

25 Riippuen ”Asetukset” ikkunassa tekemistäsi valinnoista sinulta saatetaan kysyä syötön aikana erilaisia vahvistuksia. Uusi nimi pyydetään vahvistamaan tai korjaamaan se tässä ikkunassa. Isän ja äidin kohdalla ohjelma osaa antaa automaattisesti myös sukupuolen.

26 Uudet paikannimet pyydetään myös vahvistamaan.

27 Jokaisella syöttökerralla ohjelma muistaa mitä paikannimiä olet aikaisemmin antanut ja painettuasi toisessa paikannimi kohdassa jotain kirjainta, jolla alkava paikannimi on aikaisemmin annettu, tuo ohjelma tämän paikannimen näkyviin oletuksena. Voit myös valita nimen listasta, joka avautuu, kun valitsen nimen perässä olevan pienen mustan nuolen.

28 Ohjelmaan on tallennettu temppelien nimet ja kun kirjoitat nimen lyhennyksen alkuosasta muutaman kirjaimen tuo ohjelma esiin tällä alkavan temppelin nimen.

29 Kun olet syöttänyt isän tiedot valitse lopuksi ”Tallenna” tai ”Ctrl+S”, jolla henkilön tiedot tallentuvat tietokantaan.

30 Perheen tietoja syötettäessä ohjelma kysyy sinulta automaattisesti seuraavia vaiheita ja voi lopettaa syöttämisen missä vaiheessa tahansa valitsemalla ”Peruuta”. Perheen tietojen syöttö jatkuu äidin tietojen syöttämisellä ja koska kyseessä on uusi tietokanta valitaan tästä ikkunasta vaihtoehto ”Lisää uusi henkilö”.

31 Täytä tiedot samoin kuin isän kohdalla ja valitse lopuksi ”Tallenna”.

32 Seuraavaksi ohjelma kysyy avioliiton tietoja ja syötettyäsi ne valitse jälleen ”Tallenna”, jolloin siirryt seuraavaan vaiheeseen.

33 Perheen tietojen syöttö jatkuu lasten tietojen syöttämisellä ja jälleen valitaan tästä ikkunasta vaihtoehto ”Lisää uusi henkilö”.

34 Lasten kohdalla ohjelma ei ehdota automaattisesti sukupuolta, vaan sinun tulee se antaa tässä kohden heti nimen jälkeen. Sukupuolen voit syöttää joko antamalla kirjaimen M=mies tai N=nainen tai valitsemalla listasta pienestä mustasta nuolesta.

35 Syötettyäsi ensimmäisen lapsen tiedot valitse ”Tallenna”.

36 Tämän jälkeen sinulta kysytään ennen jokaisen lapsen tietojen syöttämistä haluatko lisätä uuden lapsen perheeseen. Kun sinulla ei ole tiedossa enempää lapsia perheessä, voit lopettaa perheen tietojen syöttämisen vastaamalla viimeisen lapsen jälkeen tähän kysymykseen ”Ei”. Lisäämme harjoituksen vuoksi toisen lapsen vastaamalla ”Kyllä”.

37 Syötettyäsi tietosi valitse ”Tallenna”.

38 Kun haluat syöttää esim
Kun haluat syöttää esim. Matti Mainion vanhemmat ja sisarukset, on hyvä lähteä jälleen lisäämällä Perhe, kuten aiemminkin. Tällä tavoin perheen yhteydet pysyvät kunnossa.

39 Tässä on esitetty lyhennetyssä muodossa aikaisemmat toiminnot perheen lisäämiseksi.

40 Tärkeä kohta on huomioida siinä vaiheessa, kun Matti Mainio lisätään perheeseen. Hänen on jo olemassa tietokannassa, jolloin nyt ei valitakaan uuden henkilön lisäystä vaan ”Lisää olemassa oleva henkilö”.

41 Saadaan näkyviin luettelo tietokannassa olevista henkilöistä
Saadaan näkyviin luettelo tietokannassa olevista henkilöistä. Luettelosta valitaan/aktivoidaan Matti Mainio (sinisellä pohjalla) ja hyväksytään ”OK” painikkeella.

42 Nyt Matti Mainio on liitetty oikein vanhempiensa perheeseen niin, että siitä on yhteys myös hänen omaan perheeseensä. Pieni musta nuoli hänen nimensä edessä kertoo, että tästä pääsee hänen perheeseensä. Jos nuoli olisi harmaa, kertoisi se meille, että hänelle ei ole syötetty puolisoa eikä lapsia.

43 Tässä näemme miltä näyttää kokonainen perhenäyttö
Tässä näemme miltä näyttää kokonainen perhenäyttö. Matti Mainion vanhempien tietolaatikoiden perässä oleva harmaa nuoli ilmaisee, ettei heistä taaksepäin löydy tietoja tietokannasta. Alemman puolison tietolaatikon oikean ylänurkan yläpuolella on kaksipäinen musta nuoli, jolla voidaan vaihtaa puolisoiden paikka. Yläpuolella oleva puoliso on aina aktiivinen puoliso, jonka sukulinjaa voidaan seurata oikealle taaksepäin.

44 Näytössä voidaan liikkua nuolinäppäimillä
Näytössä voidaan liikkua nuolinäppäimillä. Menemällä nuolinäppäimellä alaspäin lapsen Pertti Olavi Mainio kohdalle ja painamalla tässä ”Enter” näppäintä avautuu hänen henkilölomakkeensa muokkaus tilaan. Tässä tilassa voidaan korjata kaikkia hänen henkilökohtaisia tietojaan. Korjataan virheellinen temppelitieto oikeaksi. Muutokset tallennetaan ”Tallenna” painikkeella ja jos ei haluta tallentaa niitä valitaan ”Peruuta”.

45 Ohjelmassa on siis kolme näyttötilaa
Ohjelmassa on siis kolme näyttötilaa. Tässä on esimerkki ”Sukupuu” näytöstä, jossa voidaan tarkastella kerrallaan viiden sukupolven tietoja.

46 ”Henkilö” näyttö antaa meille luettelon kaikista tietokantaan syötetyistä henkilöistä. Luetteloa voidaan lajitella numeron tai nimen mukaan nousevaan tai laskevaan järjestykseen, viemällä hiiren osoitin ”RIN” (numerojärj.) tai ”Koko nimi” otsakkeiden päälle ja painamalla hiiren vasenta painiketta kerran tai kaksi. Luettelosta voidaan valita henkilö menemällä hänen kohdalleen ja sitten valita joku muu näyttötila ”Perhe”, ”Sukupuu” tai sitten painamalla ”Enter” näppäintä, jolloin siirrytään henkilön tietojen muokkaustilaan.

47 Tietokannasta kannattaa ottaa säännöllisesti varmuuskopioita
Tietokannasta kannattaa ottaa säännöllisesti varmuuskopioita. Ainakin joka kerta, kun on tehnyt muutoksia. Varmuuskopiointi löytyy valikosta ”Tiedosto” – ”Ota varmuuskopio”.

48 Varmuuskopion oletussijainti on A-levyasema ja oletusnimi on tietokannalle aikaisemmin antamasi nimi, nyt tiedoston tarkennin on vain muotoa .zip, joka kertoo kysymyksessä olevan varmuuskopio tiedoston. Jos et halua muuttaa tallennuskohdetta tai nimeä, hyväksy toiminto painikkeesta ”Varmuuskopio”.

49 Olet nyt päässyt alkuun sukututkimustietojesi tallentamisessa.
Älä hosu! Ole huolellinen! Kysy neuvoa!


Lataa ppt "Tämä opas on tarkoitettu PAF (Personal Ancestral File) 5"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google