Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Varsinais-Suomen luomutuotannosta 2018

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Varsinais-Suomen luomutuotannosta 2018"— Esityksen transkriptio:

1 Varsinais-Suomen luomutuotannosta 2018
Pöytyä Ympäristöagrologi Erkki Aro

2 Yhteensä LUOMU +SV 259 450 ha = 11,4 %
Käytössä oleva MTM ha Varsinais-Suomi LUO + SV ha = 8,4 % V-S käytössä oleva maatalousmaa ha

3

4

5

6

7 stat.luke.fi/luomusatotilasto

8 Huomioi kaksi asiaa 1/2 1. Ilmoittaudu Eviran luomuvalvontajärjestelmään viimeistään 30.4. > siihen voit ilmoittautua milloin tahansa mutta luomusitoumuksen tähden luomutuotantoehtoja on noudatettava alkaen koko sitoumuskauden ajan. Myös eläintuotannon osalta ja mahdollisen uuden eläinlajin osalta, jos haluat ne laskentaan v. 2018 luomuvalvontalomake 1 ja liitteet 1a ja 1d, palauta ELY-keskukseen viimeistään Myöhästymispäiviä ei lasketa (postileima).

9 Huomioi kaksi asiaa 2/2 2. Täytä luomusitoumus, Lomake 215, palauta liitteineen viimeistään ELY-keskukseen

10 Sitoumusten yhteiset säännöt
Ympäristökorvaus ja luonnonmukainen tuotanto Luomusitoumus tai sen osa voidaan siirtää lohkojen mukana Sitoumusalan väheneminen ilman takaisinperintää, jos lohko siirtyy: toiselle sitoumuksen tehneelle, sitoutumattomalle viljelijälle, tilusjärjestelyn vuoksi, ylivoimaisen esteen vuoksi Maksetut korvaukset palautettava maatalouskäytöstä poistuvalta alalta Sitoumusalan lisääminen Sitoumuksiin voidaan liittää ≥ 5 ha sitoumusten ulkopuolista korvauskelpoista alaa. Jos lisättävää alaa on yli 5 ha, voi antaa uuden 5-vuotisen sitoumuksen. Jos sitoumusala on alle 5 ha, lisättävä peltoala voi olla enintään yksi hehtaari. Jos lisättävä ala on enimmäiskokoa suurempi, aktiiviviljelijä saa antaa uuden sitoumuksen Toiselta luomusitoumukselta tulevia lohkoja voi liittää rajoituksetta, eikä niitä lasketa edellisen kohdan pinta-aloihin. (Haku mahdollista riippumatta ns. Hakuasetuksesta.) Korvauskelpoisuus haettavissa tilusjärjestelyaloille, enintään 5 ha tai 1 ha. Hakuasetus: Vna 148/2018 Henkilö, jolle lohkot siirretään, voi jatkaa sitoumusta ts. sitoumuksen osa voidaan siirtää mukana, mutta lohkot ottavan ei ole pakko vastaanottaa sitoumusta Maksetut korvaukset on palautettava esim. metsitettäviltä tai tonteiksi poistettavilta aloilta Jos lohkot palautuvat esim. maanomistajalle ja tämä poistaa lohkot maatalouskäytöstä, ei perintää aiheudu sitoumuksen antaneelle.

11 Luonnonmukainen tuotanto
Yleistä luomukorvauksesta Oma erillinen tukijärjestelmä (erilliset tukikatot) Ei vaadi ympäristökorvaussitoumusta taustalle 5-vuotinen sitoumuskausi, jonka jälkeen vuosittaiset jatkot Tukikelpoisuus  korvauskelpoisuus, uusia korvauskelpoisia aloja Ulkopuolelle jäävät lohkot, jotka on ilmoitettu vuoden 2004 jälkeen Esitäyttötulosteen tiedot voi tarkistaa Vipu-palvelusta Noudatettava perustason vaatimuksia; perustasoon sisältyvät vähimmäisvaatimukset sekä täydentävät ehdot Tilusjärjestelyalat: Vna (235/2015) 5 §:n 1 mom.

12 Luonnonmukainen tuotanto
Yleistä luomukorvauksesta Kaksi sitoumustyyppiä: kasvitila ja eläintila Vuokrasopimuksia ei enää vaadita koko sitoumuskaudeksi Lohkon hallinnan vaihtuessa: tuen saamisen ehtona on ->luomuviljelyn jatkuttava hakuvuotta seuraavaan kevääseen Kaksi ohjeistavaa viranomaista Evira: luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmä ja tuotantotarkastukset Mavi: luomusitoumus ja luonnonmukaisen tuotannon korvaus

13 Luonnonmukainen tuotanto
Luonnonmukaisen tuotannon sitoumus (kasvitila) Koulutusvaatimus 5 päivää tai muu koulutus (uudet luomutilat) Myyntikasvivaatimus Vanhat luomutilat: myyntikasvivaatimus 30 % (kasvikoodit sit.ehdoissa) Uudet luomutilat: myyntikasveja 30 % 4. ja 5. vuonna eli vuonna 2915 aloittaneet myyntikasvivaatimusta noudatettava 2018 alkaen Myyntikasveja ei tarvitse viljellä, jos - kirjallinen yhteistyösopimus luomukotieläintilan kanssa; rehuvirrat todettavissa luomukirjanpidossa, tai - pääosa sadosta käytetään oman karjan rehuksi → 5-v. jälkeen tilan on tuotettava myyntikasveja TAI on siirrettävä karja luomuvalvontaan - Yhteistyösopimuksessa on kuvattava toimintaa sekä sen laajuus ja jatkuvuus. Jäljennös sopimuksesta on palautettava ELY-keskukseen, jotta myyntikasvivaatimuksesta voidaan poiketa. Jos ei tuota myyntikasveja riittää karjan siirtäminen luomuvalvontaan, jos eläintiheyttä ei kerry riittävästi, sitoumusta ei tarvitse muuttaa kotieläintilan sitoumukseksi. Tehtäessä uusi sitoumus lisäalojen vuoksi, myyntikasveja on tuotettava alkuperäisen sitoumuksen aikataulussa, eli uusilla tiloilla 4. ja 5. vuosina ja muilla jatkuvasti. Jos poikkeus myyntikasvivaatimuksesta tai eläinten myynneistä ei toteudu, sitoumus raukeaa: jos sitoumuskausi on kesken määrävuonna + 2 vuoden hakukielto.

14 Luonnonmukainen tuotanto
Luonnonmukaisen tuotannon sitoumus (kasvitila) Kasvintuotannon sitoumus voidaan muuttaa luonnonmukaisen kotieläintuotannon sitoumukseksi Korvaus peltoviljelykasveilla 160 e/ha, maksu koko sitoumusalalle Korvaus avomaan vihanneksilla 600 e/ha (kasvikoodit sit.ehdoissa) Korvausta ei kuitenkaan makseta: Tilapäisesti viljelemätön ala Kurki-, hanhi- ja joutsenpellot, suojavyöhykkeet, turvepeltosopimukset, lumosopimukset Luomukorvausta ei makseta Tilapäisesti viljelemättömästä alasta Suojavyöhykelohkoista (ymp.korvauksen lohkokohtaiset tai erityistukisopimukset suojavyöhykkeistä) Luonnon ja maiseman monimuotoisuuden edistämisen sopimuksista Turvepeltojen pitkäaikaisen nurmiviljelyn sopimuksista

15 Luonnonmukainen tuotanto
Luonnonmukaisen kotieläintuotannon sitoumus Koulutusvaatimus (uudet luomutilat ja viljelijät) Sitoumus sisältää myös kasvintuotannon Ei myyntivaatimusta kasvituotteille mutta eläimille tai eläintuotteille on myyntivaatimus Voidaan muuttaa luonnonmukaisen tuotannon sitoumukseksi (kasvitila), korvausta ei tarvitse palauttaa - Kotieläintilan sitoumus voidaan muuttaa kasvitilan sitoumukseksi, jos eläinmäärä vähenee, kotieläintuotanto loppuu tai eläimet siirretään tavanomaiseen tuotantoon. Takaisinperintää ei aiheudu.

16 Luonnonmukainen tuotanto
Luonnonmukaisen kotieläintuotannon sitoumus Eläintiheysraja 0,3 ey/sitoumushehtaari Tuotantotauot voidaan huomioida (esim. eläinrakennusten peruskorjaukset) Voidaan muuttaa sitoumukseksi kasvintuotannosta Naudat, siat, lampaat, vuohet, ankat, kanat, hanhet Laskenta-aika , seuraavina vuosina kalenterivuosi Uusi eläinlaji luomuvalvontaan jos halutaan laskentaan v.2018 Eläinten rekisteriperusteisuus (pl. siipikarja) - Viljelijä ilmoittaa eläimet ainoastaan siipikarjan osalta. Eläinmäärän voi ilmoittaa Vipun kautta tai paperilomakkeella. Ilmoitukset tehtävä hakuvuotta seuraavan tammikuun loppuun mennessä.

17 Luonnonmukainen tuotanto
Luonnonmukaisen kotieläintuotannon sitoumus Sitoumusta voidaan jatkaa 5 v. jälkeen, jos tila myy viimeistään viimeisenä vuonna kotieläintuotteita Korvaus = 294 e/ha Avomaan vihanneksille 600 e/ha ilmoitetun kasvin mukaan Tukea ei kuitenkaan makseta: vrt. kasvitila Maksuaikataulu Syksyllä arv. 75 % kasvinviljelyn tuesta Keväällä kotieläinkorotus ja loppu kasvinviljelyn tuesta Toinen erä korvauksesta voidaan maksaa kun hallinto on tarkistanut eläintiheyden täyttymisen, tilavalvonnat on tehty ja luomuvalvontojen tulokset on saatu.

18 Luonnonmukainen tuotanto
Sitoumus avomaan vihannesten viljelystä Tila voi antaa sitoumuksen pelkästään niistä lohkoista, joilla viljellään sitoumuskauden aikana avomaan vihanneksia Tilan muut lohkot voivat jäädä tavanomaiseen tuotantoon Minimialavaatimus on myös tällöin 5 ha sitoumuslohkoja tai 1 ha jatkuvasti puutarhakasvien viljelyssä Sitoumusalalla voidaan viljellä tällöin avomaan vihanneksia tai muita kasveja (huom. rinnakkaisviljely) Korvausta maksetaan 160 €/ha/vuosi, mutta 600 €/ha/v. niille lohkoille, joilla viljellään sitoumusehdoissa mainittuja avomaan vihanneksia Ilmoitettaessa ruokohelpi nurmena, tulee huomioida, että jollei hae viherryttämisvapautusta, muuttuvat ruokohelpilohkot pysyviksi nurmiksi.

19 Luonnonmukainen tuotanto ja muut tuet
Luomutila voi antaa ympäristö- tai EHK-sitoumuksen, mutta: Luomutila ei voi valita: Puutarhakasvien vaihtoehtoinen kasvinsuojelu Kotieläintilan sitoumuksen ei voi valita EHK-toimenpiteitä, jotka koskevat: eläinten jaloittelua tai ulkoilua, emakoiden pito-olosuhteiden parantamista, porsimisolosuhteita, vieroitettujen porsaiden ja lihasikojen karsinoiden kuivittamista Viherlannoitusnurmille ei makseta ymp.korvausta ravinnetoimenpiteissä voi käyttää vain luomussa sallittuja lannoitteita (rtk, lietelannan sijoittaminen ja R&O kierrätys) Viherryttämisvapautus (valinnainen, luomuviljellyt lohkot) Tila ei voi valita EHK:n tiettyjä ehtoja, jotka koskevat sitä eläinlajia, joka huomioidaan eläintiheyden laskennassa. Viherryttämisvapautuksessa tilan ei tarvitse noudattaa viherryttämistuen vaatimuksia, eli ekologisen alan ilmoittamisesta (Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnat) monipuolistamista (kahden tai kolmen kasvin ilmoittamisvaatimus) pysyvän nurmen säilyttämisestä. Pysyviä nurmia kuitenkin seurataan, eli jos luomutila ilmoittaa lohkon nurmena viisi vuotta peräkkäin, lohko muuttuu pysyväksi nurmeksi siirtyessään tavanomaiselle tilalle. Luomutilan voi olla kannattavaa ilmoittaa olevansa käyttämättä viherryttämisvapautusta, jos tilalla on lohkoja tavanomaisessa tuotannossa yli 10 ha, jolloin ko. alalla olevilla lohkoilla olisi toteutettava kaikkia viherryttämisvaatimuksia, koska luomualan kasveja ei voida huomioida viljelyn monipuolistamisessa.

20 Luonnonmukainen tuotanto
Hakeminen Lomake 215, on samalla 1. sitoumusvuoden maksuhakemus Liitteet Lohkolistaus sitoumukseen haettavista peruslohkoista (tai jäljennös esitäytettyjen tietojen tulosteesta). Perusteltava, jos korvauskelpoisia lohkoja jätetään sitoumuksen ulkopuolelle Lohkot tulee ilmoittaa myös sähköisellä tukihakemuksella (tai lomakkeella 102B ja uudet perustettavat lohkot myös lomakkeella 201C). Tarvittaessa lisäksi Todistus luomukoulutuksen suorittamisesta 5+2 pv (uusi tila ja eläinkoulutus jos haetaan eläinsitoumusta) Hakemus luomuvalvontajärjestelmään liittymisestä (uusi tila mennessä, myös jos hakee eläimet luomusitoumukseen) Kirjallinen yhteistyösopimus rehuntuotannosta Viherryttämisvapautusta ei tarvitse erikseen hakea, vaan tukihakemuksella on ilmoitettava, jos ei halua vapautusta

21 Entä tulevaisuudessa? Ruokavirasto 1.1.2019 alkaen.
MMM:n hallinnon alainen virasto jossa yhdistyvät Mavi, Evira ja Mitpa Aluehallintouudistus; maakunnat alkaen Uusi luomuasetus ”- Suomelle takkiin EU:n luomu-uudistuksessa –byrokratia lisääntyy” Mavi (Maksajavirasto) Evira (elintarviketurvallisuusvirasto) ja osia Mitpa:sta (Maamittauslaitoksen tietopalveluista)

22 Keskeiset CAP27 ohjauskeinojen kohteet (vahvistettu CAP-strategiaryhmässä 14.11.)
Suomalainen kilpailukykyinen ja kuluttajien tarpeisiin vastaava ruoka Kannattava ja kestävästi tuottava suomalainen maatila Elinvoimainen, viihtyisä ja toimiva maaseutu yritys- ja asuinympäristönä Ilmasto ja ympäristö Osaaminen, innovaatiot ja yhteistyö

23 Kiitos! Varsinais-Suomen ELY-keskus, PL 236, 20101 Turku
Pellonpiennarpäivä Paattisilla Varsinais-Suomen ELY-keskus, PL 236, Turku Erkki Aro, puh , Kiitos!


Lataa ppt "Varsinais-Suomen luomutuotannosta 2018"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google