Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mistä pätevät ammattilaiset on tehty?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mistä pätevät ammattilaiset on tehty?"— Esityksen transkriptio:

1 Mistä pätevät ammattilaiset on tehty?
Rakennusalan koulutus AMK- ja korkea-asteet RIA – RIL – RKL – SAFA

2 Mistä pätevät ammattilaiset on tehty?
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Rakennusalan faktaa Mitä kaikkea rakennusala on? Opiskelusta Rakennusalan tutkinnot, opiskelu ja työpaikat 4.1. Rakennusmestari (AMK) 4.2. Insinööri (AMK) 4.3. Rakennusarkkitehti 4.4. Diplomi-insinööri 4.5. Arkkitehti Työelämä • Alan keskiansiot Esimerkki Lisätietoja

3 1. Rakennusalan faktaa

4 1.1. Faktaa - Rakentaminen ei lopu koskaan
Työ pysyy Suomessa ja sitä riittää varmasti. Suunnittelu on kasvava vientituote. Rakennusalalla voi työllistyä myös ulkomaille.

5 1.2. Faktaa - Rakennusala työllistää hyvin
Nuoret sijoittuvat rakennusalalla hyvin koulutusta vastaaviin tehtäviin. Moniin työtehtäviin nuoria tarvitaan merkittävästi lisää.

6 1.3. Faktaa - Alan koulutus on monipuolista
Tavoiteammatista riippuen alaa voi opiskella ammatillisessa oppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Kouluttautuminen takaa myös uralla etenemisen.

7 1.4. Faktaa - Alan työt ovat vaihtelevia
Rakennusalalla riittää töitä kädentaitajille suunnittelijoille asiantuntijoille työnjohtajille.

8 1.5. Faktaa - Rakentaminen on suosittua
Nuoret ovat alalle erittäin tervetulleita. Rakennusalan koulutus on suosittua nuorten keskuudessa.

9 2.1. Mitä kaikkea rakennusala on?
© Lemminkäinen, Arkkitehti Petri Rouhiainen, WSP Finland, Linja Arkkitehdit Oy

10 2.2. Mitä kaikkea rakennusala on?
© Rakennusteollisuus

11 2.3. Mitä kaikkea rakennusala on?
© Rakennusteollisuus

12 2.4. Mitä kaikkea rakennusala on?
© Rakennusteollisuus ry ja Arkkkitehdit Mero, Hassi, Kauto, Ristimäki ja Arkit.yo Mälkönen

13 2.5. Mitä kaikkea rakennusala on?
© Yrjö Lintunen

14 2.6. Mitä kaikkea rakennusala on?
© Yrjö Lintunen

15 2.7. Mitä kaikkea rakennusala on?
© Yrjö Lintunen • Rakennusteollisuus ry

16 3. Opiskelusta

17 4. Rakennusala – Opiskelu, tutkinnot ja työt

18 4.1. Rakennusmestari (AMK)

19 4.1. Rakennusmestari (AMK)
Opinnot ammattikorkeakoulussa Kesto: 3,5 vuotta Laajuus: 210 opintopistettä

20 4.1. Rakennusmestari (AMK)
2. 3. Suuntautumisalat Rakennusalan työnjohdon koulutusohjelmissa voi suuntautua talonrakennukseen, infrarakentamiseen tai LVI-tekniikkaan. Alan opiskelusta Rakennusmestarikoulutuksella tähdätään käytännönläheisiin rakennusalan työnjohtotehtäviin. Koulutuksessa korostuu rakennustekniikan ohella esimieskoulutus ja johtaminen sekä monipuolinen työnsuunnittelu kokonaisuutena. Osa opinnoista tehdään yhdessä yritysten kanssa esim. projektiopintoina, harjoitteluina ja opinnäytetöinä.

21 4.1. Rakennusmestari (AMK)
5. Mitä tekee työelämässä? Rakennusmestarit sijoittuvat valmistuttuaan yleensä rakennustyömaiden työnjohtotehtäviin. Kokemuksen kartuttua rakennusmestari voi toimia mm. työmaan vastaavana työnjohtajana (mestarina), edetä työpäälliköksi tai perustaa oman rakennusyrityksen. Tavallisimpia työpaikkoja on muun muassa rakennusalan yrityksissä, rakennustuoteteollisuudessa, julkishallinnon organisaatioissa ja kiinteistöalalla. Työssä edellytetään ja arvostetaan ammattitaidon lisäksi mm. ongelmanratkaisukykyä, taloudellista ajattelua, johtamistaitoa, yhteistyökykyä.

22 4.1. Rakennusmestari (AMK)
6. Koulutusta järjestävät seuraavat ammattikorkeakoulut (nuorisoaste) Hämeen Ammattikorkeakoulu, Hämeenlinna Metropolia Ammattikorkeakoulu, Helsinki ja Espoo Novia Yrkeshögskolan, Raasepori Oulun seudun Ammattikorkeakoulu Saimaan ammattikorkeakoulu Savonia Ammattikorkeakoulu, Kuopio Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Tampereen Ammattikorkeakoulu Turun Ammattikorkeakoulu

23 4.1. Rakennusmestari (AMK)
7. 8. 9. Hakeminen Yhteishaussa maalis-huhtikuussa Pääsyvaatimukset Valintakokeet järjestetään yhteishaun jälkeen touko-kesäkuussa. Opiskelijat valitaan todistusten ja pääsykokeen perusteella valintakokeen jälkeen. Linkejä

24 4.2. Insinööri (AMK)

25 1. 4.2. Insinööri (AMK) Opinnot ammattikorkeakoulussa Kesto: 4 vuotta
Laajuus: 240 opintopistettä

26 2. 3. 4.2. Insinööri (AMK) Suuntautumisalat
Vaihtelevat ammattikorkeakouluittain. Näitä ovat esimerkiksi korjausrakentaminen ja rakennusrestaurointi, kiinteistö- ja talotekniikka, maa- ja kalliorakentaminen, rakennesuunnittelu, talonrakennus, tuotantotekniikka, ympäristö- ja yhdyskuntatekniikka. Alan opiskelusta Insinöörin AMK-tutkinto painottaa ammattiaineita ja käytännön osaamista.

27 4.2. Insinööri (AMK) 3. Perusopintoihin kuuluu matemaattis-luonnontieteellisiä aineita, tietotekniikkaa, kieliä ja viestintää. Ammattiopinnoissa puolestaan syvennytään esimerkiksi kiinteistötekniikkaan, pohjarakentamiseen, rakenne- ja rakennussuunnitteluun, talonrakennukseen ja ympäristörakentamiseen. Tutkinnon suorittamisen ja kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen on mahdollista suorittaa noin kaksi vuotta kestävät jatko-opinnot.

28 4. 5. 4.2. Insinööri (AMK) Mitä tekee työelämässä?
Rakennusinsinööri työskentelee muun muassa rakennuskohteen suunnittelussa, tuotannossa tai kiinteistönhoidossa. Rakennustyömailla insinöörejä on tuotannonsuunnittelussa, työnjohdossa ja valvonnassa. Työelämässä edellytetään ja arvostetaan Alalla menestyminen edellyttää asiakaslähtöistä toimintatapaa ja palveluhenkisyyttä sekä tietotekniikan soveltamista. Matemaattis-luonnontieteellisten valmiuksien rinnalla työelämässä vaaditaan erityisesti johtamis-, ihmissuhde-, viestintä- ja neuvottelutaitoja.

29 6. 4.2. Insinööri (AMK) Tavallisimmat työpaikat
Työpaikkoja on esimerkiksi rakennusliikkeissä, rakennusmateriaali-teollisuudessa sekä suunnittelu- ja isännöinti-toimistoissa. Julkishallinnossa rakennusinsinöörejä työskentelee mm. kuntien teknisissä virastoissa.

30 7. 4.2. Insinööri (AMK) Koulutusta tarjoavat ammattikorkeakoulut
Helsinki: Metropolia Ammattikorkeakoulu Hämeenlinna: Hämeen ammattikorkeakoulu Joensuu: Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Jyväskylä: Jyväskylän ammattikorkeakoulu Kajaani: Kajaanin ammattikorkeakoulu Kotka: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kuopio: Savonia ammattikorkeakoulu Lappeenranta: Saimaan ammattikorkeakoulu Oulu: Oulun seudun ammattikorkeakoulu Pori: Satakunnan ammattikorkeakoulu Raasepori: Yrkeshögskola Novia Rovaniemi: Rovaniemen ammattikorkeakoulu Seinäjoki: Seinäjoen ammattikorkeakoulu Tampere: Tampereen ammattikorkeakoulu Turku: Turun ammattikorkeakoulu Vaasa: Vaasan ammattikorkeakoulu - Vasa yrkeshögskola Vaasa: Yrkeshögskola Novia 7.

31 8. 4.2. Insinööri (AMK) Hakeminen
Tekniikan ja liikenteen alan koulutusohjelmia tarjoavat oppilaitokset järjestävät valintakokeen yhteistyössä. Valtakunnallinen valintakoe on kesäkuun alussa yhteishaun jälkeen. Kokeeseen kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat. Kirjallinen koe Valintakoe kestää noin 3 – 4 tuntia. Kirjallisessa kokeessa mitataan hakijan opiskeluvalmiuksia ja soveltuvuutta tekniselle alalle. Tehtävissä testataan loogista päättelykykyä sekä matematiikan, fysiikan ja kemian perusosaamista.

32 4.2. Insinööri (AMK) 9. Lisätietoja

33 4.3. Rakennusarkkitehti (AMK)
1. Opinnot ammattikorkeakoulussa Kesto 4 vuotta Laajuus: 240 opintopistettä Harjoittelu Rakennusarkkitehti (AMK) Suuntautuminen: rakennussuunnittelu

34 4.3. Rakennusarkkitehti (AMK)
2. Suuntautumisala Rakennusarkkitehdit suuntautuvat rakennussuunnitteluun. Opintojen pääalueena on uudis- ja korjausrakentaminen, arkkitehtuuri, energiatehokkuus ja tietokoneavusteinen suunnittelu sekä mallinnus.

35 4.3. Rakennusarkkitehti (AMK)
Alan opiskelusta Rakennusarkkitehdin koulutusohjelma tarjoaa ammatillisena vaihtoehtona rakennusarkkitehtiuran, jossa yhdistyvät rakennustekniikan osaaminen ja luova arkkitehtisuunnittelu. Opiskelussa keskitytään erityisesti talonrakennussektorin rakennussuunnitteluun. Keskeisellä sijalla ovat ilmastotavoitteita tukeva uudis- ja korjausrakentamisen suunnittelu sekä rakennusten terveellisyys, turvallisuus ja hyvät sisäilmaolosuhteet unohtamatta muita hyvälle elinympäristölle asetettuja vaatimuksia. Rakennussuunnittelussa perehdytään erityisesti tietokoneavusteiseen suunnitteluun sekä erilaisiin mallinnusmenetelmiin. Tiimityöskentely on olennainen osa opiskelua.

36 4.3. Rakennusarkkitehti (AMK)
Mitä tekee työelämässä Valmistuttuaan rakennusarkkitehti pystyy toimimaan nuorempana suunnittelijana suunnittelutoimistossa, rakennusliikkeessä, pientaloteollisuudessa tai rakennusmateriaalituotannossa. Ammattinimike voi olla työtehtävästä riippuen nuorempi suunnittelija, suunnittelija, projektipäällikkö tai lupa-arkkitehti. Monet rakennusarkkitehdit ryhtyvät myös yrittäjiksi.

37 4.3. Rakennusarkkitehti (AMK)
5. Työelämässä edellytetään ja arvostetaan Rakennusarkkitehdin työ on luovaa työtä, joka mahdollistaa oman itsensä toteuttamisen ja oman persoonallisen työnjäljen esille tuomisen. Rakennusarkkitehdin työ on usein tiimityöskentelyä.

38 4.3. Rakennusarkkitehti (AMK)
6. Tavallisimmat työpaikat Rakennusarkkitehdit työllistyvät suunnittelijoina arkkitehti- ja insinööritoimistoissa, pientaloteollisuuden suunnitteluosastoilla, rakennustuoteteollisuudessa ja rakennuttajayritysten, kuntien, kaupunkien ja julkisyhteisöjen palveluksessa.

39 4.3. Rakennusarkkitehti (AMK)
7. Koulutusta tarjoavat ammattikorkeakoulut Helsinki: Metropolia ammattikorkeakoulu Tampere: Tampereen ammattikorkeakoulu Kuopio: Savonia ammattikorkeakoulu Oulu: Oulun seudun ammattikorkeakoulu

40 4.3. Rakennusarkkitehti (AMK)
8. Hakeminen Yhteishaussa maaliskuussa. Hakeminen on kaksivaiheinen. Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan tekniikan ja liikenteen alan valtakunnalliseen valintakokeeseen sekä erillisenä päivänä järjestettävään rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeeseen.

41 4.3. Rakennusarkkitehti (AMK)
9. Lisätietoja

42 4.4. Diplomi-insinööri

43 1. 4.4. Diplomi-insinööri Opinnot yliopistossa
Kesto: 5 vuodesta ylöspäin Laajuus: 300 opintopistettä ( op)

44 4.4. Diplomi-insinööri Rakennusalaa voi opiskella Suomessa kolmessa yliopistossa. Hakukohteet ovat: Rakennettu ympäristö (Aalto-yo.) Kone- ja rakennustekniikka (Aalto-yo.) Energia- ja ympäristötekniikka (Aalto-yo.) Rakennustekniikka (Tampereen teknillinen yliopisto TTY) Ympäristö- ja energiatekniikka (TTY) Konetekniikka (Oulun yo.) Ympäristötekniikka (Oulun yo.)

45 4.4. Diplomi-insinööri Diplomi-insinöörin koulutus suoritetaan kahdessa vaiheessa: Kolmen ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen saadaan tekniikan kandidaatin tutkinto. Diplomi-insinöörin tutkintoon tähdätään kandivaiheen jälkeen.

46 4.4. Diplomi-insinööri Opinnot koostuvat mm. luennoista, laboratoriotöistä, harjoitustöistä, seminaareista, laskuharjoituksista ja tenteistä. Koulutuksen sisältöön voi myös itse vaikuttaa painottamalla opintojen sisältöä ja harjoittelu-paikkojen valintaa omien kiinnostusten mukaisesti. Perustutkinnon jälkeen on mahdollista suorittaa akateemisena jatkotutkintona tekniikan lisensiaatin (TkL) ja tekniikan tohtorin (TkT) tutkinnot.

47 4.4. Diplomi-insinööri 2. Mihin työtehtäviin tyypillisesti valmistutaan? Diplomi-insinöörin työ on vaativaa asian-tuntijatyötä. Rakennusalalla diplomi-insinöörit sijoittuvat asiantuntija- tai johtotehtäviin, mutta myös myynti-, koulutus- ja tutkimustyöt ovat tavallisia. Uudenlaiset rakennusmateriaalit, rakentamisen teollistuminen sekä tietoteknisten ratkaisujen kehittyminen tuovat rakennusalalle jatkuvasti positiivisia haasteita. Myös yhdyskuntien perusrakenteiden ylläpito sekä kasvava rakennuskanta työllistävät alaa ja tarjoavat diplomi-insinööreille monipuolisia tehtäviä. Diplomi-insinöörien työtilanne on hyvä, ja tutkintoa arvostetaan elinkeinoelämässä.

48 3. 4. 4.4. Diplomi-insinööri Ammattinimikkeitä työelämässä
Rakennesuunnittelija, liikennesuunnittelija, kiinteistöjohtaja, kaupungininsinööri, suunnittelija, tutkija ja projektipäällikkö. Koulutuksen järjestäjät Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu, Espoo Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) Oulun yliopisto (OY)

49 5. 4.4. Diplomi-insinööri Hakeminen
Hakuaika alkaa maaliskuun alusta ja päättyy huhtikuun 1. päivä. Lomakkeet voi täyttää netissä. Samalla kaavakkeella haetaan kaikkiin teknillisiin korkeakouluihin Hakea voi yhteensä viiteen koulutusohjelmaan, hyväksytään kuitenkin vain yhteen Pääsykokeet ovat touko-kesäkuussa. Useita koepaikkoja Matematiikan ja fysiikan kokeet. Aalto-yliopistoon pyrittäessä fysiikan kokeen vaihtoehtona voi olla riippuen hakukohteesta kemia tai yhteiskuntatieteet.

50 6. 4.4. Diplomi-insinööri Hyväksyminen
Lähtö-, pääsykoe- ja ensisijaisuuspisteiden perusteella Todistusvalinta: hakija hyväksytään ensisijaisuuspisteiden sekä viiden eri aineen ylioppilaskirjoitusten tulosten perusteella. Pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian yo-tuloksia painotetaan. Ilmoitetaan kirjallisesti kesän aikana, yleensä heinäkuussa.

51 4.5. Arkkitehti Arkkitehti työskentelee mm. rakennetun ympäristön suunnittelu- ja asiantuntijatehtävissä, johtotehtävissä tai alaan liittyvissä opetus- ja tutkimustehtävissä.

52 1. 4.5. Arkkitehti Opinnot yliopistossa Kesto: 5 vuodesta ylöspäin
Laajuus: 300 opintopistettä ( op) Arkkitehti 120 op

53 1. 4.5. Arkkitehti Arkkitehtuurin opetus jakautuu kahtia
Arkkitehtuurin koulutusohjelma Maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelma Tutkintorakenne on kaksiportainen: - ensin kandidaatin tutkinto ja - sitten arkkitehdin tai maisema-arkkitehdin tutkinto Opintosuuntia arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmissa Arkkitehtuurin historia ja teoria Rakennussuunnittelu Yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelu Muotoilu Maiseman suunnittelu ja hoito Maiseman suunnittelu ja rakentaminen

54 2. 4.5. Arkkitehti Alan opiskelusta
Opetus koostuu muun muassa arkkitehtuurista, rakennus- ja rakennetekniikasta, korjausrakentamisesta ja suojelusta, yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelusta, arkkitehtuurinhistoriasta, taiteista ja muotoilusta sekä CAD-opetuksesta. Opetus antaa laajan osaamisen monitieteisestä alasta ja sitä kautta valmiudet laajaan tehtäväkenttään.

55 2. 3. 4.5. Arkkitehti Alan opiskelusta
Perustutkinnon jälkeen on mahdollista suorittaa akateemisena jatkotutkintona tekniikan lisensiaatin (TkL), tekniikan tohtorin (TkT) sekä filosofian tohtorin (FT) tutkinnot. Mihin työtehtäviin tyypillisesti sijoitutaan Rakennetun ympäristön suunnittelu- ja asiantuntijatehtäviin, johtotehtäviin, pääsuunnittelijan tehtäviin, julkiseen hallintoon liittyviin asiantuntija- ja suunnittelutehtäviin ja arkkitehtuurin alaan liittyviin opetus- ja tutkimustehtäviin. Arkkitehtien työtilanne on erittäin hyvä; lähivuosina arkkitehteja jää eläkkeelle enemmän kuin valmistuu. Myös kansainväliset tehtävät ovat lisänneet suosiotaan.

56 4. 4.5. Arkkitehti Koulutusta järjestävät
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Espoo Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) Oulun yliopisto (OY)

57 4.5. Arkkitehti 5. Hakeminen: Arkkitehtiosastojen opiskelijavalinta on 3-vaiheinen Ensimmäisen vaiheen eli ennakkotehtävien perusteella kutsutaan osallistujat matematiikan kokeeseen. Sen kynnysrajan ylittäneet jatkavat piirustus- ja suunnittelukokeeseen.

58 4.5. Arkkitehti 5. Hakeminen: Maisema-arkkitehtuuria opiskelemaan pyrkivillä on neljäntenä vaiheena luonnontieteen koe Lopullisen valinnan ratkaisee pääsykoepisteiden, alkupisteiden ja ensisijaisuuspisteen yhteissumma. Noin viidesosa opiskelijoista otetaan opiskelemaan ns. piirtäjäkiintiössä parhaiden piirustuspisteiden perusteella Yhteensä arkkitehtuurin koulutusohjelmiin hyväksytään vuosittain noin 120 uutta opiskelijaa, joista Espooseen 37 (arkkitehdit) + 18 (maisema-arkkitehdit), Tampereelle 50–55 ja Ouluun 40–45.

59 5. Työelämä Lähde: Tilastokeskus, 2012
Rakennusalan yksityisen sektorin kuukausipalkkoja* Keskiansio Rakennusmestari  289 Insinööri, rakennustekniikka ja maanmittaustekniikka  258 Diplomi-insinööri, rakennustekniikka ja maanmittaustekniikka Arkkitehti  060 Lähde: Tilastokeskus, 2012 *palkat säännöllisen työajan ansioita, ylitöitä ei ole huomioitu

60 6. Esimerkki

61 7. Lisätietoja www.themesta.net www.ril.fi www.safa.fi www.rkl.fi
© Yrjö Lintunen


Lataa ppt "Mistä pätevät ammattilaiset on tehty?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google