Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sähköisen filosofian yo-kokeen arvostelu

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sähköisen filosofian yo-kokeen arvostelu"— Esityksen transkriptio:

1 Sähköisen filosofian yo-kokeen arvostelu
FETO syksyn avaus, Eero Salmenkivi ylioppilastutkinto.fi digabi.fi

2 Esityksen sisältö Paperiset aineistot Sähköiset aineistot
Palaute sähköisistä aineistoista Aineistojen uusia linjauksia Eero Salmenkivi Sähköisen ylioppilaskokeen aineistot

3 Kasvatustieteellistä taustaa
Nykyaikaisessa oppimiskäsityksessä korostetaan monipuolisia valmiuksia → tarvitaan keinoja arvioida oppimisen/osaamisen astetta muuten kuin muistamalla. Aineistojen tarjoaminen vastaa todellisen elämän tilanteita, joissa ei nykyään koskaan työskennellä tiedollisessa tyhiössä.

4 Esimerkki Paperisten aineistojen esimerkkinä toimii ET17k.
Jaoksen viimeinen paperinen koe.

5 Sähköisen mahdollistamat aineistot
Videot (nimityksistä kiistellään; monenlaisia: musiikkivideot (Universal Soldier), esiintymiset ja keskustelut/haastattelut (Helsinki Challenge, TYT), elokuva (Rashomon, Antz), & tv- katkelmat (Uusi Sherlock)) ”Selailuaineistot”, joissa aineiston määrä on niin suuri, että siihen ei voi perehtyä, ennen kuin päättää, vastaako. Emotivismi (5 tekstiä) ja Kuolemanrangaistus (aineistona uutisaineistoa ja videokatkelma); Järki ja tyhmyys (3 lehtikirjoitusta), Persoonan identiteetti (3 filosofian klassikkokäännöstä)

6 Palaute 2 kysymystä: Kokeen aineistot. Oliko aineistoa liikaa, sopivasti vai olisiko voinut olla vielä enemmän? Oliko aineistoja helppo käyttää? Kokeen aineistot. Kerro mielipiteesi aineistojen sisällöstä.

7 Avovastauksia tyyliin, määrä:
Aineistoa oli sopivasti ja se oli tarpeeksi lyhyttä. Sähköisen kokeen luomia mahdollisuuksia oli käytetty melko vähän. Aineistoa oli riittävästi ja niitä oli helppo käyttää Osa aineistoista oli täysin turhia, mutta osa taasen herätti ajattelemaan.

8 Avovastauksia tyyliin, laatu:
Mahtavaa, että videomateriaaleilla filosofiset ongelmat oli kytketty nykypäivään: vanhoja paperikokeita selaillessa tuli välillä sellainen tunne, että niissä filosofia oli jäänyt kauas historiaan. Videot saivat mielikuvituksen ja pohdinnan hyvin liikkeelle. Aineistoja oli filosofian opettajan mukaan jopa liikaa. Useiden eri ikkunoiden (aineistot + koejärjestelmä) yhtäaikainen esillä pitäminen vaikeutti opiskelijoiden ajatteluprosessia. Palkkasoturi ja Harry Potter-aineistot olivat kivoja. Tosin oliko sillä mitään lisäarvoa, että Donovanin biisin voi kuunnella? Pelkät sanat riittivät vastaamiseen.

9 Avovastauksia: Vihainen rehtori:
Aineistot on väsyneitä! Ihan oikeasti, teillä on nyt lähes kaikki maailmassa käytössä ja saatte kokeeseen pari hassua videota ja kuvaa. Hävetkää! No kun ei niitä juuri ollut. Sisällön kannalta pitää olla salapoliisi, että niitä saa selville.

10 Koonti

11 Uutta Aineistoista on pyritty selventmään niiden käyttötarkoitus (virike vs. analysoitava; vapaaehtoinen vs pakollinen) Koska kokelas ei välttämättä näe johdantotekstiä, tehtävissä pyritään selkeyttämään sitä, mihin aineisto kuuluu. Voimassa viim 18s tehtävistä.

12 Kiitos


Lataa ppt "Sähköisen filosofian yo-kokeen arvostelu"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google