Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Idealisaatiot, abstraktiot, isolaatiot, konstruktiot

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Idealisaatiot, abstraktiot, isolaatiot, konstruktiot"— Esityksen transkriptio:

1 Idealisaatiot, abstraktiot, isolaatiot, konstruktiot
Mallit ja teoriat Idealisaatiot, abstraktiot, isolaatiot, konstruktiot

2 Mikä on teoria? Vrt. malli Vrt. tutkimusheuristiikka Vrt. paradigma
Vrt. laki

3 ’Syntaktinen ’ teoriakäsitys
Loogisten positivistien teoriakäsitys: joukko teoreemoja; joukko aksiomaattisesti karakterisoituja kielellisiä ilmaisuja. ‘Korrespondenssisäännöt’ tarjoavat ‘osittaisen tulkinnan’ teorian syntaktisille elementeille. Teoriakäsitys perustuu eroon syntaksin ja semantiikan välillä, sekä havaintokielen ja teoreettisen kielen välillä. Ongelma: Jos teoriat ovat kielellisiä, niitä voi karakterisoida useilla tavoilla (Miksi englanniksi esitetty teoria olisi eri kuin ranskaksi esitetty?) A theory cannot be a set of linguistic sentences; this would make a translation of a book from German to English a different theory. As we have already seen, the distinction between observational and theoretical descriptions is not tenable either.

4 Semanttinen teoriakäsitys (van Fraassen, Suppe, Giere)
Teorian malli on rakenne, jossa teorian aksioomat ovat tosia. Rakenne ei ole kielellinen. Idealisoidut systeemit ovat ‘teoreettisia malleja’. Giere: Yksinkertainen harmoninen oskillaattori (teoreettisena mallina) toteuttaa liikeyhtälönsä. Vaikka liikeyhtälöt pätevätkin teoreettiselle mallille, sillä ei ole episteemistä merkitystä.

5 Semanttinen käsitys Teorian ja mallin välinen suhde koskee tyydyttymistä (satisfaction). ’Teoreettinen hypoteesi’ (Giere 1988) määrää mallin ja tosimaailman välisen suhteen: kielelinen entiteetti, joka väittää jotakin mallin ja sen kohteen välisestä suhteesta.. Mallin ja todellisuuden (todellisen systeemin) välinen suhde ei ole totuus tai epätotuus (tai edes osittainen totuus), koska kumpikaan niistä ei ole kielellinen. Teoria: joukko malleja ja teoreettisia hypoteeseja, jotka yhdistävät nämä tosimaailmaan. A model in the syntactic view: an interpretation on which all the axioms of the theory are true. A model is a non-linguistic entity. An obvious problem: there are several ways to specify observational consequences. Several ways of describing models: the semantic view. ‘semantic’ refers to the fact that the model provides a realisation in which the theory is satisfied. The notion of a model is defined in terms of truth. The claims made by the theory are true in the model and in order for M to be a model this condition must hold. Tarski. Van Fraassen: state-space; A model is a non-linguistic entity. Model-world relationship: isomorphism. Giere: a harmonic oscillator is a model. Model-world relationship: similarity. A law does not in itself define a model. For this one needs idealisations, boundary conditions, etc. Economists tend to portray modelling activity with economic theory.

6 Idealisaatio ja mallit; Cartwright
’How the laws of physics lie’ 1983; Jopa kaikkein fundamentaalisimmat lait eivät ole tiukasti ottaen tosia.  Teoriat ja lait eivät sellaisenaan kerro totuuksia maailmasta. Giere: Lait ovat osa mallien kuvausta, mallien jotka voivat esittää todellisia systeemejä.

7 Johdetaanko mallit teorioista?
Fysiikassa tehdään ero: ’fenomenologisten mallien’ (joiden tarkoitus on kuvata ilmiöitä) ja (vrt. Suppesin ’models of data’) ja ’teoreettisten mallien’ välillä (teoriasta johdettuja konstruktioita)

8 Mallit välittäjinä teorian ja todellisuuden välillä
... Edes fysiikassa tämä ero ei aina ole selkeä: malleja ei yleensä tosiasiassa johdeta teoriasta ottamatta huomioon empiiristä aineistoa, ja harva malli konstruoidaan suoraan aineistosta: Mallinnus on moninaista  ’Mallit välittäjinä’ (models as mediators) (Morrison and Morgan 1999): mallit välittävät teorian ja aineiston välillä. M&M: Models as mediating instruments Models as autonomous agents; like a tool or an instrument, Ms are independent of, but mediate between things. Difference between tools and models: the latter represent. Construction, functioning, representing, learning Models are not situated between the hierarchical structure between theory and the world. Models mediate between our theories and the world. Models are used in experimenting on theories already in place. Models are used to explore the implications of theories in concrete situations. This is one way to understand the role of the twentieth century conception of ‘rational economic man’. Hughes: a model may provide a good explanation of the behaviour of the system without it being able to faithfully represent that system.

9 Mallit Mallit suunnitellaan siten, että niiden elementit voidaan yhdistää tosimaailman piirteiden kanssa. Niitä käytetään tosimaailman aspektien kuvaamiseen (representation). Mallien suhde maailmaan: - Isomorfia (van Fraassen, French&da Costa) tai - samanlaisuus (Giere) Anything is similar to anything else in countless respects but not anything represents anything else. Isomorphism: the represented system is structurally similar to the representing system, and the cardinality of the elements has to be the same in the two.

10 Mallit ja todellisuus Jos mallit eivät ole tosia tai epätosia, mikä on niiden suhde maailmaan? Yksi vastaus (Bailer-Jones 2002): Mallista johdettavat propositiot voivat olla tosia tai epätosia. Toinen (Mäki): mallit voivat olla tosia tai epätosia, jos niiden totuuden kantaja identifioidaan: keskeinen kausaalinen mekanismi, jonka malli identifioi: Malli eristää (isolates) kausaalisen mekanismin ja mahdollistaa sen toiminnan tutkimisen.

11 Suàrez 2003: argumentit samanlaisuutta ja isomorfiaa vastaan
Samanlaisuudesta seuraa ainakin, että representaatiolla ja sen kohteella on joitakin yhteisiä ominaisuuksia. 5 Argumenttia samanlaisuutta (SIM) ja isomorfiaa (ISO) vastaan (nämä osoittavat, ettei samanlaisuus tai isomorfia voi yksinään konstituoida representaatiota) 1) Todellinen tieteellinen käytäntö: Moninaisuusargumentti 2) SIM ja ISO:lla ei ole joitakin representaation loogisia ominaisuuksia 3) Ne eivät salli väärin representointia 4) Ne eivät ole välttämättömiä representaatioille 5) Ne eivät riitä representaatioille, koska ne eivät ota huomioon suuntautuneisuutta Isomorphism: an onto and one-to-one function that maps all the elements in the domain of the structure onto the other structure’s domain and vice versa. Note that iso and sim try to base representation on a binary relationship: no consideration of pragmatics. The means of

12 Idealisaatiot ja abstraktiot
Abstraktio: representaatio kuvaa kohdesysteemiä vain osittain jättämättä mainitsematta joitakin sen piirteitä (omission) tai kuvaamalla niitä vain korkealla aggregaattitasolla. Idealisaatio: representaatio antaa vääristetyn kuvan systeemistä kuvaamalla joitakin sen piirteitä epätodesti. Idealisaatioita ja abstraktioita tarvitaan sisällöllisten väitteiden johtamiseksi teoriasta. Yleensä ne tekevät ilmiöit, systeemit ym. Yksinkertaisimmiksi.

13 Mallit ja epistemologia
Mistä me olemme todella kiinnostuneita? Milloin, ja millä perusteella malli kuvaa sen kohdetta (target) oikealla tavalla? Mikä tekee mallista hyvän? Milloin voimme luottaa päätelmiin, joita mallin perusteella teemme? ’oletusten epärealistisuus’ esim. taloustieteen metodologiassa


Lataa ppt "Idealisaatiot, abstraktiot, isolaatiot, konstruktiot"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google