Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Opetusvinkki 2: Erilaisia jumalakäsityksiä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Opetusvinkki 2: Erilaisia jumalakäsityksiä"— Esityksen transkriptio:

1 Opetusvinkki 2: Erilaisia jumalakäsityksiä
2. Mitä uskonto on? Opetusvinkki 2: Erilaisia jumalakäsityksiä

2 Tunnista erilaiset jumalakäsitykset
Opiskelijat tutustuvat s. 28 taulukkoon. Seuraavilla dioilla on kuviteltuja esimerkkejä henkilöistä, jotka edustavat jotain tiettyä jumalakäsitystä. Opiskelijat päättelevät, mitä käsityksiä esimerkkikuvaukset edustavat ja perustelevat vastauksensa. Työskentely voidaan myös aloittaa väittelemällä jumalan olemassaolosta esimerkiksi kahdessa arvotussa joukkueessa. Toisen joukkueen on puolustettava jumalauskoa ja toisen vastustettava. Joukkueiden väitteet kirjataan ylös esim. power point -dialle. Lopuksi voidaan analysoida väittelyssä esitettyjä perusteluja ja luokitella lisädiojen avulla tyypillisimmät ateismin muodot tai katsoa, löytyivätkö tyypillisimmät jumalauskon perustelut väitteistä.

3 Tunnista jumalakäsitykset s. 28 taulukon avulla. Perustele vastauksesi.
Aisha käy ahkerasti moskeijassa ja lukee kotonaan päivittäin Koraania. Rukouksissa ja lukuhetkissä hän tulee lausuneeksi moneen kertaan uskontunnustuksen: ”Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja Muhammad on hänen lähettiläänsä.” Sama lause toistuu myös minareetin rukouskutsussa. Heikkiä kiinnostaa kovasti osallistua erilaisiin tapahtumiin, joissa keskustellaan uskonnon ja tieteen välisestä suhteesta. Häntä tavallaan kiehtoo uskontojen tarjoama näkemys jumalasta, mutta toisaalta jumalan olemassaoloa ei voida todistaa tieteenkään avulla todeksi tai ei- todeksi ja tämä tekee hänet epävarmaksi. Mielikki on huolissaan miehensä Untamon huonosta kalaonnesta. Perheelle pitäisi saada kalaa, joten Mielikki päättää lukea loitsut Ahti- jumalalle: ”Anna Antti ahvenia...”. Kyllä sen pitäisi auttaa, kun eilenkin Mielikki oli vienyt metsänjumalan Tapion pöydälle uhriruokaa ja johan oli Untamo saanut illalla hirven saaliiksi.

4 ”Saara, sinä et saa enää mennä kerätä puita ja osallistua uhrikakkujen tekemiseen kukkulan juurella! Profeetta Jeremia on varoittanut, kuinka koko kansamme on tuhon oma, jos palvomme vielä muita jumalia oikean Jumalan Jahven sijaan”, äiti huudahti Saaralle, joka palasi uhrikukkulalta kotiin illalla. Janne oli menossa Vapaa ajattelijoiden paikallisyhdistyksen kokoukseen. Tänään olisi saatava aikaiseksi kirjelmä uskonnollisten juhlien viettämisestä päiväkodeissa. Janne ei halua, että hänen tyttönsä joutuu päiväkodissa kuulemaan mitään jumalasta tai uskontoihin liittyvistä asioista, koska heidän perheessään sellaisiin ei uskota tai pidetä kovin tärkeinä. Deshi haluaa suunnitella kotinsa sisustuksen huolella feng shui -periaatteilla. Hänelle on tärkeää, että toisilleen vastakkaiset yin ja yang -materiaalit tasapainottavat toisiaan ja muodostavat taon eli sopusoinnun. Tämä takaa mielenrauhan ja onnen myös kodin asukkaalle.

5 Perusteita torjua usko jumalaan
Naturalistinen perustelu: Maailmankaikkeus on syntynyt alkuräjähdyksestä ja elollinen luonto on kehittynyt evoluution vaikutuksesta  ei tarvita jumalallista luojaa selittämän maailmankaikkeutta ja sen mekanismeja. Psykologinen perustelu: Usko Jumalaan on ihmismielen heijastuma. Jumalaa pidetään lapsuuden tapaan virheettömänä ja kaikkivaltiaana; ikään kuin sen vanhemman korvikkeena, josta on aikuistuttessa jouduttu luopumaan. Kognitiotieteellinen perustelu: Uskonto ja usko korkeampaan olentoon johtuvat evoluution vaikutuksesta syntyneistä tavoista hahmottaa maailmaa, mutta niillä ei olo mitään vastinetta todellisuudessa. Moraalinen perustelu: Uskonto ja usko Jumalaan ovat aiheuttaneet historian kuluessa suunnattomasti vahinkoa, minkä vuoksi ne on hylättävä moraalisista syistä. Jne.

6 Jumalauskoa puolustavia perusteluja
Ihminen kykenee muodostamaan mielessään täydellisen olennon käsitteen, joten Jumalan on oltava olemassa (Anselm Canterburylainen 1033–1109). Luonnossa oleva liike on lähtenyt jostain alkusyystä, jolla ei ole enää alkusyytä (Tuomas Akvinolainen 1224–1274). Luonnon tapahtumat eivät ole satunnaisia vaan maailma on järjestynyt ja suunnitelmallinen kokonaisuus (Tuomas Akvinolainen). Ihmisten ja kansojen kohtaloissa on tarkoituksellisuutta, jokin ylempi ohjaa niitä. Ihmisen omatunto kolkuttaa vääriä tekoja tehtäessä, Jumala on antanut ihmiselle tämän äänen. Monet ihmiset ovat kokeeneet jotain selittämättömiä asioita ja ihmeet rikkovat luonnonlakeja, joten täytyy olla olemassa yliluonnollinen taso. Pyhät kirjat ja erityiset henkilöt ovat välittäneet tietoa Jumalalta. Kaikissa kulttuureissa on kehittynyt uskontoja ja suurin osa maailman ihmisistä tunnustaa jotakin uskontoa. Jne.


Lataa ppt "Opetusvinkki 2: Erilaisia jumalakäsityksiä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google