Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Joensuusta hiilineutraali 2025! 28.11.2013 kl.16:30 Ulla-Riitta Pölönen JOENSUUN ILMASTO-OHJELMA.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Joensuusta hiilineutraali 2025! 28.11.2013 kl.16:30 Ulla-Riitta Pölönen JOENSUUN ILMASTO-OHJELMA."— Esityksen transkriptio:

1 Joensuusta hiilineutraali 2025! 28.11.2013 kl.16:30 Ulla-Riitta Pölönen JOENSUUN ILMASTO-OHJELMA

2 Joensuun seudun ilmastostrategiasta Joensuun ilmasto-ohjelmaksi Joensuun seudun kunnille laadittiin yhteinen ilmastostrategia 2009 ja Joensuulle ilmastostrategian toteuttamisohjelma 2010. Ilmastostrategia ja toteuttamisohjelma koskivat pääosin vain kaupungin omia toimia. Vuosina 2011–2012 toteuttamisohjelmaa vietiin kaupungin toimipaikoissa ja toiminnassa käytäntöön. Strategia päivitetään valtuustokausittain ja tänä vuonna 2013 päivityksen yhteydessä nimi vaihtui ilmasto-ohjelmaksi. Ilmasto-ohjelma koskee Joensuuta; kaupungin lisäksi kaikkia Joensuussa toimivia tahoja sekä kaupungin asukkaita. Ilmasto-ohjelmaluonnos on nyt nähtävillä 23.11–9.12.2003. Luonnos menee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi alkuvuodesta 2014.

3 Ilmasto-ohjelman tavoitteet Päätavoite: Joensuusta hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Maankäytöstä aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt vähenevät ja hiilinielut lisääntyvät. Liikenteen kasvihuonekaasupäästöt ja yksityisautoilu vähenevät ja vähäpäästöisten tai päästöttömien liikkumisen muotojen käyttö lisääntyy. Energiankulutus vähenee vuoteen 2025 mennessä vähintään 25 % vuoden 2007 tasoon verrattuna. Energiakulutuksesta vuonna 2025 vähintään 90 % perustuu uusiutuviin energianlähteisiin. Jätemäärät ja niistä aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt vähenevät ja jätteiden kierrätys- ja hyötykäyttöaste nousee. Joensuussa tehdään ilmastoystävällisiä ja vastuullisia hankintoja. Joensuussa toimivat yritykset vähentävät kasvihuonekaasupäästöjään. Joensuulaiset tiedostavat valintojensa ja tekojensa ilmastovaikutukset ja vähentävät kasvihuonekaasupäästöjään.

4 Ilmasto-ohjelman vuositeemat ja vuositoimenpiteet 2014 Ilmastohaasteiden teemavuosi Kaupunginjohtajien yleiskokoussitoumuksen allekirjoittaminen 2015 Joukkoliikenteen teemavuosi Ilmaiset bussikuljetukset Joen yössä 2016 Ympäristötiedon levittämisen teemavuosi Luonto- ja ympäristöinfopisteen perustaminen 2017 Energiantuotannon teemavuosi aurinkopaneelit Muuntamontie 5 Ilmasto-ohjelman rakenteesta: - Ilmasto-ohjelmassa käydään läpi ilmastostrategian sekä toteuttamisohjelman toimenpiteet ja niiden toteutumistilanne. - Näiden lisäksi mukana on uusia toimenpiteitä jokaisesta aihealueesta.

5 Esimerkkejä ilmasto-ohjelman toimenpiteistä Maankäyttö: Alueiden energiatehokkuutta edistetään eheyttämällä ja täydentämällä Joukkoliikenteen kehittäminen otetaan huomioon kaavoittamisessa Uusia toimenpiteitä: Selvitetään tontinluovutukseen liittyviä palkitsemismahdollisuuksia silloin kun rakentaja huomio erityisesti ympäristökysymyksiä (passiivitalot, aurinkokeräimet jne.) Vuonna 2017 Joensuussa on vähintään yksi ”syötävä puisto”, jonka jälkeen ”syötäviä puistoja” perustetaan lisää Liikenne: Joukkoliikenteen olosuhteita parannetaan ja houkuttelevuutta lisätään Parannetaan nykyisiä pyöräilyväyliä Uusia toimenpiteitä: Itä-Länsisiltaa kehitetään pääasiallisesti joukko- ja kevyen liikenteen sillaksi (Suvantosillan korjauksen jälkeen) Keskustan polkupyöräpysäköintiä parannetaan Keskustaan alueelle perustetaan sähköautojen latauspisteitä

6 Esimerkkejä ilmasto-ohjelman toimenpiteistä Energiatehokkuus: Kaupungin oma rakentaminen ottaa huomioon energiatehokkaat ratkaisut Elohopeahöyrylamput vaihdetaan vähitellen tehokkaimmiksi ratkaisuiksi Uusia toimenpiteitä: Selvitetään katuvalaistuksen yösammutuksen laajentamisen mahdollisuudet Selvitetään kuinka käyttäjiä voitaisiin palkita sähkön tai energiansäästöstä: kiinteistön käyttäjät (päiväkodit, koulut) säästäessään energiaa ja vettä saisivat palkkiona sen osuuden käyttöönsä, jonka rahassa säästävät Energiantuotanto: Kaikissa kuntien toimissa edistetään uusiutuvien energialähteiden ja vihreän sähkön käyttöönottoa Selvitetään kohteita, joissa uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen on mahdollista (aurinkoenergia, maalämpö, tuulivoima) Uusia toimenpiteitä: Selvitetään aurinko- ja geoenergiakarttojen laatimismahdollisuudet Kaupunki pyrkii neuvonnan keinoin edistämään aurinko- ja tuulienergian sekä maalämmön hyödyntämistä alueellaan

7 Esimerkkejä ilmasto-ohjelman toimenpiteistä Jätehuolto: Korjataan kaupungin kiinteistöissä jätehuoltomääräysten lajitteluvelvoitteita koskevat laiminlyönnit Tehostetaan biojätteen erilliskeräystä kaupungin kiinteistöissä Uusia toimenpiteitä: Tavoitellaan että kaupungin ruokaloissa biojätettä syntyy alle 10 g ruokailijaa kohti päivässä Syntyvää jätemäärää pyritään vähentämään, huomiota kiinnitetään erityisesti rakennusjätteen syntymiseen ja lajitteluun Hankinnat ja palvelut: Koko kaupunkikonserni siirtyy käyttämään vihreää sähköä Energiatehokkuus otetaan huomioon kaikissa laitehankinnoissa Uusia toimenpiteitä: Julkisissa keittiöissä tarjotusta ruoasta 10 prosenttia on luomua vuoteen 2015 mennessä ja 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä (valtion Cleantech - periaatepäätöksen tavoite) Julkisissa hankinnoissa otetaan huomioon myös vastuullisuus esimerkiksi Reilun kaupan kriteerit

8 Esimerkkejä ilmasto-ohjelman toimenpiteistä Yritykset ja elinkeinoelämä: Kaupunki kannustaa yrittäjiä perustamaan ympäristöystävällisiä yrityksiä alueelleen Kunnat kannustavat energiantuottajia bioenergian kehittämiseen ja käytön lisäämiseen alueen tuotantolaitoksissa Uusia toimenpiteitä: Paikalliset yritykset haastetaan mukaan toteuttamaan hiilineutraalia Joensuuta Ympäristösuojeluyksikkö organisoi ilmasto-ohjelman puitteissa yritysten välisiä ilmastotapaamisia Kuntalaiset ja yhteisöt: Kunnat tiedottavat keinoista ja tavoista, joilla kuntalaiset voivat vähentää omia kasvihuonekaasupäästöjään Päiväkodeissa ja kouluissa lisätään ympäristö- ja ilmasto-opetusta Uusia toimenpiteitä: Joensuuhun perustetaan luonto- ja ympäristöinfopiste Kaupunki lisää yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa (tiedottaminen, tapahtumat jne.)

9 Ilmastonmuutokseen sopeutuminen Esimerkkejä toimenpiteistä: Joensuun ydinkeskustan alueelle pyritään saamaan ensimmäinen viherkatto vuonna 2015 ja tämän jälkeen joka vuosi vähintään yksi lisää Laaditaan riskikartoituksia mm. jätevedenpuhdistamojen, viemäriverkoston sekä öljynerotuskaivojen riittävyydestä sateiden ja tulvien lisääntyessä Selvitetään hulevesien ongelmapaikat: tavoitteena on parantaa hulevesien laatua ennen niiden purkamista vesistöön ********* Olisiko uusia ideoita toimenpiteiksi? Kiitos!


Lataa ppt "Joensuusta hiilineutraali 2025! 28.11.2013 kl.16:30 Ulla-Riitta Pölönen JOENSUUN ILMASTO-OHJELMA."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google