Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kilpisen koulu - 8- luokkalaisten projekti Kestävän kehityksen välitunnit 4.-6.3 Hanna-Kaisa Kärnä, Mikael Huhtakangas.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kilpisen koulu - 8- luokkalaisten projekti Kestävän kehityksen välitunnit 4.-6.3 Hanna-Kaisa Kärnä, Mikael Huhtakangas."— Esityksen transkriptio:

1 Kilpisen koulu - 8- luokkalaisten projekti Kestävän kehityksen välitunnit 4.-6.3 Hanna-Kaisa Kärnä, Mikael Huhtakangas

2 Projektin ajatus Projektin tavoite oli kehittää oppilaiden yrittäjyyskasvatuksen ymmärrystä konkreettisella projektilla. Projekti suunniteltiin ja toteutettiin omalla koululla. Oppilaat käsittelivät kestävän kehityksen projekteja suunnittelessa ja toteuttaessa muun muassa: -Hyvän bisnesidean keksimistä, ideointia ja kehittämistä -Rahoitusta ja sponsoroinnin hankkimista -Hinta-laatusuhteen merkitystä -Markkinointia

3 Toteutus Jokainen Kilpisen koulun kahdeksas luokka suunnitteli ja toteutti kolmen päivän ruokavälituntien ajaksi kestävän kehityksen alaista toimintaa koulun käytäville ja luokkiin. Kestävän kehityksen teeman olivat päättäneet opettajat. -Välituntien aikana koululla pyöri muun muassa Smoothie - baari, kahvila ja pyöränkorjauspaja. -Osa pisteistä olivat ilmaisia, osasta pisteen pitäjät saivat tuottoa itselleen. -Projektit olivat oppilaiden pitämiä. Opettajat osallistuivat vain projektin etenemisen ohjaamiseen. Alunperin luokan piti kaikkien osallistua yhden projektin suunnitteluun ja toteuttamiseen, mutta erimielisyyksien vuoksi luokassa oli useampia itsenäisiä projekteja. Osa projekteista eivät toteutuneet.

4 Arviointi Miten projekti onnistui? -Meidän luokkamme oppilaat eivät kyenneet sitoutumaan yhteen yhteiseen projektiin, vaan luokka jakaantui useampaan pienryhmään. Se oli osittain heikkous ja osittain vahvuus. Kun oppilaat toimivat pienryhmissä, heitä oli helpompi ohjata työskentelyssä eteenpäin ja jokaiselle oppilaalle tuli oma rooli ja vastuualue projektin etenemisessä. Kun oppilaat toimivat tuntien ajan hyvin itsenäisesti, ei projektia käsitelty oikeastaan ollenkaan yhteisesti. -Meidän aloittaessamme luokan ohjaamisen harvalla pienryhmällä oli pääidean ympärillä mitään konkreettista tuotosta. Tämä oli aika yllättävää, koska projektia oli työstetty eteenpäin syksystä lähtien. -Oppilailla oli toiminnassa hyvin vapaat kädet ja tämä johti tunneilla siihen, että luokassa puuhailtiin ja juteltiin aiheesta poikkeavista asioista. Tunteja vallitsi myös hyvin usein tehoton ja puolihuolimaton ilmapiiri. Aika moni oppilas piti toimintaa turhana ja samantekevänä. Kuulin erään pojan sanovan: ‘’ tää projekti on vasta kuukauden päästä, mikä kiire meillä on tätä tehdä, kun saadaan hommat samalla viikolla tehtyä.’’

5 Arviointi -Oppilaiden projekteilta olisi voinut vaatia enemmän, jotta toiminnasta olisi saatu haastavampaa ja tehokkaampaa. Tässä projektissa monet ryhmät menivät sieltä mistä aita oli matalin. Oppilaat tukeutuivat kannustuksesta ja ohjauksesta huolimatta vain ensimmäisenä mieleen tulleeseen ideaan, eivätkä he käyttäneet kovinkaan paljoa mielikuvitustaan. -Tunnin alkuun olisi voitu vetää joka kerta jotain pientä infoa yrittäjyydestä, jotta projekti ei olisi ollut pelkkää pienryhmissä ‘’puuhailua’’. -Oppilaat oppivat varmasti kestävän kehityksen projektin pitopäivinä paljon käytännössä esimerkiksi mitä kahvilan pitäminen vaatii. Suunnittelutyöhön oli varattu liian paljon aikaa. -Projektin idea oli hyvä, mutta toteutus kaipaisi jatkossa hiomista.

6 Projekti yrittäjyyskasvatuksen näkökulmasta Mitkä näkökulmat tulivat esille projektissa? -Yksi ohjaamamme luokan ryhmä oli varannut kaiken toivonsa erään makeisyrityksen sponsorointiin. Yritys ei kuitenkaan lähtenyt mukaan, jolloin ryhmä oli tyhjän päällä projektinsa suhteen. Hätäisen korvaavan posterin tekemisestä huolimatta opettaja oli ostanut ryhmälle makeiset, joiden avulla ryhmä toteutti projektinsa. Opettajan hyvä tarkoitus sponsoroida, jotta ryhmä pääsee toteuttamaan suunnittelemansa projektin, ei kuitenkaan opettanut ryhmälle vastuunkantoa omasta projektista, sillä “kyllä opettaja aina pelastaa”. -Ajatuksena erittäin hieno ilmainen pyöränkorjauspaja ei ollut meidän koululla vierailuumme mennessä saanut asiakkaakseen kuin yhden opettajan. Oppilaiden hengaillessa ruokavälituntinsa pääosin sisätiloissa, epäilemme pyörän ulkoa hakemisen ja teknisen työn luokkaan viemisen olleen oppilaille liian vaivalloista sekä tärkeää hengailuaikaa vievää. Palvelun helppo saatavuus nousi kynnyskysymykseksi myös hieman syrjässä sijainneen smoothie-baarin kohdalla, jossa kävi asiakkaita huomattavasti vähemmän kuin keskeisellä käytävällä sijainneessa kahvilassa.


Lataa ppt "Kilpisen koulu - 8- luokkalaisten projekti Kestävän kehityksen välitunnit 4.-6.3 Hanna-Kaisa Kärnä, Mikael Huhtakangas."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google