Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ELEP-1311 DIGITAALITEKNIIKKA 3 op

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ELEP-1311 DIGITAALITEKNIIKKA 3 op"— Esityksen transkriptio:

1 ELEP-1311 DIGITAALITEKNIIKKA 3 op
Syksy 2011 Aloitusluento

2 Järjestelyt Luennoitsija ja laboratoriotöiden ohjaaja:
Lehtori Tanja Palmroth huone: 311, gsm: Kurssista ei järjestetä erillisiä laskuharjoituksia. Tuntimäärät: 40 h luentoja, 9 h laboratoriotöitä Kurssin kotisivut: Tutkintovaatimukset: Hyväksytty tentti ja HYVÄKSYTYT laboratoriotyöt Kirjallisuus: N. Storey: Electronics: A System Approach, 4.painos, 2009, luvut sekä luku painoksesta (tilakoneet). (3.painos, 2006, luvut tai 2.painos, 1998, luvut 9-13)

3 Kurssin osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa: selittää yksinkertaisten digitaalisten piirien toiminnan sekä analogia- ja digitaalitekniikan eron määritellä kombinaatio- ja sekvenssilogiikan eron suunnitella yksinkertaisen digitaalisen järjestelmän käyttäen logiikkaportteja ja kiikku-/veräjäpiirejä määritellä ohjelmoitavan logiikan käsitteen ja tunnistaa ohjelmoitavien logiikoiden perustyyppejä.

4 Kurssin ydinaines Lukujärjestelmät, erityisesti binäärijärjestelmä sekä heksadesimaalijärjestelmä ja järjestelmien väliset muunnokset sekä binäärilukujen yhteen- ja vähennyslasku. Negatiivisten binäärilukujen esittäminen kahden komplementin avulla. Kohinan ja särön käsitteet. Kombinaatiologiikan peruskomponentit: NOT, AND, OR, NAND ja NOR -portit sekä XOR- ja XNOR-portit. Järjestelmän toteutus käyttäen näitä komponentteja. Sieventäminen Boolen algebraa ja Karnaugh:n karttaa käyttäen. Yksinkertaisen järjestelmän suunnittelu. Järjestelmät, joissa on muistia. Sekvenssilogiikan peruskomponentit: veräjät ja kiikut sekä näiden toiminta. Synkronisten ja asynkronisten laskureiden ja siirtorekistereiden toiminta. Sekventiaalisen logiikan suunnitteluprosessi, tilakone. Ohjelmoitavien logiikkapiirien perusidea.

5 Kurssin täydentävä ja erityistietämys
Täydentävä tietämys Oktaalilukujärjestelmä, yhteen- ja vähennyslaskupiirit. Multiplekseripiirit. Viiveiden huomioiminen suunnittelussa. Laskurin suunnittelu. TTL, CMOS, ECL -logiikkaperheiden vertailu. Kolmitilalogiikan käsite, loogisen invertterin siirtokäyrä ja kohinamarginaalin käsite.

6 Luentoaikataulu, jota pyritään noudattamaan:
Aihe: 1 Kurssin esittely ja yleiset tiedotteet, kertausta sähkötekniikasta 2 Johdantoa digitaalitekniikkaan, peruslogiikkaportit 3 Boolen algebra, Logiikan minimointi, Karnaugh'n kartta 4 Lukujärjestelmät 5 Binääriaritmetiikka ja kiikut 6 Kiikkupiirit (flip-flop) 7 Siirtorekisterit, laskurit 8 Tilakoneet ja niiden suunnittelu 9 Tilakoneet jatkuu 10 Laskuharjoituksia 11 12 Digitaalilaitteiden määrittelyjä 13 Logiikkaperheet ja -piirit, ohjelmoitavat logiikat 14 Tiedon kerääminen ja muuttaminen, kertausta tenttiin, mikäli aikaa jää.

7 Laboratoriotyöt Ohjeet löytyvät kurssin kotisivuilta: Internet-sivuilta löytyvät myös ohjeet siitä, miten laboratoriotiloissa tulee käyttäytyä, ja mitä pitää olla valmiiksi tehtynä ennen laboratorioon tuloa. LUE HUOLELLA! Laboratoriotyöt tehdään luokassa x.

8 Laboratoriotyöt Laboratoriotöiden aikataulutuksen löydätte omista lukujärjestyksistänne. Laboratoriotöistä on mahdollista saada 3 pisteen korotus tenttipistemäärään, joka ylittää 15 pistettä (läpipääsyraja). Korotuksen saa hyvin raportoiduista, huolella tehdyistä ja kerralla läpimenevistä laboratoriotyöselostuksista.

9 Tasotentti Tasotentti tullaan järjestämään kirjetenttinä opiskelijan/opiskelijoiden valitsemana tenttipäivänä. Onko halukkaita osallistumaan? Ilmoittautumiset sähköpostitse viikon kuluessa luennoitsijalle.

10 Kysyttävää???


Lataa ppt "ELEP-1311 DIGITAALITEKNIIKKA 3 op"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google