Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sukupuolen moninaisuus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sukupuolen moninaisuus"— Esityksen transkriptio:

1 Sukupuolen moninaisuus
Maarit Huuska Seta ry, Transtukipiste Yleislääkäripäivät Scandic Marina Congress Center

2 Muuttuva kuva sukupuolen moninaisuudesta
The World Professional Organization for Transgender Health WPATH (2010): ”Sukupuolen ilmentäminen, sukupuoli-identiteetti mukaan lukien, tavalla, joka ei sovi stereotyyppisten oletusten mukaisesti yhteen yksilön syntymähetkellä määritellyn sukupuolen kanssa, on tavallinen ja monikulttuurinen inhimillinen ilmiö, jota ei tulisi lähtökohtaisesti tuomita sairaaksi tai kielteiseksi” ”Onko normaalisuus mahdollisuutta olla normien mukainen vai tuntea mielihyvää ja onnea?” mukaelma Morgan le Fay

3 Intersukupuolisuus Sukupuolen kehityksen häiriöt (DSD).
Vanha hoitoparadigma: lapsen sukupuoli normalisoitava fyysisesti mahdollisimman varhain, jotta voidaan taata lapsen sopeutuminen, mahdollisimman normaali sukupuoli ja seksuaalinen toimintakyky. Salaisuudet suojelevia ja turvaavat kasvua. Lähestymistapaan liittyvät huolet.

4 Uusi hoitoparadigma Luovutaan varhaisesta kirurgiasta sukuelinten normalisoimiseksi. Valitaan lapselle kasvatussukupuoleksi tyttö tai poika hyödyntäen lääketieteellistä arviota. Vanhempia autetaan läpikäymään kriisiä ja jatkuvaa tukea tarjolla lapsen kasvaessa. Suositellaan perheelle avoimuutta asiassa. Lapsi päättää fyysisyydestään itse kypsyessään. Sukupuoli-identiteetin suhteen kaikki vaihtoehdot hyväksyttäviä ja normaaleja.

5 Sukupuolen epätyypillisyys lapsuudessa
Sukupuolen epätyypillisyys lapsella eli lapsi toimii toiselle sukupuolelle tyypillisenä pidetyllä tavalla. Osalla näistä lapsista on sukupuoli-identiteettivariaatio: Tyttö samastuu pojaksi tai poika tytöksi Lapsi ei miellä itseään kumpaankaan sukupuoleen kuuluvaksi tai vähän kumpaankin Tulevaa kehityssuuntaa ei voida tietää varmasti. Yleisin kasvusuunta on homo/lesbo/bi-suuntautuneisuus. 1/5 kasvaa transsukupuolisiksi.

6 Erilaisia lähestymistapoja lapsen vakavaan sukupuoliristiriitaan
Käyttäytymisterapia: muutetaan lasta terapialla ja ohjeistamalla vanhempia ja autetaan lasta sopeutumaan syntymäsukupuoleensa. Kokonaisvaltainen kehityspsykologinen: ei oteta kantaa sukupuoleen vaan keskitytään tukemaan lapsen kokonaiskehitystä ja lasta juuri nyt ja perhettä orientoitumaan tulevaan. Ekologinen: ennaltaehkäistään lapsen ja nuoren ongelmia ohjaamalla vanhempia tukemaan lasta ja vaikuttamalla lapsen ympäristöön. Jos lapsi tarvitsee sitä, suositellaan lapsen siirtämistä toiseen sukupuolirooliin.

7 Hyödyksi lapselle Autetaan vanhempia sietämään epävarmuutta lapsen kasvusuunnasta ja työstämään erilaisia vaihtoehtoja sekä omia tunteitaan. Mikä tekee lapsen onnelliseksi jo nyt? Lapsi saa ilmaista itseään. Koti on lapsen turvapaikka. Hyväksyvä vanhemmuus merkittävä suojatekijä ja vahvistaa sukupuoliepätyypillisen lapsen mielenterveyttä (Alanko et al.( in press)). Tietoa lapsen yhteisöille. Roolimalleja lapselle. ”Päiväkodissa aikuiset rakentavat sukupuolieroja ja lapset rikkovat niitä”

8 Transsukupuoliset nuoret
13-17 –vuotiaiden, joilla sukupuoliristiriita tai jotka identifioituvat transsukupuolisiksi, määrä kasvussa sekä Suomessa että muissa maissa. Varhaisen hoidon edut ja riskit. Erilaisia hoitosuuntia: odotetaan puberteettimuutoksia ja/tai viivästytetään puberteettia ja aloitetaan identiteettiä vastaava hormonihoito. STM: ei estettä alaikäisenä aloitetulle hoidolle. Suomeen ollaan rakentamassa nuorten hoitopolkuja.

9 Nuorelle tukea Kokemusten sanoittamiseen, selkiyttämiseen ja omaksi ottamiseen. Identiteettityöskentelyyn. Tulevaisuussuunnitteluun. Häpeän ja erilaisuuden tunteiden jakamiseen. Ilmaise, että hän on arvokas, tavallinen; hänellä on oikeus sukupuolikokemukseensa, itse-ilmaisuun, elämän unelmiin, hoitovalintoihin. Auta tulemaan näkyväksi perhe- ja kaveripiirissä. Lausunto kouluun vaikeista tilanteista? Lähete?

10 Sukupuolen korjaushoidon tulokset
Suomalaisista potilaista ensimmäinen seurantatutkimus. Toiveet osittaisesta sukupuolen korjaushoidosta ovat lisääntyneet ja transgender-identiteetti. Tavallisia sukupuolenkorjaushoidon tuloksia: sukupuoliahdistus ja -ristiriita ratkeaa, kehonkuva ja seksuaalinen tyytyväisyys paranee, defenssien käyttö vähenee, sosiaalisuus vahvistuu, hyvinvointi vahvistuu. Edelleen puuttuu tarkka tieto pitkäaikaisen hoidon terveysvaikutuksista. Ristiriitaisia tuloksia.

11 Transvestisuus Poistettu sairasluokituksista maakohtaisena poikkeuksena ICD-luokitukseen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Tuen tarpeita: itsehyväksynnän ja itsearvostuksen saavuttaminen, apua sisäistetyn itsesyrjinnän purkamiseen ja esiintuloon; puolison ja isän roolien yhteensovittaminen naisellisuuteen eläytymisen tarpeiden kanssa; turvallisuuden tunteen ja selviytymiskeinojen vahvistaminen (esim. väkivallan kohtaamisen pelko).

12 Terveys ja vähemmistöstressi
Psykologiassa alettu tutkia kroonista stressiä joka liittyy ennakkoluulojen kohteena olemiseen, syrjintään ja sen pelkoon. Fysiologisia, emotionaalisia ja kognitiivisia haittoja havaittu vähemmistöillä, joihin kohdistuu voimakkaita ennakkoluuloja. Käytetyt selviytymiskeinot vaikuttavat, toteutuvatko riskit. ”On helpompaa murtaa atomi kuin ennakkoluulo” Albert Einstein


Lataa ppt "Sukupuolen moninaisuus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google