Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Keskustelun vetäjän tukiaineisto Diat ja muistiinpanosivut.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Keskustelun vetäjän tukiaineisto Diat ja muistiinpanosivut."— Esityksen transkriptio:

1 Keskustelun vetäjän tukiaineisto Diat ja muistiinpanosivut

2 Kotitalous hallintaan Jenni, Matias, Niko ja pappa viettävät vauhdikasta elämää. Heillä kukin syö ja nukkuu omaan tahtiinsa. He hyödyntävät medioita luontoharrastuksissaan, viihteessään, ostoksissaan ja kaikessa vuorovaikutuksessaan. He tekevät kalliita hankintoja harkitsematta eikä tuotteita vertailla. Poppilat tietävät säästämisen tarpeellisuuden, mutta eivät tee laskelmia kuin isommissa hankinnoissa. Mitä perheessä pitäisi sopia arjen käytännöistä ja taloudellisesta toiminnasta?

3 Ostaminen Jussi, Tiina, Sanna, Mikko ja Teemu ovat lähiluonnossa kuin kotonaan. He ostavat luomua ja ympäristöystävälliseksi tunnustettuja tuotteita. He kierrättävät, kompostoivat ja käyttävät kestävää. Harrastuksiin käytetään aikaa ja rahaa kohtuullisesti. Koska kulut ovat pienet, budjetti kuuluu vain isompien hankintojen yhteyteen. Medioita he käyttävät yhteydenpitämiseen ja tiedonhankintaan. Päivärytmi saattaa sekoittua silloin tällöin aikataulujen yhteensopimattomuuden takia. Mitä perheessä pitäisi puhua ostamisen ja rahankäytön periaatteista?

4 Mainokset ja kaupallinen media Erkki, Aila, Vilma, Santeri ja Alexandra ovat ympäristötietoisia ja taloudellisia, heillä on yhteisesti sovittu päivärytmi. He suunnittelevat talouttaan ja ajankäyttöään. He pyrkivät valmistamaan ruokansa itse. Medioita he seuraavat kriittisesti ja arvioiden niin kuluttajana kuin tuottajanakin. Mitä perheessä pitäisi puhua mainoksista, rahankäytöstä ja erilaisten asioiden haluamimesta?

5 Taloudenpito on tasapainoa Heikki, Marketta ja Jessica elävät tavaroiden ja laitteiden keskellä. He ostavat ruokaa ja palveluita päästäkseen arjessaan helpommalla ja saadakseen vapaa-aikaa. Heillä ei ole arjessaan yhteisiä ruoka-aikoja eikä nukkumaanmenoaikoja. He seuraavat medioita monipuolisesti sekä kuluttajina että tuottajina. He käyttävät paljon vettä ja sähköä. Hällä-Välilässä uskotaan lainarahan voimaan. Mitä perheessä voi tehdä jos tuntuu siltä, että menot on isommat kuin tulot? Miten lapsille kerrotaan perheen talousvaikeuksista?

6 Arjen taitoihin kasvattaminen on muutoksessa Anni, Eeva ja Lauri elävät omavaraisesti, valmistavat tarvitsemansa mahdollisuuksien mukaan itse tehden, joten harrastuksia on vaikea erottaa arjen töistä. Heidän päivärytminsä on riippuvainen luonnon vuorokausi – ja vuodenaikojen vaihtelusta. He marjastavat ja lämmittävät puulla. He käyttävät medioita ajankohtaisten asioiden seuraamiseen ja asiointiin. Rahaa heillä ei ole paljon, joten se käytetään vain tarpeelliseen. Tämän päivän arjessa on paljon kuluttamiseen liittyviä taitoja, joihin kulttuurissamme ei ole kasvatusperinteitä. Mitä uusia asioita arjessanne on, joihin ette voi valmentaa lapsia saamaan tapaan kuin teitä itseänne on kasvatettu?

7 Linkkejä • www.raha-asiat.fi www.raha-asiat.fi • www.kuluttajavirasto.fi www.kuluttajavirasto.fi • www.kuluttaja.fi www.kuluttaja.fi • www.martat.fi www.martat.fi • www.tietoturvakoulu.fi www.tietoturvakoulu.fi • www.mediakasvatus.fi www.mediakasvatus.fi • www.mll.fi www.mll.fi


Lataa ppt "Keskustelun vetäjän tukiaineisto Diat ja muistiinpanosivut."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google