Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus)

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus)"— Esityksen transkriptio:

1 Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus) lämpökapasiteetti C = cm , kuinka paljon KAPPALE voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa

2

3 Lämpeneminen vaatii energiaa
Sulaminen vaatii energiaa (s = ominaissulamislämpö) Höyrystyminen vaatii energiaa (r = ominaishöyrystymislämpö) Aineen jähmettyessä vapautuu sama määrä energiaa kuin aineen sulaessa, aineen tiivistyessä vapautuu sama määrä energiaa kuin aineen höyrystyessä.

4 Esim. Kalorimetrissä on 2kg vettä, jonka lämpötila on 25°C
Esim. Kalorimetrissä on 2kg vettä, jonka lämpötila on 25°C. Kalorimetriin lisätään 300 g jäätä (t = -4 °C). Laske systeemin loppulämpötila termisessä tasapainossa. Kalorimetrin lämpökapasiteetti on pieni. veden ominaislämpökapasiteetti jään ominaislämpökapasiteetti ominaissulamislämpö sulaako jää kokonaan? Tarkastellaan eristettyä systeemiä. Jos vesi jäähtyy nollaan, se luovuttaa energiaa jään lämpenemiselle ja sulamiselle. Jos energia on riittävä, jää sulaa kokonaan. Tästä voidaan päätellä, että jää sulaa kokonaan. Nyt tiedetään olomuodon muutokset ja loppulämpötila voidaan laskea. Vesi luovuttaa energiaa, jään lämpeneminen, sulaminen ja sulamisveden lämpeneminen ottavat energiaa vastaan. Tästä ratkaistaan T=11°C.

5 Lämpöopin pääsäännöt nollas: eristettyyn systeemin muodostuu itsestään tasapaino I: Systeemin sisäenergian muutos on systeemin ja ympäristön välillä lämpönä siirtyneen energian ja tehdyn työn summa. II: luonnon tapahtumat etenevät kohti suurempaa epäjärjestystä (kohti todennäköisimpää tilaa, tasapainoa), entropia kasvaa. (myös: systeemin sisäenergiaa on mahdotonta muuttaa kokonaan työksi).

6 s. 39 5,6 S10/3 (perus lasku) K00/4 (perus lasku) K04/4 (kuvaaja) K07/11 (kuvaaja) K09/3 (sanallinen tehtävä) S03/16 (sanallinen jokeri) K06/5 S01/4


Lataa ppt "Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus)"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google