Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jäämies Ötzin arvoitus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jäämies Ötzin arvoitus"— Esityksen transkriptio:

1 Jäämies Ötzin arvoitus
Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. MITÄ HISTORIA ON? Tehtäväpaketti Jäämies Ötzin arvoitus

2 Jäämies Ötzin arvoitus
Gnu Licence 1.2, ks. kuvalähteet Ötzin muistomerkki Alpeilla. Täältä hänet löydettiin, Itävallan ja Italian rajan tuntumasta.

3 Neoliittisen ajan mies ja nykytutkimus
Etelä-Tirolin alppijäätiköltä löytyi vuonna 1991 miehen ruumis. Löydön teki erikoiseksi se, että mies oli ollut kuolleena jo 5000 vuotta, mutta jää oli säilönyt ruumiin hyvin. Miehelle annettiin nimeksi Ötzi, ja häntä ryhdyttiin tutkimaan. Tutkimuksiin osallistui arkeologeja, lääkäreitä, isotooppitutkijoita, antropologeja, kemistejä, geneetikkoja ja monien muiden alojen edustajia. Yli 15 vuoden työn jälkeen Ötzin elämästä ja kuolemasta tiedetään varsin paljon. Jäämies Ötzi syntyi yli 5000 vuotta sitten. Kuva: South Tyrol Museum of Archaeology –

4 Mikä mies Ötzi oli? Ötzi oli noin 40–50-vuotias eli vanhempi kuin aikalaisensa keskimäärin. Hän oli suunnilleen 160 senttiä pitkä ja painoi 50 kiloa eli hän oli aikalaisiaan hivenen kookkaampi. Nyt on Sinun vuorosi tutkia ja tehdä päätelmiä Ötzistä saatujen tietojen perusteella. Päättele Ötzin ammatti asema yhteisössä kuoleman syy.

5 5 2 4 Suolistossa oli kuolinhetkellä useiden aterioiden jäännöksiä: viimeisten 30 tuntinsa aikana Ötzi oli syönyt peuran ja vuorikauriin lihaa, vehnää, sananjalkaa ja palkokasveja. 1 Hiuksista löytyi arsenikkia ja kuparia. Sääret olivat poikkeuksellisen vahvat. 3 Selkään osunut nuoli oli repinyt valtimosuonen. 6 Päässä oli tylpän esineen aiheuttama murtuma. 6. Nilkassa, polvessa ja selässä oli pistetatuointeja.

6 Millaiset varusteet Ötzillä oli?
piikivitikari hyvät tulentekovälineet arvokas ja harvinainen kuparikirves jousi sekä keskeneräisiä ja valmiita nuolia reppu, vyöpussi ja pari tuohirasiaa pitkä seiväs sileäksi hiottu marmorihelmi ja siinä roikkuvia nahkatupsuja Jäämieheltä löytynyt tikari ja kantopussi. Kuva: South Tyrol Museum of Archaeology –

7 Miten jäämies oli pukeutunut?
päässä karhunnahasta tehty hattu jalassa peurannahkaiset kengät ja vuohennahkaiset leggingsit turkisliivi heinästä kudottu viitta Jäämieheltä löytyneet housut, vuohennahkaiset legginsit. Kuva: South Tyrol Museum of Archaeology –

8 Mikä oli Ötzin ammatti ja asema yhteisössä?
Miehen ammatista on esitetty useita valistuneita oletuksia. Hän on voinut olla: metsästäjä paimen kupariseppä heimopäällikkö soturi samaani maanviljelijä. Mitä pidät parhaana vaihtoehtona? Miksi? Mikä on mielestäsi epätodennäköisin oletus?

9 Perusteluja valinnoille 1/2
Metsästäjä – mukana metsästykseen sopivia välineitä, kuten tikari, jousi, nuolet, seiväs. Paimen – paimennettavista eläimistä tehtyjä varusteita, vahvat sääret. Kupariseppä – harvinainen kuparikirves, hiuksissa kuparia. Heimopäällikkö – kallis varustus ja hyvät vaatteet, korkea ikä.

10 Perusteluja valinnoille 2/2
Soturi – runsaasti aseita, vaikkakaan ei varsinaisia taisteluaseita, väkivaltainen kuolema. Samaani – samat perustelut kuin päällikön yhteydessä, oli ilmeisesti yksin ylhäällä vuorilla, hiotuilla kivillä oletettu olleen maagista voimaa, samoin tatuoinneilla. Maanviljelijä – epätodennäköinen. Vaikka alppilaaksoissa tuohon aikaan kasvoi viljaa, viljely oli alkutekijöissään. Miehen varusteista mikään ei viittaa viljelyyn.

11 Miksi jäämies kuoli? Ötzin kuolema oli väkivaltainen – hänet tapettiin. Valtimoon osunut nuoli aiheutti kuoleman, jonka lyönti päähän vielä varmensi. Millaisia syitä hänen kaltaisensa miehen tappamiseen olisi voinut olla 5000 vuotta sitten?


Lataa ppt "Jäämies Ötzin arvoitus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google