Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ontologiakehittäjien pienryhmän toiminta ja YSO-pohjaisten ontologioiden kehityslinjaukset Finto-projekti, ohjausryhmän kokous 19.9.2017 Tuomas Palonen,

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ontologiakehittäjien pienryhmän toiminta ja YSO-pohjaisten ontologioiden kehityslinjaukset Finto-projekti, ohjausryhmän kokous 19.9.2017 Tuomas Palonen,"— Esityksen transkriptio:

1 Ontologiakehittäjien pienryhmän toiminta ja YSO-pohjaisten ontologioiden kehityslinjaukset
Finto-projekti, ohjausryhmän kokous Tuomas Palonen, Finto-palvelu

2 Pienryhmä KOKO-työpajat ovat olleet luonteeltaan tiedottavia, mielipidekartoituksia. Aiheet laajoja ja haastavia. YSO-pohjaisilta ontologioilta puuttuivat yhteiset kehityslinjaukset. Syntyi tarve muodostaa kompaktimpi ryhmä, jossa keskustellaan rajatuista aiheista, mm. kehityslinjauksista, päätöshakuisesti. Ontologiakehittäjien pienryhmä kokoontui kaksi kertaa keväällä ja sen päätökset hyväksytettiin KOKO-työpajassa Elokuussa pidettiin yksi pienryhmäkokous, lokakuussa seuraava.

3 Kehityslinjaukset asiakaswikissä
Yhteiset kehityslinjaukset => yhteentoimivat ontologiat ja KOKO. Poimintoja hyväksytyistä linjauksista YSOn ja sen pohjalle rakennetun ontologian kesken ei saa olla kahta käsitettä, joilla on sama käytettävä termi, ellei näiden käsitteiden välillä ole ekvivalenssia. Käytettävät termit eivät saa olla ketjumuotoisia. Korvattu termi ei saa olla sama kuin samassa ontologiassa oleva toisen käsitteen käytettävä termi. pohjaisten+ontologioiden+yhteiset+kehityslinjaukset

4 Yksikkö-monikko ISO-tesaurusstandardissa (ISO 25964) yksiköllä ja monikolla on termin muodostuksessa eri merkitys: monikko viittaa laskettavissa oleviin objekteihin, yksikkö abstrakteihin ja ainesanoihin. Eri ontologioissa esiintynyt eri käytäntöjä (esim. LIITOssa kaikki termit yksikössä). Käyttäjän kannalta ongelmallista: yksikkömuoto tarkoittaa yhdessä ontologiassa eri asiaa kuin toisessa. Esim. LIITOssa muistutus on eräänlainen asiakirja. YSOssa tämä termimuoto viittaisi muistutukseen toimintana. Ratkaisu: noudatetaan kaikissa YSO-pohjaisissa ontologioissa ISO- tesaurustandardia. Vaihdetaan ontologioihin tarpeen mukaan monikkomuodot Finton avustamana.

5 Kehityslinjaukset Käsittelemättä:
Tarve sulkutarkenteelle yksikkö-monikko-käsitepareissa. Esim. kivi, kivet; kirkko, kirkot. Yhteisöauktoriteetit ontologiassa. Linjausten käsittely tapahtuu Google Drivessa: LhA4Mx-udb1f7Q/edit?usp=sharing

6 Muita käsiteltäviä kysymyksiä
Missä mielessä YSO on osa erikoisontologioita? YSOn ja erikoisontologian näyttäminen Fintossa (ekvivalentit käsitteet näkyvät tällä hetkellä kahteen kertaan). Erikoisontologian ja YSOn suhde kuvailukäytössä: voiko erikoisontologiaa käyttää erillään YSOsta? Ontologioiden "kustomointi" - voiko ontologiasta erottaa pienemmän osasen jotain käyttötarkoitusta varten? Kustomoinnin edut ja riskit? VRK nostanut esiin mahdollisuuden kustomoida Palvelutietovarannon kuvailussa käytettäviä ontologioita.

7 Kiitos!


Lataa ppt "Ontologiakehittäjien pienryhmän toiminta ja YSO-pohjaisten ontologioiden kehityslinjaukset Finto-projekti, ohjausryhmän kokous 19.9.2017 Tuomas Palonen,"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google