Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tiivistelmä 5. Sähkömagneettinen induktio

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tiivistelmä 5. Sähkömagneettinen induktio"— Esityksen transkriptio:

1 Tiivistelmä 5. Sähkömagneettinen induktio
Sähkövirta synnyttää johtimen ympärille magneettikentän. Sähkömagneetti on rautasydämellä varustettu käämi, jossa kulkee sähkövirta. Sähkömagneettisessa induktiossa sähkövirta synnyttää johtimen ympärille magneettikentän ja muuttuva magneettikenttä indusoi johtimeen sähkövirran. Generaattori ja sähkömoottori muuntavat energiaa muodosta toiseen. Tasavirrassa sähkövirran suunta pysyy samana mutta vaihtovirrassa vaihtuu.

2 Käämin magneettikenttä ja sähkömagneetti
Käämin magneettikenttä on samanlainen kuin sauvamagneetilla. Kun sähkövirta kulkee rautasydämen ympärille kierretyn käämin läpi, syntyy sähkömagneetti. Sähkömagneetin voimakkuus riippuu käämin kierrosluvusta ja sähkövirran voimakkuudesta. Sähkömagneetin sovelluksia ovat esimerkiksi romurautanosturi ja sähkölukko.

3 Generaattori ja sähkömoottori
Kun magneettia liikutetaan tai pyöritetään käämin sisällä, virtapiiriin indusoituu suuntaansa vaihtavaa sähkövirtaa. Generaattorien pyörittämiseen ja sähkövirran tuottamiseen tarvitaan energiaa. Sähkömoottorissa suuntaansa vaihtava sähkövirta saa akseliin kytketyn käämin pyörimään. Sähkömoottorissa sähkön siirtämä energia muuttuu liike-energiaksi. Generaattori ja sähkömoottori ovat rakenteeltaan samanlaisia, mutta toimivat päinvastaisesti.

4 Vaihtovirta Paristosta saatava sähkövirta on tasavirtaa, mutta kotona käytettävä verkkovirta on generaattorin tuottamaa vaihtovirtaa. Generaattorissa ulkopuolisen energian avulla pyörivä magneetti indusoi käämiin vaihtovirran. Vaihtovirrassa navat vaihtuvat jaksoittain, jolloin myös virran suunta vaihtuu. Kotitalouksissa käytettävän vaihtovirran taajuus on 50 Hz.


Lataa ppt "Tiivistelmä 5. Sähkömagneettinen induktio"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google