Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Roomasta tuli suurvalta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Roomasta tuli suurvalta"— Esityksen transkriptio:

1 Roomasta tuli suurvalta
146eaa.-395jaa. Antiikin Rooma

2 Gaius Julius Caesar Gaius Julius Caesar syntyi eaa oli Rooman valtiomies, sotilas ja kirjailija. Hän valloitti gallian rooman valtakunnalle ja oli ensimmäinen roomalainen, joka Yritti valloittaa britannian. Caesar aloitti ja voitti kansalaissodan, jonka Jälkeen hänestä tuli valtakunnan kiistaton johtaja. Tyytymättömät aristokraatit murhasivat caesarin tasavallan nimissä rooman senaatin istunnossa vuonna 44 eaa. Caesarin adoptoimasta octavianuksesta tuli ensimmäinen rooman kesari. Arvonimi keisari on johdettu caesarin nimestä.

3 Puunilaissodat Puunilaissodat olivat kolmen sodan sarja, jotka käytiin Rooman ja Karthagon välillä vuosina eaa. Sotien nimet tulevat siitä, että roomalaiset kutsuivat Karthagon asukkaita puunilaisiksi. Sana viittaa karthagolaisten foinikialaiseen alkuperään. Tärkein syy oli eturistiriita Karthagon ja Rooman tasavallan välillä. Roomalaiset olivat aluksi kiinnostuneita laajentamisesta Sisilian suuntaan. Osa Sisiliasta oli Karthagon valvonnassa. Rooma voitti sodan kaikilla kolmella kerralla. Ensimmäisessä puunilaissodassa Karthago menetti Roomalle Sisilian, toisessa Iberian ja kolmannessa koko Karthago tuhoutui.

4 Rooman provinssit Provinssit olivat Rooman valtakunnan suurimpia hallinnollisia alueita Italian niemimaan ulkopuolella. Provinsseja hallitsivat yleensä entiset konsulit tai preettorit. Sisiliasta tehtiin ensimmäinen provinssi vuonna 241 eaa. Rooman ensimmäiseksi provinssiksi luetaan Puunilaissotien aikana valloitettu Sisilia.

5 vuonna 395 rooma jakautui itä ja länsi roomaan.
Rooman jakautuminen Länsi-Rooma Itä-Rooma eli Bysantti -Kukistettiin vuonna 476 -Hallitsija oli luultavasti Julianus Apostata -Pääkaupunki Mediolanum eli nykyinen Milano -Sotivat Germaanien kanssa -Germaanit tuhosivat ja jakoivat pienempiin valtakuntiin, koska eivät voineet hallita niin isoa valtakuntaa -Selvisi, mutta pienentyi huomattavasti -Hallitsija oli keisari Konstantinus -Pääkaupunki Konstantinopoli -He sotivat Osmanien kanssa -Valtakunnan kohtalosta ei tiedetä vuonna 395 rooma jakautui itä ja länsi roomaan.

6 KUVIA

7 Lähteet -Wikipedia -google kuvahaku -brun, kokkonen, komulainen, lassi, sainio; ritari 5

8 Tekijät! Rassez ja villez


Lataa ppt "Roomasta tuli suurvalta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google