Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Melu =ääni, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi, tai joka on muulla tavalla terveydelle haitallista Sini, Aino, Andre, Henri.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Melu =ääni, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi, tai joka on muulla tavalla terveydelle haitallista Sini, Aino, Andre, Henri."— Esityksen transkriptio:

1 Melu =ääni, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi, tai joka on muulla tavalla terveydelle haitallista Sini, Aino, Andre, Henri

2 Melunlähteet  Liikenne on ylivoimaisesti suurin yksittäinen ympäristömelun lähde ja tuottaa melusta noin 90 %  Etenkin liittymäkohdat, moottoritiet ja lentokentät ovat pahimpia melunlähteitä.  Tapahtumat jotka keräävät paljon ihmisiä samaan paikkaa.  Esimerkiksi festivaalit ja urheilutapahtumat  Moottoriurheilu  Työpaikoista lastentarhat ja työmaat ovat pahimpia melun suhteen.  Koulu, sillä koulussa on paljon kova äänisiä nuoria samassa paikassa.  Liikenne on ylivoimaisesti suurin yksittäinen ympäristömelun lähde ja tuottaa melusta noin 90 %  Etenkin liittymäkohdat, moottoritiet ja lentokentät ovat pahimpia melunlähteitä.  Tapahtumat jotka keräävät paljon ihmisiä samaan paikkaa.  Esimerkiksi festivaalit ja urheilutapahtumat  Moottoriurheilu  Työpaikoista lastentarhat ja työmaat ovat pahimpia melun suhteen.  Koulu, sillä koulussa on paljon kova äänisiä nuoria samassa paikassa.

3 Ennaltaehkäisy  Melun määrää mitataan desibeleillä, 55 desibelin vuorokautinen keskiäänitaso on määritelty riskirajaksi. Melu on hyvä pitää sen alapuolella.  Ehkäistä melua sen lähteessä, esim. laitetaan musiikkia pienemmälle  Estää melun leviämistä, esim. äänieristeet  Melun haittoja voi ehkäistä yksinkertaisesti välttelemällä paikkoja joissa on tiedettävästi paljon melua.  Suojataan melulle altistuvia kohteita, esim. käytetään korvatulppia tai kuulosuojaimia  Liikenteen melua ehkäistään rakentamalla fyysisiä meluesteitä mm. moottoriteiden reunoille.  Asuinalueet yleensä rajataan isommista teistä meluesteillä.  Laki on määrittänyt yleiset desibelirajat julkisille paikoille  Esimerkiksi linja-auton maksimi desibeliraja on 81-84 dB moottorin tehosta riippuen.  Melun määrää mitataan desibeleillä, 55 desibelin vuorokautinen keskiäänitaso on määritelty riskirajaksi. Melu on hyvä pitää sen alapuolella.  Ehkäistä melua sen lähteessä, esim. laitetaan musiikkia pienemmälle  Estää melun leviämistä, esim. äänieristeet  Melun haittoja voi ehkäistä yksinkertaisesti välttelemällä paikkoja joissa on tiedettävästi paljon melua.  Suojataan melulle altistuvia kohteita, esim. käytetään korvatulppia tai kuulosuojaimia  Liikenteen melua ehkäistään rakentamalla fyysisiä meluesteitä mm. moottoriteiden reunoille.  Asuinalueet yleensä rajataan isommista teistä meluesteillä.  Laki on määrittänyt yleiset desibelirajat julkisille paikoille  Esimerkiksi linja-auton maksimi desibeliraja on 81-84 dB moottorin tehosta riippuen.

4 Melun terveysvaikutukset  Melulle altistuminen voi häiritä keskittymistä, suorituskykyä ja muistin toimintaa.  Stressi ja suorituskyvyn heikkeneminen.  Melun aiheuttamia fysiologisia toimintoja ovat mm. vaikutukset lepoon ja nukahtamiseen.  Melulle altistumisella on yhteys sydän- ja verenkiertoelimistön häiriöihin ja muutoksiin verenpaineessa.  Voimakkaalla ympäristömelulla voi olla myös vaikutteita lasten mielenterveyteen.  Pitkään kestävä kokoaikainen melu voi aiheuttaa pysyviä kuulovaurioita.  Myös yksittäinen kova ääni, joka ylittää kipurajan voi aiheuttaa kuulovaurioita.  Melu voi aiheuttaa myös jatkuvaa tai väliaikaista Tinnistusta, eli korvan soimista.  Melulle altistuminen voi häiritä keskittymistä, suorituskykyä ja muistin toimintaa.  Stressi ja suorituskyvyn heikkeneminen.  Melun aiheuttamia fysiologisia toimintoja ovat mm. vaikutukset lepoon ja nukahtamiseen.  Melulle altistumisella on yhteys sydän- ja verenkiertoelimistön häiriöihin ja muutoksiin verenpaineessa.  Voimakkaalla ympäristömelulla voi olla myös vaikutteita lasten mielenterveyteen.  Pitkään kestävä kokoaikainen melu voi aiheuttaa pysyviä kuulovaurioita.  Myös yksittäinen kova ääni, joka ylittää kipurajan voi aiheuttaa kuulovaurioita.  Melu voi aiheuttaa myös jatkuvaa tai väliaikaista Tinnistusta, eli korvan soimista.

5 Melun haittavaikutukset  Kaikkia haittavaikutuksia ei lasketa terveysriskeiksi

6 Lähteet  Sähköiset lähteet:  http://www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/melu/melun_terveysvaikutukset/Sivut/default.aspx http://www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/melu/melun_terveysvaikutukset/Sivut/default.aspx  https://fi.wikipedia.org/wiki/Melu https://fi.wikipedia.org/wiki/Melu  http://www2.siba.fi/tyosuojelupaivat2006/luennot/toppila.pdf http://www2.siba.fi/tyosuojelupaivat2006/luennot/toppila.pdf  http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1991/19910439 http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1991/19910439  Kirjalliset lähteet:  Kannas Lasse, Eskola Kari, Välimaa Pia, Mustajoki Pertti: Virtaa – terveyden perusteet, Otava, 2011  Kuvat:  http://www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/melu/melun_terveysvaikutukset/PublishingImages/Kuva_melun_haitat_e tusivu.JPG http://www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/melu/melun_terveysvaikutukset/PublishingImages/Kuva_melun_haitat_e tusivu.JPG  http://wanda.uef.fi/tkk/avoin/ymp_terveys/sisaltokuvat/meluhaitta_aanitaso.gif http://wanda.uef.fi/tkk/avoin/ymp_terveys/sisaltokuvat/meluhaitta_aanitaso.gif  http://www.autotieto.net/Ty%C3%B6turvallisuus/images/melu.gif http://www.autotieto.net/Ty%C3%B6turvallisuus/images/melu.gif  Sähköiset lähteet:  http://www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/melu/melun_terveysvaikutukset/Sivut/default.aspx http://www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/melu/melun_terveysvaikutukset/Sivut/default.aspx  https://fi.wikipedia.org/wiki/Melu https://fi.wikipedia.org/wiki/Melu  http://www2.siba.fi/tyosuojelupaivat2006/luennot/toppila.pdf http://www2.siba.fi/tyosuojelupaivat2006/luennot/toppila.pdf  http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1991/19910439 http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1991/19910439  Kirjalliset lähteet:  Kannas Lasse, Eskola Kari, Välimaa Pia, Mustajoki Pertti: Virtaa – terveyden perusteet, Otava, 2011  Kuvat:  http://www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/melu/melun_terveysvaikutukset/PublishingImages/Kuva_melun_haitat_e tusivu.JPG http://www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/melu/melun_terveysvaikutukset/PublishingImages/Kuva_melun_haitat_e tusivu.JPG  http://wanda.uef.fi/tkk/avoin/ymp_terveys/sisaltokuvat/meluhaitta_aanitaso.gif http://wanda.uef.fi/tkk/avoin/ymp_terveys/sisaltokuvat/meluhaitta_aanitaso.gif  http://www.autotieto.net/Ty%C3%B6turvallisuus/images/melu.gif http://www.autotieto.net/Ty%C3%B6turvallisuus/images/melu.gif


Lataa ppt "Melu =ääni, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi, tai joka on muulla tavalla terveydelle haitallista Sini, Aino, Andre, Henri."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google