Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Libertarismi ja oikeus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Libertarismi ja oikeus"— Esityksen transkriptio:

1 Libertarismi ja oikeus
Susanna Lindroos-Hovinheimo Yhteiskuntateorioiden oikeus Luentorunko, kevät 2011 Oikeustieteellinen tiedekunta

2 Johdatus libertarismiin
Libertarismi (engl. libertarianism) on yhteiskuntateoria ja/tai ideologia, joka painottaa vapautta. Aikaisin versio Locke (1600-l). Keskeisimpänä edustajana pidetään Robert Nozickia (Anarchy, State and Utopia 1974). Yhdistetään usein oikeistolaiseen ajatteluun mutta tämä ei ole aina paikkaansa pitävä määrittely. Jotkut libertaristit ovat vasemmistosuuntautuneita.

3 Johdatus libertarismiin
Libertarismi pyrkii vastaamaan kysymykseen siitä, millainen on oikeudenmukainen yhteiskunta ja varallisuuden jako ihmisten kesken. Keskeiset teemat: Oikeuksien puolustaminen, ihmisoikeudet Vapaus Valtion vallan rajoittaminen

4 Nozickin teorian lähtökohdat
Robert Nozick oli amerikkalainen filosofi ( ). Nozick kehitteli libertaristisen teoriansa pääteoksessaan ASU eikä ole juuri palannut aiheeseen. Teoria sai valtavasti huomiota ilmestyessään ja on yhä yksi modernin yhteiskuntateorian klassikoista. Keskeistä on Rawlsin kritiikki sekä uudenlaisen liberalismin kehittäminen.

5 Nozickin teorian lähtökohdat
Nozickin teoria ei ole kylmää laissez-faire -liberalismia, vaan sen keskeinen idea on jokaisen ihmisen ainutlaatuisuuden kunnioittaminen. Yksilö on aina arvokkaampi kuin yhteisö tai valtio. Ihminen on päämäärä, ei koskaan keino (Kant). Yksilöitä ei saa uhrata yhteisen hyvän edessä. Valtion valtaa on rajoitettava > vain minimaalinen valtio on oikeutettu.

6 Nozickin teorian lähtökohdat

7 Minimaalinen valtio Miten Nozick perustelee edes minimivaltion oikeutuksen? Anarkian hyödyt ja haitat. Minimaalinen valtio on parempi kuin anarkia mutta sitä vahvempaa valtiota ei voida hyväksyä. Anarkia Minimaalinen valtio Vahva valtio

8 Minimaalinen valtio

9 Nozickin oikeudenmukaisuusteoria
Jokaisella on se hyvä johon hän on oikeutettu. Oikeutus voi syntyä kolmella tavalla: Henkilö on saanut oikeutetulla tavalla haltuunsa esineen, joka ei aiemmin kuulunut kenellekään, Henkilö on hankkinut esineen toiselta henkilöltä oikeutetulla tavalla, Korjaavat toimet, joilla oikea omistus palautetaan. Oikeudenmukaisuus on historiallista. Omaisuuden on siirryttävä vapaaehtoisin oikeustoimin. Mikään ennalta määritelty malli ei ole oikeudenmukainen.

10 Nozick vastaan Rawls Nozick: Rawlsin teoria on historiaton. Lisäksi se on ”oikeudenmukaisempi” huono-osaisille kuin hyväosaisille. Rawls myös unohtaa mikrotason.

11 Nozick kritisoi marxismia
Nozick pohtii marxismin kahta perusväitettä: Työläiset vieraantuvat Työläisiä riistetään Kapitalismi ei tee mielekästä työtä mahdottomaksi. Epämielekästä työtä on kaikissa systeemeissä. Marxismi ei ajattele työläisen vapautta. Kapitalismi antaa työläisille mahdollisuuden tehdä mitä työtä he haluavat tai ryhtyä yrittäjiksi.

12 Utopiat

13 Mikä on oikeuden paikka Nozickin teoriassa?

14 Kritiikkiä

15 Kritiikkiä Nozick The Examined Life, 1989:
”The libertarian position I once propounded now seems to me seriously inadequate, in part because it did not knit the humane considerations and joint cooperative activities it left room for more closely into its fabric. It neglected the symbolic importance of an official political concern with issues or problems, as a way of marking their importance or urgency…There are some things we choose to do together through government in solemn marking of our human solidarity, served by the fact that we do them together in this official fashion.”

16 Esseevastauksista Yritä muistella teorian keskeiset ideat ja mieti miten ne liittyvät toisiinsa. Mikä väite perustelee minkä? Miksi teoreetikko sanoo mitä sanoo? Ketä vastaan puhuu? Mitä kritiikkiä teoriaa vastaan on esitetty/voidaan esittää? Miten vertaisit tätä teoriaa muihin luennoilla/kirjasssa esiteltyihin? Huom: mitä johtopäätöksiä oikeuden kannalta?


Lataa ppt "Libertarismi ja oikeus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google