Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

POHJOIS-AFRIKKA JA LOUNAIS-AASIA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "POHJOIS-AFRIKKA JA LOUNAIS-AASIA"— Esityksen transkriptio:

1 POHJOIS-AFRIKKA JA LOUNAIS-AASIA
Roosa Hyyrynen, Inka Westerlund & Julia Soudunsaari

2 Pohjois-Afrikka Algeria

3 Pohjois-Afrikkaan kuuluvat alueet :
YK:n jaon mukaan maantieteellisesti

4 Arabimaat

5 Valtio ja väestö MENA-alue (Middle East & North Africa)
MENA-alue käsittää Pohjois-Afrikan valtiot sekä Lähi-idän valtiot Pääkieli on arabi Arabeja ovat Afrikan pohjois- ja itäosassa, Kaksoisvirranmaalla, Syyriassa ja Palestiinassa elävät kansat. Islam on monissa maissa pääuskonto Väestö on n. 360 milj. Väestö on maailman nuorinta (esim. Egyptissä väestöstä n. 80% vuotiaita)

6 Suurimmat valtiot Algeria (2 381 741 km²) Saudi- Arabia (2 218 000km²)
Sudan ( km²) Libya ( km²) Mauritania ( ) Youtube - North Africa

7 Lähteet – Pohjois-Afrikka
content/uploads/sk/files/2011%20Uutisen%20kuvat/arabit_kartta2.jpg &sub=L%C3%A4hi-id%C3%A4n+ihmiset+Suomessa&title=3214 Video:

8 LOUNAIS-AASIA Jerusalem - Israel

9 Puhuttaessa Lounais-Aasiasta tarkoitetaan myös Etu-Aasiaa ja osittain myös Lähi-itää. Lounais-Aasia ja Etu-Aasia ovat sama asia, mutta mikäli Lounais-Aasiaan luetaan myös Lähi-itä, sen valtioiden listaan kuuluvat myös Iran, Afganistan ja koko Egypti. Lounais-Aasian maista suurin osa kuuluu myös nk. Arabimaihin. Arabimaihin kuuluminen on oleellinen osa yhteisen kielen ja näin ollen myös kulttuurin kannalta. Kaiken kaikkiaan Lounais-Aasiaan kuuluu lähes 20 valtiota. Nämä valtiot ovat myös ryhmitelty pienempiin alueisiin, jotta ne olisi helpompi käsittää: Vähä-Aasia (=Anatolia): käsittää Turkkia Välimeren itärannikko: Syyria, Libanon, Israel sekä saarivaltio Kypros Arabian niemimaa: Saudi-Arabia, yhdistyneet arabiemiirikunnat, Oman, Jemen (myös Jemenille kuuluva Sokotra-saari, Bahrain, Kuwait ja Qatar Lisäksi: Jordania, Irak, Georgia, Azerbaižan, Armenia (sekä Egypti, Iran ja Afganistan) Edellä mainuituista Armenia, Azerbaižan ja Georgia ollut IVY-valtioita Lounais-Aasiaan yleensä lasketaan kuuluvaksi Georgia ja Azerbaižan vaikka ne kuuluvat maantieteellisesti sekä Eurooppaan että Aasiaan.

10 Asukasluku Lounais-Aasiassa on n
Asukasluku Lounais-Aasiassa on n. 16 mrd kun Iran otetaan laskuihin mukaan. Lounais-Aasian asukkaista valtaosa asuu monsuunivyöhykkeellä, joten elantonsa he saavat pääosin viljelemällä esimerkiksi vehnää, puuvillaa, tupakkaa tai sitrushedelmiä. Viljelyn lisäksi myös paimentolaisuus ja kalastus työllistävät monia asukkaita. Talouden kannalta selvästi maanviljelyä tärkeämpi tekijä on Persianlahden rannikko. Persianlahden maaperästä löytyvät maailman runsaimmat maaöljyvarat ja esimerkiksi Azerbaižanin maaperän öljyvarat ovat merkittävät. Muutenkin Lounais-Aasian luonto on eläimistöltään monipuolista ja harvinaista ja maaperä on hyvin mineraalirikasta. Maaperästä löytyy öljyn lisäksi myös metalleja. Rikkaasta öljykaupasta huolimatta maaseudulla on runsaasti köyhiä ja öljy on myös monien sotien ja ristiriitatilanteiden aiheuttaja. Valta uskonto Lounais-Aasiassa ja näinollen Lähi-idässä pääuskontoina ovat islam, kristinusko ja juutalaisuus. Alueella esiintyy myös muitakin uskontoja, mutta alun perin alue on ollut hyvin kristillistä aluetta. Ennen joka viides oli kristitty – nykyään alle ½%. Uskonto on Arabimaiden ja Lounais-Aasian valtioissa oleellinen ja arkipäiväinen kulttuurikysymys. Pääuskonto islam ilmenee arkipäivässä esimerkiksi päivittäisenä Mekkaa (Saudi-Arabian pyhä kaupunki) kohti tapahtuvana rukoiluna ja kerran vuodessa tapahtuvana paastoiluna, ruokailussa sekä naisten pukeutumisessa.

11 Aasian alueet YK:n luokittelun mukaan:
Pohjois-Aasia Keski-Aasia Etu-Aasia Etelä-Aasia Kaakkois-Aasia Itä-Aasia

12 Valtio Uskonnot Kielet
Yhdistyneet arabiemiirikunnat islam Arabia, englanti Bahrain islam, hindulaisuus Arabia, farsi Irak Islam, shiialaisuus Arabia, kurdi Israel Juutalaisuus, islam Heprea, arabia Jemen, Jordania, Kuwait Islam Arabia Kypros Kristinusko, islam Kreikka, turkki Libanon Arabia, ranska Oman Islam, sunnilaisuus Qatar, Saudi-Arabia Syyria Islam, sunnilaisuus, kristinusko Turkki Turkki, kurdi Armenia Ortodoksilaisuus Armenia, azeri Azerbaidžan Islam, shiialaisuus, sunnilaisuus Azeri, venäjä, armenia Georgia Georgia, armenia, venäjä + Afganistan Pažto, dari + Iran Islan, shiialaisuus Farsi (persia)

13 Youtube - Western Asia Youtube - Southwestern Asia

14 Lähteet – Lounais-Aasia
Kuvat & kartat: jpg:file/download/b587bb607c9f1139f0295b9304eb0546f0a38e87/Kulttuuripiirit.JPG KATO OTTAAKO TON YLEMMÄN!!!!!!!!! Muut: Kodin käyttökartasto, Otava 1996 Globus: Yhteinen maailma, WSOY, 2006 Videot:


Lataa ppt "POHJOIS-AFRIKKA JA LOUNAIS-AASIA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google