Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Retoriset keinot Särmä s internetix

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Retoriset keinot Särmä s internetix"— Esityksen transkriptio:

1 Retoriset keinot Särmä s. 338 http://opinnot. internetix
= kielelliset valinnat, joilla tekijä vaikuttaa vastaanottajan tunteisiin

2 Särmä-kysymykset TK:sta s. 20 Lausevalintojen vaikutus
Pelkkiä päälauseita vai myös sivulauseita Virkkeiden ja lauseiden pituus: lyhyet lauseet synnyttävät hengästyttävän vaikutelman. Lause vai lauseenvastike: Kuulin, että hän saapui./Kuulin hänen saapuneen. Lauseen tehtävä: Tulet meille. Tuletko meille? Tule meille. Sanajärjestys: Lavalle saapui Elton John. Elton John saapui lavalle.

3 Retoriset keinot Kiltti, kiltimpi – nössö?
Suo, kuokka ja Jussi on vaihtunut markkinoiksi, tarinaksi ja Jariksi. Voi sitä parkua, kun lapset leikkivät autojen hallitsemalla pihalla ja pallo tussahtaa peltilehmän kylkeen. Suomi on muuten ainoa maa maailmassa, joka vahvistaa puolustustaan vähentämällä sitä. 1950-luvulla koulussa syötiin pelkästään lusikkaruokaa, käytettiin loppuun ja vain harvat perheet omistivat auton. Nykyisessä tavarapaljoudessa voimme ostaa palveluina luontoelämyksiä ja hiljaisuutta, huomenna ehkä älyasuja.

4 Retoriset keinot Sananvalinnat Onomatopoeettiset sanat (käkättää)
Tunteisiin vetoavat sanat (ihana, ällöttävä) Konnotaatio Miellemerkitys (onni, vapaus, rakkaus, sota, törppö) +- ja --sanat Esimerkit Omat kokemukset Intertekstuaalisuus =VIITTAUS MUIHIN TEKSTEIHIN Liha on heikko, vahvista sitä kastikkeella. Liioittelu ja kärjistys Matkustajat saavat kuolla bussissa kenenkään hälyttämättä apua. Elämä on hiuskarvan varassa. Komparaatio Tuoreet vihannekset ovat terveellisempiä kuin keitetyt.

5 Retoriset keinot 7. Superlatiivin ja vahvistussanojen käyttö
Mainoksissa tyypillistä (Vuoden odotetuin ale on nyt täällä!) 8. Kielikuvat Metafora (Pommi-iskun tekijä oli yksinäinen susi.) Vertaus (Pommi-iskun tekijä oli kuin yksinäinen susi.) Personifikaatio (Pommi-isku viilsi syvän haavan.) 9. Toistaminen ja luetteleminen Erityisesti kolmiportainen luettelo (vapaus, veljeys, tasa-arvo) 10. Alku- ja loppusointu Mersu on menestyksen merkki. Ota omaksesi. 11. Yksikön ja monikon poikkeava käyttö Nykyajan vanhus jää usein vaille hoitoa. 12. Asioiden rinnastaminen Näytelmän hahmot on kirjoitettu konniksi, kaunottariksi, epäonnistujiksi, maailmanvalloittajiksi.

6 Retoriset keinot 15. Puhuttelu
13. Vastakohta-asettelu eli polarisointi Köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat niin meillä kuin muuallakin. Yö ja päivä, nörtit ja hevarit. 14. Tehokas lausemuoto Kysymys, huudahdus Voiko tämän parempaa enää olla? Älkää aina moittiko nuorisoa huonosta käytöksestä: moni avaa oven aikuiselle, antaa linja-autossa paikkansa vanhukselle ja osaa sanoa `kiitos`! 15. Puhuttelu Nämä kellot on suunniteltu sinulle. Kansalaiset – medborgare! Oletko sinä valmis auttamaan lähimmäistäsi? Kielto Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme voi tulla, olkaamme siis suomalaisia.

7 Retoriset keinot Ilmausten modaalisuus
Kuinka mahdolliseksi, pakolliseksi, suotavaksi tai toivottavaksi asia esitetään? Roolien jako Kuka on tekijä? Kuka kohde/kokija? Poliisi rauhoitti mellakoitsijat (KOHDE). Mellakoitsijat (TEKIJÄ) tekivät rauhan. Mellakoitsijat (KOKIJA) rauhoittuvat. Suostuttelumääritelmä Jokin asia määritellään itselle sopivalla tavalla (Abortti on murha./Abortti on jokaisen naisen oikeus. Työ on sarja nälän aiheuttamia pakkoliikkeitä.) Ironia Vuonna 2015 asiat ovat hienosti: köyhyys on puolitettu, puoli miljardia ihmistä on saanut kunnon juomaveden, vaaralliset kemikaalit ovat kurissa ja kalakannat kunnossa. Näinhän sovittiin Johannesburgin huippukokouksessa. Oletpa aurinkoisella tuulella (vihaiselle puhekumppanille). Mikään ei ole niin viisas kuin insinööri – paitsi toinen insinööri.

8 Retoriset keinot 21. Paradoksi
Näennäinen järjenvastaisuus (Kuolleena tarhakettu on vapaa.) ”Vain särkynyt voi tulla ehjäksi.” (Elmer Diktonius) Sanaleikki Lue enemmän, luudut vähemmän. Ärrän kierrän orren ympäri, mutta taskuun laitan salmiakkia! Sitaatti ja tunnettu sanonta Tämä totuus ei pala tulessakaan. Tulin, näin, voitin. Elämä on ihmisen parasta aikaa. Sisällön valikointi Ihmisiä kuoli Nigeriassa. Satoja ihmisiä kuoli Nigerian verisissä mellakoissa.

9 Retoriset keinot 25. Presuppositio=piilo-olettamus.
Missiksi hän tiesi paljon Nigeriasta. Nokiasta tulee entistäkin parempi. Kaikki pohjoisen junat taas myöhässä. Eufemismi=kiertoilmaisu Köyhäinapu – huoltoapu – toimeentulotuki. Lihava - täyteläinen – rehevä - komea Näkökulman valinta Järjestäjät siirsivät missikisat Lontooseen mellakoiden takia. Mellakoivat muslimit onnistuivat siirtämään kisat Nigeriasta Lontooseen. Vastaanottajan asema Ohjeet imperatiivissa, jolloin vastaanottaja on suorien käskyjen kohde. Aukaise ikkuna! Aukaisisitko ikkunan? Täällä on kuuma. Miten itsestään selvänä asiat tarjotaan?

10 TK s. 23 teht. 7

11 Mene seuraavaan osoitteeseen ja tee tehtävä.


Lataa ppt "Retoriset keinot Särmä s internetix"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google