Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhdessä vanhempana –hanke

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhdessä vanhempana –hanke"— Esityksen transkriptio:

1 Yhdessä vanhempana –hanke 2013-2015
Parisuhde voimavaraksi Yhdessä vanhempana –hanke

2 Me kaksi Ensin oli teidän kahden suhde.
Sitten saitte lapsen -, mahdollisesti lapsia. Nyt olette vanhempia. Mitä kuuluu teidän kahden suhteelle?

3 Kuinka kohtelemme toisiamme?
Prrr, prrr. Puhelin soi. ”Hei, kiva kun soitit, mutta mulla on just nyt kädet ihan täynnä. Yksi huutaa, kuten kuulet! kurkku suorana ja toinen painaa pakkasessa ilman kenkiä. Jutellaan joku toinen kerta.” ”Mitä sä oikein soittelet tähän aikaan! Pitäisihän sun tietää, etten voi puhua just nyt, kun ollaan lähdössä kerhoon. Onko jotain asiaa?” Kumpi puhe on tyypillisempää parisuhteessa?

4 Se kuuluisa yhteinen laatuaika?
Ystävän kanssa seurustellaan. Joskus jätetään lapset kotiin toisen vanhemman kanssa ja mennään yhdessä rentoutumaan. Laittaudutaan nätiksi. Käyttäydytään kauniisti. Kerrotaan itsestä, jaetaan murheita ja iloja ja kuunnellaan toista arvostavasti. Kumppanin kanssa lasketaan sitä riittävätkö rahat tarvittaviin hankintoihin. Siivotaan kotia, selvitellään pyykkikasoja ja neuvotellaan lastenhoitovuoroista. Toisinaan tehdään perheen yhteisiä kaupparetkiä supermarkettiin. Kotoillaan verkkareissa. Kumpi ihminen tuntuu mukavammalta?

5 Tämän me jo tiedämmekin
Ensimmäinen vuosi lapsen syntymän jälkeen on parisuhteelle haasteellista aikaa. Monet tunnustavat, että tyytyväisyys parisuhteeseen vähentyy. Nyt on suostuttava uudenlaiseen elämäntapaan. Perheeseen on syntynyt pomo, jonka tarpeiden mukaan elämän on jonkin aikaa kuljettava. Puolisoa ei saa kuitenkaan unohtaa. MLL Vanhempainnetti

6 Tämän me jo tiedämmekin
Usein lapsiperheessä toisen huomioiminen jää niukaksi. Lapset saavat hellyyttä, lempeää puhetta ja huomiota, mutta sitä tarvitsevat myös vanhemmat. Kosketus, katse ja halaus kertovat välittämisestä ja antavat voimaa arkeen. MLL Vanhempainnetti

7 Varoituksen sanoja Jos huomion keskipisteenä ovat vain lapset, puolisot alkavat etääntyä. Jos toisen huomioimiseen tulee pitkä tauko, voi lähelle palaaminen olla vaikeaa. Tilastot kertovat, että perheet hajoavat eniten pikkulapsivaiheessa. Arjen vaativuus kiristää hermoja ja saa uskomaan, että parisuhde on pielessä. Siksi on hyvä muistuttaa itselle, että vaativa perhe-elämän vaihe kestää vain aikansa ja samalla tietoisesti vaalia parisuhteen hyvinvointia. MLL Vanhempainnetti

8 Kuinka parisuhteen hyvinvointia voi vaalia?
Tarkkailemalla toisen toiminnan sijaan omaa toimintaansa Tunnistamalla omia haitallisia toimintamalleja puhe: voin valita, miten puhun teot: voin valita miten toimin Puhumalla ja kuuntelemalla kumppania kuten ystävää Samalla ajalla ja samoilla voimilla voi keskittyä toisenlaisiin asioihin.

9 Näemme sitä, mihin keskitymme
Jos katsomme vain sitä, mitä elämästämme puuttuu, näemme vain sen Mielensisäiset, elämää suojelevat mekanismit toimivat niin, että kaikki mikä uhkaa turvallisuuttamme tallentuu helposti mieleen: riidat, loukkaavat sanat myöhästymiset unohtamiset laiminlyönnit

10 Näemme sitä, mihin keskitymme
Vastaiskuna tälle meidän tulee tietoisesti tallentaa mieleen myös niitä hetkiä jolloin ristiriita ratkaistiin ilmaan rikkovaa riitaa kumppani yllätti positiivisesti yhdessä oli hyvä olla

11 Parikeskustelu Palauta mieleesi ne ajat, jolloin tapasitte ensimmäisiä kertoja Missä tapasitte? Mitä toisella oli päällään? Mistä puhuitte? Mistä haaveilitte? Kerro mihin kaikessa hänessä ihastuit ja rakastuit

12 Parikeskustelu Jos puhut oman kumppanisi kanssa, istukaa, jos mahdollista vastakkain, puhukaa vuorotellen, kuunnelkaa toisianne, ja katsokaa toisianne silmiin. Jos keskustelet vieruskaverin kanssa, kirjoita joitain asioita ylös ja vie kotiin terveisiä.

13 Positiivisen palautteen voima 1.
 Useissa perheissä lapsille annetaan positiivista palautetta. ”Olipa kiva, kun huomasit… ” ”Teit tuon hienosti” Jne. Kumppanille annettava palaute kertoo usein siitä, mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Ajattele oma kumppaniasi tänään tässä ja nyt. Arkisena omana itsenään, vanhempana ja kumppaninasi. Millaisia ajatuksia mielessäsi liikkuu?

14 Positiivisen palautteen voima 2.
Mitkä kumppanisi teot, sanat, ilmeet, eleet, ilahduttavat sinua, mutta et tule välttämättä sanoneeksi niitä ääneen? Täydennä lausetta Pidän siitä, kun sinä… (esim. Pidän siitä, kun sinä luet illalla lapsille satua. Pidän siitä, kun sinä tulet viereeni istumaan, kun lapset nukkuvat, vaikka toinen sohva olisi ollut vapaana. Pidän siitä, kun sinä kerrot lapsille siitä, millaista oli, kun olit pieni.) Ei ole liian pientä asiaa mainittavaksi. Oleellista on, että asia ilahduttaa sinua. Mitä luonteenpiirteitä, ulkonäköön liittyviä asioita nousee mieleesi, kun ajattelet häntä täydentäen lausetta Pidän sinun … (Esim. Pidän sinun rohkeudestasi ottaa vaikeitakin asioita puheeksi. Pidän sinun pakaroistasi. Pidän tuuheista hiuksistasi.)

15 Toimivan parisuhteen osa-alueet

16 Toimivan suhteen osa-alueita 1.
Rakkaus tuntuu näkymättöminä säikeinä kahden ihmisen välillä. Yhtä tärkeää kuin saada rakkautta on antaa sitä. Rakkaus vaatii huolenpitoa kasvaakseen. Luottamus, Kunnioitus ja uskollisuus ovat parisuhteen luottamuksen perusta. Luottamus tuo turvallisuutta ja vakautta. Anteeksianto Väärinkäsityksiä ja virheitä tapahtuu päivittäin. On vaikeaa voida hyvin ilman hiertävän asian selvittelyä. Anteeksiantaminen ja anteeksipyytäminen puhdistavat ilmapiiriä.

17 Toimivan suhteen osa-alueita 2.
Sitoutuminen on tahtomista ja mielialoista riippumaton valinta pysyä yhdessä. Avioliitto on suoja, jonka turvissa läheisyydellä on aikaa kasvaa. Sanat Puhumalla ja kuuntelemalla tiedämme enemmän ja luulemme vähemmän. Ihmisen syvimpiä tarpeita ovat nähdyksi, kuulluksi ja rakastetuksi tuleminen. Teot Arjen valinnat rakentavat tai nakertavat rakkautta. Teot vahvistavat yhdessä sovitut asiat ja estävät päämäärätöntä ajelehtimista. Ristiriidat kuuluvat parisuhteeseen. Avoin ristiriitojen kohtaaminen mahdollistaa suhteen syvenemisen.

18 Toimivan suhteen osa-alueita 2.
Seksuaalisuus Hellyys, intohimo ja huumori ovat tärkeitä läheisessä parisuhteessa. Seksuaalisuus on ruumiin nälkää ja sydämen kaipausta toisen lähelle. Tunteet Parisuhde aktivoi tunteiden kirjon. Tunteiden tunnistaminen ja tunnustaminen ovat avaimia molemminpuoliseen ymmärtämiseen.

19 Mitä sinulle jäi mieleen?
Mikä oli sinulle merkityksellistä tässä yhteisessä hetkessä? Mitä oli tärkeää kuulla tai ryhtyä ajattelemaan? Sielunkumppania ei löydetä, sellaiseksi kasvetaan.


Lataa ppt "Yhdessä vanhempana –hanke"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google