Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

AIKATAULU, KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS, VALINTAPERUSTEET JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "AIKATAULU, KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS, VALINTAPERUSTEET JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ"— Esityksen transkriptio:

1 AIKATAULU, KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS, VALINTAPERUSTEET JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ
YHTEISHAKU 2015 AIKATAULU, KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS, VALINTAPERUSTEET JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ Riihikallion koulu

2 PERUSTEITA Yhteishaussa haetaan toiselle asteelle, mikä tarkoittaa lukioita ja ammatillisia oppilaitoksia Yhteishaku on VALTAKUNNALLINEN: kaikille hakijoille pätevät samat haku- ja valintaperusteet. Hakijalle tarjotaan hakutoivejärjestyksessä ensimmäistä paikkaa, johon keskiarvo tai pisteet riittävät  muut toiveet poistetaan rekisteristä

3 Toisen asteen opiskelupaikan valintaan vaikuttavia tärkeimpiä seikkoja:
Omat toiveet ja kiinnostus (motivaatio ja asenne nyt ja jatkossa) Koulumenestys: miten realistisia omat toiveet ovat? Esim. jos lukuaineiden ka. jää päättötodistuksessa alle 7.00  ei hyväksytä lukioon PK-seudulla. Koulumatkan pituus ja kulkuyhteydet (kouluun kotoa käsin/muuttaminen?) Kaverit/huoltajat? Koulutustarjonta voi vaihdella jonkin verran vuosittain!

4 AIKATAULU 2015 Varsinainen haku 24.2.-17.3.2015 klo 15.00
Muutokset mahdollisia vain hakuaikana! Vain oppilas itse voi tehdä muutoksia! (sähköposti/kirje tai verkkopankkitunnukset) Jos haettavaan koulutukseen on pääsy-/ soveltuvuuskoe tai haastattelu  kutsu tulee postitse mennessä. HUOM. Edellä mainituissa on pakko käydä, muutoin ei voi tulla valituksi. Tieto valinnoista aikaisintaan Opiskelupaikan vastaanottamisen vahvistus mennessä (katso ohjeet hyväksymiskirjeestä)

5 Haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen ja erityisopetuksen ammatillisiin koulutuksiin keväällä 2015. Haussa on mukana kymppiluokka js ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus VALMA Valmistavan koulutuksen suoritus antaa seuraavaan hakuun samat pisteet kuin päättävillä yseillä! Valman hakuaika on 19.5.— Nettihakemuksen on oltava tallennettuna tai paperihakemuksen on oltava perillä Opetushallituksessa viimeistään kl Erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen haku tapahtuu osoitteessa Nettihaku sulkeutuu haun viimeisenä päivänä klo 15.00

6 KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS Hakemus tehdään verkossa sivustolla ( alkaen. Haku tehdään koululla keskitetysti opon valvonnassa  virheiden minimointi ja seuranta paikan päällä Hakemus tulostetaan, ja lomake toimitetaan huoltajan allekirjoitettavaksi, PALAUTUS OPOLLE ARKISTOITAVAKSI! Hakija voi laittaa hakemukseen max. viisi hakutoivetta paremmuusjärjestyksessä  kannattaa käyttää mahdollisimman monta!

7 Opiskelijaksi ottamisen perusteet
Ilman koulutuspaikkaa olevien pisteet Hakijalle annetaan 8 valintapistettä, jos hänellä ei ole koulutuspaikkaa hakemuksen jättöhetkellä Hakijalle lisäksi 6 valintapistettä, jos hän on suorittanut perusopetuksen oppimäärän hakuvuonna.

8 * Edellä mainitut peruspisteet tarkoittavat toisin sanoen sitä, että peruskoulunsa päättäviä, ja samana vuonna yhteishakuun osallistuvia suositaan yhteishaussa! - hakijat, jotka ovat aiemmin hyväksytty toiselle asteelle, mutta jättäneet opintonsa lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa kesken ja hakevat uudestaan, jäävät jo lähtöviivalla kauas taakse. - tutkinnon ammattikoulussa tai lukiossa jo suorittaneet eivät voi hakea uudelleen samassa yhteishaussa peruskoulupohjaisiin koulutuksiin. * Uudistuksen vaikutus ensimmäisellä kerralla: vuoden 2014 kevään yhteishakuun osallistui hakijaa vähemmän kuin vuonna 2013. Silti on hyvä muistaa, että suosituista koulutuspaikoista käydään edelleen kovaa kilpailua!

9 OPISKELIJAKSI OTTAMISEN PERUSTEET; AMMATILLINEN KOULUTUS
Pisteet ammatillisiin tutkintoihin haettaessa Peruspisteet (14p.) kaikille edellä mainituin perustein Hakutoivejärjestys (2 tai 0 p.) Todistuspisteet kevään päättötodistuksesta (yleinen koulumenestys 0-16 p, painotettavat arvosanat 0-8 p) Sukupuoli (0 tai 2 p) Harrastukset jne. lisänäytöt (1-3 p.) Mahdollinen pääsy- tai soveltuvuuskoe (0-10 p.)

10 Pisteet koulumenestyksestä ammatillisiin koulutuksiin haettaessa
Maksimipisteet (16) yleisestä koulumenestyksestä saa päättötodistuksen 9,25-10 keskiarvolla (kaikki aineet) Maksimipisteet (8) painotettavista arvosanoista (taito- ja taideaineiden kolme parasta numeroa) saa 9,50-10 keskiarvolla Käytännössä hakija on vahvoilla, jos ammatilliseen koulutukseen haettaessa keskiarvo on yli 8,5!

11 Tarkennuksia edelliseen
Yleinen koulumenestys; kaikkien aineiden keskiarvo 0,25 portailla: minimi keskiarvolla 5,50-5,74  1p. maksimi ka. 9,25-10  16p. Valinnaisaineiden osalta yhteishaun järjestelmä laskee pakollisen ”kurssin” ja pitkän ”valinnaiskurssin” keskiarvon (esim. KO 9, vKO 8  keskiarvo 8,5 otetaan pisteitä laskiessa huomioon) Painotettavat arvosanat; LI, KS, KU, MU, KO kolmen parhaan keskiarvo 0,50 portailla: minimi ka. 6,00-6,49  1p. maksimi ka. 9,50-10  8p. Esim. (LI 9, KS 7, KU 8, MU 8, KO 7)  (9+8+8):3 = 8,33…  5 p, ja maksimi keskiarvolla 9,5 tai parempi 8p. HUOM. Näissäkin pitkien valinnaisten numerot tärkeitä! Mahdollinen pääsykoe 0-10p.  saatava vähintään 1p., muutoin hylätty  ei voi tulla valituksi Sukupuolipisteet (2p.) alle 30 % ensisijaisista hakijoista samaa sukupuolta kuin hakija Harrastepisteet (1-3p.)mahdollisia tanssin, musiikin, liikunnanohjauksen, sirkusalan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoihin

12 OPISKELIJAKSI OTTAMISEN PERUSTEET; LUKIOKOULUTUS
Peruspisteet asettavat nyt hakevat etusijalle edellä mainituin perustein; muutoin valintaperusteet seuraavat: Lukuaineiden keskiarvo kevään päättötodistuksesta määrittää sisäänpääsyjärjestyksen (ai, ru, en, mahd. A2 kielet sa/ra, ue/uo/et, hi, yh, ma, fy, ke, bi, ge, te). Keväällä mahdollisuus valita, haluaako A2- tai B2-kielen numerolla vai merkinnällä ”suoritettu” Erikoislukiot; lukuaineiden keskiarvo ja pääsykokeiden/muiden näyttöjen yhteispisteet ratkaisevat päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo max. 10p ja koe/muut näytöt max. 10p, joillekin linjoille lasketaan painotettu keskiarvo tai esim. liikunnan nro keskiarvoon) Tasatilanteessa (esim. viim. paikalle kaksi hakijaa, joilla ka. 7,85) ratkaisee ensin hakutoivejärjestys ja sitten kaikkien aineiden (edelliset + li, ks, mu, ku, ko) keskiarvo.

13 Harkintaan perustuva valinta (lähinnä ammatillisiin koulutuksiin, harvoissa poikkeuksissa lukioihin)
Koulutuksen järjestäjä voi ottaa hakijan henkilöön liittyvien syiden perusteella max. 30 % hakukohteeseen otettavista opiskelijoista pistemääristä riippumatta Korvannut aiemmin käytössä olleen joustavan valinnan Harkintaan perustuvassa valinnassa vähemmän perusteita haulle kuin aiemmassa joustavassa valinnassa Perusteita hakemiselle ovat oppimisvaikeudet, sosiaaliset syyt, koulutodistusten puuttuminen tai todistuksen vertailuvaikeudet Liitteet/hyvät perusteet! Käytännössä hoitavan tahon lausunto.

14 Arvosanojen korottamisesta
Kevätlukukauden aikana on mahdollisuus korottaa eri aineiden arvosanoja, vaikka ao. aineen opiskelu olisi jo päättynyt. mahdollisuus suorittaa joko kirjallinen työ tai osallistua korotustenttiin oppilas ja huoltaja ottavat yhteyttä ao. aineen opettajaan opettaja määrittelee suoritettavan tehtävän, suoritusajankohdan ja kriteerit sille, että suoritus voidaan hyväksyä päättöarvioinnin numeroa korottavana oppilas tekee ao. sovitusti suorituksen, suoritus arvioidaan ja tulos tiedotetaan oppilaalle ja huoltajalle

15 Suomen koulutusjärjestelmästä
2. asteen opinnot (sekä lukiotutkinnot että ammatilliset tutkinnot) antavat jatko-opintokelpoisuuden kaikkiin korkea-asteen opintoihin ilman rajoituksia. Kiitos osallistumisesta!


Lataa ppt "AIKATAULU, KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS, VALINTAPERUSTEET JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google