Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET"— Esityksen transkriptio:

1 VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET
Keskitalo Anne Länkinen Pekka

2 Suuren osan rakennusten sähköasennuksista muodostavat valaisinryhmien asennukset
Valaistusryhmien kaapeleita voidaan asentaa seinä- ja kattopinnalle, kaapelihyllylle, valaisinripustuskiskoon, johtokanavaan sekä puu- ja kivirakenteiden onteloihin Valaistuskytkimeen on leimattu kytkimen tunnusnumero. Vaihe-johtimen liitin on merkitty kytkimessä L- tai P-kirjaimella ja nollajohtimen liitin N-kirjaimella. Kytkimeltä valaisimelle tai toiselle kytkimelle lähtevät johtimet liitetään kytkimen nuolitunnuksilla varustettuihin liittimiin. Muiden johtimien (esim. suojamaadoitusjohdin) jatkamiseen varatut liittimet on merkitty yleisesti X-kirjaimella. Kytkimissä on usein omat jousiliittimet merkkilamppua varten.

3 Yksinapainen, 1-kytkin Peruskytkin, jolla ohjataan yhtä valaisinryhmää. Yksinapaisessa kytkimessä kytkin kytkee ja myös katkaisee yhteyden kahden liittimen välillä.
Vaihejohtimesta (liitin L) sähkö kulkeutuu valaisimelle kytkimen ollessa sulkeutuneena. Kytkimen ollessa auki, valaisimelle menevä yhteys katkeaa ja valaisin sammuu.

4 Kytkentäkaavio, 1-kytkin

5 1+1+1-kytkin

6 Sarjakytkin, 5-kytkin, kruunukytkin
aiemmin ohjattiin kruunuvalaisimen lamppuryhmiä käytetään kahden erillisen sähkölaitteen ohjaamiseen (1+1-kytkin)

7 Kytkentäkaavio, 5-kytkin

8 Vaihtokytkin, 6-kytkin, käytäväkytkin
Käytäväkytkennässä vaihtokytkin kytketään toiseen vaihtokytkimeen. Kahdella yhteen kytketyllä vaihtokytkimellä ohjataan valoryhmää kahdesta paikasta esim. portaiden ylä- ja alapäästä. Jos valo on päällä kumman tahansa katkaisijan käyttö sammuttaa valon ja valojen ollessa pois kumman tahansa katkaisijan käyttö sytyttää valot.

9 Vaihtokytkentä voidaan tehdä kahdella eri tavalla
1. Keskukselta tuleva vaihe kytketään toisen valokytkimen L-liittimeen ja toisen kytkimen L-liitin yhdistetään lamppuun. Kytkimien nuoliliittimet liitetään toisiinsa. 2. vaihe kytketään molemmissa vaihtokytkimissä toiseen nuoliliittimeen ja toiset nuoliliittimet yhdistetään lampulle. Molempien kytkimien L-liittimet johdotetaan toisiinsa.

10 Kytkentäkaavio, 6-kytkin

11 Ristikytkin, 7-kytkin Ristikytkintä käytetään yhdessä kahden vaihtokytkimen (6-kytkimen) kanssa. Kytkennässä voi olla kahden vaihtokytkimen lisäksi useita ristikytkimiä. Kytkennässä valoryhmää voidaan ohjata kolmesta tai useammasta paikasta. Mikä tahansa kytkin sytyttää sammutetun lampun ja mikä tahansa kytkin sammuttaa palavan lampun. Valaistusta voidaan ohjata useasta kohdasta, kun vaihtokytkimien väliin lisätään ristikytkimiä.

12 Kytkentäkaavio, 7-kytkin

13 Kytkimen asennus Kytkimet tulee asentaa yhdenmukaisella tavalla ottaen huomioon mahdollinen kalustesuunnitelma, rakenteiden ja pintamateriaalien vaatimukset. Johtimet kytketään porras- ja ristikytkimiä lukuun ottamatta niin, että virtapiiri sulkeutuu painettaessa vipupainikkeen yläosa sisään, nostetaan vipu ylös tai vääntökytkin käännetään pystyasentoon. Asennuskorkeus lattiasta vähintään 100cm, kojerasian keskipisteen etäisyys ovenpielestä 10cm. Kytkin tulee sijoittaa niin, ettei jää avautuvan oven taakse.

14 Valaistuksen ohjaus Kytkimet Painonapit (kerrostalot) Himmentimet
Liiketunnistimet (infrapuna, ultraääni, mikroaalto) Hämärä- ja kellokytkimet Ohjelmoitavat järjestelmät

15 Himmennin säätää valon kirkkautta
valon kirkkautta voidaan vähentää tai lisätä säätämällä valaisimelle syötettävän jännitteen tehollisarvoa ja sitä kautta tehoa Energiansäästölamppuja ei yleensä voi himmentää, jollei niissä ole mainintaa himmennettävyydestä Vanhat himmentimet toimivat sarjaan kytketyllä säädettävällä tehovastuksella tai säätömuuntajalla. Himmentimet ovat elektronisia ja perustuvat vaihekulmasäätöön (TRIAC) ja pulssileveysmodulaatioon (hakkuritehonlähde)

16 Kytkentäkaavio

17 Valaisinpistotulpat ja -rasiat
Pistotulppia on 4 erilaista: tavallinen, suojamaadoitettu, kruunu ja suojaeristetty. Pistorasioita on 3 erilaista: tavallinen, suojamaadoitettu ja kruunu

18 Tavallinen Tavallista käytetään kun ohjataan yhtä lamppua yhdellä kytkimellä esim. makuuhuone

19 Suojamaadoitettu keittiössä, pesuhuoneissa ja ulkovalaistuksessa

20 Kruunu lamppua ohjataan useammasta paikasta esim. käytävät, portaikot

21 Suojaeristetty

22 Tavallinen

23 Suojamaadoitettu

24 Kruunu

25 Suojaeristetty

26 Poikkeus

27 Pinta-asennus

28 Lähteet Ahoranta, Jukka: Sähköasennustekniikka
Ahoranta, Jukka: Sisäjohtoasennukset Ensto ABB


Lataa ppt "VALAISINKYTKENNÄT, ERILAISET KYTKIMET"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google