Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Metsäverotus 2014 Timo Hannonen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Metsäverotus 2014 Timo Hannonen."— Esityksen transkriptio:

1 Metsäverotus 2014 Timo Hannonen

2 Verovelvollisuus Tilan omistajalla, jos hallintaa ei ole erotettu.
Hallintaoikeuden haltijalla Avioparilla Kuolinpesällä Verotusyhtymällä

3 Verovelvollisuus Aviopuolisot jättävät vain yhden veroilmoituksen ja jako tapahtuu suhteutettuna hehtaareiden mukaan. Verotus ei tunne avoparia. Kuolinpesää verotetaan omana yksikkönä eli tappioita ei voi siirtää osakkaiden henkilökohtaisiksi. Verotusyhtymä on verottajan käsite määräosaiselle yhteisomistukselle. Verotusyhtymän voitto tai tappio jaetaan henkilökohtaiseksi.

4 Muutoksia verotuksessa
Pääomaverotus kiristyi v.2015 alussa. 30% €/v asti ja siitä eteenpäin on 33%.

5 Puun myyntitulon verotus
Pääomatuloa Saa vähentää rajoituksetta tulon hankkimisesta ja säilyttämisestä johtuneet menot. Yhdistetään muihin pääomatuloihin.

6 Ennakonpidätykset Pystykaupoissa 20%, hankintakaupoissa 15%
Vakuutuskorvauksissa 20%, Kemerat 0% Ei alle 100€ kaupoissa. Ei vaikuta veroilmoituksen laadintaan. Lopullisessa verotuksessa palautus/lisävero. Tarkkana erityisesti vakuutuskorvauksissa. Tiliotteelta ei löydy oikeita lukuja.

7 Mitä täytyy laatia? Metsätalouden 2C-lomake.
Kausiveroilmoitus (Alv-lomake) Veromuistiinpanot sisältäen tositteet Ajopäiväkirja Vain itse kalenterivuosittain kirjatut ja ilmoitetut menot huomioidaan vähennyksenä!

8 Muistiinpanot Numeroituihin tositteisiin perustuvat muistiinpanot todellisista tuloista ja menoista. Kassaperiaate eli rahan liikkumisen päivämäärä ratkaisee. Ei metsässä tapahtumisen päivä. Tositteet aikajärjestyksessä ja alkuperäisinä. Varmuudeksi lisäksi kopio lämpöpapereista. Mahdolliset selvitykset muistiinpanoihin. Tositteen sisältönä pvm, aihe, maksun saaja, nettohinta + alv. Erittely palkat, matkat ja muut.

9 Metsätalouden tulot Metsätalouden pääomatuloa:
- Puun myyntitulot. Myös risut, joulukuuset ym. Kemeratuet, tieavustukset, haittakorvaukset Vakuutuskorvaukset, hirvituhokorvaukset Omaan käyttöön otettu muu kuin polttopuu. Myös lapsille annettu rakennuspuu. Henkilökohtaista ansiotuloa: - Hankintatyön arvo.

10 Metsätalouden tulot Maatalouden tuloa:
Pienimuotoinen puun jatkojalostus esim. ostopuiden polttopuiksi pilkkominen ja myynti. Metsän vuokratulo. Metsätalouden kalustolla urakointi. Tervasta, jäkälästä ja varvuista saatu tulo.

11 Metsätalouden tulot Elinkeinotuloa: Laajamittainen puunjalostus.
Muuta pääomatuloa: Maa-ainesten myynti Verovapaata tuloa: Suojelualue korvaukset Omaan yksityiskäyttöön otettu polttopuu Marjat, sienet, kävyt ja ravintokasvit Maatalouden ja elinkeinotoiminnan rakennuspuu -> Hiljanen kuittaus

12 Vähennettävät menot Kaikki metsätalouden tulonhankkimisen menot.
Palkat (ei alle 14v perheenjäsen). Korjuun ja hoitotöiden kokonaisurakat. Taimet, siemenet, lannoitteet yms. Tarvikkeet. Metsänhoitomaksu, jäsenmaksut ja ammattilehdet. Koneiden kunnossapito, poltto- ja voiteluaineet. Pienkalusto eli alle 200€ tai alle 3v käyttöaika. Selvityksen mukaan: Matkakulut, metsätalouden osuus yksityistalouden laitteista ja rakennuksista.

13 Muistiinpanoihin selvitettävä
Maatalouteen, elinkeinotoimintaan ja omaan yksityiskäyttöön otettavan puutavaran arvo. Meno- ja tuhovarauksen teko ja käyttö. Metsävähennyksen peruste ja käyttö. Koneiden , kaluston, laitteiden, rakennusten, rakennelmien sekä metsäojien ja metsäteiden hankintameno, poisto ja jäännös. Menojen jako metsätalouden ja muun käytön välillä.

14 Metsätalouden matkakulut
Ajopäiväkirja pakollinen oman auton käytöstä. Ajon alkamis- ja päättymisajankohta. Ajoreitti ja matkan pituus. Ajontarkoitus tarkasti. ”Metsäkäynti” ei ole hyvä. Mahdolliset työmäärät. Oman auton käyttö 0,25€/km Jos ajoneuvo kalustossa, todelliset kulut. Jos ajoneuvo ei ole kalustossa, niin mönkijä tai moottorikelkka 14€/h ja traktori 11€/h

15 Metsätalouden harjoittajan päiväraha
Tilapäinen työmatka yli 15 km päähän. Ei koske matkaa omalle tilalle. Kirjattava muistiinpanoihin. Yli 6 h 14€ ja yli 10 h 26€

16 Kuolinpesän ja yhtymän osakkaan matkakulut
Kuolinpesä ja yhtymä voi maksaa osakkaalle valtion matkustusohje säännön mukaiset matkakorvaukset. Edellyttää työnantajan vuosi-ilmoitusta. Kirjataan palkkamenona. Kuolinpesä tai yhtymä voi vähentää osakkaan kulut, kuten muutkin metsänomistajat.

17 Menovaraus Enintään 15% verovuoden metsätalouden pääomatulosta metsävähennyksen jälkeen. Muistettava tulouttaa 4 vuoden kuluessa. Sanktiomahdollisuus unohduksesta. Pääomaverotuksen progression kasvaessa varauksia kannattaa alkaa hyödyntämään. Kuolinpesille hyvä keino siirtää uudistushakkuutuloja uudistamistöiden vähennyksiin.

18 Tuhovaraus Voi tehdä vakuutuskorvauksesta tai vahingonkorvauksesta.
Enintään uudistamismenon suuruinen.

19 Poistot Tie- ja ojanrakennus 15%/v menojäännöksestä.
Koneet ja laitteet 25%/v menojäännöksestä. Talousrakennukset 10%/v ja kevyet rakennelmat 20%/v menojäännöksestä. Kun hyödykkeen arvo alittaa 200€, loput kertapoistona. Muistinpanoihin hyödykkeittäin, mutta lomakkeelle hyödykeryhmittäin.

20 Harvinaisia vähennyksiä metsätaloudessa
Työhuone silloin, kun merkittävää toimintaa 205€ Auto metsätaloudessa harvinainen. Edellyttää merkittävää metsätalouden ajoa. Matkoja kodin ja tilan välillä ei huomioida määrää arvioitaessa. Tietokone ei, mutta metsäohjelmistot ja palvelut kyllä. Kännykkä sahatöihin turvavälineeksi kyllä. Puhelinkulut selvityksen mukaan.

21 Hankintatyö Työ ilmoitetaan sille vuodelle, jolloin työ tehty.
Työn arvo on verovapaata 125m3 asti, yli menevä osa ansiotuloa. Teetetty työ ei ole hankintatyötä. Vähennetään todellisten kulujen mukaan. Tekijänä voi toimia puolisot, yli 14v perheenjäsen, perikunnan osakas Verottajalla hinnat eri puutavaralajeille. Perustellusti voi käyttää muitakin arvoja. Selvitys muistiinpanoihin.

22 Metsätalouden tappio Jos metsätalous on tappiolla, tappio vähennetään muista pääomatuloista. Jos ei ole muita pääomatuloja riittävästi, niin tappion saa vähentää alijäämähyvityksenä ansiotuloista. Alijäämähyvityksenä verohyöty on sama kuin pääomatuloista saatava vähennys. Maksimissaan kuitenkin 1400€+ alaikäisistä lapsista 400€ tai 800€. Jos alijäämähyvitys ei riitä, niin tappion saa vähentää 10v aikana pääomatuloista.

23 Arvonlisä-verotus Metsänomistajalla vuosimenettely. Itse ilmoittauduttava tai hakeuduttava. Kausiveroilmoitus ja tilitykset kerran vuodessa helmikuun loppuun mennessä. Muistiinpanot syntyy metsätalouden muistiinpanojen yhteydessä. Tositteet säilytettävä 6 v verotuksen valmistumisesta. Verokanta metsänomistajan tuloissa 24%

24 Oman puun käyttö ja arvonlisävero
Vuodessa voi ottaa oman tilan tuotteita enintään 850€ arvosta ilman arvonlisäveroa. Tässä yhteydessä rakennuspuu on 5€/m3 ja polttopuu 10€/m3 eli yleensä ei ole tarvetta arvonlisäveron maksamiselle. Vero suoritetaan ylimenevältä osalta.

25 Metsätalouden velkojen korot
Ei ilmoiteta metsäverotuksen yhteydessä, vaan veroehdotuksella. Yhtymissä korot ovat henkilökohtaisia. Veroehdotuksella otsikolla ”tulonhankkimisvelan korot”

26 Lisätietoja Veroilmoituksen täyttöohje
Vero.fi, yksityiskohtainen ohje, yhtenäistämisohjeet Oma metsänhoitoyhdistys Metsälehden kirja Veromuistiinpanokirjat

27 Sähköinen asiointi Kausiveroilmoitus: Metsäveroilmoitus: Tarvitaan pankkitunnukset tai katso-tunniste Etuna vähäisempi täyttämisen tarve ja joidenkin virheiden eliminointi Arvonlisäveron palautuksen saa nopeammin.

28

29

30


Lataa ppt "Metsäverotus 2014 Timo Hannonen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google