Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Juhlaseminaari Jyväskylässä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Juhlaseminaari Jyväskylässä"— Esityksen transkriptio:

1 Juhlaseminaari Jyväskylässä 13.04.2011
Heikki Teräväinen Juhlaseminaari Jyväskylässä Juhlaseminaari Jyväskylässä

2 Miten varmistan parhaan hoitotuloksen ?
Ohjeita käytännön hoidosta: vähän teoriaa ja neuvoja

3 Hoidon onnistumiseen vaikuttaa
Potilaan oma kertoma voinnistaan Käytetyt Parkinson-lääkkeet Käytetyt muut lääkkeet Lääkärin havainnot sairauden tilasta Lääkkeiden ohjattu oikea käyttö Hetkelliseen vointiin vaikuttavat myös mieliala, stressi, kellonaika, (kuunkierto?)

4 Parkinson-lääkkeistä
Lääkkeet vaikuttavat aivojen kemiallisiin toimintoihin Vaikutus lähinnä yhden hermoimpulssia välittävään aineen, dopamiinin, tehoon. Lääkkeillä hoidetaan liikehäiriöitä (vapinaa, kömpelyyttä ja jäykkyyttä). Dopamiinia on muillakin aivoalueilla kuin liikeaivoalueella 

5 Parkinson-lääkkeistä
mm “pahoinvointikeskus”, hajuaisti ja eräät korkeammat aivojen toiminnat käyttävät dopamiinia.  siksi lääkkeiden käyttöön voi liittyä esim. pahoinvointia, pahan hajun tunnetta (hajuharha) sekä luonteen ja/tai käyttäytymisen muutoksia. Eräät eritoten psykiatriassa käytetyt lääkkeet eivät sovi Parkinson-potilaille

6 Valmistautuminen lääkärillä käyntiin
Saattaja mukaan Lääkkeiden reseptit mukaan Lista muista lääkkeenomaisista tuotteista Lääkkeiden ottoajat paperilla (päiväkirja) Ateriat – mihin aikaan (päiväkirja) Luettelo vaivoista (päiväkirja) Päiväkirja voinnista Terhi: Osa näistä on päiväkirjassa. Kaikki eivät sellaista varmaankaan tee, (päiväkirja) tarkoitta tuossa ”tai merkintä” päiväkirjassa”

7 Omainen tai muu läheinen mukaan
Ei välttämättä vastaanottohuoneeseen Lääkärillä usein omaisilta kysyttävää - eritoten pitkään sairastaneilla Esimerkiksi muuttunutta käyttäytymistä lääkärin ei ole helppo havaita Kaksi muistaa useimmiten paremmin kuin yksi

8 Lääkkeiden tiedot mukaan
Ota mukaan kaikki lääkkeet, mieluiten niiden reseptit. Pelkkä lääkkeen nimi ei riitä, koska annokset vaihtelevat, esim Stalevoja on 6 erilaista. Punainen soikea pilleri ei sano lääkärille mitään, niitä on kymmenittäin. Tee lista lääkkeistä, joihin ei ole reseptiä, kirjoita ylös myös hivenaineet ja luontais-tuotteet, koska näilläkin voi olla vaikutusta. Pitääkö ottaa pilleripurkit mukaan?

9 Listatkaa vaivat paperilapulle
Vastaanoton yhteydessä ei välttämättä kaikkea muista. Lääkäri saa käsialanäytteen. Tärkeää on välittää lääkärille tieto mahdollisesta oireiston vaihtelemisesta päivän aikana. Milloin lääkkeen teho on hyvä (ns ON-vaihe) ja milloin huonompi (ns OFF-vaihe). Päiväkirja !

10 Päiväkirja voinnista lääkärille
Listauksessa periaatteessa merkitään lääkkeen ottohetket ja vointi tunneittain valveillaolon ajalla Lääkehoidon seurantavihkosia on saatavissa painettuna (vihkonen on Orion Pharman kustantama ja ilmainen), joskin moni on sellaisen itsekin tehnyt.

11 Levodopa lääkkeenä Tehokkaimpien Parkinson-lääkkeiden vaikuttava aine on levodopa (Kauppanimiä mm Kardopal, Madopar, Sinemet, Stalevo) Teho on riippuvainen mm: Niiden annoksesta Ottoajoista Ottohetken suhteesta aterioihin

12 Dopamiiniä tarvitaan päivällä
Dopamiini säätelee mm asentoa mitä ei tarvitse kontrolloida nukkuessa. Nukkuessa dopamiinia ei kulu, mutta sitä tehdään, “akku latautuu”. Unen antama etu vaihtelee minuuteista jopa pariin tuntiin. Ylös noustua asentoa pitää ylläpitää Oireet ilmaantuvat jonkin ajan kuluttua ylösnoususta, sillä dopamiinin kulutus ylittää sen tuoton.

13 Levodopa on dopamiinin esiaste
Lääkkeitä mm Sinemet, Madopar, Kardopal ja Stalevo . Näistä teette dopamiinia. Lääkkeiden sisältämät muut aineet eivät pääse aivoihin. Levodopa imeytyy “tyhjästä vatsasta” elimistöön vajaassa tunnissa. Levodopa myös häviää verestä nopeasti (määrä puolittuu 1-2 tunnissa).

14 Levodopa tyhjään vatsaan
Lääkkeet otetaan "tyhjään vatsaan". Ateriat noin (30-) 45 min lääkkeen oton jälkeen, koska ravinnon aminohapot (valkuaisaineet) kilpailevat levodopan kanssa pääsystä vereen. Levodopa on itse myös aminohappo. Levodopasta imeytyy vain pieni osa, arviolta noin 5-7%. Jos vatsassa muita aminohappoja niin hyötysuhde tästä vielä huononee.

15 Teho valveillaolon ajalle, esim.
Valveilla klo ja lääkkeenotto kolme kertaa päivässä. Ottoajat silloin noin klo 7, 12 ja 17. Tällöin klo 17 lääkitys vaikuttaa nukkumaan menoonne saakka. Tällöin ateriat ovat esim klo 7:30-8, noin klo 13 ja 18. Jos lääke neljä kertaa päivässä niin ajat ovat noin klo 7, 11, 15 ja 19.

16 Muut Parkinson-lääkkeet
Dopamiini-lääkkeet (esim Neupro, Requip, Ropinirol, Sifrol) vaikuttavat parikin päivää. Eivät aiheuta tahattomia liikkeitä Teho riippuu käytetystä annoksesta Voidaan ottaa aterian yhteydessä Levodopa-lääkkeiden tehoa paranvat ns MAO-estäjät (Azilect, Eldepryl, Selegilin) voidaan myös ottaa aterian yhteydessä.

17 Jos nielemisvaikeuksia
Lääke esim yhdessä jugurtin kanssa. Saatavana tabletin ympärille pyöräytettävä liukas kalvo, joka voi helpottaa nielemistä. Dopamiini-lääkkeistä on saatavissa valmiste (Requip depot ja Sifrol depot), mikä vähentää lääkkeiden otton yhteen ottokertaan päivässä. On saatavilla myös iholle kiinnitettävä, lääkettä sisältävä laastari (Neupro). ?

18 Ei psykoosilääkkeitä dosettiin!
Psykoosilääkkeet estävät dopamiinin vaikutuksen, pahentavat oireita ja aiheuttavat terveille nuorillekin parkinson oireet. Eräillä muilla lääkkeillä (pahoinvointi-, tuskaisuuslääkkeet) voi myös olla kielteisiä vaikutuksia Parkinson potilailla. Tietoa löytyy Parkinson säätiöstä

19 Kiitos mielenkiinnostanne!
Heikki Teräväinen Kiitos mielenkiinnostanne! Onko kysymyksiä?


Lataa ppt "Juhlaseminaari Jyväskylässä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google