Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Valittu marttyyriksi Petri Harju | Apt. 6:1-15, 7:54-60| 24.11.2013.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Valittu marttyyriksi Petri Harju | Apt. 6:1-15, 7:54-60| 24.11.2013."— Esityksen transkriptio:

1 Valittu marttyyriksi Petri Harju | Apt. 6:1-15, 7:54-60| 24.11.2013

2 Apostolien teot 6:1-4 1 Noihin aikoihin, opetuslasten joukon yhä kasvaessa, kreikkaa puhuvat alkoivat syyttää hepreankielisiä siitä, että heidän leskiään syrjittiin päivittäisiä avustuksia jaettaessa. 2 Silloin apostolit, ne kaksitoista, kutsuivat koolle koko opetuslasten joukon ja sanoivat: "Ei ole oikein, että me ruoan jakamisen tähden lyömme laimin Jumalan sanan. 3 Valitkaa siis, veljet, keskuudestanne seitsemän hyvämaineista miestä, jotka ovat Hengen ja viisauden täyttämiä, niin me asetamme heidät tähän tehtävään. 4 Silloin me voimme omistautua rukoukseen ja Jumalan sanan jakamiseen."

3 Apostolien teot 6:5-7 5 Kaikki, jotka olivat koolla, pitivät tätä ehdotusta hyvänä. He valitsivat Stefanoksen, miehen, joka oli täynnä uskoa ja Pyhää Henkeä, sekä Filippoksen, Prokoroksen, Nikanorin, Timonin, Parmenaksen ja Nikolaoksen, antiokialaisen käännynnäisen. 6 Nämä tuotiin apostolien eteen, ja apostolit rukoilivat ja panivat kätensä heidän päälleen. 7 Jumalan sana levisi leviämistään. Opetuslasten määrä kasvoi Jerusalemissa nopeasti, ja usko voitti puolelleen myös monia pappeja.

4 Apostolien teot 6:8-10 8 Stefanos oli täynnä armoa ja voimaa, ja hän teki suuria ihmeitä ja tunnustekoja kansan keskuudessa. 9 Silloin muutamat miehet ryhtyivät väittelemään hänen kanssaan; toiset näistä kuuluivat niin sanottuihin vapautettujen, kyreneläisten ja aleksandrialaisten synagogiin, toiset olivat kotoisin Kilikiasta ja Aasian maakunnasta. 10 Mutta Hengen voimalla hän puhui viisaasti, eivätkä he kyenneet pitämään puoliaan.

5 Apostolien teot 6:11-14 11 Silloin he värväsivät joitakin miehiä sanomaan: "Olemme kuulleet hänen puhuvan herjaavia sanoja Mooseksesta ja Jumalasta." 12 He yllyttivät kansaa, kansan vanhimpia ja lainopettajia, ja sitten he kävivät käsiksi Stefanokseen ja veivät hänet Suuren neuvoston eteen. 13 Siellä he toivat kuultavaksi vääriä todistajia, jotka sanoivat: "Tämä mies puhuu lakkaamatta tätä pyhää paikkaa ja lakia vastaan. 14 Me olemme kuulleet hänen sanovan, että Jeesus, se Nasaretilainen, hajottaa tämän paikan ja muuttaa säädökset, jotka Mooses on meille antanut."

6 Apostolien teot 6:15 15 Kaikki, jotka istuivat neuvostossa, kiinnittivät katseensa Stefanokseen, ja hänen kasvonsa olivat heistä niin kuin enkelin kasvot.

7 Apostolien teot 7:54-56 54 Tämän kuullessaan neuvoston jäsenet olivat pakahtua raivosta ja kiristelivät hampaitaan. 55 Mutta Pyhää Henkeä täynnä Stefanos nosti katseensa taivasta kohti ja näki Jumalan kirkkauden ja Jeesuksen, joka seisoi Jumalan oikealla puolella. 56 Hän sanoi: "Taivaat ovat avoinna minun silmieni edessä, ja Ihmisen Poika seisoo Jumalan oikealla puolella!"

8 Apostolien teot 7:57-60 57 Silloin he alkoivat huutaa suureen ääneen, tukkivat korvansa ja ryntäsivät yhtenä miehenä hänen kimppuunsa. 58 He raahasivat hänet ulos kaupungista kivittääkseen hänet, ja todistajat jättivät viittansa Saul- nimisen nuoren miehen huostaan. 59 Kun he kivittivät Stefanosta, tämä rukoili Herraa ja sanoi: "Herra Jeesus, ota vastaan minun henkeni." 60 Hän vaipui polvilleen ja huusi kovalla äänellä: "Herra, älä vaadi heitä tilille tästä synnistä!" Sen sanottuaan hän nukkui pois.

9 Apostolien tekojen 6. luvussa kerrotaan diakonian viran synnystä. Jerusalemin alkuseurakunnassa hyvin varhain kaksi ryhmittymää: heprealaiset ja hellenistit Heprealaiset kristityksi kääntyneitä juutalaisia, jotka puhuivat äidinkielenään heprean sukukieltä arameaa. Aramea oli Jeesuksen ja apostolien kieli. Hellenistit kristityiksi kääntyneitä juutalaisia, jotka puhuivat Rooman valtakunnan itäosan yleiskieltä, kreikkaa Ilmeisesti juuri kielivaikeudet ainakin osasyynä ongelmiin seurakunnassa Kielimuurin korkeus yllätti!

10 Seurasi väärinkäsityksiä ja epäluuloisuutta toista kieltä puhuvia kohtaan. Jakaako ”erilainen (uskon äidin)kieli” nykyäänkin? ”Pöytäpalvelus” – seurakunnassa järjestetty yhteinen ruokailu vai alkukirkon diakoniatoimisto? Seurakunnan työntekijöiden valintakriteerit: Hyvämaineisia, Hengen ja viisauden täyttämiä… ja 1. Tim. 3:8-13 Kättenpäällepano esiintyi jo Vanhassa Testamentissa

11 Joku jolla oli jokin tietty tehtävä tai valtuutus, antoi toisen tulla joko täysin tai osittain siitä osalliseksi kättenpäällepanon kautta. Länsimaiden kristillisyyden ainoa Raamattu vuosisatoja latinankielinen Vulgata Nikolaos ensimmäisiä ei-juutalaisia kristittyjä Diakonit Filippos ja Stefanos toimivat myös saarnaajina ja evankelistoina – entä diakonit tänään? Luukas kertoo jopa osan temppelin 8000 uhripapista kääntyneen kristityiksi. Kristus riittää ikuiseksi uhriksi kristityille. Hepr. 9:24-28!

12 Jo alkuseurakunnassa ryhmiä, joiden opetus poikkesi toisistaan: hellenistit ”liberaalimpia” – kaikki Stefanoksen vastustajat hellenistijuutalaisia… Apt. 7:1-53 Uuden testamentin pisin puhe Apt. 7:57 ainoa kohta Uudessa Testamentissa, jossa joku muu kuin Jeesus itse kutsuu Jeesusta IHMISEN POJAKSI. Jumalanpilkasta kuolemantuomio: 3 Moos. 24: 14- 16

13 Vertaa STEFANOSTA JA JEESUSTA: ”Herra Jeesus, OTA VASTAAN MINUN HENKENI.” Apt.7.57 ”Isä, SINUN KÄSIISI MINÄ USKON HENKENI.” Luuk. 23:46 ”Herra, ÄLÄ VAADI HEITÄ TILILLE TÄSTÄ SYNNISTÄ.” Apt.7:60 ”Isä, ANNA HEILLE ANTEEKSI. HE EIVÄT TIEDÄ MITÄ TEKEVÄT.” Luuk. 23:34 Apt. 7:59 ensimmäinen Uuden testamentin rukous, joka on osoitettu (ylösnousseelle) Jeesukselle! Apt. 7:58 antaa välähdyksen Apostolien tekojen tulevasta päähenkilöstä (luvusta 13 lähtien).

14 Stefanoksen Kristus-näky toteutui! Herra Jeesus Kristus itse nousi valtaistuimeltaan Isän oikealta puolelta ottamaan vastaan ensimmäistä veritodistajaa! Vanhan liiton pyhät kirjoitukset päättyivät 2. Aikakirjaan, jonka lopulla (2. Aik. 24:20-) pappi SAKARJA syytti juutalaisia luopumuksesta, ja hänet kivitettiin temppelin esipihalla. Sakarja viimeinen VT:ssa mainittu veritodistaja, Stefanos ensimmäinen Kristuksen marttyyreista Jumalan omaisuuskansa sulki korvansa Jumalan kutsulta. Niinpä Luukas keskittyykin tästä luvusta lähtien muihin kuin juutalaisiin!

15 Osaammeko tuoda Jumalan totuuden ja evankeliumin tämän ajan keskelle niin, että se vaatisi selvää kannanottoa? Jos osaamme, saamme helposti nähdä, ettei Jumalan evankeliumi ole tästä maailmasta! Ja ovet sulkeutuvat, välit kiristyvät ja kaikki myötätunto viilenee… Tässä maailmassa käydään koko ajan taistelua Jumalan ja Saatanan kesken. MUTTA meidän turvamme on siinä, että Jeesus Kristus itse on meidän puolellamme, eikä kukaan voi viedä meiltä pois häntä ja kaikkien syntiemme sovitusta hänessä.


Lataa ppt "Valittu marttyyriksi Petri Harju | Apt. 6:1-15, 7:54-60| 24.11.2013."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google