Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

MUINAINEN KREIKKA.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "MUINAINEN KREIKKA."— Esityksen transkriptio:

1 MUINAINEN KREIKKA

2 KAUPUKI VALTIO SPARTA kaikki spartalaiset kasvatettiin sotilaiksi kaikilla yli 30 vuotiailla miehillä oli oikeus äänestää oli oikeus äänestää sodasta taistelussa oli voita tai kuole helootit tekivät työkseen viljelyä ja käsitöitä kaikki ei edes osannut lukea kansasta tytöt heittivät kiekkoa niin kuin miehetkin vuodesta 550 eKr..

3 ATEENA Ateenalaiset asuivat karuissa vuoristoissa viljelyksiä oli vähän tavallisella kansalla ja varsinkin pienten tilojen maajussit heillä meni huonosti he joutuivat lainaamaan rahaa kauppiailta he joutuivat antamaan maksuksi viljelys maansa ja heistä tuli velka orjia ylimystö pelkäsi kapinoita.

4 PERSIALAIS SODAT persialaiset sulkivat laivoilla Bosporin salmen ateenalaiset hankkivat viljansa mustan meren pohjoispuolella asuvita skyyteiltä mutta koska purjehdus reitti oli nyt suljettu Ateenassa vallitsi nälän hätä skyyttien iskujoukot tuhosivat persialaisten aikeet ja niinpä nämä joutuivat tällä kertaa palaamaan takaisin omaan maahan.

5 PENOPENNALAIS SODAT kun parethonin temppeli vihittiin vuonna 438ekr oli Ateenan oli koko välimeren herra Ateenan liittolaiskaupungit ja pian Ateena olikin sodassa Spartan kanssa SODAN LOPPUTULOS: sota oli ollut ateenalaisten suurin työnantaja mutta kun mutta kun hengissä säilyneet sotilaat palasivat kotiin niin heitä odotti suuri työttömyys sitten sotatyöttömyys ja se ei ollut hyvä juttu.

6 MARATHON maraton nimi tulee siitä kun yksi mies juoksi kertomaan että he olivat voittaneet sodan hän juoksi 43 kilometriä sitten kun hän oli saanut kerrottua jutun hän kuoli siitä tulee nimitys Marathon.

7 TEHRMOPYLAI Vuonna 486ekr dareuksen kuollutta hänen pojastaan tuli kuningas dareuksen poika päätti aloittaa sodan he lähtivät kreikkaa sotimaan kreikkalaisia oli 4000 ja persialaisia oli sotilasta mutta kreikkalaiset eivät antaneet periksi mutta siten eräänä päivänä he luulivat että persialaiset olivat lähteneet he olivat jättänyt lahjaksi Troijan hevosen he veivät sen hevosen heidän punkeriinsä he eivät tajunneet että siellä hevosessa oli sotamiehiä sitten ne alkoivat juhlia sitten yöllä he lähtivät hevosesta ulos ja hyökkäsivät ja valtasivat koko keikan.

8 KREIKAN JUMALAT Rakkauden jumala oli pienilapsi ampui nuolen sydämeen ja sai tämän rakastumaan hera Zeus-jumalan puoliso oli Olymposvuoren mahtava vallasrouva apolon oli runoilijoiden jumala ja taitelijoiden.

9 TEMPELIT JA RAKENNUS JA TAIDE
Parethonin temppeli oli doorialais tyylinen sen tyylin tuntee siitä että pylväät on suora viivaiset pylvään päät eli kapiteeli tällaisen nimisiä pylväitä oli doorilainen pylväs,joonialainen pylväs ja korinttialainen niihin hommiin osallistui vapaat kansalaiset muukalaiset ja orjat ja kaikki sai saman palkan parethonin temppeli hajosi pahasti luvulla 1600-luvulla jolloin siellä oli räjähtänyt turkkilaisten ruuti varasto.

10 teatteri Varhaisena aamuna auringon nousun aikaa ateenalaiset kokoontuivat ulkosalle viettämään viinijumala dionyksen kunniaksi koska oli ollut sadon korjuun juhla siellä juhlissa oli kilpailuja niissä ei urheiltu vaan esitettiin näytelmiä kaupunki katsoi esityksiä ja voittaja näytelmä sai palkinnoksi murattiseppeleen niistä näytellyistä alkoi meidänkin näytelmä taide.

11 ATENAALAISTA ELÄMÄÄ!! Kreikkalaiset viettivät tavallista elämää suuren osan päivästä kreikkalaiset viettivät päivänsä ulkona. kreikkalainen pukeutui yksinkertaiseen vaatetukseen pellavasta kudottuun vaateeseen kiitonimiin joka sidottiin olka päillä. talvella käytettiin himaton nimistä villa vaatetta.Ruoka oli yksin kertaistaluonon tuotteet kasvoivat melkein itsestään ja niitä oli helppo kerätä ruoka pöytään pantiin oliiveja,sipuleita,leipää,kalaa,hunajaa,pähkinöitä ja hedelmiä liha laitettiin vain juhla tilaisuuksissa koska liha oli niin kallista.

12 TIEDE Ahtimet keksi vehkeen jolla voi nostaa vettä joesta
hermon keksi Aleksandriassa n.100 eKr. automaattisen oven avaajan joka toimi kuuman ilman, veden ja tulen avulla niillä saatiin avautumaan suuret portit. Platon suunnitteli ihanne valtiota. aristeles tutki luontoa A=tarkoittaa totuutta B=tätä sanotaan loogiseksi esimerkiksi 1.kaikki ihmiset ovat kuolevaisia. 2.Sokrates on ihminen. tälläisiä asioita aristeles tutkiskeli

13 ALEKSANTERI SUUREN VALTAKUNTA
Aleksanteri suuresta tuli Makedonian kuningas 20-vuotiaana hän päätti lähteä vähä Aasiaa vastaan hänellä oli miestä hänen tarkoituksena oli murskata mahtava persian valta kunta ensiksi hän hyökkäsi kuningas Dareioksen joukkojen kimppuun isokksessa v.333ekr sieltä matka jatkui tyroksen ja Gazan kautta Egyptiin jossa Aleksanderia pidettiin jumalana ammonin poikana sieltä hän tuli takaisin persiaan gaugamen taistelu toi lopulta voiton koko persiaan valta kunnasta Babylonia piiritettiin ja Susan sekä persepolin kaupungit valloitettiin näin Dareios 3 oli kukistettu.

14 LOPPU JEE JEE !!!


Lataa ppt "MUINAINEN KREIKKA."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google