Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Oulaisten ammattiopisto

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Oulaisten ammattiopisto"— Esityksen transkriptio:

1 Oulaisten ammattiopisto
OPINNÄYTETYÖ Oulaisten ammattiopisto

2 Yleistä Tehdään yleensä opintojen loppuvaiheessa.
Perustuu kaikkeen siihen tietämykseen ja taitoon, jotka on omaksuttu opiskelun aikana. Laaja tehtäväkokonaisuus, joka syventää ja kehittää ammattitaitoa. Valmius koota itsenäisesti tietoa ja tunnistaa, eritellä ja ratkaista alaan kuuluvia ongelmia tehostuu.

3 Opinnäytetyön vaiheet
Aiheen ideointi ja valinta. Lähteiden keruu, tiedonhankinta. Aiheen rajaus, sisällön rakenteen suunnittelu, alustava sisällysluettelo. Luonnoksen kirjoittaminen. Tekstin muokkaus, tarvittavien lisätietojen hankinta. Viimeistely ja tarkistus. Sisällysluettelon, lähdeluettelon, johdannon, tiivistelmän ja kansilehden kirjoittaminen. Monistus ja jakelu. Julkistaminen ja esittely.

4 Opinnäytetyön suunnitelma
Mikä on aiheeni? Mikä on työni peruskysymys? Miksi tämä asia selvitetään? Mihin pyrin? Mitkä ovat työni tavoitteet? Mitä tiedän aiheesta ja työtavasta ennestään? Mistä löydän tietoa? Mitä lähteitä käytän? Mikä on työtapani? Miten etenen? Mikä on aikataulu? Miten raportoin työni tulokset? Milloin työ julkistetaan?

5 Rakenne ja sisältö Opinnäytetyö on yhtenäinen esitys, jonka osat ovat tietyssä järjestyksessä: kansilehti (1. sivu) tiivistelmä (2. sivu) sisällys (3. sivu, ehkä 4.) johdanto (4. sivu) käsittelyosa eli tekstiosa yhteenveto eli päätäntö (viimeinen tekstisivu) lähdeluettelo (toiseksi viimeiset sivut) liitteet (viimeiset sivut)

6 MALLIT OTSIKKO SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 1 2. TEORIA/MENETELMÄT 2
3. KÄSITTELYOSA 3.1. Alakäsittely 3.2. Alakäsittely 4. KÄSITTELYOSA 4.1. Alakäsittely 4.2. Alakäsittely 5. PÄÄTÄNTÖ LÄHTEET LIITTEET OTSIKKO Tekijä Oppilaitos Päivämäärä

7 TEKNISET VAATIMUKSET Marginaalit: Kappaleen muotoilu: Fontti:
Ylä- ja alamarginaalit ovat 2,5 cm. Vasen sivu on 3 cm ja oikea 2 cm. Kappaleen muotoilu: Tasaus on vasen. Riviväli on 1,5 ja välistys ennen ja jälkeen on 0 pt. Fontti: Fontti on Times New Roman ja koko on 12. Otsikointi ja muotoilut: Kannen otsikko ja kaikki päälukujen otsikot kirjoitetaan ISOILLA KIRJAIMILLA. Ala- ja väliotsikot kirjoitetaan pienellä. Pääotsikon ja tekstin väliin tulee kaksi tyhjää riviä. Pääotsikon ja väliotsikon väliin tule yksi tyhjä rivi. Jokainen pääkappale alkaa omalta sivultaan. Tekstin jälkeen ennen väliotsikkoa tulee kaksi tyhjää riviä.

8 TIIVISTELMÄ Kirjoitetaan kansilehden jälkeiselle sivulle.
Tiivistelmän tulee olla: lyhyt, selkeä kuvaus opinnäytteen sisällöstä (max 250 sanaa) siitä tulee ilmetä kaikki kirjoituksen sisältämät johtopäätökset ja uudet tiedot esitetään tutkimuksen tarkoitus, menetelmät, tulokset ja päätelmät sisältö jäsentyy samoin kuin opinnäyte, josta se laaditaan tekstin tulee mahtua yhdelle A4-sivulle ja siinä on hyvä käyttää kappalejakoa Tiivistelmän avulla pitää olla helppo saada kokonaiskuva työstä ja sen aihepiiristä.

9 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo on tutkielmasi runko. Se on ns. kartta työhösi. Sisällysluettelon voi muokata mieleisekseen. Sisällysluettelossa tulee kuitenkin olla: (ks. malli) pää- ja alaotsikot sivunumerot, josta otsikko löytyy Laadinnassa huomioitavaa: pääotsikot lihavoidaan sekä numeroidaan yhdellä numerolla 1. Johdanto 2. Teoria alaotsikot numeroidaan kahdella numerolla siten, että ensimmäinen numero kertoo pääluvun ja toinen numero kertoo sen, kuinka mones alaotsikko se on 1.2. Alaotsikko 2 pääluvusta 1 1.5. Alaotsikko 5 pääluvusta 1

10 JOHDANTO Johdattaa lukijan aiheeseen. Johdannossa esitellään:
miten aihe on rajattu työn tavoite menetelmät ja keskeiset käsitteet selvitetään alustavasti luodaan yleiskuva aiheesta Johdannon pääkohdat on mietittävä valmiiksi heti työn alkuvaiheessa.

11 Teoria, menetelmät, historia
Teoria-/menetelmä-/historiaosassa tutkimuksen aiheita taustoitetaan ns. selitetään auki: miten päädyin tähän aiheeseen, mitä historia kertoo tästä ilmiöstä jne. Voidaan yhdistää myös johdanto-osaan eli ei välttämättä tarvita erillistä teoria-/menetelmä-/historiaosaa. Koostuu luvuista, joilla on oma pääotsikkonsa. (ks. malli) Luvut jaetaan kappaleisiin, joista jokainen sisältää yhden asian tai asiakokonaisuuden. Havainnollistamisen apuna voidaan käyttää: taulukoita, kuvia tai graafisia esityksiä

12 KÄSITTELYOSA Käsittelyosassa asiat kerrotaan laajemmin, yksityiskohtaisemmin ns. selitetään auki. Kukin asia muodostaa oman lukunsa. Koostuu luvuista, joilla on oma pääotsikkonsa. (ks. malli) Luvut jaetaan kappaleisiin, joista jokainen sisältää yhden asian tai asiakokonaisuuden. Havainnollistamisen apuna voidaan käyttää: taulukoita, kuvia tai graafisia esityksiä

13 Kysymyspohja teoria- ja käsittelyosan aukaisuun
Tarkoitus, rajaus, viitekehys: Millä perusteella ole valinnut aiheen ja miten olet sen rajannut. Mikä on ongelman asettelu ja keskeiset tavoitteet? Mihin työllä halutaan saada selvitystä? Mitkä ovat ongelman kannalta merkittävät tekijät? Millaisia syy- ja seuraussuhteita on tekijöiden kesken? Menetelmät ja aineisto: Mitä olet tehnyt ja miten? Miten hankit vastaukset ongelmiin ja tavoitteisiin? Mitä menetelmiä käytät? Mistä saat aineiston?

14 YHTEENVETO ELI PÄÄTÄNTÖ
Esitetään työn lopussa. (Yleensä viimeinen tekstisivu ennen lähteitä) Päätännössä esitellään: Tulokset ja johtopäätökset: Mitä tuloksia olet saanut? Vastaavatko tulokset asetettuja olettamuksia? Jos tulokset ja ongelmanasettelu eivät tue toisiaan, missä syy? Mitä johtopäätöksiä tulosten perusteella voi tehdä? Ehdotukset, suositukset, pohdinta: Esitetään omat näkemyksesi aiheesta ja tuloksista Esitetään toimenpide-esitykset Esitetään suositukset Päätännössä ei saa olla: Uusia lähteitä Uutta tietoa

15 LÄHTEET Opinnäytetyön kirjoittamisessa käytetään pohjana lähteitä ja lainataan muiden kirjoittajien tekstejä. Käytetyt lähteet täytyy mainita sekä itse tekstissä (lainatun kohdan yhteydessä) että tutkielman lopussa olevassa lähdeluettelossa. Yleensä lähteenä käytetään: kirjoja artikkeleita (ammattilehdet) raportteja esitelmiä tutkielmia www-sivuja

16 MERKINTÄTAVAT: Lähdeviite tekstissä
Lähtökohtana ajatus, että tekstissä käytetään lähdeviitettä, jonka avulla lähdeluettelosta helposti löytyy saman lähteen yksityiskohtaiset tiedot. Lähdeviitteessä on: tekijän tai tekijöiden sukunimi teoksen ilmestymisvuosi sivunumerot tai sivunumero, joissa tekstiä käsitellään "Ääni mukailee sanottavan sisältöä ja tunnetta eikä toisin päin." (Aalto - Parviainen 1975: 19.) Kielelliset innovaatio leviävät lähtökohdastaan eri tavoin, ja niiden ekspansiokyky on erilainen. Yleiset liikenneväylät viitoittavat usein kielenmuutoksen kulkua. (Itkonen 1966: 111.) Ilmiö on kantasuomalainen (Ikola 1959: 51).

17 Merkintätavat: viite lähdeluetteloon
1. Lähteenä teos (painettu kirja): Tekijän sukunimi, Tekijän etunimi vuosiluku: Teoksen nimi. Painos. Sarjan nimi osan numero. Kustantaja, Kustantajan kotipaikka. 2. Lähteenä kirjoitus: a) kokoomateoksen artikkeli tms. (teos, jossa eri kirjoittajien artikkeleita) Kirjoittajan sukunimi, Kirjoittajan etunimi vuosiluku: Artikkelin nimi. - Teoksen nimi (toim. Toimittajan etunimi Toimittajan sukunimi). Sivunumerot. Kustantaja, Kustantajan kotipaikka. Huom. Jos kokoomateos liittyy johonkin sarjaan, myös sarjan nimi ja osan numero mainitaan. b) kausijulkaisun artikkeli tms. (sanomalehti, aikakauslehti, jne.) Kirjoittajan sukunimi, Kirjoittajan etunimi vuosiluku: Artikkelin nimi. - Julkaisun nimi osa vuosikerta. Artikkelin sivunumerot. Kustantajan kotipaikka. 3. Lähteenä www-linkki:

18 Merkintätavat: viite lähdeluetteloon
Internet-lähteisiin viitataan tekstissä samoin kuin muihinkin lähteisiin. Lähdeluettelossa on sama käytäntö: tekijä vuosiluku: otsikko, jos ne ovat tiedossa. Hassinen, Sirje 2002: Simultaaninen kaksikielisyys. Läheiset sukukielet suomi ja viro rinnakkain. Acta Universitatis Ouluensis. Series B issn Muutoin dokumenttiin viitataan otsikolla, esim. Parkanon kaupungin kotisivut. Parkanon kaupungin kotisivut. Luettu Internet-osoite merkitään muiden tietojen perään. Lisäksi mainitaan vielä päivämäärä, jolloin tieto on poimittu. Muista olla varovainen nettilähteiden kanssa: verkossa on monentasoista julkaisuja!

19 Lähde: Oulun yliopisto Optima – Suomen kielen laitoksen gradupaja (https://optima.oulu.fi )


Lataa ppt "Oulaisten ammattiopisto"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google