Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Danielin aikaprofetiat

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Danielin aikaprofetiat"— Esityksen transkriptio:

1 Danielin aikaprofetiat
600 eKr. 5

2 DANIELIN KIRJAN 11. LUKU Näky Tigrisvirran luona

3 Enkeli Gabriel jatkaa edellisen luvun tulevaisuuden näkymiä
Enkeli Gabriel jatkaa edellisen luvun tulevaisuuden näkymiä. Vaikka Daniel jo tiesikin aikaisempien näkyjen pohjalta tulevat historian tapahtumat, hänellä on yhä kysymyksiä Jumalan kansan kohtaloista. Tämä 11. luku on hyvin vaikeaselkoinen johtuen lukuisista tämän jakeen tapahtumista, joita on vaikea tulkita näin kauan jälkikäteen saatavilla olevan historiamme tapahtumista ja vertauskuvallisista esityksistä. Uskon, että ne olivat tutumpia ja selvempiä silloisille kirjoituksia tutkiville ihmisille. Siksi käsittelen niitä tietojeni mukaan vain pääkohdin ja lyhyesti. Luvun 11 profetia, samoin kuin lukujen 8 ja 9, liittyy Jumalan pelastussuunnitelman toteuttamiseen ja Jumalan kansan ikuiseen kohtaloon. Sellaisenaan luku 11 liittyy läheisesti lukujen 8 ja 9 suuriin profetioitten ääriviivoihin.

4 Danielin 11 -luku historiallisia yksityiskohtia profetioiden kokonais- valtainen tarkoitus: evankeliumi Kristuksessa Luku 11 tuo näkyviimme monia suuria historiallisia yksityiskohtia. Ne kaikki palvelevat evankeliumia. Profetioiden tarkoituksena on kertoa tapahtumat läpi tulevaisuuksien aina siihen saakka, kun Kristus ilmestyy lopun aikana saadakseen pelastussuunnitelman loppuunsa ja viedäkseen kansansa kotiin.

5 Danielin 11 -luvun tapahtumat
Nyt kerron sinulle totuuden: Katso, Persialle on nouseva vielä kolme kuningasta, ja neljäs on hankkiva rikkautta enemmän kuin kaikki muut. Tultuaan rikkautensa avulla vahvaksi hän suuntaa kaiken voimansa Kreikan valtakuntaa vastaan.

6 Danielin 11 -luvun tapahtumat
606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Katso, vielä nousee kolme kuningasta Persiassa, ja neljäs rikastuu kaikkia muita rikkaammaksi. Dan. 11:2 Cambyses ( ) Kserkses ( ) Vale-Smerdis (522) Darius ( ) Historian mukaan Persian seuraavat kuninkaat olivat Kambyses (530–522 eKr.), Vale-Smerdis (522 eKr.), Dareios I (522–486 eKr.) ja Kserkses (486–465 eKr.). Neljäs eli viimeinen näistä kuninkaista oli tunnettu rikkaudestaan. Häneen perustuu sanonta: ”rikas kuin Kroisos”. Rikkautensa avulla hän varusti valtavan armeijan, jossa oli liittoutuneena monia valtioita ja kävi aktiivisesti sotaa Kreikkaa vastaan.

7 Danielin 11 -luvun tapahtumat
Dan.11.3,4. 3. Sitten nousee sankarikuningas, ja hänen valtansa on oleva suuri, ja hän tekee mitä tahtoo. 4. Mutta kun hän on noussut valtaan, hänen kuninkuutensa murtuu ja jakautuu kaikkiin neljään ilmansuuntaan. Se ei siirry hänen jälkeläisilleen eikä ole enää niin mahtava kuin hänen hallitessaan. Hänen valtakuntansa revitään hajalle, ja se joutuu vieraille, ei hänen jälkeläisilleen. Seuraava maailmanvalta oli historian mukaan Aleksanteri Suuren kreikkalais-makedonialainen valtakunta. Aleksanteri kuoli 33-vuotiaana ollessaan valtansa huipulla malariaan ja juoppouteen, jolloin hänen valtakuntansa ulottui Euroopasta Intiaan asti. Kreikka jakaantui tämän jälkeen neljään osaan hänen sotapäälliköilleen. Länsiosaa hallitsi Kassandros, pohjoista Lysimakhos, itää Seleukos ja etelää Ptolemaios.

8 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Dan.11:5 "Etelän kuningas on vahvistuva, mutta yksi hänen ruhtinaistaan vahvistuu vielä enemmän ja saa suuremman valtakunnan kuin Etelän kuninkaalla on. Etelän kuningas on Ptolemaios I Soteria ja yksi hänen ruhtinaistaan Seleukos I Nicator. Vaikka Seleukos oli alussa Ptolemaioksen varjossa, hänestä lopulta tuli voimakkaampi. Hän hallitsi Aleksanterin jättämää valtakuntaa paitsi Egyptiä ja Palestiinaa.

9 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Dan.11:6. Mutta vuosien kuluttua he liittoutuvat keskenään, ja Etelän kuninkaan tytär menee vaimoksi Pohjoisen kuninkaalle, vahvistaakseen liiton. Tytär ei pääse valtaan käsiksi, eivätkä hänen jälkeläisensä säily hengissä. Hän joutuu aikanaan tuhon omaksi, ja niin joutuvat myös hänen hoviväkensä ja lapsensa ja tukijansa. Kreikan maailmanvallasta jakautuneet Egyptin ptolemaiolaiset asuivat Israelin eteläpuolella ja Syyrian seleukoksilaiset pohjoispuolella ja he kävivät jatkuvaa taistelua keskenään. Etelän kuninkaan (Ptolemaios II 286–246 eKr.) tytär Berenice meni sitten naimisiin Syyrian kuninkaalle (Antiokhos II 261–247 eKr.) vahvistaakseen suhteitaan Syyrian kanssa.

10 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Dan.11:6. 6. Mutta vuosien kuluttua he liittoutuvat keskenään, ja Etelän kuninkaan tytär menee vaimoksi Pohjoisen kuninkaalle, vahvistaakseen liiton. Tytär ei pääse valtaan käsiksi, eivätkä hänen jälkeläisensä säily hengissä. Hän joutuu aikanaan tuhon omaksi, ja niin joutuvat myös hänen hoviväkensä ja lapsensa ja tukijansa. Tämä liitto ei onnistunut, koska Antiokhosen entinen vaimo Laodice syrjäytti Berenicen ja myrkytti Antiokhosen.

11 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Dan.11:7 "Tyttären suvun juuriversoista on yksi kohoava Etelän kuninkaaksi, ja hän nousee Pohjoisen sotavoimaa vastaan ja pääsee aina Pohjoisen kuninkaan turvapaikkaan asti. Hän on voimakas ja toimii siellä miten haluaa. Bernicen veljestä (Ptolemaios III 246–221 eKr.) tuli seuraava Egyptin valtias. Hän hyökkäsi Syyriaan kostaakseen siskonsa puolesta ja menestyi taistelussa.

12 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr 9 Dan.11:8,9 Hän vie sieltä jopa jumalankuvat ja patsaat sekä temppelien kalliit esineet ja hopean ja kullan saaliinaan Egyptiin. Sitten hän on vuosien ajan pysyvä kaukana Pohjoisen kuninkaasta. 9. "Pohjoisen kuningas hyökkää Etelän kuninkaan valtakuntaan mutta palaa takaisin omaan maahansa. Ptolemaios joutui palaamaan takaisin Egyptiin maansa sisäisten ongelmien vuoksi. Syyria yritti vastahyökkäystä, mutta epäonnistui.

13 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Dan.11:10-13 10. Sitten hänen poikansa varustautuvat sotaan ja kokoavat valtaisan sotajoukon, ja toinen heistä vyöryy tulvan tavoin kaiken yli. Palattuaan maahansa hän varustautuu uudelleen sotaan tunkeutuakseen Etelän kuninkaan turvapaikkaan saakka. 11. Silloin Etelän kuningas vihastuu ja ryhtyy taisteluun Pohjoisen kuningasta vastaan. Tämä hankkii itselleen suuren sotajoukon, mutta Etelän kuningas murskaa sen. 12. Kun se joukko on poissa, Etelän kuningas ylpistyy ja kaataa kymmeniätuhansia, mutta ei silti saavuta lopullista voittoa. 13. "Pohjoisen kuningas hankkii jälleen sotajoukon, aikaisempaa lukuisamman, ja joidenkin aikojen kuluttua hän tuo mukanaan suuren sotavoiman varusteineen ja käy hyökkäykseen. Syyrian kuningas Antiokhos III hyökkäsi Palestiinaan. Etelän kuningas Ptolemaios IV ryhtyi taisteluun Antiokhosta vastaan, joka kärsi tappion Rafiassa 217 eKr. Siitä raivoissaan hän Aleksandriaan palatessaan surmasi 40 000 juutalaista.

14 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Dan.11: Sitten hänen poikansa varustautuvat sotaan ja kokoavat valtaisan sotajoukon, ja toinen heistä vyöryy tulvan tavoin kaiken yli. Palattuaan maahansa hän varustautuu uudelleen sotaan tunkeutuakseen Etelän kuninkaan turvapaikkaan saakka. 11. Silloin Etelän kuningas vihastuu ja ryhtyy taisteluun Pohjoisen kuningasta vastaan. Tämä hankkii itselleen suuren sotajoukon, mutta Etelän kuningas murskaa sen. 12. Kun se joukko on poissa, Etelän kuningas ylpistyy ja kaataa kymmeniätuhansia, mutta ei silti saavuta lopullista voittoa. 13. "Pohjoisen kuningas hankkii jälleen sotajoukon, aikaisempaa lukuisamman, ja joidenkin aikojen kuluttua hän tuo mukanaan suuren sotavoiman varusteineen ja käy hyökkäykseen. Tultuaan Palestiinan herraksi Antiokhos kokosi suuren joukon ja suunnitteli Ptolemaioksen kukistamista.

15 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Dan.11:14 Niinä aikoina monet nousevat Etelän kuningasta vastaan, ja sinun omasta kansastasikin nousee väkivaltaisia miehiä kapinaan, jotta näky kävisi toteen, mutta he sortuvat. Tehtyään rauhan Syyrian (Makedonian Filip V) kanssa Ptolemaios lähti Jerusalemiin, mutta kohtasi juutalaisten ankaran vastarinnan ja palasi Egyptiin, jossa surmautti tuhansia siellä asuvia juutalaisia.

16 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Dan.11:15 Sitten Pohjoisen kuningas saapuu, rakentaa hyökkäysvallin ja valloittaa linnoitetun kaupungin, eivätkä Etelän voimat riitä eikä sen valioväki pysty puolustautumaan. Antiokhos III lähti uudelleen Egyptiä (Ptolemaios) vastaan. Hänellä oli mukana taistelussa Intiasta ostamiaan elefantteja. Syyria voitti sitten Egyptin Panean taistelussa 201 eKr. Tässä vaiheessa roomalaiset sekaantuivat taisteluun ja pakottivat kuninkaan nöyryyttävään rauhaan.

17 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Dan.11:16 Hyökkääjä tekee mitä tahtoo, kukaan ei kestä hänen edessään. Hän tunkeutuu Ihanaan maahan ja tuo tullessaan tuhon. Jumalan kansa joutui näiden taistelujen välimaastossa suuriin kärsimyksiin ja samalla siirtyi egyptiläisten valta Palestiinassa syyrialaisille ja edelleen Roomalle. Syyria ja Palestiina tulivat Rooman maakunniksi.

18 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Dan.11:17 Hän aikoo ottaa haltuunsa koko Etelän valtakunnan ja solmii siksi sopimuksen Etelän kuninkaan kanssa. Hän antaa Etelän kuninkaalle tyttärensä vaimoksi, mutta vain tuottaakseen sille valtakunnalle turmion. Suunnitelma ei kuitenkaan onnistu, eikä siitä ole hänelle hyötyä. Rooma kääntyi Egyptiä vastaan, ja syntyi taistelu, jossa Julius Caesar, Kleopatra "yksi Etelän kuninkaan tyttäristä" ja Markus Antonius näyttelivät pääosaa

19 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Dan.11:18,19 18. Pohjoisen kuningas kääntyy kohti rannikon maita ja valloittaa niistä monet, mutta muuan sotapäällikkö tekee lopun hänen röyhkeydestään ja kostaa sen hänelle tappioita kärsimättä. 19. Silloin Pohjoisen kuningas kääntyy oman maansa linnoituksia ja temppeliä vastaan, mutta hän sortuu, eikä häntä enää ole. Saatuaan hälyttäviä tietoja Julius Caesar lähti menestykselliselle sotaretkelle Vähä-aasiaan, Pohjois-Afrikkaan ja Espanjaan, jotka kaikki ovat "rantamaita". Mutta häntä vastaan tehtiin salaliitto ja hänet surmattiin.

20 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Dan.11:20. "Hänen sijaansa on nouseva mies, joka lähettää sortajan Ihanaan valtakuntaan. Muutamassa päivässä tuo mies tuhoutuu, ei kuitenkaan ilmikapinassa eikä sodassa. Ihana valtakunta on Palestiina, ja profetia kertoo jatkuvasti valtakunnista, jotka ovat tekemisissä pyhän maan kanssa. Sortajan lähettämä mies on ilmeisesti Augustus, jonka toimeenpaneman verollepanon aikana Kristus syntyi (Luuk.2:1-7). Kerrotaan, että Augustus ei kuollut sodassa, vaan rauhallisesti vuoteessa (Dan.11:20)

21 606 eKr Pää Rinta ja käsivarret Vatsa ja lanteet Sääret Jalkaterät Kultaa Babylon Hopeaa Meedo-Persia Vaskea Kreikka Rautaa Rooma Savea ja rautaa Eurooppa 539 331 168 351 jKr Dan.11:21,22 21. "Ja hänen sijaansa on nouseva halveksittu mies (Tiberius), jolle kuninkuus ei kuulu. Hän tulee odottamatta ja ottaa kavalasti haltuunsa kuninkuuden. 22. Sotavoimat lakoavat ja sortuvat hänen edessään kuin tulvan pyyhkäiseminä, ja niin sortuu myös Liiton ruhtinas. Halveksittu kuningas, joka juonittelulla sai vallan käsiinsä ja jonka aikana tuhottiin "liiton ruhtinas", Kristus, on Rooman keisari Tiberius (11:22). Dan. 9. luvun ennustuksen mukaan voideltu ruhtinas, Messias, vahvistaa liiton monien kanssa, siksi häntä kutsutaan "liiton ruhtinaaksi".

22 34 1 vv = 7v 100 300 500 1400 1700 1844 1 Maanjäristys Aurinko meni mustaksi Valkoinen hevonen Musta hevonen Tulipunainen Hallava hevonen sielut alttarilla Surmattujen 1. Ilm.6:2 2. Ilm.6:4 3. Ilm.6:5 4. Ilm.6:8 5. Ilm.6:9 6. Ilm.6:12-13 Luopumus Uskonpuhdistus Jeesuksen usko Paavinvalta Pieni sarvi, Dan.11:23. Pohjoisen kuningas solmii liittoja mutta toimii petollisesti, sotii ja tulee mahtavaksi huolimatta väkensä vähäisyydestä. Samoin kuin Dan. 8-luvun ennustuksessa pienestä sarvesta kuvaus siirtyy aukottomasti pakanallisesta Roomasta paavilliseen Roomaan, niin myös tässä luvussa. Dan. 11:23 puhuu edelleen Roomasta, mutta uudessa vaiheessa. Tärkeä yhtymäkohta (Dan. 8:25) - osoittaa, että petosta harjoittava valta on paavinvalta, joka suuritta sotajoukoitta pääsi viekkaudella ja taidolla suureen valtaan.

23 Ristiretkiä Ristiretkiä Paavinvalta Ensímmäinen ristiretki 1096 - 1099
6. Ilm.6:12-13 1. Ilm.6:2 2. Ilm.6:4 3. Ilm.6:5 4. Ilm.6:8 5. Ilm.6:9 Ristiretkiä Aurinko meni mustaksi 1 vv = 7v Maanjäristys Tulipunainen hevonen Hallava hevonen sielut alttarilla Surmattujen Valkoinen hevonen Musta hevonen 1 34 100 300 500 1400 1700 1844 Jeesuksen usko Luopumus Uskonpuhdistus Paavinvalta Ensímmäinen ristiretki Dan.11:24. Äkkiarvaamatta hän tunkeutuu maan vauraimpiin osiin ja tekee sellaista mitä hänen isänsä ja isiensä isät eivät tehneet. Ryöstösaalista ja omaisuutta hän jakelee omilleen, ja hän laatii suunnitelmia linnoitusten tuhoamiseksi. Mutta kaikkea tätä kestää vain oman aikansa. Tapahtuu jotakin uutta, mitä esi-isät eivät ole tehneet (Dan. 11:24). Paavinvalta järjesti ristiretkiä Pyhään maahan, ja niihin osallistuville se lupasi suuria maallisia ja hengellisiä etuja. Egypti ja Syyria olivat tällä välin siirtyneet muhamettilaisille, joten tekstimme tässä vaiheessa tarkoittaa heitä. Ensimmäinen ristiretki ( ) muhamettilaisia vatsaan, jotka pitivät hallussaan Jerusalemia, alkoi suurella innostuksella.

24 Ristiretkiä Paavinvalta Toinen ristiretki 1147-1149
34 1 vv = 7v 100 300 500 1400 1700 1844 1 Maanjäristys Aurinko meni mustaksi Valkoinen hevonen Musta hevonen Tulipunainen Hallava hevonen sielut alttarilla Surmattujen 1. Ilm.6:2 2. Ilm.6:4 3. Ilm.6:5 4. Ilm.6:8 5. Ilm.6:9 6. Ilm.6:12-13 Luopumus Uskonpuhdistus Jeesuksen usko Paavinvalta Ristiretkiä Toinen ristiretki Dan.11:25, "Suuren sotajoukon kanssa hän lähtee kaikella voimallaan ja rohkeudellaan Etelän kuningasta vastaan. Myös Etelän kuningas varustautuu sotaan ja hankkii suuren ja voimakkaan sotajoukon, mutta jää häviölle vihollisen juonien vuoksi. 26. Ne, jotka syövät hänen pöydässään, vehkeilevät häntä vastaan. Vihollinen tuhoaa hänen sotajoukkonsa tulvan tavoin, ja monet kaatuvat taistelussa. Suuri ristiretkeilijöitten sotajoukko valloitti Antiokian ja sitten Jerusalemin huolimatta vastustuksesta (Dan. 11:25). Jae 26 kuvaa toisen ristiretken (1147–49) aikana tapahtuneita tappioita, suurta kurjuutta ja kaatuneita, joiden luku nousi pariin sataan tuhanteen. Monet neuvottelut ja salajuonet eivät voineet estää yrityksen epäonnistumista (Dan. 11:26–17). Jae 26 kuvaa toisen ristiretken vuosina aikana tapahtuneita tappioita, suurta kurjuutta ja kaatuneita, joiden luku nousu pariin sataan tuhanteen.

25 Dan.11:27 Molemmat kuninkaat hautovat pahaa mielessään ja valehtelevat toisilleen, vaikka istuvat saman pöydän ääressä. Suunnitelmat eivät kuitenkaan onnistu, sillä loppu tulee vasta määräaikana. li Gabriel jatkaa edellisen luvun tulevaisuuden näkymiä. Vaikka Daniel jo tiesikin aikaisempien näkyjen pohjalta Molemmat kuninkaat tarkoittavat roomalaisia ja juutalaisia, jotka vehkeilevät toisiaan vastaan.


Lataa ppt "Danielin aikaprofetiat"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google