Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

WWW-sivuston luominen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "WWW-sivuston luominen"— Esityksen transkriptio:

1 WWW-sivuston luominen

2 WWW-tuotannon vaiheet
Idea/tarve Kartoitus Suunnittelu Tuotanto Testaus Ylläpito, seuranta ja kehittäminen

3 1. Tarve/idea

4 2. Kartoitus Sivuston tehtävä ja rajaus tarkasti! Sivuston käyttöikä
Kartoitusvaiheen pitäisi selvittää kaikille osapuolille, mitä ollaan tekemässä ja millä resursseilla. Sivuston tehtävä ja rajaus tarkasti! Sivuston käyttöikä Kohderyhmä (onko mahdollista ottaa kohderyhmän edustaja mukaan jo tässä vaiheessa?) Kuka maksaa, millä ajalla toteutetaan, kuka tekee ja mitä? Kenellä vastuu, tehtävänjako (tilaaja – tuottaja) Lopuksi mustaa valkoiselle asioista joista sovittu!

5 3. Suunnittelu Sisällön ja rakenteen suunnittelu
Sivukartta Sisältö ja sen rakenne ennen ulkoasua! Käyttöliittymän suunnittelu: navigointi ja ulkoasu Kuka pystyy toteuttamaan suunnitellun grafiikan? Selkeä navigointi hyvä lähtökohta Kansiorakenteen suunnittelu WWW-materiaalin suunnittelu on ryhmätyötä!

6 4. Tuotanto Ennen tuotantoa oltava hyvä käsitys siitä, mikä on sivujen sisältö, rakenne ja käyttöliittymä – jos ei moista  Paluu suunnitteluun! Kartoituksen ja suunnittelun osa-alueiden tekninen toteutus Päätettävä (viimeistään) tekniset perusratkaisut: Taulukot vai framet skaalautuva vai kiinteä sivupohja Käytetäänkö jotain WWW-editoria WWW-materiaalin tuottaminen on ryhmätyötä!

7 5. Testaus Sisällön ymmärtämisen helppous ja navigoinnin toimivuus tärkeimmät testattavat asiat Tekninen testaus: Eri käyttöjärjestelmät (Windows, Mac) Eri selaimet ja selainversiot (Internet Explorer, Netscape) Eri yhteysnopeudet (Modeemiyhteys – kiinteä yhteys) Eri kokoiset näytöt ja näyttöresoluutiot (800*600 px) Testaukseen on varattava aikaa Testausta koko tuotannon ajan!

8 6. Ylläpito ja seuranta WWW-palvelua tulee ylläpitää
Sisällön päivitys ja lisäys Palautteen vastaanotto ja reagointi Jatkokehitys? Internetin kehityksen huomiointi

9 Mitä tarvitaan? Palvelintilaa sivustolle (oma kotihakemisto kelpaa, ellei tarvetta esim. suurelle määrälle videoita/ääntä) Työkalut: WWW-editori (Frontpage/Dreamweaver/NVU) Kuvankäsittelyohjelma (Photoshop) Digikamera,Skanneri. Aikaa! Oman työn ohessa? Esim. päivän viikossa voisi käyttää työaikaa? Apua? Keneltä voi kysyä apua ongelmatilanteessa – ATK-tukihenkilöltä, työtovereilta.

10 WWW-sivujen siirtäminen palvelimelle
WWW-palvelin Oma työasema FTP-ohjelma www www www Kansio, jossa HTML-sivut, kuvat yms.

11 Miten aloitetaan? Alustava kartoitus työmäärästä, tekijöistä ja aikataulusta – saadaan yleiskuva projektista Kun olet arvioinut työmäärän, kerro se kahdella! Deadline ja virstanpylväät, milloin oltava jokin osio valmiina? Valmiit pohjat vähentävät oman työn määrää, tosin sivusto ei kovinkaan omaperäisen näköinen Sivustolle kansio omaan kotihakemistoon kurssin nimen mukaan

12 Suunnittelu Suunnitellaan sivuston sisältö ja rakenne (ajatuskartta apuna) Navigointi sivustolla tärkeää (linkkipalkki näkyvissä joka sivulla) Keksi materiaalin perusteella tiedostonimet eri sivuille jo tässä vaiheessa (index.htm, aikataulut.htm, palaute.htm, linkit.htm) Mitä tekstejä/aineistoja millekin sivulle? Hahmotelma sivun ulkoasusta (vaikka paperille) Kommentteja muilta? HUOM! Ryhmäprojekteissa jonkun on voitava päättää, että tämä suunnitelma on hyvä, aloitetaan sivuston kokoaminen!”  ihmisillä yleensä hyvin erilaiset mielipiteet asioista.

13 Verkkokirjoittamisesta
Suunnitteluvaiheessa pohdittava, onko tekstit tarkoitettu luettavaksi näytöltä vai tulostettaviksi Verkkotekstien kirjoitus: Lyhyitä kappaleita, väliotsikoita Selkeä, päätteetön (sans serif), tarpeeksi iso fontti (esim. verdana 12) Tekstin ja taustavärin yhteensopivuus (ei esim. sininen + punainen!).

14 Sivuston rakentaminen - sivupohja
Tehdään sivupohja editorilla: taulukoiden avulla järjestelmällisen näköinen sivuasemointi, esimerkiksi: vasen reuna: linkit ylälaita: sivuston nimi + logo keskellä: tekstisisältö Lisätään esim. logokuva, sivun taustakuva. Sivuston ylläpitäjän yhteystieto Tallennetaan esim. nimellä sivupohja.htm Tallentamalla sivupohja toisella nimellä saadaan luotua uusi sivu!

15 Sivuston sisällön kokoaminen
Tekstit sivustoon voi kirjoittaa WWW-editorissa (esim. pääsivulle esittelyteksti) Parempi tapa: tekstit kirjoitetaan esim. Wordissa ja kopioidaan sitten sivupohjiin. Tekstiin liittyvien kuvien lisääminen (kuvat tulee olla .jpeg- tai .gif-muodossa) Materiaalin kirjoittaminen ja sivuston kokoaminen voi olla yhtäaikaista

16 Testauksesta Kannattaa pitää omalla koneella useampaa selainta (IE ja Netscape, opera, mozilla) ja testata kaikilla Perus-WWW-sivut toimivat yleensä ihan hyvin useilla selaimilla – ongelmia tulee yleensä jos sivuilla videota, ääntä, lomakkeita tai monimutkaisia taulukko/tyyliasetteluja Sivustoa olisi hyödyllistä testata myös modeemiyhteyden kautta – latautuvatko sivut liian hitaasti? ( muokkaa kuvia pienemmiksi)


Lataa ppt "WWW-sivuston luominen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google