Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LUONNONHOITOA JA MÄÄRÄAIKAISTA METSÄLUONNON SUOJELUA Kestävän metsätalouden rahoituslaki (KEMERA) METSOn toteutuskeinona Ympäristöministeriö ja Maa- ja.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LUONNONHOITOA JA MÄÄRÄAIKAISTA METSÄLUONNON SUOJELUA Kestävän metsätalouden rahoituslaki (KEMERA) METSOn toteutuskeinona Ympäristöministeriö ja Maa- ja."— Esityksen transkriptio:

1 LUONNONHOITOA JA MÄÄRÄAIKAISTA METSÄLUONNON SUOJELUA Kestävän metsätalouden rahoituslaki (KEMERA) METSOn toteutuskeinona Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

2 METSO- ohjelman toimenpiteet kohdistetaan monimuotoisuuden kannalta merkittäviin puustoisiin elinympäristöihin Lehdot Runsaslahopuustoiset kangasmetsät Pienvesien lähimetsät Puustoiset suot ja soiden metsäiset reunat Metsäluhdat ja tulvametsät Harjujen paahdeympäristöt Maankohoamisrannikon monimuotoisuuskohteet Puustoiset perinnebiotoopit Kalkkikallioiden ja ultraemäksisten maiden metsäiset elinympäristöt Muut monimuotoisuudelle merkittävät metsäiset kalliot, jyrkänteet ja louhikot 2 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

3 KEMERAn keinot METSO -ohjelmassa
VNn periaatepäätös METSOsta: Kestävän metsätalouden rahoituslailla (1094/1996) rahoitettavien keinojen tavoitteena on luontaisesti pienialaisten, hoitoa vaativien tai luontoarvoiltaan muuttuvien kohteiden sekä metsätaloustoimien ohella säilytettävien luontoarvojen turvaaminen. Lähteen kunnostussuunnittelua Metsätalouden ympäristötuki -kohde Kuvat: Matti Seppälä 3 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

4 KEMERA kohdentaminen ja keinot METSO toimintaohjelmassa
Kestävän metsätalouden rahoituslain (KEMERA) kautta rahoitetaan metsätalouden ympäristötukea ja metsäluonnon hoitohankkeita Keinot ovat käytössä yksityishenkilöiden metsissä ja yhteismetsissä Metsänomistajalle korvataan toimenpiteestä aiheutuvat kustannukset ja tulon menetykset Kohde jää aina metsänomistajan omistukseen Sopimus tehdään 10–vuoden määräajaksi 4 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

5 KEMERA rahoituksen yleiset ehdot
KEMERAn rahoitusta haetaan Suomen metsäkeskuksen alueyksiköistä KEMERAn rahoitusta voidaan myöntää pääsääntöisesti niille alueille, joilla metsälaki on voimassa (ei Ls –lain suojelualueille, eikä kaava-alueilla esim. tonttimaalle). Rahoitus on harkinnanvaraista. Maanomistajalla ei ole ns. subjektiivista oikeutta rahoituksen saantiin, vaan METSO –kohteen monimuotoisuusarvot ovat rahoituksen perusteena. MMM päättää rahoituksen kohdentamisesta ja alueellisista määristä vuosittain ohjatessaan ja neuvotellessaan luonnonhoidon tavoitteista Suomen metsäkeskuksen kanssa. Rahoitusta voidaan myöntää vuosittaisen valtion talousarvion määrärahojen puitteissa. 5 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

6 Ympäristötukisopimukset/ Suomen metsäkeskus
Kestävän metsätalouden rahoituslain mukainen ympäristötukisopimus tehdään kymmeneksi vuodeksi kerrallaan Tyypillisiä ympäristötukikohteita ovat esimerkiksi metsälain suojaamat tärkeät elinympäristöt lähialueineen Puro lähimetsineen Kuva: Matti Seppälä Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

7 KEMERAn ympäristötuki METSO-ohjelmassa
Ympäristötuki on tarkoitettu ensisijaisesti metsälain 10 §:ssä tarkoitettujen erityisen tärkeiden elinympäristöjen ominaispiirteiden säilyttämiseen. Käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa ympäristötukea voidaan myöntää myös muihin kohteisiin, kuten METSO –ohjelman luontotyyppien säilyttämiseen Ympäristötukea voidaan myöntää, kun elinympäristön säilyttämisestä aiheutuva taloudellinen menetys on vähäistä suurempi ( yli 4 % tai yli euroa metsien hakkuuarvosta) Ympäristötukikohteet jäävät normaalin talousmetsien käsittelyn ulkopuolelle, mutta niissä voidaan tehdä luonnonhoitotöitä. Luonnonhoitotöistä ja mahdollisista sallituista toimenpiteistä sovitaan maanomistajan kanssa tehtävässä sopimuksessa. Luonnonhoitotöihin voidaan myös myöntää ympäristötukea. 7 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

8 KEMERAn ympäristötuki METSO -ohjelmassa
Ympäristötukikohteet merkitään maastoon sinisellä merkintämaalilla Ympäristötukisopimuksen tiedot merkitään kiinteistörekisteriin ja sopimus on voimassa vaikka maanomistaja vaihtuu. Uudella omistajalla on mahdollisuus irtisanoa sopimus ja maksaa takaisin loppuosa korvauksesta. Kun sopimuskausi päättyy, alueen käyttö jatkuu metsänomistajan haluamalla tavalla. Useimmiten ympäristötukisopimus voidaan tehdä uudelle 10 –vuotiskaudelle. Tuen piirissä olleissa metsälakikohteissa ominaispiirteet on säilytettävä jatkossakin metsälain mukaisesti, jos ympäristötukisopimusta ei uusita. Ympäristötuki on verollista tuloa metsäverotuksessa, josta voi vähentää ympäristötukikohteeseen kohdistuvat menot. 8 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

9 Laskentaesimerkki Ympäristötuesta
Metsänomistaja omistaa yhdessä kunnassa metsää. Välittömästi hakattavissa oleva puumäärä on m³. Metsässä on erityisen tärkeä elinympäristö, luonnontilaisen puron välitön lähiympäristö pinta-alaltaan 1,2 ha. Elinympäristön hakattavissa oleva puumäärä on 250 m³. MMMn vahvistama alueellinen puutavaran keskikantohinta on 30,00 €/m³. (tässä esimerkkihinta, tarkista alueen ajanmukainen hinta) Kaiken puuston hakkuuarvo m³ * 30,00 €/m³ = € Kohteen hakkuuarvo m³ * 30,00 €/m³ = € Vähäinen haitta, 4 % € * 0,04 = € Hakkuuarvokorvaus € € = € Peruskorvaus (1,2 ha ) * (10 * 30,00 €/m³) = € Muu korvaus (esim. luonnonhoitotyö) € Ympäristötuki yhteensä (6 300 € €)/ € = € (maksetaan 10 v. sopimuskauden alkaessa) 9 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

10 Luonnonhoidolla voidaan turvata ja lisätä metsien monimuotoisuutta puuntuotannon rinnalla tai suojelusopimukseen liittyen Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

11 KEMERAn luonnonhoitohankkeet METSO -ohjelmassa
Luonnonhoito on luonnonarvojen ylläpitämistä, lisäämistä tai metsän palauttamista luonnontilaisemmaksi hoitotoimenpiteillä (esim. lähteen kunnostaminen, kuusten poistoa lehdosta) Luonnonhoitotöitä voidaan tehdä Kemeran rahoituksella metsäluonnon hoitohankkeissa. Metsäluonnon hoitohankkeet voivat olla esim. elinympäristöjen hoitohankkeita, soiden ennallistamista tai uhanalaisen lajiston hoitoa. Tuki korvaa hoitotöiden kustannukset. Rahoituslain mukaiset metsäluonnon hoitohankkeet suunnitellaan Suomen metsäkeskuksen alueyksikköjen toimesta tai valvonnassa. Luonnonhoitohankkeet toteutetaan alueellisina, useiden tilojen yhteisinä hankkeina. 11 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

12 Esimerkki METSO luonnonhoitokohteesta
Rehevä korpi, jossa luonnonhoitotyönä vesitalouden palauttaminen ojia tukkimalla. Kuva: Matti Seppälä Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

13 Luonnonhoitohankkeiden uusi menettely Suomen metsäkeskuksessa
Metsäluonnon hoitohankkeiden toteuttaminen on muuttunut vuodesta 2013 alkaen. Suomen metsäkeskuksen alueelliset Julkisten palvelujen yksiköt edistävät, suunnittelevat ja rahoittavat uusia metsäluonnon hoitohankkeita. Luonnonhoitohankkeet toteutetaan hankehaku -menettelyn kautta. Hankehaussa valittu toimija toteuttaa luonnonhoitohankkeen metsäkeskuksen valvonnassa. Luonnonhoitotöitä voidaan suunnitella myös ympäristötukisopimuskohteille. Toimijat toteuttavat myös ympäristötukisopimuskohteiden luonnonhoitotöitä. Metsänomistaja voi tehdä esityksen luonnonhoitohankkeesta metsäkeskuksen alueyksikköön. Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

14 Alueellinen luonnonhoidon suunnittelu ja hankehaku
Metsäkeskus käynnistää luonnonhoitohankkeet alueellisen suunnittelun kautta. Luonnonhoidon suunnittelu voi käynnistyä maanomistajien esityksestä tai suostumuksella. Suunnittelussa kerätään tiedot luonnonhoidon kohteista ja siitä, mitä luonnonhoitotoimia kohteilla on tarkoitus tehdä sekä hankitaan maanomistajien suostumukset toteutukseen. Alueellisen suunnittelun tarkkuus voi vaihdella hanketyypeittäin. Suunniteltavan alueen koko voi vaihdella kymmenistä hehtaareista muutamiin tuhansiin hehtaareihin ja maanomistajia/tiloja alueella on useita (jopa kymmeniä/satoja). Alueellisen suunnitelman valmistuttua se asetetaan hankehakuun metsäkeskuksen tietopalvelun kautta. Hankehaussa valittu toimija toteuttaa luonnonhoitohankkeen metsäkeskuksen valvonnassa. Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

15 Metsäluonnonhoito / Suomen metsäkeskuksen alueyksiköt
Luonnonhoitotyöt suunnitellaan yhdessä metsänomistajan kanssa eikä hänelle aiheudu hoidosta kuluja. Tavallisesti hoidon kohteena ovat METSO -valintaperusteiden kolmannen luokan kohteet Elinympäristöjen hoitoa ja kunnostusta on tehtävä usealla tilalla, kohteiden ei tarvitse olla samalla alueella vierekkäin Luonnonhoitotöitä voidaan tehdä suojeltujen METSO elinympäristöjen lisäksi myös sellaisilla kohteilla, joihin ei liity määräaikaista tai pysyvää suojelupäätöstä. Harjumetsien hakkuiden yhteydessä voidaan parantaa avoimista paahderinteistä pitävien lajien elinmahdollisuuksia. Kuva: Lauri Saaristo Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

16 Metsäluonnonhoidolla voidaan edistää luonnonarvojen kehittymistä
Hoito ja kunnostamista tarvitsevissa lehdoissa (jalopuustoisissa tai lehtipuuvaltaiset) Vesitaloudeltaan muuttuneissa pienvesissä (lähteet, lähteiköt, purot ja niihin liittyvissä elinympäristöissä) Ojitetut korvet, letot ja muut rehevät puustoiset suot Harjujen paahdeympäristöissä Puustoiset perinneympäristöt Esimerkiksi jalopuustoisista lehdoista voidaan hoidon yhteydessä poistaa kuusia. Etenkin yhtenäiset tiheät kuusialikasvokset on syytä raivata. Kaikkia kuusia ei pidä kuitenkaan poistaa, koska niillä on merkitystä mm. lehtojen sienille ja ne tarjoavat suojaa linnuille ja nisäkkäille. Tukittu oja puustoisessa korvessa. Kuva: Matti Seppälä Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

17 Esimerkkejä metsäluonnonhoidosta
Lähteen ennallistaminen ja Palojatkumo yksityismetsissä – hankkeen kulotuskohde sekä jalopuumetsän luonnonhoito Kuvat: Sanna Kotiharju, Pekka Vainikka ja Saara Lilja-Rothsten Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

18 Lehdot ja KEMERAn luonnonhoito
Metsälaki turvaa ympäristöstään selvästi erottuvia, luonnontilaisia tai luonnontilaisen kaltaisia lehtolaikkuja METSOn toimenpiteet voivat kohdentua lehtokuvioihin tai lehtokokonaisuuksiin Hoitokohteet usein metsälain mukaisten lehtolaikkujen ja luonnonsuojelulain mukaisesti suojeltujen lehtojen läheisyydessä Hoitotoimilla voidaan edistää luonnonarvojen kehittymistä Vesitaloudeltaan muuttuneissa esim. pienvesien yhteydessä olevissa kosteissa lehdoissa Harjujen kuivilla lehtolaikuilla (sulkeutuneet, kuusialikasvos) Jalopuustoisissa tai lehtipuuvaltaisissa tuoreissa lehdoissa Lehdoissa, joita maanomistaja haluaa monimuotoisemmiksi (puuston rakenteen monipuolistaminen, pienaukkoja, lehtipuun suosiminen ja viljely) 18 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

19 Runsaslahopuustoiset kohteet ja KEMERAn luonnonhoito
Luonnonhoidon tavoitteena tärkeiden rakennepiirteiden turvaaminen ja lisääminen tavanomaista runsaammin, esim. palaneen puuaineksen lisääminen, lahopuun tuottaminen, jalojen lehtipuiden tai järeän ja vanhan lehtipuun suosiminen Metsien monimuotoisuutta edistävä säästöpuuryhmien poltto tai muu kulotus Karujen kasvupaikkojen kasvillisuuden avaaminen ja kasvupaikan raivaaminen, myös karujen kohteiden pienialaisilla kulotuksilla voidaan vähentää lajistolle haitallista rehevyyttä. Luonnonhoito voi liittyä lajien elinmahdollisuuksien turvaamiseen 19 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

20 Pienvesien lähimetsät ja KEMERAn luonnonhoito
Metsälaki turvaa ympäristöstään selvästi erottuvia, luonnontilaisia tai luonnontilaisen kaltaisia pienvesien välittömiä lähiympäristöjä Hoitotoimia voidaan tehdä esim. metsälakikohteiden läheisyydessä pienvesissä, joiden luonnontila on muuttunut Purot ja norot kunnostetaan palauttamalla vesi vanhaan uomaan tai korjaamalla vesiuomaan kiveämällä tai asentamalla liekoja, jotta veden vaikutus lähiympäristöön palautuu Puron kunnostaminen luonnonhoitotyönä Kuva: Sanna Kotiharju 20 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

21 Pienvesien lähimetsät ja KEMERAn luonnonhoito
Lähteet, tihkupinnat ja lähdenorot poistetaan rakenteita lähdealtaasta, tukitaan kaivettuja ja lähdettä kuivattavia ojia, nostetaan peratun lähdenoron pohjaa jotta lähdevesi leviää luontaisesti, tasoitetaan koneiden tekemiä painumia tihkupinnoilla, lisätään lähteen varjostusta Kunnostamisen yhteydessä voidaan kunnostaa pienvesiin liittyvät korvet, kosteat lehdot, tulvametsät ja pienvesivaikutteiset suot Purokunnostus tukee myös vesiensuojelun tavoitteita Kunnostus ensisijaisesti kokonaisuuksittain esimerkiksi lampien väliset purot/norot, lähteet myös yksittäin Kunnostuskelpoinen lähde Kuva: Matti Seppälä 21 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

22 Esimerkki lähteen kunnostamisesta: ennen ja jälkeen tilanne
Lisätietoa kuvasta: Monimuotoisuuskulotukset talousmetsissä, kuten säästöpuuryhmien poltot ovat osa metsäluonnonhoidon keinovalikoimaa. Monet lajit ovat riippuvaisia metsäpaloista. Kuvat: Janne Raassina Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

23 Puustoiset suot ja KEMERAn luonnonhoito
Metsälaki turvaa ympäristöstään selvästi erottuvia, luonnontilaisia tai luonnontilaisen kaltaisia reheviä korpia ja Lapin läänin eteläpuolella lettoja Soiden ennallistamiseen sopivia kohteita voi olla esimerkiksi metsälakikohteiden ympärillä tai suojelussa olevien soiden reuna-alueilla, joissa ennallistaminen parantaa suon ekologista kokonaisuutta Ennallistamiskohteille voidaan mahdollisesti myöntää myös ympäristötukea. Luonnonhoitotöinä mm. ojien tukkiminen ja patoaminen, hakkuilla voidaan mm. vähentää haihduttavaa puustoa. Puustoisilla soilla kunnostaminen kohdennetaan tuottamaan vesitaloudeltaan toimivia kokonaisuuksia 23 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

24 Lettokeidas; puuston osittainen poistaminen talvitöinä
Osa ojituksen jälkeen syntyneestä puustosta poistetaan ja sen jälkeen ojat tukitaan. Kuvat: Matti Seppälä Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

25 Metsäluhdat ja tulvametsät ja KEMERAn luonnonhoito
Metsälaki turvaa ympäristöstään selvästi erottuvia, luonnontilaisia tai luonnontilaisen kaltaisia pienvesien välittömiä lähiympäristöjä sekä kitu- ja joutomaan rantaluhdat Hoitotoimia voidaan tehdä luonnontilaltaan muuttuneilla kohteilla esim. metsälain elinympäristöjen läheisyydessä Purot puron kunnostuksella veden vaikutus kuten tulvivuus lähiympäristöön palautuu Pienten lampien lähimetsät palautetaan lammen luontaista tulvarytmiä tukkimalla laskuojaa Tulvivalle alueelle kaivettujen ojien tukkiminen Tervalepän kasvupaikat turv la Kunnostus ensisijaisesti kokonaisuuksittain esimerkiksi lampien väliset peratut purot Vesiensuojeluhankkeissa voidaan edistetään tulvivuutta esim. kosteikkojen rakentamisessa myös vesiensuojelutarkoituksissa 25 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

26 Harjujen paahdeympäristöt ja KEMERAn luonnonhoito
Paahteisten harjumetsien monimuotoisuutta voidaan turvata ottamalla harjumetsien hoidossa huomioon avoimien, lämpimien elinolo suhteiden syntyminen ja säilyminen Kohteet ovat luontaisten tai ihmisen aiheuttamien häiriöiden loppumisen sekä hakkuiden jälkeisen metsänuudistamisen takia kasvamassa umpeen Luonnonhoitotoimet kannattaa kohdentaa niille kohteille, joilla on vielä jäljellä vaateliasta paahdeympäristöjen lajistoa tai ko. lajisto on lähistöllä (mm. kangasajuruoho) Pinnanmuodoltaan ja ilmansuunnaltaan hyvät kohteet (harjun jyrkät etelä-länsirinteet), jotta paahdeympäristöjen eliölajeilla olisi mahdollisuus levittäytyä nykyistä laajemmalle alueelle Luonnonhoitotöitä: puuston poisto, pintakasvillisuuden poistoa, kivennäismaan paljastaminen, poltot 26 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

27 Maankohoamisrannikon kohteet, puustoiset perinnebiotoopit, kalkki ja ultraemäksiset metsät sekä muut metsäiset kalliot ja KEMERAn luonnonhoito Maankohoamisrannikolla hoidon kohteina voivat olla METSO-elinympäristöt esim. vesitalouden palauttaminen Puustoisilla perinnebiotoopeilla hoito voi metsän käsittelyä ennen muuta varsinaista biotoopin kunnostusta tai hoito (raivaus, niitto laidunnus) Harvinaisilla kalkkimaaperällä hoitona puuston käsittelyä, jonka tavoitteen on avoimuuden tai paahteisuuden palauttaminen, tietyn puulajin, kasvi- tai eliölajin suosiminen Muilla metsäisillä kallioilla hoitotoimina voivat olla vastaavat toimet kuin runsaslahopuustoissa kangasmetsissä Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014) 27

28 Maanomis-taja tarjoaa kohdetta Yhteinen maasto-käynti tarvittaessa
METSOn eteneminen käytännössä ELY-keskukset ja Suomen metsäkeskuksen alueyksiköt toteuttavat METSOa Maanomis-taja tarjoaa kohdetta ELY-keskus tai Metsä-keskus ottaa yhteyttä Yhteinen maasto-käynti tarvittaessa Neuvottelut Päätös Yhteinen maastokäynti tarvittaessa, kaikki metsänomistajat eivät maastoon ehdi tai halua, jos asuvat esim. muualla eli maanomistajan osallistuminen maastossa ei ole välttämätöntä. Monet tahot voivat auttaa maanomistajaa tarjouksen tekemisessä. Näitä ovat esimerkiksi metsänhoitoyhdistykset, monet metsäpalveluyrittäjät sekä luonnonsuojelupiirit. Hakemusten käsittelyaika vaihtelee (n. 2 kk- 8 kk) Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

29 Mistä tietoa metsänomistajalle, joka on kiinnostunut METSO-ohjelmasta?
Suomen metsäkeskuksen julkisen palvelun alueyksiköt neuvovat metsäluonnon hoidossa ja määräaikaisessa suojelussa (KEMERA-keinot) sekä välittävät pysyvästä suojelusta kiinnostuneiden maanomistajien kohteita ELY –keskuksille ELY-keskusten METSO-vastaavat auttavat luonnonsuojelulain mukaisesta METSO-ohjelman toteutuksesta eli alueiden pysyvästä tai pidempiaikaisesta (yli 20v) määräaikaisesta suojelemisesta Yhteystiedot katso Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)

30 KIITOS ! 30 Ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätalousministeriö (päivitys helmikuu 2014)


Lataa ppt "LUONNONHOITOA JA MÄÄRÄAIKAISTA METSÄLUONNON SUOJELUA Kestävän metsätalouden rahoituslaki (KEMERA) METSOn toteutuskeinona Ympäristöministeriö ja Maa- ja."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google