Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kunnan maapolitiikan hoidon yleisperiaatteita

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kunnan maapolitiikan hoidon yleisperiaatteita"— Esityksen transkriptio:

1 Kunnan maapolitiikan hoidon yleisperiaatteita
Kaupunkirakenteen kehityksen ohjaaminen Maan hinnan pitäminen kohtuullisena Ansiottoman arvonnousun periminen yhteiskunnalle Yhdenvertaisuusperiaatteen ja maapoliittisen oikeudenmukaisuuden toteutuminen Keinottelun estäminen

2 Kunnan maapolitiikan tavoitteita
Riittävä ja kohtuuhintainen tonttituotanto. Ohjata ja kehittää yhdyskuntarakennetta haluamaansa suuntaan. Eheyttää yhdyskuntarakennetta. Luoda edellytykset maankäytön suunnittelulle, tonttien luovuttamiselle ja rakentamiselle. Varmistaa, että kaavoitetut tontit sekä rakennettu katuverkosto ja muu kunnallistekniikka tulevat ajallaan käyttöön. Tukea kuntataloutta ja kunnan muita toimintastrategioita.

3 Toiminnan periaatteet
Kaavoitus ensisijaisesti kaupungin omistamalle maalle ja maankäyttösopimuksin yksityisten omistamille maille. Maan hankinta kohdistuu ensisijaisesti alueille, joille on kysyntää. Toiminta on kysyntä- ja asiakaslähtöistä. Maanhankinta-, kaavoitus- ja kunnallistekniikan rakentamiskustannukset katetaan maanluovutustuloilla

4 Toiminnan periaatteet
Vuokraamalla ja myymällä. Uusi tontti julkiseen lehdessä kuulutettuun hakuun. Jos päällekkäisiä hakemuksia, niin myynti on etusijalla vuokraukseen nähden ja jos tämä ei ratkaise asiaa, niin sitten arvonta. Mikäli tontti ei ole mennyt kuulutetussa haussa, niin tontti luovutetaan sen jälkeen sitä ensiksi kysyvälle. Hinnoittelu: vyöhykehinnat, tarjoustontit, kampanjat ... Hintataso – €. Luovutuksen yhteydessä kaupunki perii tontin muodostuskulut (lohkomiskulut) 860 €. Tontin hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat: sijainti, pinta-ala ja tontin rakennettavuuteen liittyvät tekijät.

5 Tontin luovutus vuokraamalla (pientalotontti)
Varaamisaika noin vuosi. Varaamissopimus ja -maksu 300 €. Vuokrasopimus tehdään sen jälkeen, kun sokkeli on valmis. Vuokra-aika on 50 vuotta. Vuokra on 5 % tontin vuokranmääräytymishinnasta. Vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin. Rakentamisaika on 5 vuotta vuokrasopimuksen allekirjoituspäivästä lukien. Tontti on ostettavissa vuokrakauden aikana sen jälkeen, kun rakennus on valmis. Lunastusaika-alennus.

6 Tontin luovutus myymällä (pientalotontti)
Tontti myydään rakentamisvelvoitteella ja vallintarajoituksella. Rakentaminen on aloitettava 2 vuoden kuluessa ja saatettava loppuun 5 vuoden kuluessa kaupantekopäivästä lukien. Sopimussakko rakentamisvelvoitteen laiminlyömisestä ja vallintarajoituksen rikkomisesta on kauppahinnan määrä maksimissaan kolminkertaisena.

7 Tontin luovutus (Rivi- ja kerrostalotontti)
Varaamalla ja myymällä. Varaamissopimus ja –maksu, joka on 2 % tontin hinnasta ja joka hyvitetään tontin kauppahinnassa. Jos varaaminen ei johda kauppaan, niin varaamismaksu jää kaupungille. Tontinmuodostuskulut (lohkomiskulut).

8 Tontin luovutus (yritystontti)
Tontti useimmiten ”räätälin työnä”. Rakentamisvelvoite noin puolet sallitusta kerrosalasta. Varaamalla ja vuokraamalla. Varaamissopimus ja –maksu, joka on 2 % tontin hinnasta ja joka hyvitetään tontin vuokrassa. Jos varaaminen ei johda vuokraukseen, niin varaamismaksu jää kaupungille. Vuokrasopimus tehdään sen jälkeen, kun sokkeli on valmis.

9 Tontin luovutus (yritystontti)
Vuokra-aika on 50 vuotta. Vuokra on 5 % tontin vuokranmääräytymishinnasta. Tontin muodostuskulut (lohkomiskulut) 860 €. Vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin. Rakentamisaika on 5 vuotta vuokrasopimuksen allekirjoituspäivästä lukien. Tontti on ostettavissa vuokrakauden aikana sen jälkeen, kun rakennus on valmis. Huom! Mansikkalan alue on poikkeus. Vuokravapaus 3 vuotta ja työpaikka-alennus.

10 Maanoston määrärahan nykytasolla n. 200
Maanoston määrärahan nykytasolla n euroa/vuosi kaupungin raakamaavaranto (asuintonttimaa, yritystonttimaa, puistoalueet, yleiset alueet) keskeisiltä rakentamisen alueilta pienenee. Jotta näin ei kävisi, tarvittaisiin määrärahaa vähintään 1,5 kertaa nykyistä enemmän. Liite/Maanostot v Liite/Asuintonttitarjonta ja kustannukset v Kaavoitettujen yleisten alueiden hankintaperiaate kaupungille, esim. Saimaanrantavyöhykkeet, saaret (StoraEnso, Tornator) ja muut asemakaava-alueella olevat puistoalueet? Tonttitarjonta v eteenpäin - Uusien avausten suunnat: Itä-Siitola, Hossukka-Mustalampi ja Meltola ? Omakotitonttien hinnoittelun taso (Maanhankinta-, kaavoitus- ja kunnallistekniikan rakentamiskustannukset katetaan maanluovutustuloilla ?) Myyntikampanjat? Jatketaanko käytäntöä ja kehitetäänkö uusia markkinointikeinoja? Jatketaanko Rakentajaksi Imatralle –ohjelmaa? Ale-tontit?

11 Luovutusmuodot: Pääasiassa vuokraamismenettelyllä luovutettavat alueet (Esim. Mansikkalan yritysalueella käytössä, Key East yrityspuisto?, Imatra Spa Resort?) Ulkomaalaiset asiakkaat: käytännön ongelmat olemassa (mm. asiantunteva tulkkaus ym. resurssi) luovutusmuoto (vuokraus ja myynti; myynti ollut pääasiallisin luovutusmuoto) sopimussakko on käytössä (kaupungin lupa saatava tontin myyntiin) ei vielä realisoitunut, mahdollisesti ongelmia perinnässä edelleen luovutus (mahdollista, jos tontin myyntihinta sama kuin kaupungin myyntihinta ollut) takaisin osto: millä hinnalla kaupunki ostaa tontin takaisin? kiinteistön käyttötarkoitus / oleskelulupa (vaadintaako pitkäaikainen oleskelulupa?) tonttien markkinointi Venäjällä?

12 Maanostot


Lataa ppt "Kunnan maapolitiikan hoidon yleisperiaatteita"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google