Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Uudet elvytysohjeet (1)

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Uudet elvytysohjeet (1)"— Esityksen transkriptio:

1 Uudet elvytysohjeet (1)
Pulssia ei tunnustella, eloton ei ole hereillä, jos on liikkumaton tai haukkoo henkeä. Ensin painelu: C–A–B. Sitten mahdollisimman pian rytmi? Painelutaajuus VÄHINTÄÄN 100/min. Painelusyvyys VÄHINTÄÄN 5 cm.

2 Uudet elvytysohjeet (2)
Peruselvytyksen laatu tärkeä: uutta ovat palautetta antavat defibrillaattorit. Intuboidulla ventilointi joka 12. painalluksen jälkeen. Aikuisen jaksotus edelleen 30:2 ja lasten 15:2, jos 2 osaavaa elvyttäjää. Lapselle ensin 2 J/kg, sitten 4 J/kg.

3 Uudet elvytysohjeet (3)
Jos energiaa ei voi muuttaa, lapsen voi defibrilloida aikuisen kojeella. Monofaasisella aina 360 J/kg. Ei nyrkiniskudefibrillointia, jos potilas ei ole monitoroitu. Peruselvytyksen tehoa valvotaan kapnometrilla.

4 Uudet elvytysohjeet (4)
Adrenaliinia iv/io 1 mg 3–5 min:n välein. Vasopressiiniä iv/io 40 yksikköä 1. tai 2. adrenaliiniannoksen asemasta. Uusiutuvassa kammiovärinässä lisäksi amiodaronia iv/io: 1. annos 300 mg 2. annos 150 mg

5 Selviytymiset Primaariselviytyminen: elossa sairaalaan.
vaihtuuko vain kuolinpaikka? Sekundaariselviytyminen: elossa sairaalasta. elämänlaatuun vaikuttava aivovaurio? Tertiääriselviytyminen: elämänlaatu yhden/kolmen vuoden jälkeen.

6 Rytmit Primaarirytmi: Defibrilloinnin jälkeinen rytmi:
rytmi, joka elottomalla on tavattaessa ei aina sama kuin verenkierron pysähtyessä Defibrilloinnin jälkeinen rytmi: usein aluksi asystole tai pulssiton rytmi Sydämen vai verenkierron pysähdys: asystole tai sykkeetön sähköinen toiminta

7 Hapenpuutteen aiheuttama hermosoluvaurio
Alkaa kehittyä ennen verenkierron pysähtymistä: pahinta kierrättää hapetonta ja hapanta verta päässä matalalla paineella Kehittyminen jatkuu verenkierron käynnistyttyä jopa 24 tunnin ajan: elvytyksenjälkeinen hypotermia

8 Elvytystapauksia (1) Elottomana löytyneen asystole.
Kylmään veteen hukkuneen, toden-näköisesti alilämpöisen asystole. Tukehtuneen lapsen harva, pulssiton rytmi. Hypovolemiapotilaan harva, pulssiton rytmi.

9 Elvytystapauksia (2) Aiemmin terveen harva, pulssiton rytmi, jota on edeltänyt hengitysvaikeus. COPD-potilaan kohonnut hengitystie-paine ja harva, pulssiton rytmi. Nähty äkkielottomuus ja kammiovärinä. Uusiutuva kammiovärinä.

10 Elottomana löytyneen asystole
75-vuotias aiemmin omatoiminen nainen löydetään aamulla vuoteeltaan elottomana. Tavattaessa potilaalla on asystole, mutta ei toissijaisia kuoleman-merkkejä. Elvytys ja ennuste?

11 Kylmään veteen hukkuneen, todennäköisesti alilämpöisen asystole
35-vuotias perheenisä on ollut luistelemassa ensimmäisillä syysjäillä ja innostuu näyttämään vaimolleen ja lapsilleen nopeuttaan, kun virtapaikan ohentama jää pettää hänen allaan. Potilas ehtii olla hukuksissa ainakin kymmenen minuuttia. Tavattaessa hän on eloton ja monitorissa on asystole. Elvytys ja ennuste?

12 Tukehtuneen lapsen hidas, pulssiton rytmi
Konttaava lapsi löytää lattialta suola-pähkinänpuolikkaan ja panee sen suuhunsa. Jonkin ajan kuluttua lasta tullaan katsomaan, koska leikkimisen ääniä ei kuulu. Tavattaessa potilaalla on agonaalisia hengenvetoja, pulssi ei tunnu ja monitorissa leveitä kammio-komplekseja 10/min. Potilas ei reagoi millekään ja pupillat ovat laajat. Hengitystien avaaminen, muu elvytys ja ennuste?

13 Hypovolemiapotilaan hidas, pulssiton rytmi
18-vuotiaan miehen kuljettama auto tulee kaarteeseen liian suurella nopeudella ja suistuu tieltä. Turvavöissä olleen 17-vuotiaan tyttöystävän maksa repeää ja lantio murtuu. Tavattaessa hänellä on agonaalisia hengen-vetoja, kaulavaltimon pulssi ei tunnu makuu-asennossakaan ja monitorissa on leveitä kammiokomplekseja 10/min. Hän ei reagoi millekään ja pupillat ovat laajat. Elvytys ja ennustetekijät?

14 Terveen naisen hidas, pulssiton rytmi, jota on edeltänyt äkillinen hengitysvaikeus
25-vuotias migreenistä kärsivä nainen tupakoi ja käyttää ehkäisypillereitä. Äkillinen hengi-tysvaikeus pahenee nopeasti aluksi hengitys- ja sitten sydämenpysähdykseksi. Tavattaessa hänellä on agonaalisia hengenvetoja, pulssi ei tunnu ja monitorissa on leveitä kammio-komplekseja 10/min. Hän ei reagoi millekään ja pupillat ovat laajat. Elvytys ja ennuste?

15 COPD-potilaan kohonnut hengitystiepaine ja hidas, pulssiton rytmi
70-vuotias COPD-potilas on ollut hoidettavana vuodeosastolla gastroenteriitin tähden ja pääsemässä kotiin, mutta liukastuu käytävällä kaatuen selälleen. Pian hän valittaa pahaa hengenahdistusta, menee tajuttomaksi, pulssittomaksi ja alkaa haukkoa henkeä. Monitorissa hidas, pulssiton rytmi. Hengitystä avustava valittaa, ettei potilaan keuhkoihin tahdo saada lainkaan ilmaa. Elvytys ja ennuste?

16 Nähty äkkielottomuus ja kammiovärinä
65-vuotias mies on tullut omalla autolla lääkärin vastaanotolle rintakivun tähden. Henkilötietoja antaessaan hän äkkiä menee elottomaksi. Tavattaessa hänellä on agonaalisia hengenvetoja, pulssi ei tunnu ja monitorissa on karkea kammiovärinä. Elvytys ja ennuste?

17 Uusiutuva kammiovärinä
55-vuotiaalla miehellä tavattaessa kam-miovärinä. Häntä on defibrilloitu jo kolmesti, mutta kammiovärinä uusiutuu aina muutaman sekunnin kestävän aystolevaiheen jälkeen. Hänet on intuboitu ja hänelle on avattu suoniyhteys. Elvytys ja ennuste?

18 Tulevaisuudennäkymiä
Elottomalle aina io-neula. Jos eloton on löydetty eikä hänellä ei ole defibrilloitavaa rytmiä, elvytystä ei jatketa. Elvytettävän jäähdytys aloitetaan ja kammiovärinässä olleelle annetaan trombolyyttiä jo ennen verenkierron käynnistymistä (rytmihäiriön aiheuttaja useimmiten ST-nousuinfarkti).


Lataa ppt "Uudet elvytysohjeet (1)"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google