Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kansainvälistyminen (Opiskelijat) Bastian Fähnrich, 5.3.2009.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kansainvälistyminen (Opiskelijat) Bastian Fähnrich, 5.3.2009."— Esityksen transkriptio:

1 Kansainvälistyminen (Opiskelijat) Bastian Fähnrich, 5.3.2009

2 > Kansainvälistyminen Oamkissa ja Tekniikan yksikössä > Kansainvälisyysosaaminen amk-koulutuksen tavoitteena > Mahdollisuuksia kansainvälistymiselle kotimaassa ja ulkomailla > Vaihtoon lähtijöiden motiivit > Opiskelijan kokemuksia opiskelu- ja harjoitteluvaihdosta > Vaihdon käytänteitä ja hakumenetelmiä (opiskelu- ja harjoitteluvaihto) > Yhteys- ja lisätiedot Ohjelma

3 Kansainvälistyminen Oamkissa ja Tekniikan yksikössä Perusteet: Korkeakoulujen kansainvälistymiselle voidaan esittää kahta tärkeää perustetta: > Taloudellisen globalisaation ja maailmanlaajuisen teknisen kehityksen tuomat tarpeet ja vaatimukset järjestää korkeakoulutusta ottamalla huomioon ko. tarpeita ja vaatimuksia > Lisääntyvän kulttuurienvälisen kanssakäymisen ja viestinnän tuomat tarpeet ja vaatimukset kouluttaa osaavia henkilöitä, jotka pystyvät toimimaan vastaamalla ko. tarpeisiin ja vaatimuksiin

4 Kansainvälistyminen Oamkissa ja Tekniikan yksikössä Perusteet: Korkeakouluissa ja muissa tahoissa laaditaan strategioita ja toimintasuunnitelmia, joiden perusteella linjataan kansainvälistymisen keskeisiä toimintoja ja tavoitteita: UNESCO:n ja IAU:n määritelmät Opetusministeriön kv-strategia Oamkin strategia 2010 OamkinOamkin ja Tekniikan yksikön kv-toimintasuunnitelmat 2007-2009Tekniikan yksikön Opintoasiain työryhmän opetuksen kehittämissuunnitelma 2010

5 Kansainvälistyminen Oamkissa ja Tekniikan yksikössä Keskeiset toiminnot ja tavoitteet: > Opiskelijoiden liikkuvuus (opiskelu- ja harjoitteluvaihto) > Opettajien/asiantuntijoiden liikkuvuus (opetus- ja konferenssivierailu, projektityö) > Englanninkielinen opetus kotimaassa eli Tekniikan yksikön koulutusohjelmissa > Opiskelijoiden ja henkilöstön nk. kotikansainvälistyminen ja kansainvälisyys- osaaminen (mm. kielten ja kulttuurien opiskelu monella tavalla, myös vapaa-ajan toiminnan myötä) > Verkostoituminen partnerikorkeakoulujen kanssa (liikkuvuus, yhteinen koulutus/yhteis- tai kaksoistutkinto) > Opintosuunnitelmien kehittäminen kv-ulottuvuuksineen > T&K-toiminta kansainvälisesti

6 Kv-osaaminen nähdään yhtenä koko opintosuunnitelman läpäisevänä osaamisalueena. Koulutuksen myötä kv-osaamista kertyy niin, että: > Opiskelija omaa oman alan työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan yhden tai kahden vieraan kielen kirjallisen ja suullisen taidon > Opiskelija ymmärtää kulttuurieroja ja kykenee toimimaan kansainvälisessä työ- ja toimintaympäristössä > Opiskelija osaa soveltaa oman alansa kansainvälistä tietoa ja osaamista > Opiskelija omaa yleiskuvan ammatillisen tehtäväalueen asemasta ja merkityksestä kansainvälisessä toimintaympäristössä Kansainvälisyysosaaminen (Linkki)(Linkki)

7 > Miksi kv-osaaminen on hyödyllistä Tekniikan alalla? Esimerkki: Nokian 5110-kännykköiden vaihtokuoreihin liittyvä mainoksen ja brändin epäonnistuminen lauseella „Jedem das Seine“ („Jokaiselle omansa / ansionsa mukaan“) vuonna 1998:Jedem das Seine Kansainvälisyysosaaminen (Linkki)(Linkki) Buchenwaldin keskitysleirin portissa luki aikoinaan lause „Jedem das Seine“ Saksalainen mainostoimisto keksi sloganin „Jedem das Seine“ ottamatta huomioon historiallisesti ja kulttuurillisesti latautunutta ilmausta eli sen vahingollisuutta ja käyttökelvottomuutta...

8 > Ulkomaiset opiskelijat ja harjoittelijat paikan päällä, n. 30-40 lukukaudessa > Opiskelijakunta OSAKO ja OTE: sauna-illat, vappuriehat, futismatsi, avajaisjuhlat, matkat, Club KulttuRally-tiimiOSAKOOTE > Englanninkieliset kurssit ja koulutusohjelmat sekä yhteistyö opetuksen yhteydessäEnglanninkieliset kurssit ja koulutusohjelmat > Kieli- ja kulttuurikurssit, mm. Tandem-opinnot (Suomi-Saksa), Japani, Venäjä, Kiina, Ranska, English Language and Intercultural Skills tms.Kieli- ja kulttuurikurssitTandem-opinnot > Kv-tuutorointia – ryhdy ulkomaisen vaihto-opiskelijan vertaiskaveriksi!Kv-tuutorointia > Esimerkit: Reissu Rovaniemelle 29.11., Formula Student -auto labrassa, Oulun kv-seurakunnat, 65 Degrees North -verkkolehtiReissu Rovaniemelle 29.11.Formula Student -auto labrassa Oulun kv-seurakunnat65 Degrees North -verkkolehti Mahdollisuuksia kansainvälistymiselle (kotimaassa)

9 > Opiskelu- tai harjoitteluvaihto ulkomailla (3 kk – 12 kk) > Partnerikorkeakoulut ympäri Eurooppaa ja muuallakin, yht. n. 50 kohdettaPartnerikorkeakoulut > Alakohtaiset listat opiskelupaikkoihinAlakohtaiset listat opiskelupaikkoihin Mahdollisuuksia kansainvälistymiselle (ulkomailla)

10 > Vaihto-ohjelmat: Erasmus = Eurooppa North2North = USA, Kanada, Venäjä, Pohjoismaat Nordplus = Pohjoismaat FIRST = Venäjän lähialueet Kahdenväliset sopimukset = Brasilia, Kiina, Japani ja Korea Virtuaalinen liikkuvuus, ks. University of the Arctic, Circumpolar Studies Erasmus North2North Nordplus FIRSTCircumpolar Studies > Kolmas (3) opiskeluvuosi paras ajankohta lähteä maailmalle Mahdollisuuksia kansainvälistymiselle (ulkomailla)

11 > OPISKELU-APURAHAT (EU-MAIHIN) EU-maihin eli Erasmus-opiskeluvaihtoon lähtevälle opiskelijalle myönnetään opintososiaalisten etujen lisäksi apurahoja seuraavasti: Erasmus-opiskeluvaihtoapuraha (lukuvuosi 2008-2009): 3 kk x 250 EUR = 750 EUR 4 kk x 225 EUR = 900 EUR 5 kk x 200 EUR = 1000 EUR 6 kk x 200 EUR = 1200 EUR 7 kk x 200 EUR = 1400 EUR 8 kk x 200 EUR = 1600 EUR 9 kk x 200 EUR = 1800 EUR 10 kk x 200 EUR = 2000 EUR 11 kk x 200 EUR = 2200 EUR 12 kk x 200 EUR = 2400 EUR + 450 EUR Oamkin matka-apurahaa

12 Mahdollisuuksia kansainvälistymiselle (ulkomailla) > OPISKELU-APURAHAT (EU:N ULKOPUOLELLE) Euroopan ulkopuoliset kohteet: 1200 EUR matka-apurahaa North2North-ohjelmalla (USA, Kanda, Venäjä, Pohjoismaat) on oma apurahamenettelynsä, josta voit kysyä kv-toimistosta. Samoin kohteisiin joihin on kahdenväliset erilliset sopimukset (Brasilia, Japani, Kiina, E-Korea) apurahakäytäntö on toisistaan poikkeava.

13 Mahdollisuuksia kansainvälistymiselle (ulkomailla) > HARJOITTELU-APURAHAT (EU-MAIHIN): Erasmus-harjoitteluapurahan suuruus on: 500 EUR kuukaudessa. Harjoittelun kesto voi olla 3 - 12 kk. Harjoittelu saa olla palkallista ja se voi olla muutakin kuin ns. pakollista tutkintoon vaadittavaa harjoittelua. Harjoittelun pitää liittyä omaan ammattialaan ja sen tulee kehittää ja vahvistaa opiskelijan tulevaa ammatillista osaamista.

14 Mahdollisuuksia kansainvälistymiselle (ulkomailla) > HARJOITTELU-APURAHAT (EU:N ULKOPUOLELLE): Ensimmäiseltä kolmelta kuukaudelta 1200 euroa ja ylimeneviltä kuukausilta 350 EUR aina 12 kuukauteen saakka. Lisäksi matka-apuraha 1200 EUR Ei palkkarajoitusta.

15 > Lisää infoa Tekniikan yksikön ja Oamkin kv-sivuilta: Ulkomaan opiskelu ja harjoittelu: www.oamk.fi/tekniikka/kvwww.oamk.fi/tekniikka/kv Ulkomaan harjoittelu: www.oulugogo.fiwww.oulugogo.fi Ks. myös kv-toimiston ilmoitustaulut ja s-postitiedotteet! > OSAKOn ja kv-toimiston Going Abroad -päivät syksyllä ja keväällä – parhaillaan näyttely aulassa! Mahdollisuuksia kansainvälistymiselle (ulkomailla)

16 Vaihtoon lähtijöiden motiivit > Kysely OSAKOn Going Abroad -päivien yhteydessä Bastian Fähnrich, www.osakoweb.fiwww.osakoweb.fi 2008 : N = 35 opiskelijaa (Oulainen 2007 : N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95

17 - uusia kokemuksia - kielet - ihmiset - kulttuuri - matkustelu - oppiminen - mahdollisuudet - ainutlaatuisuus - järjestelyt - muuta

18 - kielet ”eri kielten oppimiseksi” ”kielitaidon parantamiseksi” ”testaamaan kielitaitoa” ”haluaisin harjoittaa kielitaitoani” ”kielikylpy”

19 - ihmiset ”uusiin ihmisiin tutustuminen” ”saa uusia ystäviä ja kavereita ympäri maailmaa” - kulttuuri ”eri kulttuureihin ja tapoihin tutustuminen”

20 - matkustelu ”vaihdon aikana jäisi aikaa” mm. ”paikallisen luonnon”, ”nähtävyyksien”, ”muiden maiden perheiden elämän” ”kokemiseen” ”vaihtelun vuoksi”

21 - oppiminen ”maailma avartuisi” ”saisi nähdä maailmaa muutenkin kuin vain perusturistin silmin” tai ”loman merkeissä”, ”näkemys asioista saisi uusia ulottuvuuksia” ”ymmärrys kulttuureista kasvaisi, myös omasta kulttuurista” jne. ”suvaitsevaisuus”, ”avoimuus muita ihmisiä ja kulttuuria kohtaan” ”oppii kunnioittamaan vieraita kulttuureja”

22 - oppiminen ”tutustuu eri maiden kouluihin ja työssäoppimispaikkoihin” ”näkisi terveydenhuoltoa ja oman alan käytäntöjä muissa maissa”, ”näkisin muiden maiden hoitokulttuuria” ”saa vaihtaa mielipiteitä tai kokemuksia ulkomaalaisen kollegan kanssa” ”voisi kokea erilaisia oppimis- ja opiskelutapoja” ”muualta tarttuu mukaan vaihtoehtoisia toimintatapoja” ”oppii maan ammattisanastoa” ”oppisin arvostamaan Suomea erillä tavoin” ”henkistä kasvua”, ”itseluottamusta”

23 - mahdollisuudet ”opiskelusta tai harjoittelusta ulkomailla voisi hyödyntää tulevaisuudessa, esim. työnsaannin suhteen”, ”työmahdollisuuksien kartoittaminen”, ”pystyisi hakemaan vaikutteita työelämään”, ”vaihdosta saisi etua ja apua työnhaussa” jne.

24 - ainutlaatuisuus ”lähteä vaihtoon on ainutlaatuinen tilaisuus opiskelun aikana” ”jäisi jotakin mitä muistella vanhana” - järjestelyt ”pääsee ulkomaille ja vieläkin tuen kanssa, koulu tukee...” ”koulu järjestää monia asioita, saa toimeentulotukea ulkomailla ollessaan” ”Oamk tukee ja auttaa käytännön järjestelyissä” ”avustukset ja tuet ovat suuri apu, hienoa että vaihto-opiskelua tuetaan tehden se mahdolliseksi monelle”

25 - muuta ”en ole koskaan käynyt ’kunnolla’ ulkomailla niin olisi mukava käydä uusia kokemuksia hakemassa” ”olisi eka käynti ulkomailla” ”vielä vaihtoon kun on sinkku” ”voisi siirtyä pois kylmästä talvesta johonkin lämpimään” ”vaihtelun vuoksi” (normaaliin kouluelämään verrattuna), ”virkistäytymisen vuoksi” ”kaverin ja/tai ryhmän kanssa lähtö ulkomaille kiinnostaisi” ”ulkomaille muutosta haavailen”

26 > Esimerkit: Vaihdossa olleiden matkaraportit ja mahd. opiskelijan ja harjoittelijan tai ulkomaisen opiskelijan puheenvuoro tai terveiset luokkainfon aikanamatkaraportit Opiskelijan kokemuksia opiskelu-/harjoitteluvaihdosta

27 > Infoa kv-asioista Tekniikan yksikön ja Oamkin verkkosivuilla > Ulkomaan opintojen ja harjoittelun suunnittelua eHOPSin myötäUlkomaan opintojen ja harjoittelun suunnittelua eHOPSin myötä > Opiskelupaikan etsiminen: Partnerikorkeakoulut ja alakohtaiset listatPartnerikorkeakoulutalakohtaiset listat > Harjoittelupaikan etsiminen: Konsortion sivuston vinkit ja linkit osoitteella www.oulugogo.fi ja EU:n alueen julkiset ja yksityiset välityspalvelut. www.oulugogo.fijulkisetyksityiset > Sähköinen haku opiskeluvaihtoon ASIOn kautta (ohjeet)Sähköinen haku opiskeluvaihtoon ASIOn kautta (ohjeet) > Orientoiva opintojakso Valtteri (ohjeet) Käyttäjätunnus ja salasana saa kv-toimistolta!Orientoiva opintojakso Valtteri (ohjeet) > Vaihtoon lähtijän muistilista ja lomakkeetVaihtoon lähtijän muistilistalomakkeet Vaihdon käytänteitä ja hakumenetelmiä (opiskelu- ja harjoitteluvaihto)

28 Yhteystiedot ja lisätiedot > Vaihdossa olleet opiskelijat! > Ulkomaiset kanssaopiskelijat! > Opettajatuutorit! > Tekniikan yksikön kv-toimiston väki (huone 2388): Matti Alila & Bastian Fähnrich

29 Kiitos! Kysymyksiä? Kommentteja?


Lataa ppt "Kansainvälistyminen (Opiskelijat) Bastian Fähnrich, 5.3.2009."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google