Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Avanto- eli talviuinti

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Avanto- eli talviuinti"— Esityksen transkriptio:

1 Avanto- eli talviuinti
Avanto- eli talviuinti on uintia jäähän tehdyssä avannossa. Avannossa vesi on jatkuvassa liikkeessä, eikä näin ollen jäädy ja siinä voi uida. Veden kierrättäminen suoritetaan uppopumpulla, tai kiertopropellilla.

2 Historiaa Suomessa ja Venäjällä avantouinti on aina kuulunut sauna- tai banjaperinteeseen . Suomen talviuinnin isänä voidaan pitää helsinkiläistä, mutta syntyjään virolaista Emil Järvoä ( ). Hän on todennut aikoinaan: ”Kun kylmettää itsensä joka päivä, ei koskaan kylmety”. (Edellinen kappale on lainaus Turun Avantouimarit ry kirjasta).

3 Harrastajat Suomessa arvioidaan tällä hetkellä olevan noin talviuimaria, joista 50 prosenttia on naisia. Lisäksi harrastajia arvioidaan olevan saman verran mökeillä ja lomakeskuksissa. Avantouintipaikkoja on Suomen Ladun rekisterissä yli 200. Katso missä sinun lähin avantosi sijaitsee! Lomareissuilla ja työmatkoilla kannattaa tutustua myös muiden paikkakuntien avantoihin. Lähde: Suomen Latu

4 Yhdistystoiminta Monilla paikkakunnilla on ollut yksittäisiä avanto- eli talviuimareita jo ainakin 1950-luvulta lähtien. Avantouintiseuroja on perustettu eri paikkakunnille ja 1960-luvuilta lähtien. Vuonna 1992 perustettiin Suomen Ladun Avantouintiklubi, jonka tehtäviksi määriteltiin lajin koordinointi ja kehittäminen valtakunnallisella tasolla. Suomeen on perustettu Suomen Avantouintiliitto ry vuonna Liitossa on 13 jäsenseuraa ja liitto järjestää valtakunnallisia avantouintitapahtumia ja julkaisee avantouinnista kertovaa Avantoon -lehteä. Liitto avustaa ja opastaa mm. uusien avantouintipaikkojen ja -seurojen perustamisessa.

5 Välineet Avantouimarin omat varusteet ovat uimapuku ja pyyhe. Mikäli avantopolulla ei ole lämpömattoa, uimari voi käyttää villasukkia eristämään jalkapohjansa kylmästä maasta. Jotkut uimarit pitävät myös pipoa tai lakkia päässään. Uimareille on tarjolla myös erityiset neoprenistä valmistetut tossut, joiden pohja antaa suojan teräviä kiviä, liukastumista ja suolaa vastaan.

6 Ohjeita Suomen Ladun perusohjeita avantouimiseen:
* Saunasta ei saa mennä suoraan avantoon, vaan kehon täytyy antaa ensin hieman viilentyä * Avannossa kannattaa viipyä aluksi vain muutamia sekunteja * Ensimmäisillä kerroilla kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista, joka menee ohi. * Saunomisen ja avannon jälkeen kannattaa pukeutua lämpimästi vilustumisen välttämiseksi * Avantoon ei saa mennä alkoholin vaikutuksen alaisena eikä sairaana * Avannossa käyntien määrä, avannossa viipymisen kesto, sekä se käykö saunasta vai ilman ovat yksilöllisiä valintoja; omaa kehoaan kannattaa kuunnella, jotta oppii tietämään mikä sopii itselle

7 Kokemuksia Avantouinti tekee riippuvaiseksi, sillä talviuinti lisää tutkimusten mukaan betaendorfiinituotantoa aivoissa eli "sisäsyntyistä huumehormonia", jolloin hyvänolon tunne elimistössä lisääntyy. Niin se on. Avanto on tie euforiseen tunteeseen. Avantouimarit sairastelevat keskimääräisesti vähemmän. Monet väittävät, ettei flunssaa ja yskää tule koskaan, ja että avantouinti vie stressinkin mennessään. Muita yleisesti koettuja hyötyjä ovat kipujen ja kolotusten vähentyminen ja yöunen laadun paraneminen. Ihmisten tuntemukset ovat aitoja.


Lataa ppt "Avanto- eli talviuinti"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google