Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vuosiraportti 2009: huumeongelma Euroopassa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vuosiraportti 2009: huumeongelma Euroopassa"— Esityksen transkriptio:

1 Vuosiraportti 2009: huumeongelma Euroopassa
Tämä PowerPoint-esitys perustuu 23 kielellä laadittuihin lehdistötiedotteisiin ja uutisiin, jotka on laadittu vuosiraportin 2009 julkistamista varten. Puhujaa kehotetaan tutustumaan huolellisesti näihin lehdistötiedotteisiin ennen tämän esityksen pitämistä. Lehdistötiedotteita ja uutisia – tämä PowerPoint-esitys ja Drugnet Europe -lehden nro 68 mukaan luettuina – ei saa julkaista ennen raportin julkaisemista, joka tapahtuu 5. marraskuuta 2009 klo Keski-Euroopan aikaa (Brysselin aikaa). Lehdistömateriaali (Verkossa 23 kielellä) Nro 7/2009 — Uusinta tietoa Euroopan huumetilanteesta ‘Vuosiraportti 2008, EU:n huumevirasto (tiedote, julkaiseminen sallittu) Kaiken seuraavan materiaalin julkaiseminen on kielletty: Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) johtajan Wolfgang Götzin viesti vuosiraportin 2009 "Huumeongelma Euroopassa" julkaisemisen johdosta Nro 8/2009 — VUOSIRAPORTTI 2009: KESKEISET AIHEET Kokaiini ja heroiini säilyttävät vankan jalansijan Euroopan huumemarkkinoilla. Nro 9/2009 — UUDET HUUMEET: "LIIKKUVAAN KOHTEESEEN OSUMISEN" VAIKEUS Markkinainnovaatiot ja erikoistuminen ovat haasteita huumepolitiikalle, toteaa EMCDDA. Katso myös erityiskysymyksiä koskevat yhteenvedot. Huom. Viittaukset graafisiin esityksiin koskevat vuoden 2009 tilastotiedotetta ( tai vuosiraportin 2009 asiaankuuluvaa kappaletta. Huom. Julkaistavaksi 5. marraskuuta 2009 klo Keski-Euroopan aikaa (Brysselin aikaa)

2 Uusinta tietoa Euroopan huumetilanteesta
Yleiskuva Euroopan huumetilanteesta 30 maassa Tietoa ja tutkimustuloksia koko Euroopasta ja maakohtaisesti Viimeisimmät suuntaukset ja vastatoimet Erityiskysymyksiä vuonna 2009 Huumeiden sekakäyttö: käyttötavat ja vastatoimet Huumerikokset: tuomiot ja muut seuraamukset

3 Monikielinen tietopaketti
Vuosiraportti 2009 julkaistaan 23 kielellä. Lisämateriaalia verkossa: Tilastotiedote Maakohtaiset katsaukset Erityiskysymykset Kansalliset Reitox-raportit

4 Yleiskatsaus 2009 Huumeiden käyttö on Euroopassa yhä yleistä.
Useimpien käyttömuotojen kohdalla ei ole kuitenkaan tapahtunut suurta kasvua. Amfetamiinin ja ekstaasin käyttö on pysynyt yleisesti ennallaan. Kannabiksen kohdalla on näyttöä käytön vähenemisestä erityisesti nuorten keskuudessa. Kokaiini ja heroiini ovat säilyttäneet vankan jalansijan Euroopan huumemarkkinoilla. Viimeaikaiset tiedot eivät juuri osoita merkkejä tilanteen parantumisesta. Päihteiden sekakäyttö on nykyisin yleistä ja kasvava huolenaihe palveluille.

5 Yleiskatsaus 2009 Uudet huumeet: markkinainnovaatioita ja erikoistumista Synteettisten huumeiden markkinat yhä monimutkaisemmat ja muutosherkemmät Synteettiset kannabinoidit: uusinta "designer-huumeiden" kehityksessä Ekstaasimarkkinoilla muutoksia Merkkejä metamfetamiinin hivuttautumisesta uusille alueille

6 I osa: Kokaiini Heroiini Kannabis Päihteiden sekakäyttö

7 Kokaiini edelleen Euroopan suosituin piriste
Noin 13 miljoonaa eurooppalaista aikuista (15–64-vuotiaat) on kokeillut joskus kokaiinia, ja noin 4 miljoonaa aikuista on käyttänyt sitä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kokaiinin käyttö keskittyy edelleen EU:n läntisiin jäsenvaltioihin, mutta muualla Euroopassa sen kulutus on vähäistä. Useimmissa tutkimukseen osallistuneissa maissa käyttö nuorten aikuiden keskuudessa pysyi viimeksi kuluneen vuoden aikana ennallaan tai kasvoi. Tanskassa, Espanjassa, Irlannissa, Italiassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa 3,1–5,5 prosenttia 15–34-vuotiaista on käyttänyt kokaiinia viimeksi kuluneen vuoden aikana. Takavarikot ja tutkimukset herättävät huolta kokaiininkäytön mahdollisesta leviämisestä laajemmalle.

8 Suuntaukset kokaiinia viimeksi kuluneen vuoden aikana käyttäneiden nuorten aikuisten (15–34-vuotiaiden) keskuudessa, mitattu väestötutkimuksissa Maat, joissa on tehty vähintään kolme kyselyä

9 Kokaiini — lisää lukuja…
Vuonna 2007 kokaiinitakavarikkojen määrä kasvoi :een ( vuonna 2007). Takavarikoidun kokaiinin määrä kuitenkin laski tonniin vuonna 2007 (121 tonnia vuonna 2006). 22 prosenttia vieroitushoitoon ensimmäistä kertaa hakeutuvista asiakkaista ilmoitti kokaiinin pääasialliseksi huumeekseen. Vuonna 2007 raportoitiin noin 500 kokaiinikuolemasta.

10 Heroiini — käytön väheneminen pysähtynyt
Uudet tiedot vahvistavat viimevuotiset tutkimustulokset, joiden mukaan heroiininkäyttö on pysynyt vakaana, mutta ei enää vähene. Seuraavat kolme heroiininkäytön indikaattoria herättävät huolta: hoidon kysyntä huumekuolemat takavarikot. Heroiiniongelma ei leviä epidemian tavoin, kuten Euroopassa ja 1990-luvuilla. Valppaus on kuitenkin tarpeen — heroiini aiheuttaa edelleen suurimman osan huumeisiin liittyvistä terveydenhoitokuluista ja sosiaalisista kustannuksista.

11 Varoitusmerkkejä (I): hoidon kysyntä
Opioidien ongelmakäyttäjiä 1,2–1,5 miljoonaa (EU + Norja) Uusia ihmisiä yritetään edelleen houkutella käyttämään heroiinia. Uusien hoitopyyntöjen määrä (heroiini pääasiallisena huumena) kasvoi 6 prosenttia vuosina 2002–2007. Kahdeksan maata on ilmoittanut, että vuosina 2006–2007 hoidon aloittaneiden, heroiinin pääasialliseksi huumeekseen ilmoittaneiden käyttäjien määrä kasvoi sekä absoluuttisesti että prosentuaalisena osuutena kaikista asiakkaista.

12 Suuntaus: hoitoon hakeutuvien uusien asiakkaiden arvioitu määrä vuosina 2002–2007 pääasiallisen huumeen mukaan jaoteltuna Asiakkaiden määrät pääasiallisen huumeen mukaan jaoteltuna

13 Varoitusmerkkejä (II): huumekuolemat
Euroopassa raportoitiin vuosina 1990–2006 joka vuosi –8 500 huumekuolemaa. Useimmat kuolemaan johtaneet yliannostukset liittyvät opioideihin (tavallisesti yli 85 prosenttia). Vaikka huumekuolemat vähenivät yleisesti vuosina 2000–2003, niiden määrä on kasvanut tämän jälkeen. Vuonna 2007 huumekuolemien määrä kasvoi tutkimusmaasta 13:ssa.

14 Varoitusmerkkejä (III): takavarikot
Ilmoitettujen heroiinitakavarikkojen määrä (EU + Norja) kasvoi vuosina 2002–2007 keskimäärin noin 4 prosenttia vuodessa. Vuonna 2007 tehtiin arviolta takavarikkoa ( vuonna 2006). Takavarikoidun heroiinin määrä (EU + Norja) väheni vuoden 2002 jälkeen mutta kasvoi 8,1 tonnista 8,8 tonniin vuosina 2006–2007. Turkki, joka on EU:hun tuotavan heroiinin tärkeä kauttakulkumaa, ilmoitti takavarikoineensa heroiinia vuonna 2007 ennätykselliset 13,2 tonnia (2,7 tonnia vuonna 2002).

15 Kannabis — käyttö vähenemässä
Noin 74 miljoonaa eurooppalaista (15–64-vuotiaat) on kokeillut joskus kannabista. Tästä määrästä ,5 miljoonaa on nuoria aikuisia (15–34-vuotiaita). 17 miljoonaa nuorta aikuista on käyttänyt kannabista viimeksi kuluneen vuoden aikana. Uudet tiedot kuitenkin vahvistavat viimevuotisen arvion kannabiksen suosion yleisestä laskusta nuorten aikuisten keskuudessa. Tämä suuntaus on havaittavissa erityisesti koululaisten keskuudessa. Myös Yhdysvalloissa ja Australiassa tehdyistä koululaistutkimuksista on saatu tietoja 2000-luvun alussa alkaneesta alenevasta suuntauksesta.

16 Kannabis — koululaiset
Koululaisten (15–16-vuotiaat) kannabiksenkäytössä Euroopassa on havaittu erilaisia malleja (vuosien 1995, 1999, 2003 ja 2007 ESPAD-tutkimukset). Länsi-Euroopan maissa sekä Kroatiassa ja Sloveniassa kannabista ainakin kerran käyttäneiden määrä väheni tai pysyi ennallaan vuonna 2007. Keski- ja Itä-Euroopan maissa vuoteen 2003 asti havaittu kasvusuuntaus saattaa olla nyt tasoittumassa (vain Slovakia ja Liettua ovat ilmoittaneet yli 3 prosentin kasvusta). Pohjois- ja Etelä-Euroopassa kannabista ainakin kerran käyttäneiden määrän arvioidaan pysyneen ennallaan ja vähäisenä 1990-luvun puolivälistä/loppupuolelta vuoteen 2007 asti.

17 Kaavio 4. Erilaisia suuntauksia kannabista ainakin kerran käyttäneiden 15–16-vuotiaiden koululaisten keskuudessa 3 2 1 Huom. TÄSSÄ DIASSA ON ANIMAATIO. DIA SISÄLTÄÄ KOLME GRAAFISTA ESITYSTÄ, JOTKA HAVAINNOLLISTAVAT EDELLISESSÄ DIASSA ESITETTYJÄ TIETOJA. SAAT ANIMAATION TOIMIMAAN SIIRTYMÄLLÄ DIAESITYSTILAAN.

18 Kannabiksen käyttäjien määrät
Kannabiksen käyttäjien määrät. Suuntausten vertailu: kannabista ainakin kerran käyttäneiden keskimääräinen (painottamaton) osuus 15–16-vuotiaista koululaisista Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa

19 Kannabis — nuoret aikuiset
Kannabista viimeksi kuluneen vuoden aikana käyttäneiden nuorten aikuisten (15–34-vuotiaat) määrä on pysynyt yleisesti ennallaan tai vähentynyt vuosina 2002–2007. Kannabista säännöllisesti ja runsaasti käyttävien eurooppalaisten määrä aiheuttaa kuitenkin enemmän huolta. Jopa 2,5 prosenttia kaikista nuorista eurooppalaisista voi käyttää kannabista päivittäin. Riskialtis ja hoitoa mahdollisesti tarvitseva väestönosa on siis suuri. Yhtenä esimerkkinä innovatiivisista vastatoimista voidaan mainita Internet-pohjaiset hoitotoimet.

20 Suuntaukset kannabista viimeksi kuluneen vuoden aikana käyttäneiden nuorten aikuisten (15–34-vuotiaat) keskuudessa, mitattu kansallisissa tutkimuksissa Maat, joissa on tehty vähintään kolme kyselyä

21 Päihteiden sekakäyttö — käyttötavat ja vastatoimet
Päihteiden sekakäyttö on Euroopassa yleistä. Erilaisten päihteiden sekakäyttö "aiheuttaa useimmat näkemämme ongelmat tai pahentaa niitä". Sekakäyttö lisää riskejä ja vaikeuttaa hoidon antamista. Alkoholi kuuluu lähes kaikkien sekakäyttäjien valikoimaan. "Erityiskysymys" — yleiskatsaus sekakäyttöön koululaisten (15–16-vuotiaat), nuorten aikuisten (15-34-vuotiaat) ja ongelmakäyttäjien keskuudessa.

22 Päihteiden sekakäyttö — koululaiset
Tutkimukseen 22 maassa osallistuneista koululaisista (15–16-vuotiaat) 20 prosenttia kertoi käyttäneensä viimeisen kuukauden aikana alkoholia yhdistettynä savukkeiden polttamiseen 6 prosenttia kertoi käyttäneensä kannabista yhdistettynä alkoholiin ja/tai savukkeisiin 1 prosentti kertoi käyttäneensä kannabista yhdistettynä alkoholiin ja/tai savukkeisiin sekä ainakin yhtä muuta laitonta huumetta (ekstaasia, kokaiinia, amfetamiineja, LSD:tä tai heroiinia). Huumeiden sekakäyttö voi lisätä myrkytystilojen vaaraa, ja sekakäyttäjät ovat suuremmassa vaarassa saada ongelmia pitkällä aikavälillä.

23 Päihteiden sekakäyttö — nuoret aikuiset
Nuorten aikuisten keskuudessa (15–34-vuotiaat) päihteiden sekakäyttö voi vastata päihteiden vakiintuneita käyttötapoja. Sekakäyttö voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä terveysongelmia ja johtaa äkilliseen riskien ottamiseen vapaa-ajalla. Tässä ikäryhmässä säännöllisesti tai runsaasti alkoholia käyttävät ovat käyttäneet viimeksi kuluneen vuoden aikana kannabista 2–6 kertaa todennäköisemmin kuin väestö yleensä. He ovat myös käyttäneet kokaiinia 2–9 kertaa todennäköisemmin kuin väestö yleensä.

24 Päihteiden sekakäyttö — ongelmakäyttäjät
Päihteiden sekakäyttö on erityisen yleistä ongelmakäyttäjien keskuudessa. Sekakäyttö saattaa heikentää jo entisestään heikkoa terveyttä sekä johtaa lisääntyneeseen riskinottoon ja vakaviin seurauksiin. Viimeaikaisessa tutkimuksessa yli puolet (57 prosenttia) hoitoon tulleista kertoi, että heillä oli ongelmia ainakin kahden eri päihteen kanssa. Kuolemaan johtaneista yliannostustapauksista laadituissa toksikologisissa raporteissa kerrotaan usein useamman kuin yhden aineen käytöstä. Ongelmakäyttäjien sekakäytön hallinta on monimutkainen tehtävä.

25 II osa: "Liikkuvaan kohteeseen osumisen" vaikeus
Uusien huumeiden havaitseminen Internetin valvonta "Spice"-tuotteet Ekstaasi Metamfetamiini

26 "Liikkuvaan kohteeseen osumisen" vaikeus
Markkinainnovaatiot ja erikoistuminen ovat haasteita huumepolitiikalle. Synteettisten huumeiden markkinat ovat yhä monimutkaisemmat ja muutosherkemmät. Toimittajat toimivat nyt tuotantoprosessien, tuotevalikoimien ja markkinoinnin suhteen "erittäin innovatiivisesti". Laittomien huumeiden laillisten vaihtoehtojen (ns. lailliset psykotroopit) markkinoinnissa ilmenee jatkuvaa erikoistumista. Kokeiltavien aineiden kirjo on laaja, ja Internetin käyttö lisääntyy.

27 Uusien huumeiden havaitseminen
Eurooppa edistyy uusien huumeiden havaitsemisen alalla. EU:n varhaisvaroitusjärjestelmällä (vuonna 1997 perustettu nopean reagoinnin järjestelmä) on löydetty tähän mennessä yli 90 päihdettä. Vuonna 2008 EU:n jäsenvaltiot ilmoittivat EMCDDA:lle ja Europolille 13 uudesta psykoaktiivisesta aineesta. Synteettisestä kannabinoidista nimeltä JWH-018 ilmoitettin ensimmäisen kerran. Synteettiset kannabinoidit ovat uusinta "designer-huumeiden" kehityksessä.

28 Internetin valvonta Internetin valvonta — "yhä tärkeämpi osa uusien huumesuuntausten tunnistamisprosessia" Nykyisin merkittävä psykoaktiivisten aineiden kauppapaikka Vuonna 2009 EMCDDA tutki 115 verkkokauppaa 17:ssä Euroopan maassa. Valtaosa vähittäismyyjien verkkosivuista oli rekisteröity Yhdistyneessä kuningaskunnassa (37 prosenttia), Saksassa (15 prosenttia), Alankomaissa (14 prosenttia) ja Romaniassa (7 prosenttia). Verkkomarkkinoiden innovaatioihin kuuluvat eri tuotemerkkien kehittäminen ja houkuttelevien pakkausten käyttö, josta tärkein esimerkki on "Spice".

29 Onko "Spice" esimakua tulevasta?
Spice-nimellä markkinoituja tuotteita on seurattu varhaisvaroitusjärjestelmän kautta vuoden 2008 alusta. Pakkaustietojen mukaan tuotteet ovat kasvi- ja rohdosperäisten aineiden sekoituksia (niitä myydään usein suitsukkeina), mutta jotkin erät sisältävät synteettisiä kannabinoideja (esimerkiksi JWH-018:aa). Näitä aineosia ei mainita tuoteselosteessa, ja siksi käyttäjä saattaa kuluttaa niitä tietämättään. Noin 48 prosenttia 115:sta verkossa toimivasta vähittäismyyjästä myi Spicea.

30 Ekstaasimarkkinoilla muutoksia
Vuoteen 2007 asti useimmat analysoidut ekstaasitabletit sisälsivät MDMA:ta tai muuta ekstaasin kaltaista ainetta (esimerkiksi MDA:ta, MDEA:ta). Tilanne saattaa olla muuttumassa joissakin EU:n jäsenvaltioissa: noin puolet Tanskassa ja Alankomaissa viime aikoina takavarikoiduista tai myydyistä "ekstaasitableteista" ei sisältänyt MDMA:ta (vaan mCPP:tä). Ekstaasimarkkinoiden muutokset voivat johtua siitä, että lähtökemikaalien laittoman kaupan estämiseen tähtäävät toimet ovat olleet tuloksellisempia. Viimeaikaiset muutokset saattavat johtua siitä, että MDMA:n synteesissä tarvittavasta tärkeimmästä lähtökemikaalista eli PMK:sta on pulaa.

31 Metamfetamiini hivuttautuu uusille alueille
Metamfetamiini ei ole vielä onnistunut pääsemään Länsi-Euroopan suurille piristemarkkinoille (kokaiini ja amfetamiini edelleen hallitsevia). On kuitenkin merkkejä siitä, että metamfetamiini alkaa hivuttautua uusille alueille (Tšekin tasavallan ulkopuolelle). Slovakiassa on ilmennyt metamfetamiiniongelma, ja metamfetamiinin saatavuus näyttää olevan lisääntymässä osissa Pohjois-Eurooppaa, kuten Norjassa ja Ruotsissa. Näyttää siltä, että Liettuaan on perustettu uusia metamfetamiinin tuotantolaitoksia, joiden maantieteellinen sijainti helpottaa metamfetamiinin lähtökemikaalin BMK:n tuontia EU:n ulkopuolelta.

32 Methamfetamiini  Norja ja Ruotsi
Vuonna 2007 Euroopassa ilmoitettiin lähes 4 500:sta metamfetamiinin takavarikosta, joissa takavarikoitiin noin 340 kg huumetta. Norjan osuus on selvästi suurin takavarikoiden lukumäärästä (1 284) ja niissä talteen saadun metamfetamiinin määrästä (167 kg). Euroopassa metamfetamiinia takavarikoitiin toiseksi eniten Ruotsissa (51 kg). Metamfetamiinia on tuotettu Euroopassa perinteisesti pienimuotoisissa "keittiölaboratorioissa" Tšekin tasavallassa. Europol on nyt ilmoittanut löytäneensä muutamia suurempia tuotantolaitoksia muista osista Eurooppaa (esimerkiksi Saksasta, Alankomaista).

33 Taka-varikoidun metamfeta-miinin tuotanto-laitokset vuonna 2008 ja tärkeimmät kuljetusreitit

34 III osa: Hoito nykyään Erityiskysymys: huumerikokset
Tehokkaan huumepolitiikan kehittäminen Euroopassa ja sen ulkopuolella

35 Hoito  "Yhden koon ratkaisuista" kohdennettuihin ratkaisuihin
Huumeidenkäyttäjille tarjottavat palvelut ovat jatkuvasti monipuolistuneet, ja niitä tarjotaan osana kokonaisvaltaista hoitopakettia. Haittojen vähentämiseen tähtäävät toimenpiteet ja hoitotoimenpiteet liittyvät usein toisiinsa, ja niistä huolehtivat samat palveluntarjoajat. Noin 650 000:n opioidien käyttäjän arvioidaan saaneen korvaushoitoa Euroopassa vuonna 2007. Hoito on kattavuudeltaan yhä epätasaista (esimerkiksi rajalliset mahdollisuudet päästä hoitoon suurkaupunkialueiden ulkopuolella, korvaushoidon pieni osuus EU:n itäisissä jäsenvaltioissa). Vieroitushoidon yhdistäminen yleiseen terveydenhuoltoon voi auttaa tarjoamaan hoitoa laajemmin. Yhä useammissa hankkeissa käsitellään piristeiden ja kannabiksen käyttäjien hoitotarpeita.

36 Suuntaus: opioidikorvaushoitoa saavien asiakkaiden määrä vuosina 1993–2007 EU:ssa

37 Huumerikokset: tuomiot ja muut seuraamukset
Huumerikosten seuraamuksista tiedetään vähän. Erityiskysymys— askel kohti tietokuilun kuromista umpeen Selvitetään, mitä huumausainelakia rikkoville tapahtuu 26 maassa. Tarkastellaan kansallisia tilastoja (poliisi, syyttäjät, tuomioistuimet) rikostyypin mukaan (henkilökohtainen käyttö, tarjontarikokset) seuraamustyypin mukaan (sakko, vankeus, hoito, yhdyskuntapalvelu). Vankeusrangaistuksia määrätään harvoin huumeiden käyttö- tai hallussapitorikoksista, mutta ne ovat yleisiä tarjontarikosten kohdalla.

38 Tehokkaan huumepolitiikan kehittäminen Euroopassa ja sen ulkopuolella
Euroopan unioni ja Yhdistyneet Kansakunnat ovat uusineet huumeidenvastaiset toimintasuunnitelmansa. Kummassakin korostetaan seurannan ja arvioinnin merkitystä huumausainepolitiikan kehittämisen kannalta. Lähes kaikilla EU:n jäsenvaltioilla on kansallinen huumausainestrategia tai toimintasuunnitelma. Kaksi kolmasosaa jäsenvaltioista aikoo arvioida näitä toimintaperiaatteitaan.


Lataa ppt "Vuosiraportti 2009: huumeongelma Euroopassa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google