Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sequence of Tenses.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sequence of Tenses."— Esityksen transkriptio:

1 Sequence of Tenses

2 Eli Aikamuotojen mukautuminen
Sequence of Tenses Eli Aikamuotojen mukautuminen

3 Sequence of Tenses Aikamuotojen mukautumisella tarkoitetaan sitä, että samassa VIRKKEESSÄ esiintyy mieluusti tiettyjä aikamuotoja virkkeen eri LAUSEISSA.

4 Sequence of Tenses Aikamuotojen mukautumisella tarkoitetaan sitä, että samassa VIRKKEESSÄ esiintyy mieluusti tiettyjä aikamuotoja virkkeen eri LAUSEISSA. Mietitään hetki: Toiminta tai prosessi useimmissa virkkeissä on joko OHI tai sitten se on KESKEN / TULEVAA.

5 Sequence of Tenses Aikamuotojen mukautumisella tarkoitetaan sitä, että samassa VIRKKEESSÄ esiintyy mieluusti tiettyjä aikamuotoja virkkeen eri LAUSEISSA. Mietitään hetki: Toiminta tai prosessi useimmissa virkkeissä on joko OHI tai sitten se on KESKEN / TULEVAA. Muita vaihtoehtoja toiminnalle ei itse asiassa ole. 

6 Sequence of Tenses Seuraavaksi esittelenkin tutut aikamuodot järjestettynä kahteen linjaan: Toiminta OHI tai toiminta KESKEN/TULEVAA.

7 Sequence of Tenses Menneisyys Nykyaika/Tulevaisuus PLUSKVAMPERFEKTI
IMPERFEKTI KONDITIONAALI PERFEKTI PREESENS FUTUURI

8 Sequence of Tenses Menneisyys Nykyaika/Tulevaisuus MITÄ OLI TEHNYT
JA SITTEN TEKI JA MITÄ TULISI TEKEMÄÄN (OLISI TEHNYT II Konditionaali) MITÄ ON TEHNYT MITÄ TEKEE JA MITÄ TULEE TEKEMÄÄN

9 Sequence of Tenses Menneisyys Nykyaika/Tulevaisuus
Tämän puolen toiminta on ohi. Tämän puolen toiminta on kesken tai jatkuu vielä tulevaisuuteen.

10 Sequence of Tenses Menneisyys Nykyaika/Tulevaisuus
Tämän puolen toiminta on ohi. Huomaa, että SAMA PROSESSI voidaan usein esittää näistä kahdesta näkökulmasta. Tämän puolen toiminta on kesken tai jatkuu vielä tulevaisuuteen.

11 ELI Sequence of Tenses Menneisyys Nykyaika/Tulevaisuus
Tämän puolen toiminta on ohi. Huomaa, että SAMA PROSESSI voidaan usein esittää näistä kahdesta näkökulmasta. Sen mukaan kuin tarvis on. Tämän puolen toiminta on kesken tai jatkuu vielä tulevaisuuteen. ELI

12 Sequence of Tenses Maxx had always liked Led Zeppelin,
he listened to Led Zep every week and he would listen to them till the end of his days. Maxx has always liked Led Zeppelin, he listens to Led Zep every week and he will listen to them till the end of his days.

13 Sequence of Tenses Maxx had always liked Led Zeppelin,
he listened to Led Zep every week and he would listen to them till the end of his days. Tämä on Maxxin muistokirjoituksesta. Maxx has always liked Led Zeppelin, he listens to Led Zep every week and he will listen to them till the end of his days. Tämä on Maxxin elämää kaikkina päivinä.

14 Sequence of Tenses Useat kielet muuten tottelevat tätä samaa järjestystä aikamuotojen suhteen.

15 Sequence of Tenses Useat kielet muuten tottelevat tätä samaa järjestystä aikamuotojen suhteen. Ja miksipä eivät tottelisi. Luontevampaa järjestystä aikamuodoille EI OLE.

16 Sequence of Tenses Useat kielet muuten tottelevat tätä samaa järjestystä aikamuotojen suhteen. Ja miksi ei? Luontevampaa järjestystä aikamuodoille EI OLE. Se on niin kaunis järjestys, että pannaan se tarjolle vielä kerran:

17 Sequence of Tenses Menneisyys Nykyaika/Tulevaisuus PLUSKVAMPERFEKTI
IMPERFEKTI KONDITIONAALI PERFEKTI PREESENS FUTUURI

18 Sequence of Tenses Seuraavaksi käymme läpi sovelluksia tälle ajattelulle.

19 Sequence of Tenses Seuraavaksi käymme läpi sovelluksia tälle ajattelulle. Ehkäpä tämä motivoi jotakuta: sequence of tenses-ajattelulla voit saada 5-10 p ylioppilaskirjoituksissa. Moni täydennyskohta voi ratketa tällä perusteella.

20 Sequence of Tenses Ensinnäkin: Kirjoitelmissasi liikut luultavasti kaavion jommallakummalla puolella:

21 Sequence of Tenses Ensinnäkin: Kirjoitelmissasi liikut luultavasti kaavion jommallakummalla puolella: Menneitä aikamuotoja, jos kerrot jo tapahtuneista asioista.

22 Sequence of Tenses Ensinnäkin: Kirjoitelmissasi liikut luultavasti kaavion jommallakummalla puolella: Menneitä aikamuotoja, jos kerrot jo tapahtuneista asioista. Nykyaikamuotoja, jos kirjoitelmasi toiminta ei ole vielä päättynyt.

23 Sequence of Tenses Ensinnäkin: Kirjoitelmissasi liikut luultavasti kaavion jommallakummalla puolella: Menneitä aikamuotoja, jos kerrot jo tapahtuneista asioista. Nykyaikamuotoja, jos kirjoitelmasi toiminta ei ole vielä päättynyt. ELI

24 Sequence of Tenses Kun toiminta on menneisyyttä, käytä menneitä aikamuotoja: Pl kv perf(joka johtaa aikamuotoon nimeltä) Imperfekti (joka johtaa aikamuotoon nimeltä) I/II Konditionaali

25 Sequence of Tenses Kun toiminta on alkanut ja on vielä kesken, käytä nykyaikamuotoja: Perfekti (joka johtaa aikamuotoon nimeltä) Preesens (joka johtaa aikamuotoon nimeltä) Futuuri

26 Sequence of Tenses Kun toiminta on menneisyyttä, käytä menneitä aikamuotoja: Pl kv perf(joka johtaa aikamuotoon nimeltä) Imperfekti (joka johtaa aikamuotoon nimeltä) I/II Konditionaali Kun toiminta on alkanut ja on vielä kesken, käytä nykyaikamuotoja: Perfekti (joka johtaa aikamuotoon nimeltä) Preesens (joka johtaa aikamuotoon nimeltä) Futuuri

27 Sequence of Tenses Kun toiminta on menneisyyttä, käytä menneitä aikamuotoja: Pl kv perf(joka johtaa aikamuotoon nimeltä) Imperfekti (joka johtaa aikamuotoon nimeltä) I/II Konditionaali (I Kond. toteutui) (II Kond. ei toteutunut) Kun toiminta on alkanut ja on vielä kesken, käytä nykyaikamuotoja: Perfekti (joka johtaa aikamuotoon nimeltä) Preesens (joka johtaa aikamuotoon nimeltä) Futuuri

28 Sequence of Tenses Toinen sovellus:

29 Sequence of Tenses Toinen sovellus: TOIVOMUSLAUSEET

30 Sequence of Tenses Toinen sovellus: TOIVOMUSLAUSEET
WISH-verbillä toivotaan mahdottomia eli käytetään menneitä aikamuotoja.

31 Sequence of Tenses Toinen sovellus: TOIVOMUSLAUSEET
WISH-verbillä toivotaan mahdottomia eli käytetään menneitä aikamuotoja. HOPE-verbillä toivotaan mahdollisia asioita, joten käytetään nykyaikamuotoja.

32 Sequence of Tenses I wish I hadn’t sent that e-mail. (But I did.)
I wish I was in London at a blues bar. (Sadly, I’m not.) I wish you wouldn’t scare me like that in future. (But I know you will.) Toiveet eivät voi siis toteutua.

33 Sequence of Tenses Toiveet voivat toteutua.
I hope I haven’ t offended you. I hope you’re right! I hope you will get better soon!

34 Sequence of Tenses I wish I hadn’t sent that e-mail. (But I did.)
I wish I was in London at a blues bar. (Sadly, I’m not.) I wish you wouldn’t scare me like that in future. (But I know you will.) I hope I haven’ t offended you. I hope you’re right! I hope you will get better soon!

35 Sequence of Tenses Kolmas sovellus:

36 Sequence of Tenses Kolmas sovellus: EHTOVIRKKEET

37 Sequence of Tenses Ehtovirkkeitä on kolmenlaisia.

38 Sequence of Tenses Ehtovirkkeitä on kolmenlaisia.
Niissä on kysymys toiminnan toteutumisen todennäköisyydestä.

39 Sequence of Tenses Ehtovirkkeitä on kolmenlaisia.
Niissä on kysymys toiminnan toteutumisen todennäköisyydestä. Pitää vielä osata erottaa toisistaan päälauseet ja sivulauseet, sillä niissä käytettävät aikamuodot eroavat suomen kielestä.

40 Sequence of Tenses Ehtovirkkeitä on kolmenlaisia.
Seuraavaksi tuttu ehtovirketaulukko: Niissä on kysymys toiminnan toteutumisen todennäköisyydestä. Pitää vielä osata erottaa toisistaan päälauseet ja sivulauseet, sillä niissä käytettävät aikamuodot eroavat suomen kielestä.

41 Sequence of Tenses PÄÄLAUSE SIVULAUSE Todennäköinen I will help you,
Mahdollinen I would help you, Mahdoton I would have helped you Todennäköinen if I have time. Mahdollinen if i had time. Mahdoton if I had had time.

42 Sequence of Tenses PÄÄLAUSE SIVULAUSE FUTUURI I will help you,
I KONDITIONAALI I would help you, II KONDITIONAALI I would have helped you PREESENS if I have time. IMPERFEKTI if i had time. PLUSKVAMPERFEKTI if I had had time.

43 Sequence of Tenses Huomaat, että kussakin ehtovirkkeessä pää- ja sivulauseiden aikamuodot löytyvät SAMALTA PUOLELTA sequence of tenses- taulukkoa.

44 Sequence of Tenses Menneisyys Nykyaika/Tulevaisuus PLUSKVAMPERFEKTI
IMPERFEKTI KONDITIONAALI PERFEKTI PREESENS FUTUURI

45 Sequence of Tenses Menneisyys Nykyaika/Tulevaisuus PLUSKVAMPERFEKTI
IMPERFEKTI KONDITIONAALI PERFEKTI PREESENS (sl) If I have time, FUTUURI (pl) I will help you.

46 Sequence of Tenses Menneisyys Nykyaika/Tulevaisuus PLUSKVAMPERFEKTI
IMPERFEKTI (sl) If I had time, I KONDITIONAALI (pl) I would help you. PERFEKTI PREESENS FUTUURI

47 Sequence of Tenses Menneisyys Nykyaika/Tulevaisuus
PLUSKVAMPERFEKTI (sl) If I had had time, IMPERFEKTI II KONDITIONAALI (pl) I would have helped you. PERFEKTI PREESENS FUTUURI

48 Sequence of Tenses Eli PREESENS ja FUTUURI ne yhteen soppii, pannaan huomenna pussauskoppiin!  If you learn to use sequence of tenses correctly, you will find many uses for it.

49 Sequence of Tenses Eli IMPERFEKTI ja I KONDTIONAALI ne yhteen soppii, pannaan huomenna pussauskoppiin!  If you learntto use sequence of tenses correctly, you would find many uses for it.

50 Sequence of Tenses Eli PLUSKVAMPERFEKTI ja II KONDITIONAALI ne yhteen soppii, pannaan huomenna pussauskoppiin!  If you had learntto use sequence of tenses correctly, you would have found many uses for it.

51 Sequence of Tenses Neljäs sovellus:

52 Sequence of Tenses Neljäs sovellus:
EPÄSUORAN ESITYK- SEN AIKAMUOTO- MUUTOKSET

53 Sequence of Tenses Neljäs sovellus:
EPÄSUORAN ESITYK- SEN AIKAMUOTO- MUUTOKSET Tämä se vasta KAUNIS sovellus onkin! Aivan upea sequence of tenses- tapaus!

54 Sequence of Tenses Epäsuora esitys on monimutkainen juttu ja sen esittelen toisaalla. Seuraavassa vain osuus, jossa sequence of tenses- ajattelua voi soveltaa.

55 Sequence of Tenses Epäsuora esitys on monimutkainen juttu ja sen esittelen toisaalla. Seuraavassa vain osuus, jossa sequence of tenses- ajattelua voi soveltaa. Oletan tässä, että hallitset jo epäsuoran esityksen.

56 Sequence of Tenses Menneen ajan raportoinnissa saa käyttää vain menneitä aikamuotoja.

57 Sequence of Tenses Menneen ajan raportoinnissa saa käyttää vain menneitä aikamuotoja. Mutta no hätä: aikamuotomuutokset menevät kauniisti sequence of tenses- taulukkoon! 

58 Sequence of Tenses Menneen ajan raportoinnissa saa käyttää vain menneitä aikamuotoja. Mutta no hätä: aikamuotomuutokset menevät kauniisti sequence of tenses- taulukkoon!  Kelaa seuraavia dioja edestakaisin niin kauan kuin on tarpeellista.

59 Kun johtolause on nykyaikamuodossa, kaikki aikamuodot ovat käytössä:
Mum says she will make dinner. Mum says she is tired. Mum says she went to the gym last week. Mum says she has seen a flying saucer. Mum says she had been foolish to marry my dad. Mum says it would be nice to be able to make yourself invisible.

60 Kun johtolause on menneessä aikamuodossa, vain menneitä aikamuotoja voi käyttää:
Mum said she would make dinner. Mum said she was tired. Mum said she went to the gym last week. Mum said she had seen a flying saucer. Mum said she had been foolish to marry my dad. Mum said it would be nice to be able to make yourself invisible.

61 Aikamuotomuutokset menneen ajan raportoinnissa:
Mennyt aika Nykyaika / Tulevaisuus Pluskvamperfekti Perfekti Imperfekti Preesens I/II Konditionaali Futuuri Menneet aikamuodot eivät muutu (koska OVAT jo menneitä) Nykyaikamuodot siirtyvät oikealta vasemmalle vastaavalle paikalle sequence of tenses-taulukossa

62 Aikamuotomuutokset Perfektistä tulee siis pluskvamperfekti
Preesensistä tulee imperfekti Futuurista tulee I konditionaali

63 Aikamuotomuutokset Perfektistä tulee siis pluskvamperfekti
Preesensistä tulee imperfekti Futuurista tulee I konditionaali (Imperfekti voi halutessasi muuttua pl.kv.perf)

64 Aikamuotomuutokset Perfektistä tulee siis pluskvamperfekti
Preesensistä tulee imperfekti Futuurista tulee I konditionaali (Konditionaalit pysyvät)

65 Aikamuotomuutokset Perfektistä tulee siis pl.kv.perfekti
Preesensistä tulee imperfekti Futuurista tulee I konditionaali (Konditionaalit pysyvät) Sequence of tenses-taulukko auttaa siis epäsuoran esityksenkin ymmärtämisessä. 

66 Sequence of Tenses Vaikkapa ylioppilaskokeen sanasto- ja rakennemonivalinnassa kysytään usein verbiosia.

67 Sequence of Tenses Vaikkapa ylioppilaskokeen sanasto- ja rakennemonivalinnassa kysytään usein verbiosia. Katso siis koko ympäröivän virkkeen toimintaa. Kummalla puolella taulukkoa siinä liikutaan?

68 Sequence of Tenses Vaikkapa ylioppilaskokeen sanasto- ja rakennemonivalinnassa kysytään usein verbiosia. Katso siis koko ympäröivän virkkeen toimintaa. Kummalla puolella taulukkoa siinä liikutaan? Sequence of tenses- tietoisuus auttaa usein rajaamaan vaihtoehtoja.

69 Sequence of Tenses On tämä niin kaunis taulukko, että voisi vaikka huoneentauluksi kehystää. 

70 Sequence of Tenses On tämä niin kaunis taulukko, että voisi vaikka huoneentauluksi kehystää.  Eikä edes hankala opetella.

71 Sequence of Tenses On tämä niin kaunis taulukko, että voisi vaikka huoneentauluksi kehystää.  Eikä edes hankala opetella. Siis vielä kerran:

72 Sequence of Tenses On tämä niin kaunis taulukko, että voisi vaikka huoneentauluksi kehystää.  Eikä edes hankala opetella. Siis vielä kerran: (Drumroll, please!)

73 Sequence of Tenses Menneisyys Nykyaika/Tulevaisuus PLUSKVAMPERFEKTI
IMPERFEKTI KONDITIONAALIT PERFEKTI PREESENS FUTUURI

74 Kuule kossi! Sequence of tenses kehiin vaan! Kuhan jotain aikamuotoa laittaa …

75 © Maxx Perälä Kiimingin lukio


Lataa ppt "Sequence of Tenses."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google