Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VALOA: increasing career opportunities for international students

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VALOA: increasing career opportunities for international students"— Esityksen transkriptio:

1 VALOA: increasing career opportunities for international students
Milja Tuomaala, Tanja Javarus, Heidi Layne

2 VALOA – kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Valtakunnallinen, Helsingin yliopiston hallinnoima hanke, ESR- osarahoitteinen hanke, jossa Oulun ja Lapin yliopistot osatoteuttajia. Muut rahoittajat: Helsingin ja Oulun kaupungit, EK ja Suomen yrittäjät Oulun, Rovaniemen, Kemi-Tornion, Pirkanmaan ja Helsingin alueen ammattikorkeakoulut sekä yliopistot mukana yhteistyökumppaneina. Valoa-hankkeen tavoitteena on edistää ulkomaalaisten tutkinto- opiskelijoiden työllistymistä suomalaisille työmarkkinoille. Uraohjaustyökaluja korkeakouluille Pilotteja korkeakouluihin kv-opiskelijoiden työllistymisen edistämiseksi Verkkopohjaiset työkalupakit korkeakouluille ja työnantajille Tietoa työnantajille korkeakoulujen kv-opiskelijoista Rohkaisua työnantajille rekrytoida kv-opiskelijoita Kontakteja korkeakoulujen ja työnantajien välille Positiivinen asennevaikuttaminen!

3 Hankeen aikana opittua:
KV-OPISKELIJAN TYÖLLISTYMISEN HAASTEET: - Verkostojen puute - Kielitaito - Työelämätuntemuksen puute - Suomalaisen työkokemuksen/suosittelijan puute - ”Vierauden” tunne ja uskon puute KORKEAKOULUJEN NÄKÖKULMA: - Palvelut vastaamaan kv-opiskelijoiden tarpeita (Itseohjautuvuus/yksinäisyys/ irrallisuus) - Verkostoja sekä työelämätuntemusta opetukseen: mentorointiohjelmat, projektityökurssit, informaationhaastattelut, työseuranta, työelämäorientaatiokurssit, kampustyömahdollisuudet - (Ura)ohjauksen vahvistaminen: uraohjauksen ja opintojen ohjauksen linkittäminen toisiinsa, opiskelijoiden elämänpolun kokonaisvaltaisempi ymmärtäminen – katse tulevaisuuteen! TYÖANTAJAN NÄKÖKULMA: - Työnantajalla ei tietoa kansainvälisistä koulutusohjelmista - Työantaja kaipaavat selkeämpää kuvaa yhteistyön mahdollisuuksista korkeakoulujen kanssa - Toive: Keskitetyt palvelut työnantajille - Tukea HR- ja ohjausprosesseissa: esim. työkuvakohtaiset kielitaitovaatimukset YHTEISTYÖ!

4 Kv-opiskelijoiden uraohjaustarpeet
Tukea urasuunnitteluun (uramahdollisuuksien kartoittaminen ja tavoitteiden asettelu) Tukea ammatillisen identiteetin rakentamiseen (itselle sopivan työroolin löytäminen) Oman osaamisen tunnistaminen ja näkyväksi tekeminen (omat vahvuudet ja kehittämiskohteet, ja miten tuoda ne esille työnhaussa) Työnhaku Suomessa (miten haen töitä, mistä työpaikat löytyy, hakemusasiakirjat, työhaastattelu) Suomalainen työelämä (työelämän vaatimukset, työkulttuuri)

5 Erilaisia näkökulmia monikulttuuriseen ohjaukseen
Kulttuurien välinen vs. kulttuureja vertaileva RELATIVISMI Jokaisella on oma tapansa elää ja olla ja tätä tapaa ei voida arvottaa tai arvioida sen oikeellisuutta tai oikeudenmukaisuutta PLURALISMI Jokaisella on omat arvonsa, mutta on ns. “core values”, jotka ohjaavat kaikkien ihmisten toimintaa UNIVERSALISMI Ihminen on pohjimmiltaan aina samanlainen. Käsitys oikeasta ja värästä voidaan käsittää maailmanlaajuisena käsitteenä. KULTTUURIENVÄLISEN TOIMINNAN ELEMENTTEJÄ: USKOMUKSET, ARVOT, ASENTEET MAAILMANKUVA, SOSIAALISET SYSTEEMIT Mikä tekee yhteiskunnasta/koulusta/työyhteisöstä monikulttuurisen? Miten määritellään monikulttuurinen yhteiskunta/koulu?

6 Hyvä muistaa, että…. Ohjausteoriat ja -tilanteet ovat aina ”kulttuuri”-sidonnaisia ja pohjautuvat yhteiskunnassa vallalla oleviin arvoihin, kuten työn arvostukseen ja rooliin osana elämää, itseohjautuvuuteen jne. (Lukuvinkki: Nancy Arthur and Natalee Popadiuk: Cultural Formulation Approach to Career Counseling With International Students) Erilaiset maailmankuvat: Länsimaalaisuus vs. muu maailma Kristinusko vs. Islamin usko Individualismi vs. Kollektivismi

7 Uraohjaus ”Prosessi, jonka tavoitteena auttaa yksilöitä kehittämään elämänuraansa keskittyen ammatillisen identiteetin muodostamiseen ja ammatillisen minän määrittämiseen suhteessa muihin minuuksiin.” (National Career Development Association NCDA 2011) Uraohjaus = urasuunnittelunprosessin ohjausta ”Urasuunnitteluprosessilla tarkoitetaan työelämään sijoittumisen kannalta merkityksellisen tiedon järjestelmällistä keräämistä ja ajattelua.” (Kahri ym. 1994) Tavoitteena opiskelijan ammatillisen identiteetin vahvistuminen ja urasuunnittelutaitojen kehittyminen

8 Monikulttuurisen ohjauksen kompetenssit
Ohjaajalta vaaditaan sekä omien normien, arvojen ja asenteiden tiedostamista että toisesta kulttuurista tulevan ohjattavan maailmankatsomuksen ymmärtämistä ja hyväksymistä (Lairio ym. 2001). Monikulttuuristen ohjauskompetenssien kehittäminen (Sue ym. 1996): Tietoisuuden (awareness) kehittäminen Tiedon (knowledge) lisääminen Taitojen (skills) kehittäminen Tärkeää on kyky rakentaa turvallinen, luottamuksellinen ja avoin ohjaussuhde kulttuurisesti erilaisen ohjattavan kanssa (Lairio ym. 2001).

9 Uraohjauksen työkalupakki
Ryhmässä käytetyt PowerPoint-slidet (=> Career Coaching Group for International Degree Students - group materials) Harjoitepankki kv-opiskelijoiden ohjaajille (=> Career guidance exercise package for teachers and study advisors)


Lataa ppt "VALOA: increasing career opportunities for international students"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google