Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1 Uhrien tukipalvelujen vahvistaminen - faktaa, fiktiota, utopiaa? Mervi Sarimo 17.5.2013.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1 Uhrien tukipalvelujen vahvistaminen - faktaa, fiktiota, utopiaa? Mervi Sarimo 17.5.2013."— Esityksen transkriptio:

1 1 Uhrien tukipalvelujen vahvistaminen - faktaa, fiktiota, utopiaa? Mervi Sarimo 17.5.2013

2 2 Esityksen sisältö  Hallitusohjelman tavoitteita  Kansainvälisistä velvoitteista  Uhridirektiivi 3. Kansallinen uhripolitiikka ja tukipalvelut -hanke

3 3 1. Hallitusohjelman uhritukitavoitteet Rikosuhripäivystyksen palvelut turvataan sisäisen turvallisuuden ohjelman mukaisesti. Selvitetään kestävä rahoitusmalli. ► KRIMINAALIPOLITIIKKA: OM Hallitus laatii kolmannen sisäisen turvallisuuden ohjelman, jossa määritellään keskeisimmät turvallisuushaasteet ja kehittämiskohteet - Tärkeää myös väkivallan…torjuminen sekä rikosten uhrien tukipalvelujen kehittäminen. ► SISÄINEN TURVALLISUUS: SM Kehitetään palveluja lähisuhde- ja perheväkivallan sekä seksuaalisen väkivallan uhreille. Jatketaan naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen tähtäävän ohjelman toimeenpanoa. Turvakotipalveluja lisätään alueellisen tasa- arvon edistämiseksi. ► HYVINVOINTIPOLITIIKKA: STM

4 4 2. Uhridirektiivin tukivelvoitteet Direktiivi 2012/29/EU rikoksen uhrien oikeuksia, tukea ja suojelua koskevista vähimmäisvaatimuksista hyväksytty lokakuussa 2012  2001 puitepäätöksen velvoitteita laajennettu  saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä 16.11.2015 mennessä (lait, asetukset, hallinnolliset määräykset)  oikeus käyttää uhrin tukipalveluja keskeinen artikla (8)  Jäsenmaiden helpotettava uhrin ohjaamista tukipalveluihin rikosilmoituksen vastaanottaneen tai muun asiaankuuluvan yksikön toimesta (8.2 art)

5 5 1) Yleiset tukipalvelut (8 art. 1 kohta)  Huolehdittava siitä, että uhrilla tarpeidensa mukaisesti mahdollisuus käyttää maksutta luottamuksellisia uhrin etua edistäviä uhrien tukipalveluja ennen rikosoikeudellista menettelyä, sen kuluessa ja tarvittavan ajan sen jälkeen.  Perheenjäsenillä oikeus käyttää tukipalveluja tarpeidensa ja rikoksesta aiheutuneen vahingon asteen mukaan.  Tukea olisi annettava eri keinoin ja tehokkaasti maantieteellisesti jakautuneena (johdanto 37)

6 6 Yleisten tukipalvelujen tarjottava vähintään (9.1 art) a) uhrin oikeuksien käyttämisen kannalta olennaista tietoa, neuvontaa ja tukea b) tietoa relevanteista erityistukipalveluista tai välitön ohjaus tällaiseen palveluun c) emotionaalista tukea ja, jos saatavilla, psykologista d) neuvoja rikoksesta johtuviin taloudellisiin ja käytännön kysymyksiin e) toissijaisen tai toistuvan uhriksi joutumisen, pelottelun tai kostotoimien riskiä ja ehkäisemistä koskevaa neuvontaa, jolleivät muut julkiset tai yksityiset palvelut sitä muuten tarjoa.

7 7 2) Erityiset tukipalvelut  Jäsenmaiden on (1) t oteutettava toimenpiteitä maksuttomien ja luottamuksellisten erityistukipalvelujen perustamiseksi yleisten tukipalvelujen lisäksi tai osana niitä taikka (2) annettava tukijärjestöille mahdollisuus ottaa yhteyttä erityistukea antaviin olemassa oleviin erikoisyksiköihin (8.3 art)  Uhrilla oikeus käyttää erityistarpeidensa mukaan, perheenjäsenellä erityistarpeen + vahingon suuruuden  Erityistuen tarvetta saattaa olla mm. sukupuoleen perustuvan väkivallan uhreilla (johdanto 17, 38); gender-based violence

8 8 Erityistukipalvelujen on kehitettävä ja tarjottava vähintään, jolleivät muut julkiset tai yksityiset palvelut niitä muutoin tarjoa (9.3): a. Suoja tai muu sopiva väliaikainen majoitus uhreille, jotka tarvitsevat turvallisen paikan toissijaisen tai toistuvan uhriksi joutumisen, pelottelun tai kostotoimien välittömän riskin johdosta; b. Kohdennettu ja integroitu tuki uhreille, joilla on erityistarpeita, kuten seksuaalisen väkivallan, sukupuoleen perustuvan väkivallan tai lähisuhdeväkivallan uhrit, ml. traumatuki ja neuvonta (ks. myös johdanto 38,39)

9 9 Yleiset ja erityiset tukipalvelut voidaan perustaa julkisina tai valtiosta riippumattomina järjestöinä ja järjestää ammattilais- tai vapaaehtoispohjalta (8.4) Jäsenvaltioiden rohkaistava uhrien tukipalveluja (9.2) kiinnittämään erityistä huomiota sellaisten uhrien erityistarpeisiin, joille rikoksen vakavuuden seurauksena aiheutunut huomattavaa vahinkoa Uhrien tukipalvelujen ei edellytetä tarjoavan itse laajaa erikois- ja ammatillista asiantuntemusta. Tukipalveluiden olisi tarvittaessa autettava uhreja ottamaan yhteyttä olemassa oleviin ammattiauttajiin, kuten psykologeihin (johdanto 39)

10 10 Yhteistyö ja palvelujen sovittaminen yhteen (26 art) Jäsenvaltioiden on toteutettava asianmukaisia toimia, joilla •pyritään lisäämään tietoisuutta direktiivissä vahvistetuista oikeuksista ja •vähennetään uhriksi joutumisen riskiä ja •minimoidaan rikoksen kielteiset vaikutukset sekä toissijaisen ja toistuvan uhriksi joutumisen, pelottelun ja kostotoimen riskejä erityisesti kohdentamalla toimet riskiryhmiin, kuten lapsiin sekä sukupuoleen perustuvan väkivallan tai läheisväkivallan uhreihin. Toimet voivat sisältää tiedotus- ja valistuskampanjoita sekä tutkimus- ja koulutusohjelmia tarvittaessa yhteistyössä asiaankuuluvien kansalaisjärjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa.

11 11 3. Kansallinen rikosuhripolitiikka ja uhrien tukipalvelut –hanke Miksi?  OM:ssä 2011 pyöreän pöydän keskustelutilaisuus uhripoliittisesta toimenpidesuunnitelmasta; toiveet jatkolle  STO 3: OM-vastuulle valmistella 31.12.2013 mennessä vaihtoehtoiset rahoitusmallit (ml. rikosuhrirahasto) riittävien ja alueellisesti kattavien rikosuhripalvelujen varmistamiseksi  Järjestely- ja rahoitusvastuiden hajanaisuus vaikeuttaa tukitoimien kehittämistä kokonaisuutena ja resurssien turvaamista  Uhridirektiivi (2012/29/EU), Euroopan neuvoston suositus (Rec(2006)8) + muut kv. velvoitteet ja suositukset; EN / Istanbulin yleissopimus?

12 12 Tavoitteet  kehittää kansallinen strategia uhrien tukipalveluiden järjestämiseksi ja niiden edellyttämän rahoituksen turvaamiseksi  edistää hallitusohjelmakirjausten ja kansainvälisten velvoitteiden ja suositusten toteutumista koordinoidusti.  edistää ministeriöiden välisen työnjaon ja järjestöjen roolin täsmentämistä, tukipalvelujen synergian tehostamista sekä rahoitusvastuiden ja -mallien linjaamista.  yleisten uhripalveluiden lisäksi huomiota kiinnitetään erityisiin tukipalveluihin, joilla vastataan haavoittuvassa asemassa olevien uhrien erityistuen tarpeisiin.

13 13 Toimikunnan organisointi  Asettaminen toukokuussa OM + SM + STM  Toimikausi 2014 loppuun  Jäsenet: OM (+pj, siht), SM, STM, VM, Kuntaliitto, RAY, Riku, Ensi- ja turvakotien liitto, Tukinainen, Monika Naiset.  Kuultava riittävässä määrin muita asiantuntijoita ja aihepiirin kannalta keskeisiä tahoja ja järjestöjä  Rahoitusmalliehdotuksen sisältävä väliraportti annettava siinä vaiheessa, että käytettävissä vuosien 2015–2018 kehysvalmisteluissa.

14 14 Toimikunnan tehtävät •valmistella yhteinen suunnitelma tukipalveluiden rakenteellisista ratkaisuista ja järjestelmän edellyttämistä rahoitusmalleista •kartoittaa yhtenäisiä menettelytapoja ja hyviä käytäntöjä EU:n rikosuhridirektiivin sekä muiden kansainvälisten velvoitteiden ja suositusten tavoitteiden saavuttamiseksi, •koordinoida uhrin tukipalveluihin liittyvien hallitusohjelman toimien toteutusta ja •tehdä ehdotus laajojen uhripoliittisten kysymysten edistämiseksi jatkossa, mahdollisesti seuraavaan hallitusohjelmaan sisällytettäväksi.


Lataa ppt "1 Uhrien tukipalvelujen vahvistaminen - faktaa, fiktiota, utopiaa? Mervi Sarimo 17.5.2013."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google